Her Şeyin Bir Çaresi Var: Evdeki Yemek Kokusundan Kurtulmanın Yolları

Evde Yemek Yapmak

Türk mutfağının eşsiz zenginliğinden olsa gerek, bu topraklarda yaşayanların çoğu, yemek yemeyi bir ihtiyaçtan daha fazlası olarak görüyor. Yani evet, yemek yemeyi seviyoruz ve bunu gizlemiyoruz! Hem de diğer zengin dünya mutfaklarından farklı olarak biz evde yemek pişirmeyi de çok seviyoruz. Yemesi güzel de peki ya, yemek sonrasında oluşan ve odalara sinen evdeki yemek kokusu? Siz damak zevkinizden ödün vermeyin çünkü evdeki yemek kokusunun üstesinden gelebilmeniz için çözüm bol! Evdeki yemek kokusunu gidermek için yapılabilecekler sayesinde sadece yemek yerken değil, sonrasında da mutlu olmanız mümkün!

Evdeki yemek kokusu nasıl giderilir sorusuna cevap olacak ipuçlarını vermeden önce mutfak kapısını, evinizdeki diğer kapıları ve dolaplarınızı kapatırsanız kokunun odalara daha az yayılacağını söylemeliyiz. Eğer mutfağınız Amerikan mutfaksa yani mutfak salonun içindeyse evinizin diğer odalarının kapılarını kapamalısınız. Ayrıca yemek yaparken mutfağı havalandırarak yemek kokusunu büyük oranda dışa aktarmış olursunuz.

Bu İpuçlarını Hangi Kokuları Gidermek İçin Kullanabilirsiniz?

Yemeğinizi yaparken evinizi saracak kokuya aklınız takılmasın! Bu konu sizin için sorun olmaktan çıksın diye art arda sıralayacağımız ipuçlarını tüm yemek kokularını gidermek için kullanabilirsiniz. İster “Mutfaktaki balık kokusu nasıl giderilir?” ister “Eyvah, yemeği yaktım! Mutfaktaki yanık kokusu nasıl giderilir?” diye sorun, bu ipuçları her derde deva!

Şimdi yemek kokularından kurtulmanızı sağlayacak önerileri sıralayalım.

Kendi Küçük, Yardımı Büyük: Mum

Şikayet ettiğiniz ister mutfaktaki soğan kokusu ister kızartma kokusu olsun, yayılacak kokuyu en aza indirmenin püf noktası kesinlikle mutfakta mum yakmak! Mumun kokuyu çekmesi sayesinde, evinizdeki rahatsız olduğunuz kokular kolayca yok edilebiliyor. Yani mutfaktaki kokuyu çeken mum, rahatsız olabileceğiniz kokulara karşı en büyük yardımcılarınızdan biri. Tek yapmanız gereken, mutfakta yemek yaparken ocağın çevresinde birkaç mum yakmak! Dilerseniz bu aşamada kokulu mumlardan da yararlanabilirsiniz.

Her Şeyin Bir Çaresi Var: Evdeki Yemek Kokusundan Kurtulmanın Yolları

Evinizi Kahvenin Kokusu Sarsın

Kokusu her duyulduğunda “Oh mis!” denilen, sabahları uyanmaya, gece iş varken uyanık kalmaya yardımcı olan kahve, evdeki kötü kokulardan kurtulmak için de bir çözüm. Kahve çekirdeklerini tavada çevirerek istemediğiniz kokuları bastırıp, evinizin mis gibi kahve kokmasını sağlayabilirsiniz. Eğer mutfaktaki koku çok yoğun değilse öğütülmüş kahve ile filtre kahve yaparak bu hafif kokuyu yok edebilirsiniz.

Her Şeyin Bir Çaresi Var: Evdeki Yemek Kokusundan Kurtulmanın Yolları

Sirke ile Suyun Birleşimi Hayat Kurtarır

Özellikle balık ya da yanık yemek gibi ağır kokuları gidermek için kullanabileceğiniz sirkeli su, evinizdeki kötü kokuları kolaylıkla yok edebiliyor. Peki, bu birleşimi nasıl kullanmalısınız?

Balığı ister kızartın, ister fırında pişirin; bu uygulamayı her ikisi için de kullanabilirsiniz. Küçük bir tencereyi suyla doldurun ve tencerenin içerisine biraz sirke ekleyin. Balığı pişirirken ocakta bu tencerenin kaynaması, kokunun oluşumunu engeller. Dilerseniz sirkeli su karışımının içerisine birkaç dilim limon, çubuk tarçın ya da karanfil de ekleyebilirsiniz.

Bu karışımı eğer yanık yemek kokusunu gidermek için kullanacaksanız yanık tencereyi ocaktan ya da fırından aldıktan hemen sonra bu uygulamayı yapabilirsiniz. Bu arada yanık tencereyi hemen yıkamanız gerektiğini de hatırlatalım. Çünkü içerisinde kızartma yağı olan tencereler gibi yanık tencereler de istenmeyen koku kaynaklarındandır.

Balık Kokusu Nasıl Gider

Evinizde Vanilya Kokuları

Rahatsız edici kokulardan kurtulup hoş kokuların evini sarmasını kim istemez ki! İşte, vanilya bunu gerçekleştirmenizde en büyük yardımcılarınızdan biri oluyor. Küçük bir cezvenin içerisine bir miktar su koyduktan sonra, cezveye vanilya çubuğu ya da vanilin ekleyerek kaynatabilir ve evinizi bu güzel kokunun sarmasını sağlayabilirsiniz. Koku ne kadar zorlu olursa olsun!

Yemek Kokusundan Kurtulma Yolları

Narenciyenin Kabuklarını Saklamaya Ne Dersiniz?

Portakal, limon, mandalina, greyfurt… Kış aylarının olmazsa olmazı, C Vitamini deposu bu meyveler sayesinde sadece bedensel olarak zinde hissetmiyor, aynı zamanda da evdeki kötü kokulardan da kurtulabiliyorsunuz. Yapmanız gereken ise sadece su dolu bir tencereye narenciye kabuklarını koyup kaynatmak.

Evdeki Yemek Kokusu Nasıl Giderilir

Karbonatın Sihrinden Yararlanma Zamanı

Buzdolabında oluşan kötü kokuların yok olması için pek çok insanın aklına gelen ilk çözüm, elbette karbonat. Peki, karbonatın “Mutfaktaki yemek kokusu nasıl gider?” sorusuna da bir yanıt olduğunu söylesek ne dersiniz? Kötü kokuları çekme özelliği olan karbonatı, içine su doldurduğunuz bir tencereye ekleyip kaynatabilirsiniz. Bu işlemi yemek yaparken uygulayabilir ve istenmeyen yemek kokularının önüne geçebilirsiniz. Tabii ki bu yöntemin “Evdeki yemek yanığı kokusu nasıl giderilir?” sorusunun da çözümlerinden biri olduğunu belirtelim. Yanık tencereyi hemen yıkadıktan sonra yanık kokusunu gidermek için bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Yemek Yanığı Kokusu Nasıl Giderilir

Ada Çayının Tadı Kadar Kokusu da Güzel

Kurutulmuş ada çayının mükemmel bir oda kokusu olabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan ada çayının kurutulmuş yapraklarından bir tutam alıp bir kaseye koyabilir ve yaprakları çakmak ya da kibrit yardımıyla yakabilirsiniz. Ada çayının yoğun fakat güzel kokusu, evde istemediğiniz kokuların hızla yok olmasına yardımcı olacaktır.

Mutfaktaki Kötü Kokulardan Kurtulma Yolları

İstenmeyen Kokulara Karşı Kesin Çözüm: Davlumbaz ve Aspiratörler

Pişirdiğiniz yemeğin kokusu, yanık yemek kokusu, hatta mutfaktaki sigara kokusuyla baş edebilmenin en pratik yolu kesinlikle davlumbaz ve aspiratörlerden yararlanmak. Bu beyaz eşyaya mutfağınızda yer vererek istenmeyen kokulardan kurtulabilirsiniz. Dilerseniz “Yemek Kokusu Kalmasın: Aspiratör ve Davlumbaz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımız sayesinde mutfağınıza ve ihtiyacınıza en uygun ürünü kolaylıkla seçebilirsiniz.

Davlumbazlar ve aspiratörler dışında havayı temizleyen fanlar da kötü kokuları yok etme konusunda size yardımcı olabilir. Ayrıca klimaların havayı temizleyen fonksiyonlarından da bu konuda yararlanabilirsiniz.

Eve sinen yemek kokularına elveda!