Mutfak Tezgahı Aydınlatma Çözümleri Neler?

Mutfak Tezgahı Aydınlatma

Mutfakta genellikle sadece tavan lambasına yer verilse de aslında aydınlatılması gereken en önemli yer tezgah. Tezgahın yeterince aydınlık olması, yemek hazırlamayı oldukça kolay hale getiriyor. Bu alan mutfağın en çok yer kaplayan bölümü olduğu için de lambaların ışıltısıyla parlayan bir tezgah, mutfağı şık gösteriyor. Peki, mutfak tezgah aydınlatma seçenekleri neler?

Gelin, önce mutfak tezgahını aydınlatmak için nelere dikkat edilmeli, keşfedelim; ardından ihtiyacınızı karşılayacak mutfak aydınlatma çeşitleri nelerdir, birlikte bakalım. 

Mutfak Tezgahı Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Mutfak Tezgah Aydınlatması

Mutfak tezgahını aydınlatırken hiçbir gölge kalmamasına özen gösterin. Bunu sağlamak için de tek bir aydınlatma ürünü yerine küçük ve eşit aralıklarla yerleştirilmiş lambaları tercih edin. Örneğin mutfak dolabının üzerinde büyük bir gömme spot yerine tezgahın her yerini eşit aydınlatan birkaç spot monte edebilirsiniz. 

Evin diğer odalarında tavan lambasının yanı sıra lambader, aplik, spot gibi lamba türlerinden de faydalanılıyor. Bu alternatifli aydınlatma modelini mutfak tezgahı için de uygulayın. Örneğin gece sadece musluğun bulunduğu bölüme ihtiyacınız varsa buraya floresan lamba takın. 

Tezgahta yemek malzemelerini doğrayacağınız yani yoğun ışığa ihtiyaç duyduğunuz zamanlar için de dolap altında LED şerit ışık bulundurun. Hoş bir akşam yemeğinde tezgahla birlikte dolapların da şık durması için spotlardan faydalanın. Mutfak tezgahı için ihtiyaç duyacağınız aydınlatma ürünleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret edin!

Mutfak Tezgahı Aydınlatma Çözümleri Neler?

1. LED Şerit Aydınlatma

Led Şerit Aydınlatma

Bir şerit üzerinde LED ışıkların yer aldığı bu aydınlatma türü, tezgahın üstündeki mutfak dolabının altına yerleştirildiği zaman lavabo bölümünü aydınlatıyor. LED şerit aydınlatmayı tezgah üstünün yanı sıra dolap içinde de kullanabilirsiniz. Böylece derin dolaplarda aradığınızı kolaylıkla bulabilirsiniz. 

LED şerit aydınlatma, avize ya da spot lamba gibi kablolarla duvara monte edilmeye de ihtiyaç duymuyor. Genelde LED şeritlerin arkalarında yapışkan bulunuyor. Bu yapışkanı dolabın altına yapıştırmak yeterli oluyor. Işığın ucunda da lamba anahtarı yer alıyor. Yani size sadece lambayı prize takmak kalıyor. Tasarruflu aydınlatma çeşitleri arasında yer aldığı için de yaygın olarak tercih ediliyor. 

Uzun ömürlü bir kullanım sunan LED lambayı mutfak ve evin diğer bölümlerinde de kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza Uygun Olanı Keşfedin: LED Aydınlatma Çeşitleri yazımızı okuyarak evinizin tüm odalarına uygun LED lamba türünü keşfedebilirsiniz. LED şerit lambayı mutfak dolabının altına monte etmenin yolunu öğrenmek için de aşağıdaki videomuzu seyredebilirsiniz.

2. Spot Lamba

Spot Lamba

Bu aydınlatmanın gömme spot lamba ve sıva üstü spot lamba olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Gömme spot lamba, isminden de anlaşılacağı gibi tavana gömülü halde duruyor. Sıva üstü spot lamba ise tavana ya da mutfak dolabına monte edilebiliyor. Yönü değiştirilebildiği için de hem aydınlatma hem mutfak dekorasyonu yapma amacıyla kullanılabiliyor.

Spot lambaların avantajı tüm tezgahı aydınlatması ve dimmer sayesinde ışığının kısılarak istenildiğinde loş bir yemek ortamı yaratabilmesi. Spot lamba montajı ve daha fazlası hakkında bilgi almak için Aydınlatmanın Modern Yolu: Spot Lamba Çeşitleri ve Montajı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Spot lambanızı sıva içine monte etmek için ihtiyaç duyacağınız usta desteğine ise Ustabilir’den ulaşabilirsiniz. Ücretsiz şekilde faydalanabileceğiniz Ustabilir platformu sayesinde konumunuzun yakınındaki elektrik ustalarına ulaşabilir ve teklif alabilirsiniz. İşinin ehli bir ustaya karar vermek için de daha önce yapılan işleri ve verilen puanları inceleyebilirsiniz.

3. Floresan Aydınlatma

Florsean Aydınlatma

Mutfak dolap altı aydınlatma türleri arasında yer alan floresan, kendi büyüklüğü kadar bir bölgeyi aydınlatabiliyor. Birkaç tane floresan tüp lambayı dolap altına monte ederek ihtiyacınız kadar lambayı kullanabilirsiniz. Örneğin yemek hazırlarken tüm floresanları açabilir, gece mutfakta küçük de olsa ışık olması için sadece bir tanesini açık bırakabilirsiniz. 

Floresana alternatif olarak LED tüp aydınlatma da tercih edebilirsiniz. Floresan, halojen lambaya göre daha tasarruflu bir seçenek olsa da LED kadar az enerji harcamıyor. Ayrıca floresan, LED kadar uzun ömürlü de değil. LED, 50.000 saate kadar çalışabilirken floresanın ömrü 6.000 ila 15.000 saat arası. Tasarruf Şart: En İyi Tasarruflu Ampul Hangisi? yazımızı da okuyarak evinizin diğer odalarında kullanabileceğiniz bütçe ve doğa dostu ampul türlerini keşfedebilirsiniz. 

Öte yandan her ikisinin de basit de olsa montaja ihtiyacı oluyor. Floresan ya da LED tüp aydınlatmaların üzerinde düğme ya da ip bulunuyor. Bu aydınlatma türlerinin dolap altına vida ve matkap yardımıyla monte edilmesi gerekiyor.

4. Renkli Aydınlatma

Renkli Aydınlatma

Mutfak dolaplarının üstünde ışık kullanıp dolap altında renkli aydınlatma türlerinden faydalanabilirsiniz. Böylece spot lambayla yemek malzemelerini temizleme gibi işlerde ihtiyacınız olan ışığa kavuşabilir, renkli ışıklarla da enerjik bir mutfak atmosferi yaratabilirsiniz. 

Modern mutfak dekorasyonunun da vazgeçilmezlerinden olan renkli lambaları LED şeritler halinde dolap altı ya da dikey olarak dolap yanlarına yapıştırabilirsiniz. Kumandayla da çalıştırılabilen renkli LED ışıkları akşamları dostlarınızla keyifle yemek yiyeceğiniz zaman kullanabilirsiniz. Renkli ışıklara eşlik edecek diğer tasarım ögelerini keşfetmek için de Modern Mutfak Dekorasyonu Nasıl Yapılır? yazımızı okumayı unutmayın!

Bonus: Doğal Işık

Doğal Işık

Farklı özelliklere sahip mutfak lamba modelleri kullanarak akşamları aydınlık bir ortama kavuşabilirsiniz. Gündüz için de mutfak tezgahınızı aydınlatmanın yollarını uygulamayı ihmal etmeyin. Eğer lavabonuz pencere önündeyse ve perde kullanmanız gerekiyorsa gölge yapmayan modeller seçin. Örneğin zebra perde gibi yarı gölge yapan bir model yerine desensiz, şeffaf ve ince bir tül kullanın. En yoğun ışığı içeriye davet etmek için perdeden vazgeçmek de güzel fikir!

Lavabonun önünde cam yoksa aynalardan faydalanın. Lavabonun arkasındaki seramik kaplı bölüme küçük dekoratif aynalar yerleştirin. Pencerenin konumuna göre tezgahın yanındaki dolap yanı ya da duvar üstüne de ayna asabilirsiniz. Güneş aynalara vurdukça tezgahınız da bu ışıltıyla aydınlanacaktır. 

Eviniz Aydınlansın: Ayna ile Dekorasyon Fikirleri yazımızı okuyarak aynayı kullanmanın yaratıcı yollarını keşfedebilirsiniz. Mutfağınızı ışıklandıracak ayna modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Mutfak tavan aydınlatma modellerinin tezgaha yeterince ışık veremediğini fark ettiyseniz siz de önerilerimizden birini hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Evin diğer odalarında hangi aydınlatma çözümlerinden faydalanabileceğinizi öğrenmek için de Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir? yazımızı okuyabilirsiniz.