Doğru Ölçüde Halı Nasıl Belirlenir? Halı Boyutu Nasıl Olmalı?

Doğru Ölçüde Halı Nasıl Seçilir

Temizlik sırasında halılarınızı kaldırdığınızda ya da onları yıkatmak için verdiğinizde fark etmişsinizdir: Halılar olmadan ev dekorasyonu eksik, halılar olmadan eviniz boş! Yani evet; net bir şekilde söyleyebiliriz ki halıların ev dekorasyonuna katkısı büyük. Tabii bu noktada “Dekorasyon Tarzına Göre Halı Seçimi Nasıl Yapılır?” yazımızda da bahsettiğimiz gibi alanın stiline uygun bir tasarımda halı seçmek önemli. Fakat bunun yanı sıra alana uygun ebatta halılar seçmek de şart! Peki, uygun ölçüde halı nasıl seçilir?

Halı Boyutu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocukluğunuzdaki evleri hatırlayın. Neredeyse zeminlerin her yerini halıyla kaplamak, açık alan bırakmamak gibi bir durum söz konusuydu. Bu geçtiğimiz yıllarda yerini, zeminin bir bölümüne halı yerleştirmek ve geri kalan kısımlarda ise parkeleri, seramikleri sergilemek gibi bir hale evrildi. Fakat açık konuşmak gerekirse aslında ikisi de doğru uygulamalar değil.

Odanın genişliği, hangi oda için halı seçimi yapacağınız ve mobilyalarınızı nasıl konumlandırdığınız, tercih edeceğiniz halı konusunda size yol gösteriyor. Uzmanların da bu konuda birkaç önerisi var:

  • Odanız ister küçük ister büyük olsun, seçtiğiniz halı duvara değmemeli. İdeal boyda halı seçimi için halı ile duvar arasında 35-45 cm arasında mesafe bırakmaya özen göstermelisiniz.
  • Eğer odanız büyükse halınızın ölçüsü, koltuk takımınızı içine dâhil edebilecek şekilde, yani koltuklar halının üzerine yerleştirilecek şekilde olmalı.
  • Mobilya altını tamamen kapsayacak ölçüde halı seçimi yapmak istemeyenler için mobilyalara temas etmeyecek ve mobilyalarla arasında yaklaşık 15 cm’lik boşluk bırakılmasına imkân verecek halılar uygun olabilir.
  • Mobilyaların altına girmeyecek boyutta, yani odanın ortasına mobilyalardan bağımsız bir şekilde yerleştirilecek küçük halılar ise genellikle küçük odalar için uygun bir seçim olarak görülüyor.

Şimdi, odalar doğrultusunda halı boyutu seçerken dikkat edilmesi gerekenleri inceleyelim.

Halı Boyutu Nasıl Olmalı

Salon İçin Uygun Ölçüde Halı Seçimi

  • Oturma odasında kullanmak üzere seçeceğiniz halının ölçülerini belirlerken koltuk takımınız sizi yönlendirecek mobilyadır. Uygun boyutta halı tercih edilirken tüm koltukların tamamını ya da aşağıda belirttiğimiz şekilde bir kısmını içine alacak alternatifleri değerlendirmelisiniz.
  • Koltuk takımlarının duvara yaslı olmadığı geniş salonlar için mobilyaları tamamen kapsayacak bir halı tercih edebilirsiniz. Tabii seçeceğiniz halının, mobilyanın bitiş noktasından sonra da yaklaşık 15 cm görünmesi ve duvara temas etmemesi önemli. Yani “Halı, koltuk altına girmeli mi?” sorusunun yanıtını, odanın büyüklüğü verebilir.
  • Eğer oturma odası küçükse ve mobilyalarınız biraz sıkışık şekilde konumlanmışsa ya da koltuk takımlarınız duvara yaslı yerleştirilmişse bu durumda bir bölümü koltuk altına gelebilecek ölçülere sahip bir halı seçebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ise halının, mobilyanın 3’te 1’ini kapsayacak ölçüde olması.
  • Mobilyalara temas etmeyen küçük boyutlu halılar genellikle küçük salonlar için uygun olabilir. Fakat bu noktada, koltukların altına 3’te 1 oranında girebilecek halıların alanı daha geniş gösterebileceğini belirtmeden geçmeyelim.

Uygun Ölçüde Halı Nasıl Seçilir

Yemek Odası İçin Uygun Ölçüde Halı Seçimi

  • Yemek odası ya da salonun bir bölümünde yer verdiğiniz yemek alanı için halı seçerken ölçü bakımından sizi yönlendiren, yemek masasının büyüklüğü ve sandalyelerdir.
  • Seçeceğiniz halının tüm masayı ve sandalyeleri kapsayacak büyüklükte olması gerekiyor. Bunun yanı sıra halının, sandalyelerin hemen bittiği yerde son bulmaması önemli. Masanın her yönünden yaklaşık 30-40 cm uzunlukta halı görünmeli.

Yatak Odası İçin Uygun Ölçüde Halı Seçimi

  • Yatak odasına doğru ölçüde halı seçebilmek için yatak ve komodin size yol gösterecektir.
  • Dilerseniz yatağı ve komodinleri tamamen içine alabilecek boyutta bir halı seçebilirsiniz. Komodinlerin iki yanından ve yatağın ayak ucundan yaklaşık 20 cm’lik bir mesafede devam etmesi gerektiğini unutmamalısınız.
  • Diğer bir seçenek ise halıyı, komodinleri dışarıda bırakacak şekilde konumlandırmak. Bu seçenekte de halı, yatağın altında kalıyor; ama başlangıç noktası yastık koyulan alanın hemen alt kısmı oluyor. Geniş bir yatak odanız varsa zemini daha verimli bir şekilde kapatmak için bu alternatifi tercih edebilirsiniz.
  • Eğer dikdörtgen şeklinde bir odanız varsa bu durumda yatağın iki yanına küçük boyutlu halılar koymayı düşünebilirsiniz. Bu yerleşimde halılar komodinlerin önünde, komodine ve yatağa temas etmeden konumlandırılıyor.

Halı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Halı Boyutu Nasıl Hesaplanır?

En doğru halı yerleşimi nasıl yapılır, odalar doğrultusunda paylaştık. Fakat bu noktada “Doğru halı ölçüsü nasıl alınır?” ve “Halının kaç metrekare olduğu nasıl anlaşılır?” sorularının yanıtını bilmek de faydalı olacaktır.

Halı boyutu hesaplaması için yapmanız gerekenleri anlatacağız. Fakat en doğru sonucu alabilmek için kroki çizebilirsiniz.

Öncelikle odanın bir uçtan diğer uca ölçüsünü alın. Ardından mobilyaların ölçülerini alandan çıkarıp odada kalan boş alanın ölçüsünü alın. Çizdiğiniz krokiden yola çıkarak ve nasıl bir halı konumlandırması yapmak istediğinizi düşünerek ihtiyacınız olan ölçüdeki halıyı bulabilirsiniz.

Bir halının kaç metrekare olduğunu anlamak için ise halının en ve boy ölçüsünü cm cinsinden aldıktan sonra bu uzunlukları çarpın. Ardından çıkan sonucu 10.000’e bölerek halının kaç metrekare olduğunu bulabilirsiniz.

Artık evinize uygun boyutta halıyı nasıl seçebileceğinizi biliyorsunuz! Evinize uygun boyutta ve tasarımda kilim ve halı modelleri için de Koçtaş’a göz atmayı ihmal etmeyin.