Penceresiz Oda Dekorasyon Önerileri

Penceresiz Oda Dekorasyon

Aynasız asansöre girdiğinizde hissettiğiniz tuhaf duyguyu penceresiz odalarda da yaşayabilirsiniz. Kapalı alanın verdiği sınırlılık algısı, normalin dışında bir şeyler olduğu düşüncesini verir. Bu duygudan kurtularak ferah bir odaya kavuşmanın yolu da iyi düşünülmüş bir dekorasyondan geçer.

Penceresiz oda dekorasyonu yaparken duvar tasarımından mobilya yerleşimine ve renk seçimine kadar dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunuyor. Bu püf noktaları uygulayarak odanızın penceresiz olduğunun fark edilmemesini sağlayabilirsiniz. Peki, penceresiz oda nasıl dekore edilir? İşte, tüm ipuçlarıyla sınırları kaldıran bir oda dekorasyonu için öneriler:

Duvara Hareket Katın

Duvara Hareket Katın

Odanın odak noktalarından birisi pencere yani çerçevelenmiş bir alandır. Penceresiz odalarda da bu göz alışkanlığını koruyabilmek için bazı dekorasyon hilelerine başvurabilirsiniz:

  • Duvar çıta uygulaması olarak bilinen panelling son yıllarda oldukça popüler hale gelen bir duvar dekorasyonu. Ahşap çıtaları duvara monte ederek dikdörtgen ya da kare alanlar yaratabilirsiniz. Bu bölümleri tablo spotuyla ışıklandırabilir ve içlerine resim asabilirsiniz. 

Duvar çıtasıyla sadece bir pencere şekli vermenin ötesinde farklı desenler de yaratabilirsiniz. Örneğin asimetrik şekilde yerleştirilmiş geometrik alanlar oluşturabilir, bu bölümleri farklı bir duvar boyasıyla boyayabilirsiniz. Bu şık duvar dekorasyonunun farklı uygulamalarını görmek için de Daha Hareketli Duvarlar: Panelling, Lambri Örnekleri yazımızı okuyabilirsiniz.

“Dekoratif duvar çıtası uygulaması nasıl yapılır?” sorusunun cevabını ise aşağıdaki videomuzda bulabilirsiniz. Hemen hatırlatalım: Penceresiz odanıza bambaşka bir hava katmanızı sağlayacak ahşap ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

  • Aynalar ışığı yayarak odayı daha ferah gösterir. Her ne kadar camdan gelen ışık olmasa da ayna karşısına yerleştireceğiniz apliklerle ışığı odaya dağıtabilirsiniz. Aynanın diğer önemli fonksiyonu ise derinlik algısı yaratması. Karşılıklı duvarlara aynalar asarak penceresiz odanızdaki sınırlı alanı bir anda genişletebilirsiniz.

Özellikle kepenkleri bulunan dekoratif pencere ayna modellerini tercih ederek sıcacık bir görüntü yaratabilirsiniz. Ayrıca bu pencere hissini vermek için duvara dikdörtgen veya kare ayna asabilirsiniz. Ancak şekilli dekoratif aynaların ya da üzerinde baklava gibi deseni bulunan aynaların aynı etkiyi yapmayacağını, sadece dekoratif bir öge olarak görüneceğini de not düşelim.

Aynaları birer tablo gibi de kullanabilir, tüm duvarınızı büyüklü küçüklü aynalarla donatabilirsiniz. Oda Dekorasyonunuza Uygun Ayna Modelleri yazımızı okuyarak stilinize uygun bir ayna çeşidini keşfedebilirsiniz. Ayna modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

  • Pencerenin eksikliğini tamamlamanın zevkli bir yolu da büyük tablolar asmak. Soyut eserler asarak duvarınızda estetik odak noktaları oluşturabilirsiniz. Soyut eserlerin yanı sıra deniz ve gökyüzü gibi enginlik hissi veren tablolar da penceresiz odanıza ferah bir hava katar. 

Boydan boya boş duvarlarda ise kapı, pencere, ışık, ateş gibi imgelerin yer aldığı ve odayı başka bir alana geçermiş gibi gösteren tablolar asabilirsiniz. Penceresiz odanızı tabloyla dekore etmenin farklı yollarını keşfetmek için de Tablo Yardımıyla Duvarlar Nasıl Yeni ve Farklı Bir Görünüme Kavuşur? yazımızı okumayı unutmayın. Duvarınızı yeniden tasarlamanıza yardımcı olacak tüm tablo modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Renk Seçimine Özen Gösterin

Renk Seçimi

Penceresiz oda dizaynı için ilk adımlardan birisi de renk paletine karar vermek. Odada kullandığınız renkler iç açıcı tonlarda olmalı, boğucu bir atmosfer yaratmamalı. Örneğin lavanta, Nil yeşili, bebek mavisi, pembe gibi yumuşak tonlar kullanarak odanın atmosferini yumuşatabilirsiniz. 

Duvar, zemin döşemesi, halı gibi büyük alanlarda krem ve bej gibi açık renkler kullanarak mekanı daha büyük gösterebilirsiniz. Tekstil ürünlerinde ve dekoratif eşyalarda ise yumuşak tonlara yer verebilirsiniz. Böylece nötr renklerin aydınlığı, pastel tonların huzur verici etkisiyle birleşir. 

Penceresiz odaya canlılık katmak için de sarı, turuncu, kırmızı gibi enerjik renkler kullanabilirsiniz. Ancak istediğinizin tam tersi bir etki yaratmamak için bu canlı renklere de eşyaların detaylarında yer verin. 

Örneğin ekru renkli, kırmızı çizgili kırlent ya da beyaz mobilyanın üzerine küçük kırmızı biblo gibi kullanımları tercih edebilirsiniz. Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur? yazımızı okuyarak penceresiz odanız için ideal renk kombinlerine karar verebilirsiniz.

Doğal Işığı Taklit Edin

Doğal ışık

Penceresiz odanın en büyük eksiği güneş ışığı. Odada farklı aydınlatma çözümlerine yer vererek bu eksikliği geri plana atabilirsiniz. Sarkıt lamba ve yukarı doğru ışık veren aplik gibi mekanı daha karanlık gösteren aydınlatma türlerinin yerine ışığı yayan lambalar tercih edin.

Örneğin gömme spot gibi odanın tavanında kalan bir model yerine sıva üstü spot kullanın. Tavan lambası olarak da minimal tasarımlara sahip, avize şapkası ile çevrili olmayan yani ışığı tamamen dışarıya veren modeller tercih edin. 

Ayrıca soğuk beyaz renk ampuller yerine güneş ışığını taklit eden gün ışığı ampuller kullanın. Ampullerin yaydığı ışık renkleri hakkında bilgi almak için Ampul Çeşitleri Neler: Rustik, LED, Tasarruflu Ampul ve Daha Fazlası yazımızı okuyabilir, penceresiz odanızı ışıl ışıl yapmak için ihtiyaç duyduğunuz ampul türleri için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Penceresiz Oda Dekorasyon Önerileri

Mobilya Yerleşimini Gözden Geçirin

Mobilya Yerleşimi

Penceresiz odanın sorunlarından birisi de mekanın olduğundan küçük görünmesi. Dışarıya açılan bir pencere olmadığı için oda daha basık görünebilir. Bu etkiyi yumuşatmak için mobilyaların fazla yer kaplamamasına dikkat edebilirsiniz. Büyük mobilyalar yerine daha minimal modeller tercih edebilirsiniz. 

Katlanan mobilyalar kullanarak da yerden tasarruf edebilirsiniz. Katlanabilir Mobilyalar ile Evinizde Yer Açın yazımızı okuyarak penceresiz odanızda kullanabileceğiniz fonksiyonel mobilyaları keşfedebilirsiniz. İşlevsel mobilya modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın!

Duvara bitişik mobilyalar mekanı daha küçük gösterir. Odanızda küçük bir halı kullanarak mobilyaları bu halı çevresine toplayabilir ve duvarın önünü açabilirsiniz. Yüksek ayaklı mobilyalar ise mekanın daha büyük görünmesini sağlar. Mobilya seçerken şifonyer yerine dresuar, kitaplıklı TV ünitesine alternatif olarak duvara monte TV ünitesi, kanepe yerine yüksek ayaklı berjer gibi mobilyalar tercih edebilirsiniz.

mobilya ürünleri

Penceresi olmayan odayı dekore ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tüm detaylarıyla paylaştık. Şimdi de penceresiz oda havalandırma seçeneklerinden biri olan vantilatörler hakkında bilgi almaya ne dersiniz? Vantilatör Çeşitleri: Tavan Vantilatörü, Ayaklı Vantilatör ve Daha Fazlası yazımızı okuyarak yaz kış ferah vakitler geçirmenizi sağlayacak havalandırma modeline karar verebilirsiniz.