İstenmeyen Kokulara Elveda: Evdeki Kötü Kokuları Nasıl Yok Edebilirsiniz?

Evdeki Kötü Kokulardan Kurtulma

Siz de bazı evlerin kendilerine özgü kokuları olduğunu düşünenlerden misiniz? Evet, pek çok kişi her evin özel bir kokusu olduğunu düşünüyor. Evin kokusu güzel olduğunda hiçbir sorun yok, ama kabul edelim ki bazen evde kötü kokularla da karşı karşıya kalabiliyoruz. 

Peki, farklı nedenlerle oluşabilen kötü kokulardan kurtulmak için püf noktaları nelerdir? İşte, evdeki kötü kokular için pratik çözümler:

Evdeki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubet kokusu, nem yoğunluğu nedeniyle kapalı alanlarda karşılaşılabilen en rahatsız edici kokulardan biri. Üstelik rutubet ve bu sebeple oluşabilecek küf, astım ve alerji gibi hastalıkların etkilerinin artmasına neden olabilir. Peki, eşyalardaki ve odadaki rutubet kokusu nasıl giderilir?

Nem Kokusu Nasıl Giderilir: Rutubet olan evde kötü kokuyu gidermek için kedi kumundan yardım alabilirsiniz. Kedi kumu, nemi çekme özelliğine sahiptir. Böylece nem oranı düşecek ve kötü koku azalacaktır. 

Hatta dilerseniz kokulu silikon kedi kumlarından da yararlanabilirsiniz. Silikon kumlar, kokuyu çekme konusunda daha başarılı olabilirler.

Küf Kokusu Nasıl Geçer: Yüzeyleri sirkeli suyla silmek de nem ve küf kokusunu yok etmek konusunda size yardımcı olabilir.

Bazadaki Rutubet Nasıl Giderilir: Eğer “Bazadan rutubet kokusu nasıl giderilir?” gibi bir soru soruyorsanız, yani kapalı bir nokta için çözüm arıyorsanız karbonattan yardım alabilirsiniz. Koku emen maddeler arasında yer alan karbonatı hava alan büzgülü bir poşetin içerisine koyup bazaya veya dolap içlerine yerleştirebilirsiniz.

Dolaptaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir: Gardırobunuzdaki nem ve küf kokusundan kurtulmak için beyaz sirkeden faydalanabilirsiniz. Beyaz sirke ve suyu yarı yarıya karıştırarak küflü yüzeye sıktıktan sonra beş dakika bekleyin. Nemli bir bez yardımı ile burayı durulamanız ve dolabı havalandırmanız yeterli.

Koltuktaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir: Bu sorunun cevabı da yine karbonatta gizli! Koltuklarınızı karbonatlı su ile silerek kötü kokunun mobilyanızdan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

Rutubet Kokusu Giderici Çözümler Neler: Evinizde rutubet kokusunu önlemek için en etkin çözümler nem giderici cihazlar ve tabletler! Bu ürünlerden yardım alarak yaşam alanındaki nem oranını düşürmek ve kokuyu engellemek mümkün!

Evinize Dair Aradığınız Ne Varsa Koçtaş'ta!

Rutubet Olmaması İçin Ne Yapmalı?

¨Rutubet kokusu nasıl gider?¨ sorusunu sormaya bile gerek kalmadan bu ihtimali ortadan kaldırmak yani rutubeti önlemek için bazı konulara dikkat edebilirsiniz:

  • Rutubet kokusunu önlemek için öncelikle evlerdeki nem oranının azaltılması gerekiyor. Rutubet, binanın yağmur suyunu çekmesi gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa dış izolasyon yardımıyla sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.
  • Bitkileri seviyoruz, ama evdeki nem oranını artırdıkları da bir gerçek. Eğer nem oranı yüksek bir yaşam alanınız varsa bitkiler, nemin yükselmesine ve dolayısıyla kokunun artmasına sebep olur. Bu nedenle bitkilerinizi, balkon, bahçe gibi alanlara ya da rutubet olmayan odalara konumlandırabilirsiniz.
  • Ev içinde çamaşır kurutmak da nem oranını artırır. Çamaşırlarınızı kurutmak için açık havayı tercih edebilir ya da daha pratik bir çözüm olan çamaşır kurutma makinelerinden yardım alabilirsiniz.

Evdeki Kötü Kokuları Nasıl Yok Edebilirsiniz

Evdeki Sigara Kokusu Nasıl Gider?

Sağlığınız için oldukça zararlı olan sigaranın kokusu da bir o kadar rahatsız edici. Peki, sigara kokusunu gidermek için ne yapmalı?

Mutfakta Sigara Kokusu Nasıl Çıkar: Kül tablasında ya da mutfaktaki çöpte bulunan izmaritler sigara kokusuna neden olabilir. Mutfakta ve evde sigara kokusundan kurtulmak için öncelikle kül tablalarını boşaltmalı ve sık sık çöpleri atmalısınız.

Giysiye Sinmiş Sigara Kokusu Nasıl Çıkar: Giysiye sinen sigara kokusundan kurtulmak için en etkili çözüm elbette giysilerinizi yıkamak ya da kuru temizlemeye vermek.

Koltuklara Sinen Sigara Kokusu Nasıl Çıkar: Genel olarak “Eşyaya sinmiş sigara kokusu nasıl giderilir?” sorusunun cevabı karbonatta saklı. Koltuklarınızın üzerine karbonat serpebilir ve yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra süpürgeyle süpürebilirsiniz. 

Ayrıca halıya sinen sigara kokusundan da bu yöntemle kurtulabilirsiniz. Koltukları sabunlu ya da karbonatlı suyla silmek de bu konuda size yardımcı olabilir. 

Duvarlara Sinen Sigara Kokusu Nasıl Çıkar: Bu sorunun cevabı ise duvarları silmek! Eğer duvarlarınızda silinebilen duvar boyası ya da duvar kağıdı varsa beyaz sirke ve suyu karıştırarak duvarlarınızı silebilirsiniz.

Sigara Kokusu Giderme İçin Doğal Yöntemler Neler: Genellikle bitki çayını hazırlayıp tükettiğimiz ada çayının aslında mükemmel bir oda parfümü olabileceğini biliyor muydunuz? Kurutulmuş ada çayı yapraklarını bir kasede yakarak evdeki sigara kokusunu yok edebilirsiniz.

Ev dekorasyonunda sıklıkla yararlandığımız mumlar da evdeki kokulardan kurtulma konusunda yanınızda! Dumanı ve kokuyu çeken mum, sigara kokusunun belli bir oranda azalmasına yardımcı olabilir.

Evdeki Sigara Kokusunu Ne Giderir

Evdeki Yemek Kokusu Nasıl Giderilir?

Lezzetli yemekleri yemeyi kim sevmez ki! Ama ne yazık ki eve sinen yemek kokuları, kimi zaman o çok sevdiğimiz yemekleri yapmamızı bile engelliyor. İstediğiniz yemeği rahat rahat pişirin ve kokuları yaşam alanınızdan uzaklaştırın diye şimdi yemek kokuları özelinde kötü kokulardan kurtulmak için yapabileceklerinizi sıralayalım.

  • En etkili çözüm tabii ki yemeği yaparken davlumbaz ya da aspiratörü açmak. Ama davlumbaz veya aspiratörünüz yoksa da üzülmeyin. Mutfak camını açarak ya da önereceğimiz diğer yöntemleri uygulayarak “Evdeki kötü koku nasıl gider?” sorusuna cevap bulabilirsiniz.
  • Yemek yaptığınız sırada ocakta sirkeli su kaynatmak, balık kokusunu bile yok edebilen bir yöntem.
  • Yemek yaptığınız sırada mum yakarak, oluşabilecek yemek kokularının önüne geçebilirsiniz.
  • Ocağı açıp küçük bir tava içerisinde kahve çekirdeklerini döndürmek, evinizi kahve kokularının sarmasını sağlar. Dolayısıyla istenmeyen yemek kokusu dâhil, evdeki kokuları gidermek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Uygulayabileceğiniz diğer yöntemlere göz atmak isterseniz sizi “Her Şeyin Bir Çaresi Var: Evdeki Yemek Kokusundan Kurtulma Yolları” yazımıza alabiliriz.

Evdeki Kokuları Gidermek İçin

Evdeki Boya Kokusu Nasıl Giderilir?

Daha temiz bir yaşam alanına ulaşmak ve güzel bir ev dekorasyonuna sahip olmak için evinizi boyamak isteyebilirsiniz. Boya yaptıktan sonra ise “Evdeki boya kokusu nasıl çıkar?” sorusunun cevabını arayabilirsiniz. İşte, ihtiyacınız olan cevaplar:

  • Pencereleri açıp evi havalandırmak, boya kokusunun hızla evden çıkmasına yardımcı olabilir ve sağlığınızın olumsuz etkilenmesini engelleyebilir.
  • Kaynatılmış sütü odaya koymak, boya kokusunun çekilmesine yardımcı olabilir.
  • İçi su ile dolu bir kovaya dökülen amonyak, boya kokusunu çekebilir. Tabii odayı havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.

Bu arada ¨Yağlı boya kokusu nasıl geçer?¨ sorusunu sormanız gerekmesin diye akrilik yani su bazlı boyaların koku oranının çok az olduğunu belirtelim. Boya uygulamalarınız için akrilik boyaları tercih edebilirsiniz.

Evden Boya Kokusu Nasıl Gider

Çöp Kovasındaki Kötü Koku Nasıl Giderilir?

Evde en nefret edilen kokulardan birisinin çöp kokusu olduğunu biliyoruz. Üstelik kötü kokular bir zaman sonra çöp kovasına sinebiliyor. Peki, çöp ve çöp kovası kokusu nasıl giderilir?

  • Çöplerinizi bekletmeden atmak, koku oluşumunu önlemek için oldukça önemli. Özellikle çiğ balık ve, tavuk gibi besinler ağır bir koku oluşmasına neden olduğundan bu konuya ayrıca özen göstermelisiniz.
  • Herhangi bir deliği olmayan çöp torbasını taktıktan sonra bir pamuğa 2-3 damla çay ağacı yağı damlatabilir ve bu pamuğu çöpe atabilirsiniz. Oldukça yoğun ve hoş bir kokuya sahip olan çay ağacı yağı kötü kokuyu engelleyebilir.
  • Eğer çöp kovasına kötü koku sinmişse bu durumda çöp kutusunu yıkamanız gerekir. Kötü kokuyu yok etmek için çöp kovasını çamaşır suyu ya da daha doğal çözümler sunan sirkeli su ya da karbonatlı suyla yıkayabilirsiniz.

Çöp Kokusu Nasıl Giderilir

Buzdolabı, Çamaşır ve Bulaşık Makinesi Kokusunu Ne Alır?

Beyaz eşyada oluşan istenmeyen kokular en çok şikayet edilen durumlardan. Peki, bu alanlarda oluşan kötü kokular nasıl giderilir?

Buzdolabı Kokusu Nasıl Geçer: Buzdolabında koku oluşmaması için öncelikle besinleri ağzı açık bir şekilde bırakmamaya ve bayatlayan yiyecekleri buzdolabında tutmamaya özen göstermelisiniz. “Buzdolabı kokusunu ne alır?” sorusunun cevabı ise sirke ya da karbonat. Buzdolabınızı sirkeli suyla sildikten sonra ağzı açık bir kaba karbonat koyabilir ve bu kabı buzdolabınıza yerleştirebilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Kokusu Nasıl Giderilir: Bulaşık makinesindeki yemek artıkları ve kirli bulaşıkların uzun süre makinede kalması kötü kokuya neden olabilir. Peki, bulaşık makinesi kokusu nasıl geçer? Bunun için bulaşıklarınızı yarım yük yıkama özelliğinden yararlanarak yıkamayı tercih edebilirsiniz. 

Bu sayede bulaşıklar uzun süre makinede kalmayacaktır. Ayrıca bulaşık makinesi filtre ve pervanelerini en az 3 ayda bir yıkamak ya da makine temizleme solüsyonlarından yararlanmak da faydalı olabilir.

Çamaşır Makinesi Kokusu Nasıl Temizlenir: Çamaşır makinesinde deterjan kalması ya da makinenin nemli bırakılması kötü kokuya neden olabilir. Yani “Çamaşır makinesi kokusu nasıl geçer?” sorusunun cevaplarından birinin deterjan bölümünü temizlemek ve çalıştırma sonrasında makine lastiklerini kuru bir bezle silmek olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çamaşır makinesindeki suyu da en az 3 ayda bir boşaltmanızı öneririz.

Beyaz eşya temizliği hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Onların da Temizlenmeye İhtiyaçları Var! Hangi Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Evdeki Kokular Nasıl Gider

Evdeki İs Kokusu Nasıl Giderilir?

Özellikle yazlık gibi şömine veya sobanın kullanıldığı evlerde kış sonuna doğru is kokusu oluşmaya başlar. Peki, odadaki is kokusu nasıl gider? 

  • Şömine ya da sobanın içerisindeki külleri dışarıya çıkarıp evi iyice havalandırın.
  • Koltuk ve halılarınızın üzerine karbonat serperek yarım saat bekleyin. Bir süpürge yardımı ile karbonatları çekin.
  • Perdelerinize bir sprey şişesi yardımıyla sirke sıkın. Yarım saat bekleyin ve perdelerinizi makinede yıkayın.
  • ¨Duvardaki is kokusu nasıl giderilir?¨ sorusunun cevabı ise kokusu ile büyüleyen kahvede gizli. Kahve telvesini duvara yayın ve bir sünger yardımı ile ovun. Ardından duvarı nemli bezle durulayın ve kurulayın.

Evdeki İs Kokusu Nasıl Çıkar

Evden Balık Kokusu Nasıl Çıkar?

Balık, severek yediğimiz ancak kokusu da en çok rahatsız eden yiyeceklerden. Balık yedikten sonra mutfağı havalandırsanız hatta parfüm sıksanız bile sinmiş balık kokusundan kurtulamadığınızı fark etmişsinizdir. Aslında ¨Evdeki balık kokusu nasıl gider?¨ sorusunun cevabı oldukça pratik. Bir tencere içerisinde sirke kaynatın. Sirke tüm kokuyu ortadan kaldıracaktır. İlk anda biraz ağır koksa da balığın aksine pencereyi açtığınızda sirke kokusu kısa sürede yok olur.

Balık Kokusu Nasıl Çıkar

Evde Sebebi Bilinmeyen Koku Olduğunda Ne Yapmalısınız?

“Evdeki kötü koku nasıl gider?” sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle kokunun kaynağını bulmanız gerekir. Evde kötü koku neden olur bilmezseniz, uyguladığınız çözümler geçici olacaktır. Bu nedenle kokunun nereden geldiğini araştırmalı ve sorun doğrultusunda çözümler uygulamalısınız.

Evde geçmeyen koku sorunundan kurtulduktan sonra yaşam alanınızda geçirdiğiniz zamanın keyfini çıkarabilirsiniz!