Ağaçların çiçek açması, güneşin pırıltılarını en büyüleyici şekilde sunması, pozitif enerji veren ılık hava elbette ki baharın en güzel yanlarından sadece birkaçı. Fakat bahar, bazı insanlarda alerjik reaksiyonların artmasına da neden olabiliyor. Evet, bahar alerjisinden bahsediyoruz! Peki; bahar alerjisi ne demek, belirtileri nelerdir, bahar alerjisi için ne yapılmalı?
Bahar Alerjisi Nedir?
Bağışıklık (immun) sistem, vücudumuza mikrop girdiğinde onlarla savaşır. Sağlığımızın korunması doğrultusunda verilen bu savaş nedeniyle vücudumuz farklı tepkiler verebilir.
Alerji ise bazı zararsız maddelerin vücudumuza girdiğinde, bağışıklık sistemimizin o maddeyi zararlı sanması ve bu nedenle vücudumuzun aşırı tepki vermesidir.
Bir diğer adı “saman nezlesi” olan bahar alerjisi, maruz kaldığımız polenler nedeniyle oluşur. Polenler, alerjik bünyelerde “histamin” adındaki maddenin salgılanmasını artırır. Bu salgı ise vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir ve bahar alerjisi belirtileri oluşturabilir. Bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülebilen bu alerji, yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Bahar Alerjisi Hangi Aylarda Olur?
“Bahar alerjisi ne zaman başlar?” sorusu iklim ile yakından ilişkili. Genellikle ilkbahar döneminde başlayan bahar alerjisi, sıcaklığın yüksek olduğu senelerde ya da bölgelerde daha erken başlayabilir. Çünkü sıcaklık ile birlikte bitkilerden polen yayılmaya başlar.
Haziran ayı ile birlikte bahar alerjisinin etkileri hafifleyebilir. Ancak “Bahar alerjisi ne zaman biter?” sorusunun cevabı da yine coğrafya ile ilgilidir. Eğer yabani otların bulunduğu yani polen döneminin geç olduğu bir yerde yaşıyorsanız bu durumda alerji dönemi hazirandan sonbahara kadar uzayabilir.
Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
- Hapşırmak,
- Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı (alerjik rinit),
- Baş ağrısı,
- Burun ve gözlerde şiddetli kaşıntı,
- Gözlerde kızarıklık,
- Gırtlakta ve damakta kaşıntı,
- Koku ve tat alma duyularında azalma,
- Uyku bozuklukları,
- Yorgunluk.
Eğer vücudunuzda bu belirtiler varsa en yakın zamanda bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz. Evet, bu belirtiler bahar alerjisinin yansımaları fakat aynı zamanda bunlar, başka bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu arada “Bahar alerjisi neden olur?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız bunun cevabının polenler gibi çevresel faktörlerin yanı sıra, genetik yatkınlık olabileceğini de söyleyebiliriz.
Bahar Alerjisi Tanısı Nasıl Konulur?
Bahar alerjisi tanısının konulabilmesi için öncelikle hastanın şikâyetleri dinlenir. Bunun ardından üst solunum yollarının muayenesi gerçekleştirilir. Genellikle burun ve boğaz muayeneleri ile tanı koyulabilirken bazı durumlarda çeşitli testler yapılması da gerekebilir.
Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?
Bahar alerjisi tedavisi için tablet ilaçlar ya da burun spreyleri kullanılabilir. Eğer ilaçlar ile durum kontrol altına alınamıyorsa, aşı da bu hastalığın tedavisinde bir çözüm olabilir. Bu konudaki en doğru kararı ise elbette ki doktorunuz verir. Bu noktada, yetkin olmayan kişilerin önerilerini dikkate almamanızı öneririz.
Hamilelikte Bahar Alerjisine Karşı Ne Yapmalı?
Bahar alerjisi kimi anne adaylarında daha yoğun şekilde görülürken kimileri de normalden daha hafif şekilde geçirebiliyor. Güzel haberi verelim: Her iki durumda da gebelikte bahar alerjisi, anne ya da bebeğe zarar vermez. Ancak elbette anne adayının bahar alerjisi ile ilgili doktora bilgi vermesi önemli.
Bazen de alerji ile hamilelikte burun tıkanıklığı durumu karıştırılabiliyor. Özellikle hamileliğin ilk üç ayı ve son üç ayında östrojen ve progesteron hormonları seviyeleri yükselir. Buna bağlı olarak kan akışı artar, mukoza şişer ve burun tıkanıklığı olabiliyor. Yani özellikle geceleri geniz akıntısı artarak tıkanma ve öksürmeye yol açabiliyor. Bu durum da bazen mevsimsel alerji ile karıştırılıyor.
Bu durumlara ek olarak hapşırma, gözde yaşarma gibi durumlar yaşanıyorsa anne adayları bahar alerjisi yaşıyor olabilir. Durumun tespiti için doktora danışılmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ilaç kullanımı. Hamilelikte ilaç kullanımı kısıtlı olduğu için ¨Bahar alerjisi bitkisel tedavi ile geçer mi?¨ sorusunu merak edebiliyor. Ancak bazı bitkilerin tüketiminin de anne adayları için riskli olabileceğini unutmamakta fayda var. Bahar alerjisi için burun spreyi ya da alerji aşısı gibi tedavilere başvurmadan önce de doktora mutlaka danışmalısınız.
Bunların dışında elbette hastalığı önlemek her zaman tedaviden daha kolay. İşte, bahar alerjisine karşı alınabilecek önlemler.
Polen Alerjisinden Korunmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
- Polenler özellikle sabah saatlerinde çok olurlar. Bu nedenle eğer zorunluluğunuz yoksa, bahar aylarının sabah saatlerinde eviniz en korunaklı mekândır! Ayrıca rüzgârlı havalardan da olabildiğince korunmalısınız.
- Polenler hava ile taşınır. Bu nedenle camı açmanız da evinize polenlerin taşınmasına neden olabilir. Ama bahar ve yaz aylarında cam açmadan olmaz biliyoruz. Peki, klima kullanmaya ne dersiniz? Klimalar, bahar nezlesi olan kişiler için kurtarıcı olabilir. Yeni model pek çok klimanın sahip olduğu “hava yenileme modu” sayesinde pencereleri açmadan da evdeki havayı taze tutabilirsiniz! Klima filtresi temizliği ve klima bakımı konusunda da hassas olmanız gerektiğini belirtelim. Çünkü kirli hava üfleyen bir klima, hem sağlığınızı tehdit edebilir hem de fazla enerji tüketimine neden olabilir. “Klima Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımız ise klima temizliği konusunda size yardımcı olabilir.
- Çamaşırları açık havada kurutmak, giysilere polen yapışmasına neden olabilir. Bu nedenle ev içerisinde çamaşır kurutmalısınız. Fakat bunun da evdeki nem oranını artırıp toz alerjisine neden olabileceğini unutmamalısınız. Sağlıklı bir şekilde çamaşır kurutma konusunda ise çamaşır kurutma makineleri en büyük yardımcılarınız. Bu arada eğer toz alerjiniz varsa “Toz Alerjisi Olanlar İçin Evde Tozlardan Kurtulma Rehberi” yazımız sayesinde daha rahat nefes alabilirsiniz!
- Ağaçların, çimenlerin olduğu ortamların reaksiyonlarınızı artırabileceğini unutmamalısınız.
- Dışarıdan eve geldiğinizde giysilerinizi hemen çıkarmayı ve elinizi yüzünüzü yıkamayı ihmal etmemelisiniz.
- Tabii ki doktor kontrolünün ardından ilaçlarınızı düzenli olarak almak olmazsa olmaz!
Bahar Alerjisine İyi Gelen Besinler Nelerdir?
“Polen alerjisi” olarak da bilinen bahar alerjisine doğal çözümler bulmak istiyorsanız bu durumda bağışıklık sisteminizi güçlendirecek özelliğe sahip besinleri yeterli miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz.
- A, B, E ve C Vitamini içeren meyve ve sebzeler polen alerjisi olanların tüketebileceği besinler arasında.
- Eğer bahar alerjiniz varsa alkol ve sigara tüketmemeli, sigara dumanından korunmalısınız.
- Bol su tüketimi ve dinlenme de alerjiye iyi gelebilir.
Sık görülen ve saman nezlesi, alerjik rinit gibi isimlerle de anılan bahar alerjisi konusunda en doğru tedaviyi doktorunuzun uygulayabileceğini bir kez daha hatırlatalım!