Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?

En doğru aydınlatma nasıl seçilir?

Alanın geniş görünmesi, sıkıcılıktan uzak bir ortam yaratılması ve elbette uyguladığınız ev dekorasyonu sayesinde keyifle zaman geçirebileceğiniz bir yaşam alanının oluşturulması… Bu saydıklarımızın hepsinde hatta daha fazlasında aydınlatmanın katkısı büyük. Peki, ev için aydınlatma ürünü nasıl seçilir ve aydınlatma seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Şimdi, odalara göre aydınlatma seçimi hakkında detayları paylaşarak evinizi aydınlatma konusunda başarılı bir şekilde dekore etmenize yardımcı olalım.

1.Dekorasyon Tarzınıza Uygun Ürünleri Tercih Edin

Avizeler, sarkıtlar, lambaderler, abajurlar… Evinizde hangi aydınlatma ürününe yer verecekseniz verin, önemli olan seçtiğiniz ürünlerin evinizde uyguladığınız dekorasyon ile bütünlük sağlaması. Dekorasyona uygun aydınlatma seçimi yapabilmek için evinizde uyguladığınız dekorasyon stilinin detaylarını göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz. Örneğin klasik dekorasyonda daha gösterişli, altın ve rose renklerinin daha yoğun olduğu bir aydınlatma ürünü seçebilir, modern dekorasyonda ise seçiminizi daha minimal çizgilere sahip geometrik tasarımlardan yana kullanabilirsiniz. Tabii ki bu söylediğimiz, dekorasyon stilinize göre farklılık gösterebilecek bir durum. 

aydinlatma-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler

2.Evinizin Tüm Noktalarını Aydınlatabilecek Ürünleri Seçin

Gündüz saatlerinde evinizi aydınlatmanız için en büyük yardımcınız gün ışığı. Peki ya hava karardığında evinizin aydınlatması ne durumda oluyor? Doğru aydınlatma, ev kazalarını minimuma indirmekten “Evinizin Tüm Odaları İçin: Küçük Ev Dekorasyonu İçin Öneriler” yazımızda da bahsettiğimiz gibi evi daha büyük göstermeye kadar pek çok noktada etkili. Sağlıklı aydınlatma için de odanızın her noktasının görülebilir olması ve odanızda karanlık bir nokta kalmaması gerekiyor. Bu doğrultuda, seçtiğiniz tavan aydınlatması yetersiz kalırsa hem dekoratif hem de işlevsel olan lambader, aplik, spot gibi ek aydınlatma ürünlerinden yardım alabilirsiniz.

Evinizdeki odaların tamamen aydınlanmasını sağlayabilmek için metrekareye göre aydınlatma hesabı da oldukça büyük önem taşıyor. Odanızın metrekaresi doğrultusunda ihtiyacınız olan lümen değerini elde edebilmek için çok girişli avizeleri de tercih edebilirsiniz. Hangi avizeyi tercih etmeniz gerektiği konusunda size yol gösterecek olan lümen hesabını, uzmanlardan yardım alarak ya da internet sitelerinin hesaplayıcılarını kullanarak bulabilirsiniz. Örneğin 32 m² bir salon için -bir metrekare için 100 lümenin ideal olduğu düşünüldüğünde- 1600 lümen gücü olan 18-23 W LED ampulleri, iki girişli bir aydınlatmada tercih edebilirsiniz.

odalara-gore-aydinlatma-secmek

3.Her Alan İçin İhtiyacınıza Yönelik Ürünlere Yönelin

Evdeki zamanınızın büyük bölümünü geçirdiğiniz ve misafirlerinizi ağırladığınız salonunuz, uyuyup ertesi gün zinde kalktığınız yatak odanız ya da lezzetli yemekler pişirdiğiniz mutfağınız… İhtiyaçlar farklı olunca elbette avize seçerken dikkat edilmesi gerekenler de farklı oluyor. Şimdi, evin alanlarına göre avize ve diğer aydınlatma ürünleri nasıl seçilir anlatalım.

  • Salon ve Oturma Odası Aydınlatma Seçimi

Evinizi dekore ederken belki de en çok özendiğiniz alan salonunuz. Göz önünde olan ve bolca zaman geçirilen salonlar için aydınlatma ürünleri seçerken dikkat edilmesi gerekenleri bilirseniz hem daha ferah hem de daha dikkat çekici bir alan oluşturabilirsiniz.

Salonunuz büyük ya da küçük olabilir. Siz salonunuzun büyüklüğüne uygun bir ürün tercih etmelisiniz. Açık tasarıma sahip, ampulü kapatmayan ve açık renkli ürünlerin aydınlatma konusunda daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz seçim sırasında işin uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Tavan aydınlatmasına ek olarak alanda daha loş bir etki yaratmak istediğinizde size yardımcı olabilecek lambaderlere de evinizde yer verebilirsiniz. 

dekorasyona-uygun-aydinlatma-secimi

  • Salon ve Oturma Odası Aydınlatmasında Trend Ne?

Konsolun üzerine koyabileceğiniz abajurlar ya da tablolarınızı daha belirgin kılmak için yardım alabileceğiniz tablo aydınlatma ürünleri de evinizi daha şık kılmanıza ve trend bir görünüm yakalamanıza katkı sağlayabilir.

  • Yatak Odasında Aydınlatma Seçimi

Tüm günün yorgunluğunu rahat bir uyku sayesinde atmaya hazırlanıyor olabilirsiniz. Bu hayalinizin gerçekleşmesi konusunda yatak odanızın aydınlatması da söz sahibi. Yatak odanızda çok parlak olmayan, soft bir ışık kaynağı tercih edebilirsiniz. Yatak odası dekorasyonunda sade bir tasarım benimsemek, uyku kalitesi açısından önemli. Bu nedenle odanızda yer verdiğiniz mobilyaların da aydınlatma ürünlerinin de sade bir tasarıma sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca yatak odası dekorasyonunun uyku kalitenizi etkileyebilecek önemli bir unsur olduğunu hatırlatmakta fayda var. Dilerseniz “Daha İyi Bir Uyku İçin 5 Yatak Odası Dekorasyon Önerisi” yazımıza göz atarak detayları öğrenebilirsiniz.

Tavan aydınlatmasının yanı sıra abajur, aplik gibi farklı aydınlatma seçenekleri de yatak odasının olmazsa olmazları arasında. Abajurlar sayesinde geceleri uyumadan önce kitap okuyabilir ya da gece uyandığınızda tavan aydınlatmasını açmanıza gerek kalmadan ihtiyaçlarınızı görebilirsiniz. Seçeceğiniz ampullerin sıcak sarı tonlarda olması da doğru aydınlatma ürünü seçmek kadar önemli.

  • Yatak Odası Aydınlatmasında Trend Ne?

Yatağınızın iki yanında bulunan komodinlerin hemen üzerine gelecek şekilde monte edilen küçük boyutlu ve sade tasarımlı sarkıtlar, özellikle modern dekorasyonun uygulandığı evlerde en dikkat çekici trendlerden biri.

  • Çalışma Odasında Aydınlatma Seçimi

Belki home ofis çalışıyorsunuz, belki de öğrenci olan çocuğunuz için güzel bir çalışma odası dekore etmek istiyorsunuz. Çalışma odası aydınlatmasında masa lambaları, tavan aydınlatmalarından daha önemli bir yer tutuyor. Sade tasarımlı masa lambasını daha dikkat çekici bir tasarıma sahip tavan aydınlatması ürünüyle tamamlayabilirsiniz. Hem tavan hem de çalışma masası aydınlatmasında tercihinizi rahatlatıcı etkiye sahip sıcak renklerden yana kullanmalısınız. Fakat yatak odanızda kullandığınız sıcak sarı renkli ampuller ekstra rahatlatıcı etki gösterebilir. Bu nedenle tercihinizi beyaz ışık tercih edebilirsiniz. Ancak ışığın rengi, soğuk beyaz değil de mutlaka sıcak beyaz olmalı! Çünkü soğuk beyaz ampul gözlerinizi yorabilir.

  • Çalışma Odası Aydınlatmasında Trend Ne?

Şık ve Dikkat Çekici Trend: Bakır ve Metal Ürünler” yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu renklere sahip ürünler alanı hoş ve trendlere uygun bir şekilde dizayn etmenize olanak verir. Çalışma odasında uyguladığınız dekorasyon stiline uygun metal tasarımlı çalışma lambalarını tercih edebilirsiniz.

aydinlatma-urunu-nasil-secilir

  • Banyo ve Mutfak Aydınlatma Seçimi

Banyo ve mutfaklarda da salon ve oturma odasında olduğu gibi aydınlatma etkisi güçlü ürünleri tercih etmelisiniz. Tavan aydınlatmasında sarkıtlardansa avizeler ve özellikle banyolar için tavan armatürlerini kullanabilirsiniz. Bu arada banyo ve mutfakta tercih edeceğiniz aydınlatma seçeneklerinin IP44 sınıfına dâhil olmasına yani suya ve neme karşı dayanıklı olmasına kesinlikle dikkat etmelisiniz.

  • Banyo ve Mutfak Aydınlatmasında Trend Ne?

Mutfak dolaplarının altına (tezgâh üzerini aydınlatacak şekilde), banyoda ise ayna yanına spotlar ya da LED şeritler ile ek aydınlatmalar uygulayabilirsiniz. Hatta banyoda, dolabın iki yanında sarkıt kullanmak da trend bir uygulama ve kesinlikle #güzelfikir!

  • Balkon ve Bahçe Aydınlatma Seçimi

Evinizin keyif alanı olan balkon ve bahçelerde aydınlatma hem alanın işlevselliği hem de dekoratifliği açısından oldukça önemli. Farklı alanlarda kullanmanıza uygun şekilde üretilen bahçe ve balkon aydınlatmalarında en çok dikkat etmeniz gereken konusu ise IP sınıfı. Suya ve neme karşı dayanıklı olan IP44 sınıfının yanı sıra toza, suya ve neme karşı dayanıklı olan IP68 sınıfını da değerlendirebilirsiniz.

Dilerseniz “Açık Havanın Tadını Çıkarın: Bahçe Aydınlatması İçin Pratik Öneriler” başlıklı yazımız sayesinde konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Balkon ve Mutfak Aydınlatmasında Trend Ne?

Hem tasarruflu hem de doğa dostu olması sayesinde balkon ve bahçe aydınlatması konusunda trend tabii ki güneş enerjili aydınlatma ürünleri! Birbirinden güzel ve farklı alanlarda kullanılabilen solar aydınlatma ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için “Bir Süper Kahraman: Güneş Enerjili Lamba Nedir, Nasıl Çalışır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

4.Tasarruftan Yana Olun

Eviniz için ideal aydınlatma ürününü seçtiniz, ama sadece uygun dekoratif aydınlatma ürününü seçmek yeterli değil. Renk sıcaklığının yanı sıra seçtiğiniz ampulün tasarruflu olması da bir o kadar önemli. LED ampuller sayesinde elektrik tüketiminizi düşürmeniz ve tasarruf sağlamanız mümkün.

Örneğin salonunuz için 9 TL’ye bir akkor ampul aldığınızı düşünelim. Bu durum, kullanım ömrü yaklaşık bir yıl olan akkor ampuller için 10 yıl boyunca minimum 90 TL ödeyeceksiniz demektir. Oysa 40 TL’ye bir LED ampul aldığınızda 10 yıl boyunca bunu kullanabilir ve 50 TL’ye yakın tasarruf edebilirsiniz. Buna ek olarak enerji tüketiminizin düşeceğini ve bu sayede tasarruf yapabileceğinizi de hatırlatalım. LED ampuller ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları “Tasarruflu ve Şık: LED Aydınlatmayı Evinizde Nasıl Kullanabilirsiniz?” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ev-icin-aydinlatma-urunu-nasil-secilir

Evinizde ışıklandırmanın sihrinden doğru bir şekilde yararlanmanızı sağlayacak aydınlatma ürünleri Koçtaş’ta!