“Isınamıyorum!” Diyenlere: Daha Sıcak Bir Ev İçin İpuçları

Daha Sıcak Bir Ev İçin İpuçları

Kabul edelim ki soğuk kış günlerinde bir an önce eve gitmek istememizin nedenlerinden biri de soğuk havayı dışarıda bırakıp sıcacık evlerimize kavuşmak. Peki ya, eviniz istediğiniz düzeyde ısınmıyorsa ne yapacaksınız? Hiç merak etmeyin; şimdi vereceğimiz evi ısıtmanın püf noktaları sayesinde daha sıcak yaşam alanları mümkün! Haydi, yılın ilk karı yağdığında hissedilen heyecanla “Evi ısıtmak için ne yapmalı?” sorusunun yanıtlarını sıralamaya başlayalım.

“Isınamıyorum!” Diyenlere: Daha Sıcak Bir Ev İçin İpuçları

Radyatörler Sorunsuz Çalışıyor mu?

Kış aylarında adeta kombine bilet alıp önünde yer ayırtılan kalorifer petekleri yani radyatörler, yaydıkları ısı sayesinde evinizin ısınmasını sağlıyor. Peki, radyatörlerinizin maksimum performansı gösterdiğine emin misiniz? Bu konuda kesin bir cevap veremiyorsanız hemen radyatörlerinizi kontrol etmelisiniz; çünkü sorunlu radyatörler, evinizin ısı derecesini olumsuz etkileyebilir.

Radyatörleri kontrol etmek için yapmanız gerekenler ise oldukça basit.

  • Kombinizi açtıktan sonra kalorifer peteklerine dokunun.
  • Eğer alt kısım sıcak, üst kısım soğuksa radyatörlerinizde hava var demektir.
  • Sorun tam tersiyse yani alt kısım soğuk, üst kısım sıcaksa buradan radyatörlerinizin bir uzman yardımıyla temizlenmesi gerektiği mesajını almalısınız.

Evi Isıtmanın Püf Noktaları

Radyatörün havası nasıl alınır?

Peteklerin alt bölümünün sıcak, üst bölümünün soğuk olduğunu fark ettiniz. Bu durumda peteklerin havasını almak için kolları sıvamalısınız. Merak etmeyin; bu oldukça basit bir uygulama.

  • Kombinizi kapatın.
  • Küçük bir kova alıp vananın altına koyun.
  • Radyatörlerin yanında bulunan küçük vanayı düz bir tornavida ya da radyatör hava alma purjörü ile yavaşça gevşetin.
  • Ardından su akmaya başladığında vanayı yeniden kapatın.
  • Kombinizi açın ve bar değeri düşükse kombinin suyunu açıp 1,5 ila 2 bar arasında ayarlayın.

İşte, “Radyatör havası nasıl alınır?” sorusunun yanıtı bu kadar kolay. Havaları alındıktan sonra radyatörlerinizin sağlıklı bir şekilde çalıştığını göreceksiniz. Bu arada bu işlemi kombiniz kapalıyken yapmanız gerektiğini hatırlatalım.

Radyatörlerin havasının alınmasının yanı sıra radyatör temizleme işleminin de sıcak havanın iletilmesi konusunda söz sahibi olduğunu not düşelim. Yani “Petekler evi ısıtmıyor.” demenizin nedeni, radyatörlerin temizliğinin yapılmamış olması olabilir. Burada hem petekleri, ızgaralar arasında biriken tozlardan arındırmaktan hem de radyatör içinde birikmiş olabilecek ve ısı iletimini olumsuz etkileyebilecek balçık gibi sorunlardan bahsediyoruz. Bu oldukça detaylı bir konu. Dilerseniz “Radyatör nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını alabilmek ve radyatör temizliği hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Isı Tasarrufunda O da Söz Sahibi: Radyatör Bakımı Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Evi Nasıl Isıtırım

Radyatörlerin Isıyı Yayması İçin Ortam Yaratın

Yaptığınız kontrollerin ardından radyatörlerinizin sorunsuz bir şekilde çalıştığına eminsiniz. Fakat ısının etkisini artırmak ve daha iyi yayılmasını sağlamak için birkaç noktaya daha dikkat etmelisiniz.

Öncelikle radyatörlerinizin önünde ısıyı çekebilecek herhangi bir mobilya varsa onu radyatörün önünden çekmelisiniz. Radyatörün arkasında bulunan duvarın ısıyı çekmesini engellemek için ise peteğin hemen arkasına bir alüminyum fon koyabilirsiniz. Eğer alüminyum fon koymak istemezseniz radyatör arkalığı olarak kullanabileceğiniz ısı yalıtım ürünleri de bu konuda size yardımcı olabilir. Bu madde sayesinde evi ısıtmanın en ekonomik yollarından birini de uygulamış olursunuz.

Son olarak kombi ve radyatör bakımının çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Eğer kombinizde ya da peteklerinizde bir sorun varsa kombi ve radyatör tamirini es geçmemelisiniz. Onarım ve bakım için ihtiyacınız olan ustayı bulmak ise Ustabilir ile çok kolay!

Evi Isıtma Yöntemleri

Pencereleri Kapıları Kontrol Edin, Isının Kaybolmasına İzin Vermeyin

“Camı/Kapıyı kapat da ev soğumasın.” deseniz de ne yazık ki bazen bu çözüm olmuyor çünkü ev ısıtma sistemleri çalışıyor olsa, pencereleriniz ya da kapılarınız kapalı olsa bile soğuk havanın evinize girmesi mümkün. Bu nedenle evi ısıtmak için ısı yalıtımı yapmanız oldukça önemli. Sıcak havanın gitmesine neden olan bölgeleri kapı-pencere bandı ile kapatabilir ya da varsa çatlak camlarınızı değiştirebilirsiniz. Bu sayede evi sıcak tutmanın yollarından birini hayata geçirmiş olursunuz.

Ayrıca hava derecesinin daha çok düşük sıcaklıklarda olduğu akşam saatlerinde kalın perdelerinizi çekip soğuğun eve daha az girmesini sağlamak da yararlanabileceğiniz evi ısıtmanın pratik yollarından bir diğeri.

Evi Isıtmanın Pratik Yolları

Halılardan Faydalanın

Nasıl ki siz kış mevsiminde kalın kazaklarınızı, montlarınızı giyiyorsanız evinizin ısınması ve sizi de ısıtması için mevsime uygun olması şart. Peki, bunu evinizde nasıl uygulayacak ve evi ısıtırken nasıl bir yol izleyeceksiniz? Cevap oldukça basit: Evinizde açık zemin bırakmayacaksınız!

Tercih ettiğiniz ev dekorasyonunda halı kullanımını minimumda tutmuş olabilirsiniz, ama burada söz konusu kış! İster kombi ile ev ısıtma, ister klima ile ev ısıtma, ister elektrikli ev ısıtma sistemlerini tercih edin; bu konuda halılar size yardımcı oluyor! “Halı evi ısıtır mı?” sorusunun yanıtı elbette ki hayır olsa da evinizin açık zeminlerini halı ya da kilimlerle örterek ısının evde kalmasını ve evin soğumasını engelleyebilirsiniz. Halılar ya da kilimler serildikten sonra evi ısıtma yöntemlerinden birini daha uyguladınız demektir. Evinize uygun halı ve kilim modellerini bulmak için Koçtaş’a göz atmanız yeter.

Evi Isıtmak İçin Ne Yapmalı

Isı İzolasyonu Çözümlerini Değerlendirin

“Evi nasıl ısıtırım?” sorusuna en etkili çözümlerden biri de hiç kuşkusuz evde ısı izolasyonu uygulaması yaptırmak! Peki, evlerde ısı izolasyonu için neler yapılabilir? Bunun için iki yol var: Mümkünse aynı binayı paylaştığınız komşularınızla anlaşıp dış cephe mantolama yaptırabilir, bu mümkün değilse de yaşam alanınıza iç cephe mantolama yaptırabilirsiniz. Ayrıca ısı izolasyonu uygulamalarının sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da enerji tasarrufu sağlayabildiğini belirtmeden geçmeyelim. Çünkü ısı izolasyonu, iç ve dış mekân arasındaki ısı geçişini engelleyebilir.

Isı izolasyonu hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız “Sıcacık Evler ve Tasarruf Hayal Değil: Isı İzolasyonu” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kışın Ev Isıtma Yöntemlerinde Tasarruf Odaklı Öneriler

Sıraladığımız öneriler sayesinde “Ev nasıl sıcak tutulur?” ve “Evi nasıl ısıtabilirim?” gibi soruların yanıtlarını verdik. Peki, evi en ucuz ısıtma yöntemi hangisidir? Bunun cevabı tabii ki ikamet ettiğiniz bölge, evinizin büyüklüğü gibi kriterlere göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple net bir cevap vermek doğru olmayabilir. Fakat hiç merak etmeyin; sizin için en uygun ısınma yöntemi hangisi olabilir ve hangi ev ısıtma sistemini nasıl tasarruflu bir şekilde kullanabilirsiniz, şimdi aktaracağız.

  • Kombi ve doğal gaz, “Ev ne ile ısınıyor?” sorusuna verilen en yaygın cevaplardan biri. Evi ısıtmanın yollarından olan doğal gazı tasarruflu bir şekilde kullanabilmek için ise uygulayabileceğiniz bazı noktalar var. “Soğuklara Karşı Hazırlanın: Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?” yazımızda doğal gazlı evi ısıtma yöntemlerini keşfedebilirsiniz.
  • Ana ya da yardımcı ısıtıcılar olarak tercih edilebilen elektrikli ısıtıcıları kullanırken tasarrufu ön planda tutmak şart! Elektrikli ısıtma sistemlerinde tasarruflu kullanım sağlayabilmenin başlıca yolu ise kullanacağınız alana uygun olan ürünü seçebilmek. Eğer evi elektrikle ısıtmak istiyorsanız size önerimiz, “Elektrikli Isıtıcı ile Ekonomik Isınma Yöntemleri” yazımızı mutlaka okumanız. Ayrıca “Elektrik sobası ne kadar yakar?” gibi aklınıza takılan sorular için de “Elektrikli Isıtıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Peki, büyük mekanlar nasıl ısıtılır ya da evin daha iyi ısınması için neler yapılabilir? Özellikle “Altı boş olan daire nasıl ısıtılır?” sorusu için de verilebilecek yanıtlardan biri olan yerden ısıtma sistemleri bu konuda size yardımcı olabilir. Isıyı daha homojen bir şekilde yayabilen yerden bina ısıtma sistemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için “Yerden Isıtma Sistemleri ve Maliyetleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Kışın evi ısıtmanın yollarında daha doğa dostu çözümler arayanlar için ise çare elbette güneş enerjisi ile ev ısıtma! Güneş panelleri ve güneş paneli ile ev ısıtma hakkında detaylı bilgi ise “Nedir, Ne Amaçla Kullanılır: Güneş Enerjisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızda!

Odayı ısıtma yollarından ve odayı sıcak tutmak için yapılabileceklerden bahsettik, en iyi ısınma yöntemleri hakkında bilgi verdik. Tüm bu maddeleri uyguladık sonra yapılacak tek şey var: Sıcacık evinizde kışın tadını çıkarmak!