Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır, COVID-19’dan Korur mu?

grip-asisi-koronadan-korur-mu

Yaz ayları yavaş yavaş geride kalmaya başlıyor. Bu da gücü düşebilen bağışıklık sistemi nedeniyle hava yoluyla bulaşan grip, soğuk algınlığı, hatta COVID-19 gibi salgınlarda artışa neden olabiliyor. Hijyene önem vermek ve sosyal mesafeye dikkat etmek, COVID-19 dâhil olmak üzere hava yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma yolları arasında yer alsa da son günlerde akıllarda bir soru daha oluştu: Grip aşısı COVID-19’dan korur mu? Haydi, gelin, koronavirüs ve grip aşısıyla ilgili merak edilenleri paylaşalım.

Grip Aşısı Nedir?

Grip aşısı; her sene, bir önceki yıl gribe neden olan virüs tiplerinin belirlenerek bu virüslere karşı bağışıklık sağlamaya yarayan bir aşıdır. Virüs tipleri her yıl değişebildiği için aşının içeriği de her yıl değişkenlik gösterebilir.

Grip Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?

Her sene yeni içerikle üretilen ve amacı vücuda grip virüslerine karşı bağışıklık kazandırmak olan grip aşısı her sene yapılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi aşı yapıldıktan yaklaşık 2 hafta sonra başlar ve yaklaşık 6-8 ay sürer. Bu nedenle özellikle hastalığın yoğun bir şekilde yayıldığı kış ayları öncesinde aşı yaptırılmalıdır. Genellikle ekim ve kasım ayları aşı yaptırma zamanı olarak tercih edilir. Fakat bu aylar geçtiyse de mart ayına kadar grip aşısı yaptırabilirsiniz.

Grip Aşısı Nedir

Grip Aşısı Koronadan Korur mu?

COVID-19 ve gribe neden olan virüsler birbirinden farklı oldukları için grip aşısı, corona virüsü kapmanızı engellemez ya da bu virüse karşı bağışıklık geliştirmenizi sağlamaz. Fakat uzmanlar yaptıkları açıklamalarda, gribin bağışıklık sistemini kuvvetsiz kıldığını ve grip geçirmiş kişilerin COVID-19’a karşı daha dirençsiz olduklarını belirtmektedirler. Yani grip aşısı gribe karşı koruma sağlamanıza yardımcı olarak bağışıklık sisteminizin grip virüsleri nedeniyle güçsüz düşmesini engelleyebilir ve korona virüsü kapmanız durumunda COVID-19’un daha hafif geçirmenize yardımcı olabilir. Tabii bu durumun kişiden kişiye değişebileceğini de belirtmekte fayda var.

Bu arada güçlü bir bağışıklık sistemi için sadece grip aşısının yeterli olmadığının da altını çizelim. Dilerseniz “Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler” yazımızı okuyarak vücudunuzun direncini artıracak diğer önerilerimize de göz atabilirsiniz.

Grip Aşısı Covid 19'dan Korur Mu

Kimler Grip Aşısı Yaptırmalı?

Uzmanlara göre grip aşısını özellikle 65 yaş üzeri insanlar, diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemi güçsüz olanlar (özellikle kanser gibi bir hastalık geçmişi olanlar) yaptırmalıdır. Fakat bu gruplar dışında olanların da grip aşısı yaptırmaları uzmanlar tarafından önerilir.

Peki, kimler grip aşısı yaptırmamalı? 6 aydan küçük çocukların, hamileliğin ilk 3 ayında olanların, aşının içerisindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi olanların grip aşısı yaptırması önerilmez. Tabii bu yazıdaki tüm detayların bilgilendirme amaçlı olduğunu ve en sağlıklı bilgiyi hekiminizden alabileceğinizi belirtmek isteriz.

Sağlıklı günler dileriz!