Daha Şık ve Aydınlık: Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı

İşten geldiğinizde bir şeyler izleyip yorgunluk atmak, ailenizle veya misafirlerinizle zaman geçirmek ve daha fazlası… Evinizde en çok vakit geçirdiğiniz alanların başında hiç kuşkusuz oturma odaları geliyor. Peki, vaktinizin çoğunu geçirdiğiniz bu alanın aydınlatmasının ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü?

Yetersiz aydınlatma sıkıcı, hatta kazalara açık bir alan anlamına gelebilir. Üstelik özenerek yaptığınız o salon dekorasyonu da yetersiz aydınlatma sebebiyle eksik kalabilir. Hiç merak etmeyin; bu yazımızda salon dekorasyonunda doğru aydınlatma nasıl olmalı anlatıyoruz!

Doğru Bir Aydınlatma İçin Aydınlatma Türlerini Bilmek Şart

Aydınlatma denildiğinde aklınıza genellikle avize veya sarkıt gibi tavan aydınlatması ürünleri gelebilir. Fakat aslında söz konusu verimli ve ev dekorasyonuna katkı sağlayacak bir aydınlatma yapmaksa bundan daha fazlasına ihtiyacınız var demektir. Çünkü salonu karanlık bir bölge kalmayacak şekilde aydınlatmak hem alanı olduğundan daha büyük göstermek hem de salonda geçirdiğiniz zamanı daha verimli kullanmak adına size yardımcı olabilir.

Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir? adlı yazımızı okuyarak doğru aydınlatma seçimi hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.

Ayrıca aydınlatma türleri hakkında bilgi sahibi olmak salon aydınlatma fikirleri konusunda size ilham da verebilir.

Salon Aydınlatması Önerileri

Aydınlatma türlerini görevleri bakımından üçe ayırmak mümkün:

  1. Ortam Aydınlatması
  2. Görev Aydınlatması
  3. Vurgu Aydınlatması

Şimdi, bu aydınlatma türlerinin ne demek olduklarını ve salon aydınlatmasında nasıl kullanılabileceklerini inceleyelim.

Salonda Ortam Aydınlatması Kullanımı

Ortam aydınlatması, odanın genelinin aydınlatılmasını sağlar. Ana aydınlatmayı sağlayan bu ürünler genellikle avize ya da sarkıtlardır. Bu arada bu iki aydınlatma ürününün sıklıkla birbirine karıştırıldığının farkındayız. Dilerseniz “Sarkıt ve Avize Arasındaki Fark Nedir?” yazımızı okuyarak bu konuda ayrıntılı bilgi alabilir ve ürünleri ayrıştıran özellikleri öğrenebilirsiniz.

  • İster ortam aydınlatması olsun ister görev ya da vurgu aydınlatması, ürün seçiminde uyguladığınız ev dekorasyonu stiline uygun alternatifleri değerlendirmelisiniz.
  • Ürünün kaç ampul girişine sahip olduğu detayı da verimli bir aydınlatma için oldukça önemli. Çünkü ileriki başlıklarda anlatacağımız lümen hesabına göre aydınlatma konusu aslında bununla ilintili olabiliyor.
  • Eğer salonunuz oturma alanı, yemek alanı gibi farklı alanları bir arada sunuyorsa bu durumda tek bir tavan aydınlatması yerine her alana bir tavan aydınlatması ürünü tercih edebilirsiniz. Örneğin oturma alanında kullanacağınız bir avizeye ek olarak son yılların popüler uygulaması olan yemek masasının hemen üzerine sarkıt lamba tercih edebilirsiniz.

Salon Aydınlatmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Salonda Görev Aydınlatması Kullanımı

Görev aydınlatması, isminden de anlaşıldığı gibi belirli bir amaç için size ışık kaynağı sunan aydınlatma türüdür. Örneğin salonunuzda bir okuma alanı oluşturmak istiyorsanız bu durumda masa lambası, lambader gibi bir görev aydınlatması ürününe ihtiyacınız var demektir.

  • Salonda oluşturulan okuma alanları için lambaderler akla gelen ilk seçenekler. Fakat lambaderlere bir alternatif olarak abajurları da tercih edebilirsiniz. Üstelik iki seçenek, loş ışığa ihtiyacınız olduğu durumda da size yardımcı olabilir.
  • Konsol gibi kapaklı mobilyaların içlerini de şerit LED ışıklardan yararlanarak aydınlatabilir ve hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Salon Aydınlatması

Salonda Vurgu Aydınlatması Kullanımı

Vurgu aydınlatması, dekorasyonun daha ön planda olduğu bir aydınlatma türüdür. Salonunuzda vurgulamak istediğiniz alanlarda bu aydınlatma türünden yararlanabilirsiniz.

  • Tablolarınızı spot ışıklar ya da tablo aydınlatmasına özel olarak üretilen ürünlerle aydınlatmak oldukça şık bir ortam oluşturmanıza destek olabilir.
  • Kitaplıklarda şerit LED’ler kullanarak daha dikkat çekici kitaplıklara kavuşabilirsiniz. Bu arada eğer salonda kitaplığa yer veriyorsanız “Oturma Alanınız Huzurla Dolsun: Salonda Kitaplık Kullanımı” yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Salon Aydınlatma Önerileri

Salon Aydınlatması Kaç Lümen Olmalı?

“Doğru salon aydınlatması nasıl seçilir?” sorusunun yanıtı olarak seçeceğiniz aydınlatma ürününün kaç ampul girişine sahip olduğunun önemli bir kriter olduğundan bahsetmiştik. Şimdi, salon aydınlatmasında lümen hesaplaması nasıl yapılır, onu kısaca açıklayalım.

  • Yeterli aydınlatma için metrekare başına düşen lümen değeri 100’dür. Yani eğer 40 m² bir salona sahipseniz 4000 lümen aydınlatmaya ihtiyacınız vardır.
  • Lümen değeri genellikle LED ampullerin üzerinde belirtilir. Fakat bu konuda bir bilgi vermemiz gerekiyorsa 18-23 W LED ampullerin yaklaşık 1600 lümen değerine sahip olduğunu söyleyebiliriz.
  • Odanıza uygun lümen değerinde bir aydınlatma oluşturabilmek için dilerseniz birden fazla ampul girişi olan tavan aydınlatması ürünleri tercih edebilir, dilerseniz de birden fazla tavan aydınlatması ya da bir tavan aydınlatmasına ek olarak duvar aplikleri ve lambaderler gibi ek aydınlatma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Salon Aydınlatması Kaç Lumen Olmalı

Salon Işık Rengi Ne Olmalı?

Salonunuz için ampul rengi seçerken salonun dinlendiğiniz alan olduğunu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Samimi ve gözlerinizi yormayacak, ama bunun yanı sıra uykunuzu da getirmeyecek en iyi alternatif ise hiç kuşkusuz sıcak beyaz ışıklar. Salonunuz için 1800K-2700K arasındaki ampulleri değerlendirebilirsiniz.

Salon aydınlatma önerilerini paylaştık. Şimdi, sırada aydınlatma seçimi yapmak var! Zevkinize ve ihtiyaçlarınıza uygun aydınlatma ürünleri Koçtaş’ta!