Koridor Halısı Seçimi Nasıl Yapılır?

Koridor Halısı

Koridor en çok kullanılan alanlardan biri olmasına rağmen genellikle ev dekorasyonunda göz ardı ediliyor. Bu dekorasyon hatasına düşmemek için antrenizi güzelleştirme ipuçlarını Evinizin Her Yeri Şık Olsun: Uygulayabileceğiniz 4 Koridor Dekorasyonu Fikri yazımızda bulabileceğinizi hatırlatalım ve farklı bir detaya daha değinelim: Koridor halısı seçimi. Koridor halısı hem antre dekorasyonuna esas şeklini veriyor hem de evi tozdan korumaya yardımcı oluyor. 

En az salonunki kadar önemli olan antre halısı seçimi için birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Peki, evinize ilk adımı atanları zarafetle karşılayacak ve kolay bir kullanım sağlayacak koridor halısı nasıl olmalı? İşte, koridor halısı alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Koridor Halısı Seçimi Nasıl Yapılır?

Mekana Uygunluk İçin: Halı Boyutu Ne Olmalı?

Koridor Halısı Boyutu

Yatak odası ya da salon için halı seçerken mobilya yerleşimini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ancak diğer odaların aksine antrede sadece portmanto, dresuar gibi birkaç küçük mobilya bulunuyor. Bu nedenle halının ölçülerine karar verirken dikkate alınabilecek oldukça az eşya var. 

Koridor halısı satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, zemini yeterince kaplaması. Halıyla duvar arasında yaklaşık 10-15 cm kalması yeterli. Daha fazla boşluk bıraktığınız zaman hem halı köşelerinde toz birikimi fazla göze çarpabilir hem de çıplak zemine basıp üşünecek fazla boşluk kalır. Doğru koridor halısı boyutuna karar vermek için öncelikle antrenizi ölçün. Peki, odanın metrekaresi nasıl hesaplanır?

Bir mezura yardımıyla antrenin enini ve boyunu ölçün. Elde ettiğiniz sonuçları çarpın. Sonuç size odanın metrekaresini verecek. Kenarlardan bırakacağınız boşlukları bu sayıdan çıkarınca yaklaşık halı ölçüsüne karar verebilirsiniz. 

Masif ahşaptan lamine parke gibi şık bir zemin kaplamanız varsa bu görüntünün kapanmasını istemiyor olabilirsiniz. Bu durumda size yuvarlak koridor halısı kullanmanızı öneririz. Hem eve sıcak bir giriş yapabilir ve antreyi çıplak görüntüsünden kurtarabilir hem de parkeyi tamamen kapatmamış olursunuz. Evin diğer odalarında da doğru halı ölçüsüne karar verebilmek için Doğru Ölçüde Halı Nasıl Belirlenir? Halı Boyutu Nasıl Olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz. 

Uzun Ömürlü Kullanım İçin: İdeal Halı Malzemesi Nedir?

İdeal Halı Malzemesi

Halılar yün, pamuk, akrilik, bambu gibi birçok malzemeden üretiliyor. Halı türleri arasında bir seçim yaparken kendi kullanım alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurun. Örneğin sık sık misafirleriniz geliyorsa ya da evcil hayvanınız veya bebeğiniz varsa leke tutmayan akrilik ile sentetik koridor halısı modelleri arasından bir tercihte bulunabilirsiniz. Dayanıklılığı ön planda tutuyorsanız yün halı sizin için iyi bir seçim olabilir. Yün halı kaliteli ve uzun ömürlü bir halı türüdür. 

Öncelikli kriteriniz şıklıksa tabii ki ipek halı almanızı öneririz. Ancak ipek halının çok trafik alan yerler için uygun olmadığını, daha sakin bir evde kullanılabileceğini ve maliyetli bir model olduğunu da hatırlatalım. Ayrıca halılar dokuma türüne ve üretim şekline göre de farklı özellikler sunar. Tüm halı türleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Dekorasyonun Tamamlayıcısı: Halı Çeşitleri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Tarzınızı Yansıtması İçin: Halı Renk ve Desen Seçimi Nasıl Yapılır?

Halı Renk Desen Seçimi

Koridor evin en sık yürünen yeri olduğu ve dışarıya açıldığı için diğer odalara göre daha hızlı kirlenir. Krem, beyaz gibi açık renkler lekeyi gösterdiği ve temizlenmesi de zor olduğu için daha koyu renkler tercih edebilirsiniz. Bir diğer seçenekse birçok rengin bir arada yer aldığı pastel tonlu bir halı kullanmak. Böylece çıkmayan lekeler olsa bile bu renk cümbüşünde fark edilmez. 

Ancak koridorunuz dar ve uzunsa çok koyu renkli halı sermemenizi tavsiye ederiz. Koyu renkler dar alanları daha da küçük gösterme eğilimindedir. Ayrıca yeterince ışık almıyorsa da antrenize ferahlık getirmek için açık renkleri tercih edebilirsiniz. Odalara göre renk seçimi hakkında bilgi almak için Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanımı Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz. 

Desen de dekorasyonda ve kullanım kolaylığı sağlamada en az renk kadar fark yaratan bir konu. Koridoru geniş göstermek için desensiz halı kullanabileceğiniz gibi halıya yerleşen lekeleri örtmesi için yer yer desenli bir model de tercih edebilirsiniz. 

Evinizin geneline hakim olan dekorasyon zevki de renk ve desen seçimini etkiler. Örneğin klasik dekorasyon için zümrüt, lacivert gibi renklerde büyük çiçek formlarına sahip bir halı alabilirsiniz. Öte yandan modern ev dekorasyonuna uyum için geometrik şekillerle ya da minimal desenlerle çevrili bir halı tercih edebilirsiniz. Dekorasyon Tarzına Göre Halı Seçimi Nasıl Yapılır? yazımızı okuyarak evinizi bütünleyen bir koridor halısı modeline karar verebilirsiniz. 

Kolay Kullanım İçin: Halının Özellikleri Neler Olmalı?

Koridor Halısı Özellikleri

Hızla dışarı çıkarken, evde koşarken ya da dalgın bir şekilde yürürken kaymamak için kaymaz koridor halısı tercih edin. Eğer sık dokunmuş yani ağır bir halı alacaksanız kaydırmaz taban olması gerekmeyebilir. Ancak ince koridor halısı kullanacaksanız mutlaka tabanının kaydırmaz özellikte olduğundan emin olun. 

Diğer odalardaki halılara göre daha sık temizlik isteyeceğini göz önünde bulundurarak bakımı kolay bir halı alın. Örneğin ipek gibi leke tutan ya da şönil gibi lifleri uzun ve sık yani fazla toz tutan halılar tercih etmeyin. Genel olarak da şu kural aklınızda bulunsun: Her ne kadar yün ve pamuk gibi doğal lifler daha kaliteli ve uzun ömürlü olsa da sentetik malzemeden üretilen halılar daha kolay temizlenir. 

Bir diğer püf noktası da halının dokuma türü. Halı her ne kadar sentetik malzemeden üretilmiş olsa da dokuma şekli nedeniyle çok kir tutabilir. Bukle ve rölyef halı gibi tüylü görünüme sahip, uzun havlı halılar tercih etmeyin. Bunun yerine havları düz olduğu için kolay temizlenebilen tufting halı modellerini kullanın. Ayrıca çok zarif bir görünüme sahip olsalar da el dokuması halıları antre yerine diğer odalara serin. Daha düşük maliyetli, sentetik liflerden üretilmiş ve sık yıkandığı için bozulduğu zaman üzülmeyeceğiniz makine halıları kullanın.

Halı temizliği ile ilgili bilgi almak için Doğru Temizlik Önemli: Halı Temizliği Nasıl Yapılır? yazımızı okumayı unutmayın. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa da antialerjik halı öncelikli tercihiniz olabilir.

Koridor Halısı Seçimi Nasıl Yapılır?Koridor halısı seçiminin püf noktalarını tüm detaylarıyla paylaştık. Antrenizi güzelleştirmek için artık tek yapmanız gereken, Koçtaş’ı ziyaret ederek koridor halısı fiyatları ve modelleri hakkında bilgi almak.