Evin havasını tazelemek için her mevsim pencereleri sık sık açıyoruz. Hele mevsim ilkbahar ya da yaz ise pencereleri neredeyse hiç kapatmıyoruz. Peki, siz de açık kapı ve pencerelerinizden içeri giren davetsiz misafirlerden yani sinek ve böceklerden yaka silkiyor musunuz?
Cevabınızın “Evet” olduğunu biliyoruz. O hâlde çare, sineklik! Ama sineklik modelleri, sineklik ölçüsü nasıl alınır, pencereye sineklik nasıl takılır, sineklik nasıl temizlenir, anlatmadan önce dilerseniz “Böcekleri Evinizden Uzak Tutmanızı Sağlayacak 6 Bitki” yazımızı okuyup doğal çözümlerden yararlanabileceğinizi hatırlatalım.
Çeşitlerine Göre: Sineklik Nasıl Takılır ve Sineklik Nasıl Temizlenir?
Evi sineklerden ve böceklerden korumak için sıklıkla tercih edilen sinekliklerin çeşitleri, farklı ihtiyaçlarınıza cevap verebiliyor. Sineklik fiyatları ve sineklik temizliği ise türlerine ve kullanılan malzemenin cinsine göre farklılık gösterebiliyor. Bu bölümde sineklik çeşitleri, sineklik montajı ve sineklik temizliği hakkında merak ettiklerinizi paylaşıyoruz.
Sineklik Tülü ve Sineklik Teli Nedir? Tül Sineklik Nasıl Temizlenir?
Tül pencere sinekliği olarak da bilinen bu sineklik türü, uygulaması en kolay ve uygun fiyatlı sineklik çeşitlerinden biri. Cırt sineklik veya yapışkanlı sineklik modellerini de bu tip altında inceleyebiliriz. Bu sineklik çeşitleri bantlar ya da ahşap pencerelerde zımba yardımıyla monte edilebilir.
Sineklik tülünün dezavantajı, ihtiyaca göre kapanıp açılmaması. Cırt sineklikler kolaylıkla çıkarılıp takılabildiğinden daha pratik olduğunu söyleyebiliriz. Sineklik teli ise sinekliğin tül değil, tel ile yapılmış sineklik çeşididir. Eğer evinizi paylaştığınız bir kediniz varsa sineklik teli yani metal sineklik tercih etmenizi tavsiye ederiz. Böylece kediniz sinekliğe zarar veremez.
Özellikle yaz aylarının kabusu olan sineklerden korunmak için profesyonel destek almak yerine kendiniz sineklik takmayı planlıyorsanız öncelikle sineklik ölçüsü nasıl alınır konusuna dikkat etmelisiniz. Size yardımcı olmak için hazırladığımız “sineklik ölçüsü nasıl alınır ve sineklik nasıl takılır” videomuzu izleyebilirsiniz.
Bu sineklik çeşitleri pencere ya da kapılara sabitlendiği için çıkarmadan temizlemeniz gerektiğini belirtelim. Ilık suya karbonat katarak bir süngerle bastırmadan, nazik hareketlerle sinekliğinizin temizliğini yapabilirsiniz. Sinekliğinizin temiz kalması için düzenli aralıklarla temizlemenizi öneriyoruz.
Menteşeli Sineklik Nedir? Menteşeli Sineklik Nasıl Takılır, Nasıl Temizlenir?
En çok tercih edilen sineklik türlerinden biridir. Pencere ve kapılara kolayca monte edilebilir. Menteşeli sineklik; pencerenin dış kısmına takılır, dışa doğru açılır ve ihtiyaç durumunda açılıp kapanabilir.
Menteşeli sineklik ölçüsü nasıl alınır diye soruyorsanız yukarıdaki videomuzda gösterildiği gibi pencere veya kapının iç ölçülerini aldıktan sonra dış kısma takılacağı için pencere ya da kapının çerçeve genişliklerini de ölçmeli ve ayrıca not almalısınız.
Menteşeli sineklik montajı yaparken öncelikle menteşeleri, pencere ya da kapının dış kısmına akülü vidalama ile monte edin. Menteşeleri monte ederken sineklik ölçüsü doğrultusunda ölçü almayı ihmal etmeyin. Sinekliği menteşelere geçirin ve gerekirse akülü vidalama ile sabitleyin.
Menteşeli sineklik, temizlenmesi kolay bir sineklik türü. Sinekliği hafifçe yukarı kaldırıp menteşelerinden çıkarabilirsiniz. Böylece silmek yerine küvetinizde ya da balkonunuzda ılık su ve sabun ile yıkayabilirsiniz. Tamamen kuruduktan sonra menteşelerine kolaylıkla takabilirsiniz.
Pileli Sineklik Nasıl Takılır? Pileli Sineklik Nasıl Temizlenir?
Plise sineklik veya akordiyon sineklik olarak da bilinen pileli sineklik, genellikle Fransız balkonlarda ya da bahçe, teras kapısı gibi dışa doğru açılan kapı ya da büyük cam pencerelerde tercih edilir. Katlanabilir yapısı hem avantaj hem dezavantaj sunar. Plise sineklikler katlandıkları için yer kaplamazlar, ama katlanma bölgeleri çabuk deforme olabilir. Bu nedenle kaliteli ürün seçmeye dikkat etmelisiniz.
Akordiyon Sineklik Nasıl Takılır?
Aldığınız akordiyon sineklik paketinde ikişer tanesi aynı boy olacak şekilde dört adet profil olduğunu göreceksiniz. Bunlardan genellikle uzun olan iki tanesi pileli sinekliğin kayacağı kalın bir iple birbirine bağlıdır.
- Bu dört profili plise sinekliğin çerçevesini oluşturacak şekilde birleştirmeniz gerekiyor. Birleştirmeden önce iplerin ömrünü uzatmak için mutlaka yağlamanızı öneriyoruz.
- Yağlamayı tamamladıktan sonra ipler makara üstünde kalacak şekilde kısa profilleri uzun profildeki yuvalarına takın. Akordiyon sineklik çerçevesi hazır.
- Sıra plise sineklik montajında. Bunun için öncelikle sinekliğin açılmasını istediğiniz yönü seçin. Sağdan sola ya da soldan sağa açılabilir.
- Yönü belirledikten sonra uzun profil içindeki akordiyon tülü bu yönde olacak şekilde çerçeveyi sabitlemeniz gerekiyor. Bunun için çerçevenin dört köşesinde bulunan vida yuvasına bir matkap yardımıyla uygun uzunlukta seyrek dişli vida takın. Sonra plise sinekliğinizi kapı ya da pencerenize sabitleyin.
- Pencere ile sineklik çerçevesi arasında hafif bir boşluk kalabilir. Bu boşluğu profilin orta yerinden yine matkap yardımı ile ekstra bir vida takarak ya da uygun renk mastik çekerek kapatabilirsiniz.
Akordiyon Sineklik Nasıl Temizlenir?
Temizlik için kullandığımız küçük bir kova ya da küçük bir leğene 1-2 litre ılık su ve 2 yemek kaşığı yumuşatıcı koyun. Böylece hem sineklik temizliği yapacaksınız hem de rüzgar estikçe mis gibi koku yayılmasını sağlayacaksınız. Yumuşatıcılı su yere damlarsa kaymamak için üstüne basmamaya dikkat edin. Hatta önlem olarak önceden yere bir bez sermenizde fayda var.
Yumuşak bir elbise fırçasının ucunu, hazırladığınız suya sokup suyun fazlasından kurtulmak için kabın üzerinde fırçayı hafifçe sallayın. Plise sineklik açıkken bir elinizle diğer tarafı destekleyerek tüm sinekliği temizleyin. Sık sık fırçanızı kaptaki suyla yeniden ıslatmayı ihmal etmeyin.
Temizlik bitmeden suyunuz kirlenirse yeni bir su hazırlayıp temizliğe devam edin. Aynı işlemi tülün diğer kısmında da tekrar edin. Sonrasında kuruması için plise sinekliğinizi açık bırakın. Sineklik temizliği sırasında sinekliğin yatay lastiklerine zarar vermemeye dikkat etmeyi unutmayın.
Pileli sineklik ipinin nasıl takılacağını merak ediyor, ancak yapmaya pek de cesaret edemiyorsanız şu kolay yöntemi deneyebilirsiniz.
- Pileli sinekliğin pencereyi tutan tüm vidalarını sökün ve kasasını çıkarın.
- Kasanın üç tarafını elinizle çekerek çıkarın.
- Dördüncü yani pilenin bulunduğu taraftaki vidaları da sökün ve pileyi tamamen çıkarın.
- Pileyi bir yelpaze gibi üst üste katlayın.
- Yorgan iğnesine ip geçirin, pilenin alt ve üstünde bulunan deliklerden ipi geçirin, dikiş yapar gibi yandaki deliğe sokun. İğneyi çıkarın. Farklı bir iplikle bu işlemi yandaki iki delik için de yapın.
- Oluşan iki iplik ucunu yanlara doğru bağlayın.
- Pileyi kasasına geçirin ve vidalayın.
Stor Sineklik veya Pencere Sinekliği Nedir? Stor Sineklik Nasıl Takılır?
Stor sineklik, stor perde gibidir. Yukarıdaki bölmede sineklik toplanabilir ve bu alandan sineklik aşağıya doğru çekildiğinde kolaylıkla kullanılabilir. En uzun ömürlü sineklik modellerinden biridir.
Sinekliğini kendiniz takmak istiyorsanız stor sineklik ölçüsü nasıl alınır konusunda fikir edinmek için yukarıdaki videomuzu izleyebilirsiniz. Stor sineklik nasıl takılır öğrenmek istiyorsanız da gelin, stor sineklik montajını madde madde anlatalım. Ancak montajını uzman kişilerin yapmasının daha sağlıklı olacağını belirtmemizde fayda var.
- Stor sineklik, dış çerçeve ve sineklik olmak üzere iki bölümden oluşur.
- Dış çerçeve profillerinden uzun olanların yuvasına uzun sünger fitili çekerek takın ve uzun kalan kısımları kesin.
- Kısa dış çerçeve profillerini uzun olanlara yuvalarından birleştirin. Dış çerçeveniz hazır.
- Stor sineklik kısmını hazırlamak için önce profil içindeki sarılı sineklik rulosunu hafifçe dışarı çekin, çentiklerine dikkat ederek freni rulonun içine geçirin ve storu yeniden borunun içine itin.
- Kapağı frene yerleştirerek vida yerlerinden vidalayarak sabitleyin.
- Stor rulosunun diğer tarafına, çentiklere dikkat ederek yayı yerleştirin ve kapağı takın.
- Storun otomatik olarak kapanmasını sağlamak için kapağı 10-15 tur çevirdikten sonra vida yerlerinden vidalayarak sabitleyin.
- Storun sinekliğin alt etek profili boyunca uzanan yuvasına çekme ipi ve onu sabitleyen diğer aksesuarları yerleştirin.
- Stor sinekliği daha önce hazırladığınız çerçevenin içine yerleştirin.
- Çerçeve üzerindeki vida yuvalarından stor sinekliği pencere çerçevesine vidalayın.
Stor Sineklik Nasıl Temizlenir?
Stor sineklik temizliği için akordiyon sineklik temizliğinde önerdiğimiz yöntemi uygulayabilir ya da hazırladığınız yumuşatıcılı ılık suyu sprey şişe ile stor sinekliğe sıkabilirsiniz. Sıktığınız suyun sineklik üzerinde kalması için yine diğer tarafı elinizle ya da farklı bir malzeme ile desteklemenizde fayda var. Püskürttüğünüz suyun kirleri yumuşatması için bir süre bekledikten sonra ılık temiz su ile sıkarak temizleme işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Sürgülü Sineklik Nedir? Sürgülü Sineklik Nasıl Temizlenir?
Sürme sineklik olarak da bilinen sürgülü sineklik özellikle balkon kapısında tercih edilir. Pencere ya da balkonların dış kısmına monte edilen raylar sayesinde açılıp kapanabilir. Kullanım kolaylığı sağlaması en büyük avantajıdır. Montajını uzman kişilerin yapması sağlıklı olur. Bunun için işin ehli güvenilir ustalara Ustabilir uygulamamız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sürgülü sineklik temizliği için stor sineklik veya akordiyon sineklik temizliğinde önerdiğimiz yöntemlerden birini kullanabilirsiniz. Sürgülü sineklik ölçüsü nasıl alınır öğrenmek istiyorsanız diğer çeşitler için uygulanan yöntemi kullanabileceğinizi belirtelim.
Mıknatıslı Sineklik Nedir? Mıknatıslı Sineklik Nasıl Takılır?
Balkona açılan kapılara ya da evlerdeki oda kapılarına monte edilebilir. Sineklik tülü iki parçadan oluşur ve bu iki parçayı mıknatıslar birbirine bağlar. Açmaya gerek olmadan direkt açılabilir ve ardından kendiliğinden kapanabilir. Kullanım kolaylığı sağladığı gibi çıkarılabileceği için temizliği de oldukça kolaydır. Makinede yıkamaya uyumlu olan modelleri olduğunu da belirtelim.
Montajını kendimiz yapmak istiyorsanız “Mıknatıslı sineklik nasıl takılır?” videomuzu izleyebilirsiniz.
Katlanır Cam Balkona Sineklik Nasıl Yapılır?
Kışın da balkon keyfi yapmak için balkonunuzu katlanır cam ile kapattıysanız ve sineklik takmak istiyorsanız sineklik ölçüsü nasıl alınır, artık biliyorsunuz. Sineklerin kapalı balkon keyfinizi kaçırmaması için sürgülü ya da pileli sineklik modellerini kullanabileceğinizi belirtelim.
Yaz kış sineklerin evinizde ve kapalı balkonuzda temiz hava keyfinizi kaçırmaması için farklı sineklik modelleriyle ilgili merak ettiklerinizi paylaştık. Dilerseniz sineklik çeşitleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.