Yemek Kokusu Kalmasın: Aspiratör ve Davlumbaz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Davlumbaz Nasıl Kullanılır

Mutfaklar evinizde çokça zaman geçirdiğiniz alanlardan. Lezzetli yemeklerin kaynağı olan mutfaklarınızda geçirdiğiniz zamanın size keyif vermesi de oldukça önemli. Ağır yemek kokuları ise mutfaklarda geçen vaktin kalitesiz olmasına neden olan durumlardan biri. Pencerelerinizi açmak bir çözüm gibi görünse de soğuk havalarda bu da pek mümkün olmuyor. Peki, mutfağınızı ele geçiren ve sonrasında tüm evinize yayılabilen bu kokuya nasıl engel olabilirsiniz? “Her Şeyin Bir Çaresi Var: Evdeki Yemek Kokusundan Kurtulmanın Yolları” yazımız bu konuda size yardımcı olabilir, ama daha uğraşsız ve etkili çözümler arıyorsanız çözüm aspiratör ve davlumbaz almak! Şimdi, davlumbaz ve aspiratör seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım.

Beyaz Eşya

Aspiratör Ne İşe Yarar? Davlumbaz Ne İşe Yarar? Farkları Nelerdir?

Aspiratör Ne İşe Yarar Davlumbaz Ne İşe Yarar

Balık ve kızartma başta olmak üzere mutfaktaki yemek kokuları size rahatsızlık verebilir. Aspiratörler ve davlumbazlar ise yemek kokularını, evinizdeki dumanı ve isi emerek ortamdan uzaklaştırır, mutfakta ve evinizin diğer alanlarında konforla vakit geçirmenize yardımcı olur. İşte, aspiratör ve davlumbazın sağladığı avantajlar:

  • Mutfağınızda aspiratör ya da davlumbaz olmadığı takdirde yemek kokuları evinizden uzun süre gitmez. Koku, mutfak dışındaki alanlara da yayılıp mobilyalarınıza sinebilir. Davlumbaz ve aspiratör ise bu sorunu ortadan kaldırır.
  • Yemek yapma sırasında oluşabilecek nemlenme ve buharlaşmaya engel olarak mutfak mobilyalarınızın zarar görmesinin önüne geçer.
  • Dolapların yağlanma süresini yüksek oranda uzatır.
  • Pratiklik sağlar.

Peki, aspiratör ve davlumbazın farkı nedir? Aslında iki ürünün de kullanım amacı aynı. Fakat iki ürünün farkının kısaca mutfağın büyüklüğünden ve ürünün gücünden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Davlumbazlar, aspiratörlere göre daha yüksek emme ve çekiş gücüne sahip olduklarından daha geniş alanlara etki edebilirler. Fakat küçük bir mutfağınız varsa elbette aspiratör de satın alabilirsiniz. Tabii ki bu süreçte ürünün emiş gücünün mutfak büyüklüğüne uygun olduğundan emin olmalısınız. Bu arada bir diğer farkın da fiyat olduğunu söyleyebiliriz. Davlumbaz fiyatları, aspiratör fiyatlarına göre genellikle daha yüksek olur.

Aspiratör ve Davlumbaz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aspiratör ve Davlumbaz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Farklı model ve özelliklerde aynı görevi yapan çok sayıda aspiratör ve davlumbaz arasında haliyle insanın aklı karışıyor. Davlumbaz mı almalıyız, aspiratör mü? Bacalı mı olacak, bacasız mı?  Başka hangi özelliklere dikkat etmeli? Endişe etmeyin; şimdi, aspiratör veya davlumbaz alırken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağız.

Gücü: Aspiratör Emiş Gücü Ne Olmalı? 

Aspiratör emiş gücü ne olmalı, davlumbaz çekim gücü kaç olmalı gibi soruların cevabını aslında ihtiyaçlarınız belirliyor. Alacağınız ürünün emiş gücü ne kadar yüksek olursa ortamdaki kokudan, isten ya da dumandan o kadar kısa sürede kurtulabilirsiniz. Tabii ki bu, tercih edilen ürünün emiş gücünün piyasadaki en yüksek değere sahip olacağı anlamına gelmiyor. Emiş gücü değerinin, mutfağın metrekaresi doğrultusunda belirlenmesi gerekiyor. İhtiyacınıza en uygun emiş gücü değerini bulabilmek için ise uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Fakat genel olarak 380 m³ altındaki emiş gücü olan ürünlerden istediğiniz performansı alma oranınızın düşük olabileceğini belirtelim.

Yeri: Ürün Nereye Monte Edilmeli?

Yemek yaptığınız alan bir duvarın önünde mi, yoksa mutfağınızda oluşturduğunuz adada mı? Bu soruya verdiğiniz cevaba göre duvar tipi ya da ada tipi davlumbaz alabilirsiniz. Eğer çekilen havanın çıkabileceği bir baca alanı varsa bacalı davlumbaz tercih etmelisiniz. Tabii bacalı aspiratör ve davlumbazlarda hem çekiş kapasitesinin düşmemesi hem de daha az gürültü için baca montajının mümkün olduğunca kısa ve bacada az eğim olacak şekilde olması gerektiğini hatırlatalım. 

Baca alanı yoksa tercihiniz bacasız aspiratör veya davlumbazdan yana olmalı.  Bacasız aspiratörlerde karbon filtreli ürünleri almanız büyük önem taşıyor; çünkü karbon filtreler, kötü kokuların hapsedilmesinde önemli görev üstleniyor. Minik bir hatırlatma yapalım: Kullanım sıklığına göre cihazınızın filtresini yılda 1 veya 2 defa yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Aksi halde filtre, kötü kokuları temizleyemez.

Ürün Nereye Monte Edilmeli

Performans ve Konfor: Davlumbaz ve Aspiratör Ne Kadar Elektrik Harcar? Hangisi Daha Sessiz ve Güçlü Çalışır?

Ocağınızda yaptığınız yemeklerin neden oldukları kokuyu çekmekle görevli olan davlumbaz ve aspiratör alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da  performansı. Bunun için satın aldığınız ürünün üretici tarafından belirtilen ve performansını etkileyen özelliklerini dikkatle inceleyin. Performans ve konforu etkileyen özellikleri kısaca sıralamak gerekirse: 

  • Emme kapasitesi ve fan gücü
  • Boyutu
  • Çalışma modları
  • Otomatik kapama gibi ekstra özellikleri
  • Ses seviyesi
  • Enerji verimliliği

Bu özelliklerin yanında uygun ürün, doğru montaj ve kullanım ile de cihazınızın performansını arttırmak mümkün. Örneğin davlumbazın da aspiratörün de en az ocak boyutunda olması gerekiyor. Aksi takdirde performansın düşmesi söz konusu olabiliyor. Buna ek olarak aspiratör ya da davlumbazla ocak arasındaki mesafenin; elektrikli ocaklarda 65 cm’den, gazlı ve hem gazlı hem de elektrikli gözleri bir arada sunan ocak tiplerinde ise 75 cm’den fazla olması gerekiyor.

Aspiratör ve davlumbazların yemek yaptığınız sırada ve pişirme işleminden bir süre sonra da çalıştırılması gerektiğini belirtmiştik. Bu da ürünlerin ses seviyelerinin de önemli olduğu anlamına geliyor. Konforlu bir kullanım için ses seviyesi 50 dbA’dan çok yüksek olan ürünleri tercih etmemenizi öneririz.

Gelelim ne kadar elektrik harcadığı konusuna. Ortalama bir değer vermek gerekirse aspiratörler saatte minimum güçte 20W, maksimum güçte 30W elektrik harcar. Davlumbazlar için de ortalama 12W elektrik harcıyor diyebiliriz. 

Sadece yemek yaparken kullanıldığı göz önüne alınırsa her ikisi için de elektrik tüketimi yüksek diyemeyiz. Yine de ürün seçerken enerji tasarruflu A enerji sınıfı aspiratör ve davlumbaz modellerinden seçmeye özen gösterebilirsiniz. 

Satın alacağınız cihazın elektrik tüketimini anlamak için enerji etiketini inceleyebilirsiniz. Ayrıca elektrik tüketimini azaltmak adına cihazınızı kullanırken enerji tasarrufu yapmak için fan hızını ayarlamak ve cihazı yemek pişirme işlemi tamamlandıktan hemen sonra kapatmak gibi pratik önlemler alabilirsiniz. Elektrikli aletlerde enerji tasarrufu ile ilgili diğer pratik bilgiler için “Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları” yazımıza da göz atmanızı öneririz. 

Dekorasyona Uyum: Davlumbaz ve Aspiratör Modelleri Neler?

Özenle dekore ettiğiniz mutfağınızda mutfak dolaplarınızı, mobilyalarınızı, seramiklerinizi hatta beyaz eşyanızı bile birbiriyle uyumlu seçtiniz. İster aspiratör ister davlumbaz alacak olun, seçtiğiniz ürün de mutfağınızda yer alacak ve bu nedenle alanın geneline uygun bir tasarımda olmasına önem vermelisiniz. Örneğin diğer beyaz eşya ürünleri inox ise aspiratör ya da davlumbaz alırken bütünlüğü sağlamak açısından bu modeli tercih edebilirsiniz. Ayrıca davlumbaz ve aspiratörlerde bulunan aydınlatma özelliği sayesinde mutfağınızın hem dekoratif hem de işlevsel anlamda olumlu etkileneceğini söyleyebiliriz.

Aspiratör ve Davlumbaz Nasıl Kullanılır?

Aspiratör ve Davlumbaz Nasıl Kullanılır

Davlumbaz veya aspiratörünüzü aldınız. Şimdi, sıra geldi kullanım ipuçlarına. Aspiratör ya da davlumbaz kullanımı; modeline, tipine, tasarımına göre değişir. Ancak  elbette her model ve tür için dikkat edilmesi gereken temel prensipler var. Bunlara dikkat ederek hem cihazınızı yormazsınız hem de daha etkin performans alırsınız. 

Pişirme Boyunca Çalıştırın

Aspiratör ya da davlumbazı yemek yapmaya başladığınız anda çalıştırın ve yemek boyunca da kapatmayın. Böylece duman, buhar, yemek kokusu oluşmaya başladığı andan itibaren hızla emilir.

Pişirme Bittikten Sonra Devam Etsin

Yemek kokuları havada asılı kalabilir. Üstelik ocağı kapatmanıza rağmen yemeğin buharı bir süre daha çıkmaya devam edecektir. Bu yüzden pişirme sonrası davlumbaz ya da aspiratörü bir süre daha açık bırakmak iyi bir fikir. Yeni model cihazlarda otomatik kapanma sistemi var. Örneğin 10-15 dakika sonra otomatik kapanmaya ayarlayabilirsiniz. Böylece kapatmak için mutfakta beklemeniz ya da mutfağa dönmeniz gerekmez.

Uygun Hızı Seçin

Aspiratör ve davlumbazlar genellikle farklı hız seviyelerine sahiptir. Yemek yaparken dumanın yoğunluğuna ve koku seviyesine bağlı olarak uygun hızı seçin. Hızı arttırarak daha fazla hava çekilmesini sağlayabilirsiniz.

Cam Kapağı Açın

En yüksek emiş gücü için varsa filtre cam kapağı açık konuma getirin. Bu aynı zamanda enerji tüketimini de optimize eder ve daha sessiz çalışmasını sağlar.  

Pencere Açmayın

Çoğumuz mutfak daha hızlı havalansın diye aspiratör veya davlumbaz çalıştırırken aynı zamanda pencereyi de açarız. Peki, doğru bir şey mi yapıyoruz? Bunun cevabını vermeden önce davlumbaz ve aspiratörün çalışma prensibini anlatalım. Bu cihazlar mutfaktaki havayı emer ve filtreler. Çeşidine göre baca bağlantılıysa kirli havayı baca borusundan dışarı taşır, hava temizleme özelliği varsa da temizlenmiş havayı tekrar mutfak içine bırakır. Her iki çeşit için de cihazınız çalışırken mutfakta bir pencere açmak alçak hava basıncı oluşturacağı için çalışma prensibini olumsuz etkiler. Kısacası davlumbaz ya da aspiratörünüz çalışırken aynı anda pencere açmayın.

Temizlik ve Bakımını İhmal Etmeyin

Davlumbazın ve aspiratörün ilk günkü performansında çalışabilmesi için düzenli bakım yaptırmayı, filtrelerini temizlemeyi ihmal etmeyin. Yağ birikimini önlemek ve cihazınızın verimli çalışmasını sağlamak için 3 haftada bir yağ filtrelerini temizleyin veya değiştirilmeli. 

Yemek yaparken bunalmayacağınız, yemek yerken uzun uzun oturacağınız ferah, havadar mutfaklar için aspiratör ve davlumbaz almanın inceliklerini paylaştık. Mutfağınızda geçireceğiniz vakit artacağına göre dekorasyona da el atmak isteyebilirsiniz. O zaman sizi “Zevkli Bir Yemek Atmosferi İçin: Mutfak Duvar Dekorasyonu” yazımıza bekliyoruz.