Çözüm Aradığınızı Biliyoruz: Evde Küf Neden Olur, Evdeki Küfle Nasıl Başa Çıkılır?

Duvardaki Küf Nasıl Çıkar

Sağlıksız bir ortam, kötü bir görünüm, rahatsız edici bir koku… Ne yazık ki küf bazı yaşam alanlarının sorunlarından biri. Bu yazıyı okuduğunuza göre sizin de küf oluşumunu engellemek ve evdeki küfe kesin çözüm bulmak istediğinizi tahmin ediyoruz. Peki; evdeki küf nasıl temizlenir ve evde küfü önlemenin yolları nelerdir?

Evde Küf Neden Olur?

Evde Küf Nasıl Giderilir

Evde küf sorununun nedeninin, oda ya da noktalardaki nemlilik olduğunu söyleyebiliriz. Nem oranı yüksek olduğunda veya havasız kalan ortamlarda rutubet ile küf sorunu görülebilir.  “Duvar küfü nasıl oluşur?” ya da “Tavanda küf neden olur?” gibi sorularının yanıtı olabilecek diğer nedenler şunlardır:

  • Eskiyen sıhhı tesisatlarda su sızıntısı meydana gelebiliyor. Bu gibi bir durumda, mutfak ya da banyo dolaplarının içinde, boru geçen yerlerde küf oluşmaya başlayabiliyor. Bu da kendisini öncelikle küf kokusu olarak belli ediyor.
  • Genellikle banyoda kullanılan çamaşır kurutucuları, ortama yüksek sıcaklık veriyor. Küçük ve yeterince havalanmayan banyolarda ya da kışın soğuk olan banyolarda duvarlarda nem oluşuyor. Bu da zamanla banyoda küf oluşmasına neden oluyor.
  • Üst katlarda yaşayanlar için ¨Evin duvarları neden küf olur?¨ sorusunun cevabı genellikle çatı sızıntılarına işaret ediyor. Çatıda oluşan hasar nedeni ile tavanda su birikerek küflenmeye neden olabiliyor. 
  • Kışın ev içerisinde, havalandırılmayan bir odada çamaşır kurutmak da evde küf nedenleri arasında. Çamaşır asmak kısa süreli bir nem oluşturuyor gibi gelse de küf oluşumu yalnızca 24 ila 48 saat içerisinde gerçekleşebiliyor.
  • Su baskını da duvarda küf oluşumu nedenlerinden biri. Su baskınından haftalar sonra küf oluşabiliyor.
  • Tuvalet veya duştaki sızıntılar da zamanla banyoda rutubet ve küf oluşturabiliyor. 
  • Duvarlarda ya da camlarda terleme küfün habercilerinden. Sıcak hava soğuk hava ile temas ettiğinde yoğuşma meydana geliyor. Yoğuşma ile nem birikmesi küf oluşumu için ideal ortamı hazırlıyor. Bu sorunla yeterince ısınamayan bodrum kattaki dairelerde ya da müstakil evlerde daha sık karşılaşılıyor.

¨Evde rutubet küf neden olur?¨ sorusunun nedenlerini sıraladık. Ancak genel olarak şunu akılda tutmakta fayda var: Yeterince havalandırılmayan, dengeli ısınmayan ya da su sızıntısı olan yerler küfün potansiyel yayılma yerleri. 

Rutubetli Evde Oturmanın Zararları Nelerdir?

Nem seviyesinin yüksek olması, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Nem oranı yükseldiğinde akarlar ve mantar gibi insan vücudu için alerjen olabilecek organizmaların sayıları artabilir, ayrıca astım gibi sağlık sorunlarının semptomları daha ağır bir hal alabilir. Evde küfün zararları hakkında bilmeniz gereken diğer konular şunlar:

  • Alerjisi olan kişiler, boğaz kaşıntısı, göz yaşarması, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi mevsimsel alerji belirtilerine benzer durumlar yaşayabilir. Sizin de alerjik bir yapınız varsa, ¨Bahar Alerjisi Nedir, Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?¨ yazımızı okuyarak mevsim geçişlerinde alerji belirtilerini en aza indirmenin yollarını keşfedebilirsiniz.
  • Evde küf kronik akciğer rahatsızlığı bulunan kişilerin solunum problemleri yaşamasına neden olabilir.
  • Küfün bulunduğu ortamda uzun süre bulunmak baş ağrısı, mide bulantısı ve göz tahrişine neden olabilir.

Küfün sağlık üzerindeki bu etkileri kişilerin sağlık durumları, küfün miktarı ile türüne göre değişiklik gösterebilir. Tüm bu sebeplerle sadece görünüm ve kötü koku nedeniyle değil, sağlığınız açısından da evde oluşan küfe çözüm bulmanız gerekiyor. Peki evdeki küfü ne giderir? 

Evde Küfü Önlemek İçin Ne Yapmalı

Duvardaki Küf Nasıl Temizlenir?

Evinizdeki rutubet nedeniyle oluşan duvardaki ya da tavandaki küfü temizlemek için oldukça basit adımları izlemeniz yeterli:

  • Temizlik eldiveninizi giyin ve temizlik esnasında sağlığınızın olumsuz etkilenmemesi için maskenizi takın.
  • Çamaşır suyu ya da çamaşır suyu içeren bir temizleyici ürünü alana dökün ve en az 10 dakika bekletin. Dilerseniz bunun için küf çözücü özel temizlik ürünlerinden de yararlanabilirsiniz.
  • Eğer çamaşır suyu ile temizlik yaptıysanız son olarak hafif nemli bir bezle alanı silin. Küf temizleyici bir üründen yardım aldıysanız kullanma talimatlarını da dikkate alarak küflü alanı silin ya da su ile yıkayın.

Çamaşır suyu ile küf temizliği pratik yöntemlerden birisi. Ancak biliyoruz ki çamaşır suyu astımı olan, evinde bebek bulunan ya da doğal yöntemlerden yana olanlar için pek de ideal bir malzeme değil. Bu nedenle küfü temizlemek için doğal çözümler önerilerileri de hazırladık. İşte sirke ile küf temizliği:

  • Bir sprey şişesine beyaz sirke doldurun ve küflenen alanlara sirke sıkın.
  • Sirkeyi yüzeyde yaklaşık bir saat bekletin.
  • İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. 
  • Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. 
  • Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın. Ancak sirke ve karbonatın parlak metal ya da ahşap yüzeyleri çizebileceğini hatırlatalım.

Duvardaki küf lekesi nasıl çıkar?” sorusunun yanıtı oldukça basit olsa da ne yazık ki bu, duvardaki küfe kesin çözüm değil. Söz konusu küf sorununun nedenini öğrenmelisiniz. Örneğin duvarınız su mu alıyor, yoksa alan uzun süre havasız kaldığı için mi bu sorunla karşılaşıyorsunuz? En sağlıklı çözüme ulaşmak için neme neden olan ana sorunu bulmalısınız.

Duvardaki Küf Nasıl Temizlenir

Küfü Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Siz de bu sorunu yaşayan pek çok insan gibi evdeki küf nasıl gider merak ediyorsunuz. O halde şimdi; evde küflenme nasıl engellenir, önemli püf noktaları nelerdir, konusuna değinelim. ¨Evim küfleniyor ne yapmalıyım?¨ sorusunu sormanıza bile gerek kalmasın. İşte evde küf oluşmaması için yapabilecekleriniz:

  • Odaların tavanlarında ya da duvarlarında oluşan küfün sebebi, yalıtımın sorunlu olması nedeniyle binanın su alması olabilir. Bu soruna en sağlıklı çözüm ise mantolama! Gözünüz korkmasın; ihtiyacınız olan ve sorununuza çözüm sunabilecek mantolama ustaları, Ustabilir’de sizi bekliyor!
  • Eğer binanın dışıyla bağlantılı olmayan koridor duvarlarında ya da ara katta yaşamanıza rağmen tavanda küf oluşumu söz konusuysa neden, su tesisatındaki sorun olabilir. Gerekli tadilatı yaptırarak su sızıntısına neden olan bu problemi çözebilirsiniz. Bu arada su tesisatı ustalarını da Ustabilir sayesinde bulabileceğinizi not düşelim.
  • Yemek pişirildiği için mutfak ve duş alındığı için de banyo, neme direkt maruz kalan yerler. Yemek pişirdikten sonra mutfağı, duş aldıktan sonra banyoyu havalandırarak yüksek nemi alandan çıkarabilirsiniz.
  • Alandaki yüksek nemin küfe neden olabileceğinden bahsetmiştik. Ev içerisinde çamaşır kurutmak ise nem oranının yükselmesinin nedenlerinden biri olabilir. Bu sebeple çamaşırlarınızı balkonda kurutmanız oldukça önemli. Eğer balkonunuz bunun için yeterli değilse ya da bir balkonunuz yoksa çözüm çamaşır kurutma makineleri!
  • Evde nem dengesini sağlayabilmek için evi her gün düzenli olarak havalandırmalısınız. Ayrıca nem cihazları da bu konuda size yardımcı olabilecek süper kahramanlar!
  • Küften kurtulma yollarından bir diğeri ise rutubet olan alanlarda bitkiye yer vermemek ya da daha az bitkiye yer vermek. Bitkiler nem seviyesini yükselttiği için küf oluşmasına neden olabilir.

Küf Kokusu Nasıl Giderilir

Lavabo altı, çamaşır makinesi gibi yerlerde oluşan küf zor fark edilir. Genellikle de eve yayılan küf kokusu sayesinde bu durum anlaşılır. İlk olarak “Evdeki küf kokusu nasıl önlenir?” sorusuna kesin çözüm sunan bir yanıt bulabilmek için evdeki küf sorununu yok etmeniz gerektiğini belirtelim. Yukarıda aktardığımız küfü temizleme yöntemlerini uyguladıktan sonra evdeki kokudan kurtulmak için de şunları deneyebilirsiniz:

  • Küf bulunan ortamı sık sık havalandırın. Eğer kış mevsimiyle kalorifer peteklerinin önündeki koltuk gibi eşyaları kaldırarak ortamın kurumasını hızlandırabilirsiniz.
  • Küf kokusunu çekmesi için halı, kumaş gibi yüzeylere karbonat dökerek bir saat bekletin. Ardından süpürge ile karbonatı çekin.
  • Derz dolgu ya da silikon gibi yüzeylere beyaz sirke dökün ve bir gece bekletin. Ertesi gün duruladığınız yüzeye limon ya da okaliptüs gibi esansiyel bir yağ damlatabilirsiniz. 
  • Oda içerisindeki küf kokusundan kurtulmak için hava temizleyici kullanabilirsiniz. Hava temizleyicinin küf sporlarını uzaklaştırması küfün tekrar yayılma ve koku oluşturma riskini düşürebilir. Hava temizleyici modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

¨Nem ve küf kokusu nasıl giderilir?¨ sorusunun da detaylı cevaplarına yer verdiğimiz ¨İstenmeyen Kokulara Elveda: Evdeki Kötü Kokuları Nasıl Yok Edebilirsiniz?¨  yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Evdeki Tozu Azaltma Yöntemleri adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Umarız, önerilerimiz sayesinde evdeki küften en yakın zamanda kurtulursunuz.

Sağlıklı günler dileriz!