Evdeki Karıncalara Çözüm Önerileri

Evdeki Karıncalara Çözüm

Karıncalar, en masum haşerelerden biri olsalar da evi istila etmeleri elbette sizi rahatsız edebilir ve bu durum gitgide daha can sıkıcı bir hal alabilir. Özellikle yaz aylarında başta mutfak olmak üzere evin bazı noktalarını işgâl eden karıncalardan nasıl kurtulurum diye kara kara düşünüyorsanız cevabı bu yazıda bulacaksınız.

Karınca neden olur, ne gibi tedbirler almak gerekir, karınca ilacı nasıl kullanılır bahsetmeden önce karınca neye gelmez, neleri sevmez ondan bahsedelim. Böylece karıncalara istenmedikleri mesajını vermiş, evi karınca basmasını önlemiş olursunuz.

Blog Ana Sayfa

Karınca Neye Gelmez?

Karınca Neye Gelmez

Karıncaların keskin kokularla ve toz formundaki ürünlerle pek yıldızı barışmaz. Dolayısıyla keskin kokulu esans ve sıvılarla ya da bazı baharat ve tozlarla karıncalara “Sizi burada istemiyorum.” mesajı verebilirsiniz. 

İşte, karıncaların hoşlanmadığı doğal ürünler listesi:

  • Elma sirkesi ya da beyaz sirke
  • Limon & limon suyu
  • Portakal kabuğu
  • Kabartma tozu
  • Talk pudrası
  • Kahve
  • Karabiber & kırmızı biber
  • Tebeşir
  • Tarçın & karanfil
  • Nane yağı

Gelin, şimdi de karıncaları uzaklaştırmak için bu doğal ürünleri nasıl kullanacağınıza bakalım.

Elma Sirkesi-Beyaz Sirke

“Evden karınca nasıl gider?” diyenlerin sıkça başvurduğu çözümlerden biri sirkedir. Elma sirkesi ile suyu karıştırıp karıncaları evinizden uzaklaştırabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece temiz bir sprey şişesinin yarısına su, diğer yarısına ise beyaz sirke doldurmak. Bu karışımla daha önce karıncaların dolaştığı tüm alanları iyice temizleyin. Kokusuyla karıncaları uzaklaştırdığını göreceksiniz. 

Sirkeli suyla silmenin bir faydası daha var. Karıncalar hem diğer karıncaların takip etmeleri için hem de aynı yeri daha sonra bulabilmeleri için feromon izleri bırakırlar.  Bu izlerden kurtulmadığınız sürece her an yeni karınca sürülerinin gelme ihtimali de devam eder. Sirkeli su, bu izleri doğal yolla temizlemenizi de sağlayacak. 

Elbette bu izleri temizlemenin tek doğal yolu sirke değil. Sirke ve diğer doğal malzemeleri ev temizliğinde nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır  yazımıza göz atabilirsiniz. 

Limon & Limon Suyu

Limon da karıncalardan doğal yöntemlerle kurtulma yöntemlerinden bir diğeri. Karınca yuvasının girişine bir dilim limon bıraktığınızda bu hem kokusuyla hem de asidik yapısıyla karıncaları uzaklaştırır. Limon dilimi yerine bir iki damla limon suyu da damlatabilirsiniz.

Portakal Kabuğu

Aynı limon gibi mis kokulu portakal kabuğu da kokusu ve asitli yapısıyla karıncaları uzaklaştıran doğal çareler arasında yer alıyor. Portakal kabuğunu küçük küçük doğrayıp karınca yuvasının ağzına koyabilirsiniz. 

Kabartma Tozu

Bir diğer doğal karınca çözümü olan kabartma tozu ya da diğer adıyla karbonat hem kokusuyla hem de tozlu yapısıyla karıncalara rahatsızlık veriyor. Karıncaların bulunduğu yere, özellikle de yuva ağzına kabartma tozu serperek karıncalardan kurtulabilirsiniz.

Talk Pudrası

Talk pudrası ya da bebe pudrası da aynı kabartma tozu gibi kokusu ve tozlu yapısıyla evi karınca basmasından kurtaracak çözümler arasında yer alıyor. Bir miktar talk pudrasını karıncaların çıkış noktasına, sonra da şerit halinde sıklıkla dolaştığı yerlere serpin. Bu aynı zamanda önceden bıraktıkları kokuları da bastıracağı için kısa süre sonra evinize gelmekten vazgeçecekler. 

Kahve

Sizin için keyif kaynağı olan Türk kahvesi karıncaların keyfini kaçıran bir içecek. Yaptığınız Türk kahvesinin telvesini atmayıp karınca yuvasının çıkışına koyun. Kahve kokusu da önde gelen karınca kovucular arasında yer alıyor. 

Karabiber & Kırmızı Biber

Doğal yöntemlerle evdeki karıncalar nasıl gider diye araştıranlar için bir diğer çözümümüz de her evde bulunan baharatlar. Çünkü karıncalar şekerden ve şekerli gıdalardan ne kadar hoşlanırsa karabiberden ve kırmızı acı biberden o kadar hoşlanmazlar! Başka bir deyişle bu baharatları karıncaların yuva girişlerine ya da onların yollarına serpmek, karınca kovucu bir yöntem olarak değerlendirilebilir. 

Tebeşir

Bir diğer karıncalardan kurtulma yöntemi de tebeşir kullanmak. Tebeşirle karıncaların geçiş yollarına çizgiler ve yuvanın etrafına daireler çizdiğinizde, karıncaların bu sınırları geçmediği söyleniyor. Çünkü karıncalar bu sınırları engel olarak algılıyor. Ancak asıl sebep, tebeşirin aynı pudrada olduğu gibi tozlu yapısıdır. Bununla birlikte bizim bahsettiğimiz standart tahta tebeşirinden farklı olarak “karınca tebeşiri” olarak satılan bir ürün de bulunuyor. Bu ürün aslında karınca ve hamamböceği gibi evde görülen tüm yürüyen haşerelere karşı etkili bir ilaç. İkisi karışmasın diye altını çizmekte fayda var. 

Tarçın & Karanfil

Bizim için şifa kaynağı olan, kokusuyla huzur veren tarçın ve karanfil, karıncaların korkulu rüyası. Karanfili veya kabuk tarçını suda kaynattıktan sonra bu suyu karıncaların gezdiği alanlara püskürterek de kullanabilirsiniz. Tarçını toz olarak yuva girişine serpebileceğinizi de hatırlatalım.

Nane Yağı

“Karınca öldürmeden nasıl kovulur?” diye merak edenler için bir diğer çözüm de nane yağı. Uygulaması çok kolay: 2 bardak suyun içerisine 15-20 damla nane yağı koyup karıştırdıktan sonra karıncaların bulduğu, onları sıklıkla gördüğünüz noktalara ve yuvalarının yakınlarına bu karışımı spreyle sıkabilirsiniz. Karıncayı asıl kaçıran koku olduğu için nane yağı yerine benzer şekilde okaliptus yağı da kullanabilirsiniz.

Yukarıda sıraladıklarımız dışında bazı bitkiler de karıncaları uzaklaştırabilir. Karınca kaçıran bitkiler hakkında bilgi almak için Böcekleri Evinizden Uzak Tutmanızı Sağlayacak 6 Bitki yazımıza bekliyoruz. Bitkilerle benzer şekilde karıncalardan kurtulmanın doğal yolu olarak kokusuyla karıncaları kaçırmak üzere yuvanın çıkışına salatalık kabukları da konulabilir.

Evde Karınca Neden Olur?

Karınca Yuvası Bulma

Karınca neyi sevmez, hangi kokular onları uzaklaştırır bahsettik. Peki, karıncalar evimize niye gelir? Tabii ki kendilerine besin ve su bulabilmek için. Genellikle bahar aylarında yuvalarından çıkmaya başladıklarında kış için biriktirecekleri yiyecek arayışına başlarlar. Yuvalarını büyütmek, kolonilerini güçlendirmek istediklerinden besin ve su kaynağı olarak gördükleri yerleri ziyaret etmeye başlarlar. Bu yüzden evi karınca basması istenmiyorsa özellikle ilkbahar öncesinde bazı tedbirler almanız gerekir. 

Karınca Nasıl Yok Edilir, Gelmesi Nasıl Önlenir?

Karıncalar gelirse onları doğal yöntemlerle nasıl uzaklaştırabilirsiniz artık biliyorsunuz. Ancak karıncasız bir hayat için asıl sorulması gereken soru karınca evden nasıl gider değil, “Karıncaların eve gelmesi nasıl önlenir?” sorusudur. İşte, size evde karıncaların gelmesini önleyecek bazı ipuçları:

Karıncaları Geliş Yollarını Kapatın

Karıncaları Engellemek İçin

Evde karınca çıkması nasıl engellenir sorusununun cevabı hiç kuşkusuz ki karıncaların evinize girdikleri yolları kapatmaktır. Karıncalar, duvarlarda yer alan çatlaklardan, oyuklardan, pencere boşluklarından evinize girebilir. Alçı, silikon gibi malzemelerle bu noktaları kapatmak için küçük bir tadilat yapabilir ve karıncaların evinize girmemesi için daha net bir çözüm bulabilirsiniz! 

Yine de karıncalar azimli canlılardır. Giriş yollarını kapamanız onlardan sonsuza dek kurtulduğunuz anlamına gelmez. Eğer yiyecek olduğunu biliyorlarsa evinize girmenin yeni yollarını arayacaklardır. O yüzden karıncalardan tamamen kurtulmanın yolları nedir, anlatmaya devam edelim. 

Yemek Kalıntılarını Temizleyin

Yemek Kalıntılarını Temizleyin

Açıkta bırakılmış besinler ile zemindeki ya da tezgâhtaki kırıntılar karıncalar için bir davetiye niteliğindedir. Bu sebeple yiyecekleri hava almayan saklama kaplarında/torbalarında saklamalı ve özellikle şekerli, nişastalı, unlu ürünleri açıkta bırakmamalısınız.

Mutfak tezgâhı temizliğinin ve doğru besin saklama yöntemlerinin yanı sıra evi düzenli olarak süpürmek de karıncalara, onları evde istemediğinize dair bir mesaj olabilir. Zeminlere ek olarak koltukları, yatakları, yemek sandalyelerini de süpürebilirsiniz. Ayrıca mutfak eşyasının ve çöp kovasının altını silmek de yapmanız gerekenlerden.

Çöpleri Günlük Olarak Atın

Çöpleri Günlük Olarak Atın

Biliyorsunuz ki çöplerdeki yemek artıkları da karıncaların evinizde olma nedenlerinden biri olabilir. Bu nedenle çöpleri bekletmeden her gün düzenli olarak atmakta fayda var. Ayrıca tercih edeceğiniz çöp kovasının kapaklı olması da yardımcı olabilir.

Eğer çöpte karıncaların ilgisini çekebilecek şeyler olduğunu düşünüyorsanız bu durumda çöp kovasının içerisine birkaç damla çay ağacı yağı damlattığınız bir pamuk koyabilir ya da toz tarçın serpebilirsiniz. Karıncalar çay ağacı yağı ve tarçın kokusundan hoşlanmazlar. Bu sayede siz de karıncalara zarar vermeden nasıl uzaklaştırılır, uygulamış olursunuz. Ayrıca çöp kovasına yoğun miktarda ada çayı külü dökmek de işe yarayabilir. Pratik kullanımları ile işlerinizi kolaylaştıracak çöp kovaları ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Karınca Gelmemesi İçin Kesin Çözüm Nedir?

Karınca Gelmemesi İçin Çözüm

Evden karınca nasıl kovulur, karınca nasıl evden gider, karınca gelmesi nasıl önlenir, anlattık. Fakat belirtmekte fayda var: Bu yöntemler oldukça etkili olsalar da ne yazık ki kesin çözüm sunamayabilirler.

Eğer tüm bu doğal yöntemleri denemenize rağmen evdeki karınca sorununa bir çözüm bulamadıysanız karınca yemi olarak da bilinen karınca ilacını deneyebilirsiniz. Bu ilaç, mutfak ve banyo gibi karıncaların gezdiği yerlere; buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, mobilya  gibi sabit eşyaların arkasına ya da altına yerleştirilerek ya da toz halindeyse serpilerek kullanılır. Tabii bu alanların çocukların ulaşamayacağı yerler olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca elle temas etmemeye, ettiyseniz elinizi bol su ve sabunla yıkamaya özen gösterin. 

“Evde karınca nasıl yok edilir?” diye soranlar için bir diğer kesin çözüm de profesyonel destek almak. İlaçlama alanında çalışan uzmanların görüşünü alarak çözüm önerilerini değerlendirmeniz faydalı olabilir.

Bu arada karıncanın yanı sıra sivrisinekten de çokça şikâyetçi olduğunuzu biliyoruz. Dilerseniz bu konuda yardım almak için Yaz Mevsimi Kabusa Dönmesin: Sivrisineklerden Korunma Yollarıyazımızı okuyabilirsiniz.

Keyifli günler geçirmenizi dileriz!

Evdeki Karıncalara Çözüm Önerileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Karınca neye gelmez?
    Karınçalar genellikle asidik ortamlardan kaçınır. Sirke gibi asidik çözümler, karıncaların hoşlanmadığı alanlar yaratır. Ayrıca, karıncalar keskin kokulara da gelmezler; nane, lavanta, eukaliptus gibi bitkisel esanslar ve çay ağacı yağı, limon gibi doğal iticiler karınca istilasını önlemek için etkili olabilir. Bu tür maddeler, karıncaların bölgeyi terk etmelerini sağlayacak feromon izlerini bozarak onları uzak tutar.
  • Karıncaları doğal yollarla nasıl uzaklaştırabilirim?
    Doğal yöntemlerle karıncaları uzaklaştırmak için sirke, limon suyu veya nane gibi güçlü kokular kullanabilirsiniz. Bu maddeler, karıncaların iz sürme yeteneklerini bozar. Ayrıca, giriş noktalarına tarçın serpmek veya lavanta yağı ile temizlemek de etkili olabilir.
  • Karıncanın sevmediği koku nedir?
    Karıncalar genellikle nane, limon, lavanta ve eukaliptus gibi keskin kokulardan hoşlanmazlar. Bu tür kokular, karıncaların feromon izlerini bozarak iletişimlerini ve yön bulmalarını zorlaştırır.
  • Karınca eve niye gelir?
    Karıncalar genellikle yiyecek, su ve sığınak arayışı içinde evlere girerler. Özellikle tatlılar, yağlar ve protein içeren yiyecekler onları cezbeder. Ayrıca, evinizdeki çatlaklar veya küçük delikler, karıncalar için kolay giriş noktaları sağlar.
  • Karıncaları öldürmeden nasıl yok edebiliriz?
    Karıncaları öldürmeden yok etmek için, giriş noktalarını mühürleyerek ve yiyecek kaynaklarını kapalı kaplarda saklayarak ortamı onlar için cazip olmayacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, doğal itici olarak kullanılabilecek bitkisel yağlar ve baharatlar etrafına serpilebilir.
  • Kolonya karınca kaçırır mı?
    Evet, kolonya genellikle içerdiği alkol ve güçlü koku nedeniyle karıncaları kaçırabilir. Karıncaların yürüdüğü yollar üzerine kolonya dökülmesi, onların bu alanlardan uzak durmalarını sağlayabilir.
  • Sarımsak karıncayı kaçırır mı?
    Evet, sarımsak doğal bir karınca itici olarak işlev görebilir. Sarımsak kokusunu sevmeyen karıncalar, sarımsak konulmuş bölgelerden uzak durma eğilimindedirler. Sarımsak dişlerini ezerek etkili bir bariyer oluşturabilirsiniz.
  • Karanfil karıncayı kaçırır mı?
    Evet, karanfilin güçlü kokusu karıncaları etkili bir şekilde kaçırabilir. Karanfil tohumlarını karınca yollarına serpmek veya karanfil yağı kullanmak, karıncaların bu bölgeleri terk etmesine yardımcı olur.
  • Tuz karıncayı kaçırır mı?
    Tuz, karıncalar için doğrudan bir itici değildir, ancak tuzlu su çözeltisi, karıncaların giriş yaptığı noktalara püskürtüldüğünde, bu bölgelerden karıncaların uzaklaşmasına yardımcı olabilir.
  • Karbonat karınca kaçırır mı?
    Karbonat, karıncalar için doğrudan bir itici değil, zehirlidir. Karbonatı şeker ile karıştırıp karınca yollarına serpmek, karıncaları yemeye teşvik eder ve sindirilemeyen karbonat nedeniyle ölmelerine yol açar.
  • Evde karınca nasıl yok edilir?
    Evdeki karıncaları yok etmek için, temizlik ve gıda saklama pratiklerini iyileştirerek başlayabilirsiniz. Yemek artıklarını hemen temizleyin, şekerli ve yağlı gıdaları sıkıca kapalı kaplarda saklayın. Ayrıca, karınca yollarına doğal iticiler serpmek de işe yarayabilir.
  • Karıncaya kesin çözüm nedir?
    Kesin çözüm için karıncaların yiyecek kaynaklarına erişimlerini engelleyerek ortamı onlar için elverişsiz hale getirmek önemlidir. Ayrıca, evin çevresindeki çatlaklar ve yarıklar mühürlenmeli ve gerektiğinde profesyonel ilaçlama yapılmalıdır.
  • Karıncalar en çok hangi mevsimde eve girer?
    Karıncalar genellikle ilkbahar ve yaz aylarında, yiyecek bulma ve yuva kurma ihtiyaçları arttığında evlere girerler. Bu dönemlerde, dışarıdaki sıcak hava koşulları da karıncaları iç mekanlara yönlendirir.
  • Karıncaları evden uzaklaştırdıktan sonra geri gelmelerini nasıl engellerim?
    Karıncaları evden uzaklaştırdıktan sonra geri dönmelerini önlemek için giriş noktalarını mühürlemek, yiyecekleri sıkıca kapalı kaplarda saklamak ve düzenli temizlik yapmak önemlidir. Ayrıca, periyodik olarak doğal iticileri yenilemek de faydalı olacaktır.
  • Profesyonel karınca ilaçlama ne zaman gerekir?
    Profesyonel karınca ilaçlama, evdeki karınca sorunu büyük oranda arttığında veya ev sahibinin kendi çabalarıyla kontrol altına alınamadığında gerekir. Ayrıca, karıncaların yuvalarının yapısal unsurlara zarar verdiği veya çok geniş bir alana yayıldığı durumlar da profesyonel müdahaleyi zorunlu kılar.