Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir

Ailenizin en sevdiği yiyecekleri saklamak ve kalabalık akşamlar için yemek hazırlamak kadar buzdolabınızın düzenli olarak bakımını yapmak da lezzetli yiyecekler tüketmenize katkı sağlar. Yiyecekleri uzun süre taze tutmayı sağlayan buzdolapları farklı sebeplerden zaman zaman koku yapabilirler. Buzdolabı kokusu ise dolaylı olarak yiyeceklerin tazeliğini etkileyebilir. 

Buzdolabı kokusu giderme konusunda endişelenmenize gerek yok. Çünkü sizin için buzdolabı kokusu yerine tertemiz kokular elde edebileceğiniz çözümleri derledik. 

Evinizde temizlik yapmak için tüm gerekli olan malzemeleri Koçtaş’ta bulabileceğinizi hatırlattıktan sonra buzdolabı kokusu giderme konusuna ilk olarak nedenlerinden başlayalım. 

Buzdolabı Kokusu Neden Olur?

Buzdolabı Kokusu Neden Olur

Buzdolabı kokusu giderme işlemi için öncelikle kaynağın belirlenmesi önemlidir. 

Aşağıdaki sebepler geçmeyen buzdolabı kokusunun potansiyel nedenleri arasında olabilir:

  • Görünmeyen bakteriler, küf ve yiyecek kalıntıları
  • Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler
  • Üstü açık bırakılmış yemekler
  • Elektrik kesintisi 
  • Sızdıran saklama kapları veya saklama kabının kullanılmaması
  • Buzdolabının doğru sıcaklıkta olmaması

Bazı buzdolapları eskidiği için eski performansında çalışmayabilir bu durum da besinlerin tazeliğini etkileyeceği için kötü kokuların oluşmasına sebep olabilir. İhtiyacınıza uygun buzdolabı modellerini ise geniş ürün gamına sahip Koçtaş’ta bulabilirsiniz. 

Nedenlerini öğrendiğimize göre buzdolabı kokusunun gidermek için temizlik aşamasına geçmenin zamanı geldi.

Kokan Buzdolabı Nasıl Temizlenir?

Kokan Buzdolabı Nasıl Temizlenir

Buzdolabınızdaki hoş olmayan kokuları gidermeye başlamak için buzdolabınızı iyice temizlemeniz gerekir.

Kokan buzdolabınızı temizlemek için izleyeceğiniz adımlar:

  • İlk olarak buzdolabınızın fişini çekin.
  • Tüm yiyecekleri, çıkarılabilir çekmeceleri ve rafları dikkatlice çıkarın.
  • Tarihi geçmiş ve bozulmuş ürünleri atın.
  • Soğuk zincirin kırılmaması için bozulabilecek yiyecekleri başka bir soğutucunun içerisine ya da soğuk bir yere alın. 
  • Contaları temiz bir sünger veya yumuşak bir bez ve yumuşak bir deterjanla ılık suda yıkayın.
  • Karbonatlı ılık su ve temiz bir bez kullanarak temizliğinizi yapabilirsiniz. 
  • Aydınlatma ve elektrikli kısımlara su gelmemesine dikkat edin. 
  • Raf ve çekmeceleri elde karbonatlı su ile yıkayabilirsiniz. 
  • Duruladıktan sonra iç yüzeyleri temiz bir havluyla kurulayın. 
  • Daha sonra havalandırın ve tekrar fişe takmadan önce kapıyı en az bir gün açık bırakın.

Peki, buzdolabınızda et kokusu oluşursa ne yapmak gerekir, gelin bir de bu konuya göz atalım. 

Buzdolabı Et Kokusu Nasıl Giderilir?

Buzdolabı Et Kokusu Nasıl Giderilir

Evde olmadığınız zaman içinde elektrikler gidebilir. Bunun sonucunda da maalesef buzluk kısmında daha sonrası için hazırlayıp kaldırdığınız etler bozulabilir. Buzdolabında elektrik kesintisiyle soğuk zincirden çıkan et de kısa süre içerisinde bozulup kapalı alanda kaldıkça yavaş yavaş kokmaya başlayabilir. Tatil dönüşü zamanları yakalayan bu tarz kötü kokulardan elbette kurtulmak mümkün. 

Etleriniz buzluk kısmında bozulduğu zaman akan sular tahliye borusuyla arkadaki tahliye kabında birikip kötü koku oluşmasına sebep olabilir. Buzdolabınızın arkasındaki plastik tahliye kabındaki su birikintisini boşaltarak, kötü kokunun giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Et kokusu diğer ürünlere göre daha zor çıkan bir koku olsa da sirkeli su ile birkaç kez temizlik yapabilirsiniz. 

Buzdolabı Kokularını Doğal Yollarla Gidermenin Yolları

Buzdolabı Kokusu Doğal Yollarla

Kapağı tam kapatılmayan ve fişi çekilen buzdolabı içerisinde bulunan ya da saklama kaplarında saklanmayan yemekler buzdolabında kötü kokuların oluşmasına sebep olabiliyor. Kokan buzdolapları ise günlük hayatı da besinlerin kalitesini kötü etkileyebilir. Bu kokulardan pratik ve doğal yöntemler kullanarak kurtulmak elbette mümkün. 

“Buzdolabı kokusu nasıl geçer?” diye düşünüyorsanız işte buzdolabı kokularını gidermek için bazı pratik ve doğal yöntemler:

Karbonat

Buzdolabınızdaki raf alanlarına, kokuyorsa buzluk kısmına bir kase içerisinde karbonat koyabilirsiniz. Kimyasal olmayan bir koku giderici olarak kullanılan karbonat, buzdolabının içerisinde birkaç gün kaldıktan sonra kokuyu giderecektir.

Beyaz Sirke

Eşit oradanda beyaz sirke ve su karışımı hazırlayıp buzdolabınızı silerseniz buzdolabınızda oluşan kokuyu giderebilirsiniz. İlk seferde koku kaldıysa birkaç kez silip havalandırmanızı öneririz. 

Beyaz Sirke

Limon

Limon damlattığınız bir bez ile buzdolabınızı silebilirsiniz. Ardında limon dilimlerini bir kasede buzdolabında birkaç gün kadar bırakabilirsiniz. Bu uygulama buzdolabında oluşan kötü kokuyu gidermenize yardımcı olabilir. 

Kahve

Mis gibi taze kavrulmuş Türk kahvesinin yaydığı kokuyu düşünün. Buzdolabı kokularıyla uğraşıyorsanız, buzdolabınızın içine küçük bir kase taze Türk kahvesi koymayı deneyin.Yoğun ve nüfuz edici kokuya sahip olan Türk kahvesi buzdolabınızdaki kötü kokudan da kurtulmanıza destek olmanın yanı sıra geride hafif bir kahve kokusu da bırakacaktır.

Kahve

Vanilya 

Vanilya kokusunu seviyorsanız bir pamuğa vanilya damlatın. Ardından su dolu bir kabın içerisine atıp buzdolabına koyun. Yaptığınız bu işlemle kokuyu hapsederek hoş bir vanilya kokusunun da yayılmasını sağlayabilirsiniz. 

Yulaf

Bir kaseye yulaf koyup üstü açık kalacak şekilde buzdolabınızın rafında bırakın. Yulaf kullanarak da buzdolabınızda oluşan kötü kokudan kurtulabilirsiniz.

Gazete

Gazete mürekkebinde bulunan karbon kötü kokulardan kurtulmanıza destek olabilir. Gazete kağıtlarını top haline getirip buzdolabınızdaki raflardan birine koyarak kokudan kurtulabilirsiniz. 

Mangal Kömürü

Evet, mangal kömürü de buzdolabındaki kötü kokulardan kurtulmanız için diğer bir seçenek. Buzdolabı kokusunu gidermek için buzdolabını boşaltıp bir kap içine mangal kömürü koyabilirsiniz.

Daha etkili sonuçlar elde etmek isterseniz Koçtaş’ta bulabileceğiniz temizlik ürünlerini değerlendirebilirsiniz. 

Buzdolabında koku oluştuktan sonra ne yapılacağını paylaştık, elbette önemli olan koku oluşmadan bunu engelleyebilmek. Dilerseniz gelin, buzdolabı kokusunun oluşmasını engellemek için nelerin yapılabileceğine göz atalım. 

Buzdolabı Kokusunu Önlemek için Neler Yapılabilir?

Buzdolabının içerisinde kötü bir koku oluşmasını elbette kimse istemez. Aşağıdaki adımları takip ederek buzdolabınızda kötü kokular oluşmasını engelleyebilirsiniz. 

  • Yiyecekleri sıkıca sarılı veya kapalı tutun. Saklama kapları bu konuda işinize yarayabilir. Aynı şekilde streç film de kullanabilirsiniz. 
  • Dökülenleri hemen temizleyin.
  • Ayda bir kez hem buzdolabını hem de dondurucuyu temizleyin.
  • Yiyecekleri unutmamak veya son kullanma tarihinin geçmesine izin vermemek için buzdolabını ve dondurucuyu iyi organize edin.
  • Bozulmuş veya çürümüş yiyecekleri atın.
  • Zamanla biriken her şeyi düzenli olarak temizleyerek buzdolabınızın altındaki alanı temiz tutun.
  • Buzdolabınızda hava filtresi varsa filtreyi gösterge tırnağına göre düzenli olarak değiştirin. 
  • Yiyeceklerinizin zamanından önce bozulmasını önlemek için buzdolabınızı doğru sıcaklıkta tutun.

Buzdolabınızda oluşan kötü kokuları giderebilmek için pratik ve doğal yöntemleri paylaştık. Hem taze besinler tüketmek hem de enerji verimliliği sağlamak için önerilerimizden ilham alarak buzdolabı kokusunun oluşmasını önleyebilir ya da buzdolabı kokusunu giderme konusunda adımlar atabilirsiniz. Yeni bir buzdolabına ihtiyacınız varsa Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Buzdolabı temizliği ile daha detaylı bilgi almak isterseniz “Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Var: Buzdolabı Nasıl Temizlenir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.