Aydınlık Bir Koridor İçin: Antre Aydınlatma Çözümleri Neler?

Antre Aydınlatma Çözümleri

Misafirlerinize sıcacık bir hoş geldin demek için en ince ayrıntısına kadar düşünüp antreniz için hoş bir duvar rengi seçtiniz. Bu renkle uyumlu şık aksesuarlarla da dekore ettiniz. Buna rağmen istediğiniz o davetkar atmosferi yakalayamadınız mı? O zaman sorun dekorasyonda değil, antre aydınlatmasında olmalı. 

Antreler genellikle penceresiz oldukları için doğrudan gün ışığı almazlar. Yetersiz antre aydınlatması da rahatsız edici bir ortam yaratabilir. Bu yazımızda misafirlerinize sizin gibi “hoş geldin” diyen bir antre aydınlatması için doğru kararlar vermenize yardımcı olacağız.  

Aydınlık Bir Koridor İçin: Antre Aydınlatma Çözümleri Neler?

Antre Aydınlatması İçin Aydınlatma Türünün Önemi

Antre Aydınlatma Türü

Hangi yaşam alanı olursa olsun aydınlatma ürünlerini seçerken ilk olarak ne amaçla kullanacağınızı yani aydınlatma türünü göz önünde bulundurun. Peki, ama bu aydınlatma türleri nelerdir ve neden önemlidir?

Ortam aydınlatmasını mekanın genelinin aydınlatılması olarak tanımlayabiliriz. Yani antrenizin ana aydınlatmasını ortam aydınlatması ile sağlarsınız. Görev aydınlatması ise belli bir amaca yönelik aydınlatmayı ifade eder. Örneğin ayakkabı rafındaki bir aydınlatmanın ayakkabınızı daha kolay seçmenize yardımcı olması gibi. Bir eşyayı öne çıkarmaya yarayan vurgu aydınlatmasını da antrenizdeki tablo ya da dekoratif objeye dikkat çekmek için kullanabilirsiniz. 

Antrenizin büyüklüğüne ve ihtiyaçlarınıza göre sadece ortam aydınlatması yapabilir ya da birkaç tarzı birleştirebilirsiniz. Doğrudan doğal ışık almayan antrelerin loş kalmaması için ortam aydınlatması yapmak ideal olandır. Görev ve vurgu aydınlatması için ise dekorasyonunuza ve ek ışığa ihtiyaç duyup duymadığınıza göre karar verebilirsiniz. 

Ortam Aydınlatması

Aydınlatma amacını belirlediyseniz sıra geldi hangi aydınlatma çeşidini kullanacağınıza. Aslında evinizin genelinde kullandığınız aydınlatma ürünlerini antreniz için de kullanabilirsiniz. Tavan, duvar ya da monte edilmeden kullanılabilen bağımsız aydınlatma ürünlerini tek başına ya da bir arada kullanarak antrede daha özgün ve keyifli bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Şimdi, yerleştirildikleri alana göre aydınlatma ürünlerine yakından bakalım.

Antre Tavan Aydınlatmaları

Antre Tavan Aydınlatmaları

Öncelikle tavan aydınlatma ürünlerini antrenizin büyüklüğüne ve yüksekliğine göre seçmeniz gerektiğini söyleyelim. Ayrıca duvar rengi, dekoratif amaçla kullandığınız dresuar, varsa halı ya da kiliminizin tarzını da dikkate alarak bütünlük yaratabilirsiniz. 

Tavan aydınlatmaları dediğimizde akla ilk önce spot lambalar ve avizeler geliyor. Evinizin tarzına göre antre aydınlatması için hangisini seçmeniz gerektiğine gelin, birlikte bakalım. 

Klasik Tarzı Sevenler İçin Antre Avize Modelleri

Klasik Tarz Antre Avizesi

“Klasikten vazgeçmem” diyorsanız aydınlatma tercihinizi avizeden yana yapabilirsiniz. Antre için avize seçimi yaparken en önemli kriter, antrenizin büyüklüğü. Peki, ama onca seçenek arasından size uygun avize modelleri hangileri?

Eğer antreniz geniş ve yüksek tavanlıysa yukarıdan sarkıtarak kullanılan tek duylu sarkıt avizeler, ahtapotu andıran kolları ile gösterişli bir aydınlatma ürünü olan ahtapot avizeler veya küre şeklindeki karpuz avizeler istediğiniz şıklığı yaratabilir. 

Daha rustik bir hava hedefliyorsanız avize iskeletinde ya da ampülü çevreleyen kısımlarda halat kullanılan halatlı avize tam size göre. Hasır sepete benzer bir görünüme sahip rattan avize kullanırsanız da bohem ya da İskandinav tarzı şıklık yakalayabilirsiniz 

Fakat hangi model olursa olsun, aşağıya doğru sarkan avizelerin ortam aydınlatması için en uygun seçenekler olduklarını söyleyemeyiz. Yeterli aydınlatma için spot lamba, lambader, aplik gibi farklı bir aydınlatma ürünü ile birlikte kullanarak loş ortamdan kurtulabilirsiniz.

Eğer antreniz küçük ve alçak tavanlıysa tavana yapışık plafonyer avizeler ile yerden tasarruf sağlayabilirsiniz. Cam, metal, ahşap gibi farklı malzemelerde ve tek duylu, çok duylu gibi farklı tasarımlarda çok sayıda çeşidi bulunan bu avizeler ile antrenize modern ve ferah bir hava da kazandırabilirsiniz. 

Avizelerde en çok kullanılan malzemelerden biri olan cam ile daha sade ve modern bir görünüm yaratabilirsiniz. Şeffaf, buzlu ya da renkli cam avizeler arasından özellikle doğal ışık almayan girişlerde, aydınlatmadan en yüksek performansı alabilmek için şeffaf camlı avizeleri tercih etmenizde fayda var.

Tarzınıza karar verdiyseniz her tarza ve bütçeye uygun avize modelleri için Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın. 

Daha Modern Bir Görünüm İçin Spot Lambalar

Modern Spot Lambalar

Bir zamanlar sadece sahne ışıklarını çağrıştıran spot lambalar, şık modelleri ile modern evlerin vazgeçilmezi haline geldi. Antre spot aydınlatma sizin için uygunsa aydınlatma amacınıza uygun olarak gömme veya sıva üstü spot lamba çeşitlerinden birini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Gömme spot lamba; tavana, duvara ya da merdiven basamağına gömülü olabilir. Kullanılacağı yerde alanın içine gömülen bu lambalar, tavandan sarkmaz ya da duvardan dışarı doğru uzanmazlar. Böylece yerden tasarruf ederken bütüncül bir görünüm de yaratırsınız.   

Sıva üstü spot lambalar ise tavana ya da duvara monte edilir. Tekli ya da çoklu çeşitleri olan sıva üstü spot lambaların yönü genellikle ayrı ayrı ayarlanabildiği için antrenizde istediğiniz alanı aydınlatırsınız.  

Antreniz dar ve küçükse tek bir sıva üstü tavan spotu ile yeterli aydınlatma sağlarsınız. Daha geniş antrelerde, çoklu gömme veya çoklu tavana bağlı spot lambalar tercih edebilirsiniz. Duvara bağlı sıva üstü spot lambaları ise tavan aydınlatmasının yanı sıra antrenizdeki bir tabloya, aynaya ya da dresuara dikkat çekme amacıyla kullanabilirsiniz. Antreniz için uygun olan spot lambalara karar vermenize yardımcı olması için Aydınlatmanın Modern Yolu: Spot Lamba Çeşitleri ve Montajı” yazımızı okuyabilirsiniz.

Antre Duvar Aydınlatmaları

Antre Duvar Aydınlatmaları

En yaygın duvardan aydınlatma yöntemi olan aplikler, ortama sıcak ve sofistike bir hava katar. Klasik değil de modern bir tarzınız varsa aplik yerine duvara bağlı spot lambalar ile istediğiniz şıklığı yakalayabilirsiniz.

Evinizin dekorasyon tarzına göre yarım ay, kollu, salıncak kollu, meşale, gömme, mum, spot aplik gibi farklı aplik çeşitleri ile antrenize kendinize özgü bir dokunuş katmanız mümkün. Işığın yönüne göre aşağı, yukarı ya da çok yönlü aydınlatma yapabilen aplikler ve duvar spotları ile gözü rahatsız etmeden ortamı köşelere kadar aydınlatabileceğinizi belirtelim. Yine de duvar aydınlatmalarının göz hizasında olmamasına dikkat edin, çünkü ışıklar nedeniyle gözünüz yorulabilir.

Antrenizde aplik kullanmaya karar verdiyseniz aplik modelleri hakkında daha ayrıntılı bilgi verdiğimiz “Aplik Çeşitleri” yazımıza göz atabilirsiniz. 

Montaj Gerektirmeyen Bağımsız Antre Aydınlatmaları

Montaj Gerektirmeyen Antre Aydınlatması

Tavan aydınlatması ile antrenizde istediğiniz aydınlığı yakaladınız ve duvar aydınlatması kullanmak istemiyorsunuz. Ancak biraz daha şıklık katmaya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz. O zaman konsol ve dresuar üstünde kullanabileceğiniz abajur ya da uygun bir köşeye koyabileceğiniz lambader gibi bağımsız aydınlatmalardan da yararlanabilirsiniz. Bunun için antrenizde uygun bir yerde priz olması yeterli.

Tek yapmanız gereken, nasıl bir antre lambaderi veya antre abajuru istediğinize karar vermek. Abajur çeşitleri ve seçimi konusunda yardımcı olması için “Zarif Bir Işık Kaynağı: Abajur Nasıl Seçilir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Tasarruflu Antre Aydınlatmaları

Tasarruflu Antre Aydınlatmaları

Bütçe ve çevre dostu aydınlatma çözümleri ile antrenizde istediğiniz ışığı ve ortamı yakalamanın yanı sıra tasarruf edebileceğinizi ve doğayı koruyabileceğinizi de biliyor musunuz? Bunun için dekorasyon tarzınız ve tercih ettiğiniz aydınlatma ürünü ne olursa olsun enerji tasarruflu antre LED aydınlatma ve sensörlü aydınlatma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. LED aydınlatmanın parlaklığını kontrol ederek, antre sensörlü aydınlatma ürünleri ile de ihtiyacınız olduğu anda antrenizi aydınlatarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. 

LED aydınlatma ile ilgili merak ettikleriniz için “İhtiyacınıza Uygun Olanı Keşfedin: LED Aydınlatma Çeşitleri” yazımızı, sensörlü aydınlatma seçenekleri için de “Tasarruflu Aydınlatma Çözümü: Sensörlü Lamba” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bonus: Antre Aydınlatma Ürünleri Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Antre Aydınlatması Dikkat Edilmesi Gerekenler

Antre aydınlatma ürünü seçeneklerinizi artık biliyorsunuz. Bu kadar çok seçenek arasından ev dekorasyonunuzla uyum içinde, ihtiyaçlarınıza uygun antre aydınlatma ürünleri alırken dikkat etmeniz gerekenler için de bir liste hazırladık: 

  • Modern tarzda döşenmiş bir eviniz varsa spotlar, rustik tarzda ise aplikler, klasik tarzda ise sarkıt avizeleri tercih edin.
  • Gösterişli bir avizeyi daha sade abajur veya mumlarla kombinleyip zıtlıkların uyumundan yararlanın.
  • Antrenin dar ya da loş olmasını dengelemek için dikkati üzerine toplayan ilginç tasarımlı aydınlatmalar seçin. 
  • Evinizde küçük çocuk ya da evcil hayvan varsa lambader gibi bağımsız aydınlatma ürünleri yerine tavan ya da duvar aydınlatmalarını tercih edin. 
  • Aydınlık bir ortam oluşturmak ve antrenizin daha geniş görünmesini sağlamak için ayna kullanın. 
  • Ampul seçimi yaparken bir metrekare için 100 lümenin ideal olduğunu unutmayın.
  • Sıcak ve aydınlık bir atmosfer oluşturmak için sıcak beyaz ışık yayan sarı ampulleri kullanın.

Antreler çoğunlukla koridora açıldığı için koridor aydınlatma ürünleri ile antre aydınlatmasını birbirinden bağımsız düşünmemek gerekiyor. Bu nedenle koridor aydınlatması için dikkat edilmesi gerekenlere de yakından bakalım:

  • Kısa koridoru daha uzun göstermek için tavan lambalarını arka arkaya asın.
  • Dar koridorda daha ferah bir hava yakalamak için yandan aydınlatan koridor aplikleri ya da koridor spot lambaları kullanın.
  • Mekanın daha görkemli algılanması için koridor apliklerini boy hizasından yukarı monte edin.
  • Dengeli bir aydınlatma için sıralı apliklerde kullandığınız ampullerin lümeninin aynı olmasına dikkat edin.
  • Uzun koridorlarda spot aydınlatmaların ya da apliklerin arasında en fazla 2,5 metre bırakın.  

Antrenizde kendi tarzınızı oluşturmaya hazırsanız şıklıktan ödün vermeyen, aydınlık, ferah, davetkar antre ve koridorlar için yüzlerce aydınlatma ürünü Koçtaş’ta sizi bekliyor! 

Aydınlatmanın yanı sıra antrenizi farklı kılacak dekorasyon önerileri için ise “İlk İzlenim Önemlidir! Şık Bir Antre Dekorasyonu İçin 5 İpucu” yazımıza da göz atabilirsiniz.