Doğru Bilinen Yanlışlardan Uzaklaşın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Doğru Bilinen Yanlışlardan Uzaklaşın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

“Yıl boyunca bugünü bekledim; atın beni sahillere, denizlere!” diyorsunuz, haklısınız! Deniz, kum, güneş pek çok kişinin sevdası. Ama gerekli gelin görün ki cildiniz için gerekli önlemleri almadığınız takdirde aylarca beklediğiniz tatiliniz can sıkıcı bir hal alabilir. Elbette gece yatarken bile zorlanmanıza neden olan güneş yanığından bahsediyoruz!

Bu yazıyı okuduğunuza göre siz de şu aralar güneş yanığından muzdaripsiniz ya da şimdiden gerekli bilgileri depolayıp ihtiyaç anında uygulamaya geçmek için hazırlık yapıyorsunuz. Hiç merak etmeyin; güneş yanığı nasıl geçer, şimdi detaylıca anlatacağız! 

Güneş Yanığı Nedir?

Sahildesiniz, şezlonga uzandınız… Güneş banyosu sayesinde hem vücudunuzun D vitamini depolayacağını hem de bronz bir görünüme kavuşacağını düşünüyorsunuz. Fakat güneş aslında sandığınız kadar masum değil! Çünkü gerekli önlemleri almadığınız takdirde zararlı güneş ışınları cildinizi olumsuz şekilde etkileyecek ve güneş yanıklarına sebep olacaktır. Bu yanıklar, herhangi bir temas halinde, hatta hareket ettiğinizde bile canınızın acımasına neden olur.

Ayrıca ne yazık ki ultraviyole (UV) ışınlara maruz kalmak sadece güneş yanığına değil, uzun süreçte cilt lekelerine, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine neden olabilir.

Güneş Yanığından Nasıl Korunulur?

Güneş ışığına korunmasız bir şekilde maruz kaldığınızda yaşayabileceğiniz olumsuz durumları sıraladık. Durum böyle olunca bu olumsuz etkileri yaşamamak için güneşten korunmanız şart. Peki, güneş yanığı olmamak için yapmanız gerekenler nelerdir?

  • Güneş kremini güneşe maruz kaldığınız her zaman kullanmalısınız ama söz konusu yaz tatili gibi dönemlerde yoğun bir şekilde güneşe maruz kalmaksa yüksek faktörlü ürünleri tercih etmelisiniz.
  • Gölge alanları tercih etmek, güneş yanığı olma ihtimalinizi azaltabilir.
  • Güneş gözlüğü ve şapka da yaz aylarında sağlığınızı korumanız için olmazsa olmaz iki aksesuar.

Doğru Bilinen Yanlışlardan Uzaklaşın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığının en net belirtisi elbette temas halinde ya da hareket edildiğinde acı hissi veren bir cilt. Fakat bunun yanı sıra ciltte kızarıklık, derinin normalden daha sıcak ve gergin olması da güneş yanığı belirtileri arasında yer alıyor.

Eğer güneş yanığı ciddi bir seviyedeyse aşağıdaki belirtileri de gözlemleyebilirsiniz:

  • Deride ödem
  • Deride sertleşme
  • Deride su toplaması gözlemlenen kabarcıkların oluşması (2. derece yanık belirtisi)
  • Ateşlenme ve buna bağlı üşüme
  • Halsizlik
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Su içme ihtiyacının artması

Eğer maddeler halinde sıraladığımız belirtileri vücudunuzda gözlemliyorsanız bu, güneş yanığınızın ciddi bir boyutta olduğu anlamına gelebilir. Bu aşamada bir doktordan yardım alabilirsiniz.

Doğru Bilinen Yanlışlardan Uzaklaşın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?: Evde Bulunan Malzemelerle Çözüm Önerileri

Biliyoruz, güneşte kalmanın bu kadar acı verici olduğunu tahmin etmediniz ve şimdi, güneş yanığı acısı nasıl geçer diye araştırıyorsunuz. O halde sizi daha fazla bekletmeyelim ve evde güneş yanığı tedavisinde yararlanabileceğiniz önerileri sıralamaya başlayalım.

  • Soğuk Su ile Duş Alın

Şu anda cildiniz hem olması gerekenden daha sıcak hem de oldukça gergin. Vücudun sıcaklığını düşürmek ve gergin deriyi rahatlatmak için soğuk su ile duş almak, yapmanız gereken ilk şeylerden. Fakat burada elbette buz gibi bir sudan bahsetmiyoruz. Soğuğa yakın ılık suyla duş almayı tercih edebilirsiniz.

Duş alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise suyun tazyikli bir şekilde akmamasına dikkat etmek. Aksi takdirde oldukça hassas olan yanık bölgeler daha çok acıyabilir ya da 2. dereceden yanığınız varsa vücudunuzdaki su toplamış kabarcıklar patlayabilir.

  • Buz Kompresi Yapın

Omuzlarınız ve sırtınızın belirli bir bölgesi… Güneş yanığı, vücudunuzun bazı bölgelerinde daha acılı bir şekilde kendini gösterebilir. Soğuk duşun yanı sıra yanıkların üzerine buz uygulaması yaparak da acınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Doğru Bilinen Yanlışlardan Uzaklaşın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

  • Cildinizi Nemlendirin

Güneş yanığının etkileri kısa sürede kendini gösterir ve deriniz gergin bir hal alır. Nemlendirici kremler ise cildinizin nemlenmesini ve daha elastik hale gelmesini sağlar. Güneş sonrası bakım kremlerinden ve cilt nemlendiricilerinden bu konuda yardım alabilirsiniz. Ayrıca cildinizde açık bir yara yoksa yanık olan bölgeyi nemlendirmek için zeytinyağını da kullanabilirsiniz. Sabun gibi cildinizi daha çok kurutacak ürünlerden ise uzak kalmanızı öneririz.

  • Bol Su İçin

Cildinizin kaybettiği nemi kazanması için yardımcı olan nemlendirici ürünler elbette ki çok önemli, fakat tam da bu noktada cildin nemini kazanması için ana madde olan suyu unutmamak gerekiyor. Bol su içerek cildinizin nemlenmesini ve dolayısıyla elastikliğini kazanmasını sağlayabilirsiniz.

  • Bol ve Pamuklu Giysiler Tercih Edin

Cildinizin nefes alabilmesi, hareket ettiğinizde canınızın yanmaması için bol ve pamuklu giysiler giymelisiniz. Bu sayede daha az acıyla bu dönemi atlatabilirsiniz.

  • Güneşten Uzak Durun

Güneş yanığı acısıyla baş etmeye çalışırken yani cildiniz oldukça hassasken güneşe maruz kalmak, yanığın acılı olmasına neden olabilir. Bu nedenle güneş yanığı tedavisi sırasında kesinlikle güneşe maruz kalmamaya özen göstermelisiniz.

Doğru Bilinen Yanlışlardan Uzaklaşın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

  • Aloe Veradan Yardım Alın

Güneş yanığı için ne yapılır arayışınıza doğal bir çözüm de aloe vera! Bu mucizevi bitkinin, güneş yanıklarının tedavisinde de bir süper kahraman olduğunu söyleyebiliriz!

Aloe vera bitkisinin yapraklarını buzdolabının soğutucu bölümüne koyun ve birkaç saat sonra alın. Yaprakları ortadan kesin ve yanık bölgelere sürün. Aloe vera hem cildinizi nemlendirecek hem de rahatlatacaktır. Bu arada aloe veranın faydalarının sadece bununla sınırlı olmadığını not düşelim. Dilerseniz “Bakımı Kolay, Yararı Çok: Aloe Veranın Faydaları” yazımıza göz atıp evinizde bu bitkiye bakmak için gerekli nedenleri öğrenebilirsiniz.

Yüzdeki Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? 

Yüzdeki güneş yanığı da vücudun diğer bölgelerindeki yanıklardan farksızdır. Ancak yanlış bir uygulama hemen fark edilecek hasar bırakabileceği için daha hassas davranılması gerektiğini unutmayın. Yüzünüze öncelikle soğuk kompres uygulayarak acısını hafifletin, sonra nemlendirici bir krem sürerek gerginliğini rahatlatın ve bol  bol su için. 

Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer? 

Güneş yanığı biraz sinsice ortaya çıkar. Belirtileri hemen başlamaz. Deniz keyfinizin üzerinden epey zaman geçtikten sonra siz uyku hazırlıklarına başlarken hafif hafif etkilerini göstermeye başlar. 24 ila 36 saat sonra ise en yoğun halindedir. Eğer hafif bir yanıksa 3-5 gün, daha orta şiddetteyse bir hafta kadar sürebilir. Acılı süreci kısaltmak için tavsiyelerimizi uygulayabilirsiniz.

Güneş Yanığına Yoğurt İyi Gelir mi? Bu ve Diğer Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanık olan bölgeye yoğurt, diş macunu, yulaf ezmesi sürmek gibi uygulamalar, “Güneş yanığı acısı nasıl dindirilir?” sorusunun cevaplarından olarak kabul edilebiliyor. Fakat bu uygulamaların cildinize zarar verebileceğini unutmamanız gerek. Cilt sağlığınızı korumak için daha güvenli yöntemlere başvurabilir ya da durumunuzun ciddi olduğunu düşünüyorsanız doktor görüşü alabilirsiniz.

En Çok Merak Edilenler

Güneş yanığına ne iyi gelir, ayrıntılarıyla anlattık. Şimdi, en çok merak edilenlere göz atalım. 

  • Güneş yanığı en çabuk nasıl geçer? 

Güneş yanığı ve yarattığı ağrı için en hızlı çözüm, soğuk kompres uygulamaktır. Soğuk suda ıslattığınız bir bez ya da havluyu yanık bölgenin üzerine fazla bastırmadan tutarak ağrıyı hafifletebilir, cildi rahatlatabilirsiniz. Kompres sonrası alkol içermeyen nemlendirici bir krem sürebilirsiniz. Bununla birlikte bol su içerek yanık kaynaklı sıvı kaybını gidermenizi tavsiye ederiz. 

  • Güneş yanığına ne iyi gelir? 

Güneş yanığına en iyi gelen şey cildin soğutulmasıdır. Ancak bunun için doğrudan buz uygulaması yapmak uygun değildir, deriyi tahriş edebilir. Tazyikli olmayan ılık su ile yapılacak bir duş ya da ıslatılmış bir bez veya havlu ile soğuk kompres yapmak, yanık acısını hafifletir ve iltihabı önler.  Bu uygulamaya en az yarım saat olmak üzere yanık bölgedeki ağrı kesilinceye kadar devam edilebilir. Ek olarak ciltteki sıvı kaybını takviye için bol sıvı alımı önemlidir. 

  • Güneş yanığı acısı ne kadar sürer?

Hafif güneş yanıklarında cilt ortalama 3-5 gün içerisinde, orta şiddetteki yanıklarda ise bir haftada iyileşir. İlk birkaç gün ağrı daha şiddetlidir, sonraki günlerde cilt yenilenmeye başladıkça ağrı oldukça hafifler. 

Umarız bu saydıklarımızın hiçbirisi gerekli olmaz. Siz sadece güneşin ve denizin keyfini sürersiniz. Güneş yanığı acısını yaşamamak ve güneşten korunmak için gerekli önlemleri almanızın en sağlıklısı olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

İyi tatiller dileriz!