Ne Çok Soğuk Ne Fazla Sıcak: Buzdolabı Derecesi Kaçta Olmalı?

Buzdolabı Derecesi Kaçta Olmalı

Evin kalbinin attığı yer mutfak, mutfağın kalbinin attığı yer buzdolabıdır desek yanlış olmaz. Özellikle mevsim değişikliklerinde buzdolabınız için ideal sıcaklıkları hiç merak ettiniz mi? Ettiyseniz doğru yerdesiniz. Bu yazımızda buzdolabı derece ayarı hakkında merak ettiklerinizi paylaşıyoruz. Yiyeceklerinizin taze, içeceklerinizin soğuk kalması için buzdolabı derece ayarı basit ama önemli bir konu. Haydi gelin, ideal buzdolabı derecelerine göz atalım.

Beyaz Eşya Banner

Buzdolabı Derecesi Nasıl Ayarlanır?

Buzdolabı Derecesi Nasıl Ayarlanır

Buzdolabınızın sıcaklığını ayarlamak modelden modele ya da markadan markaya göre değişse de genelde basittir. Modern buzdolaplarının çoğu, sıcaklığı artırmanıza veya azaltmanıza olanak tanıyan basit bir kontrol paneline sahiptir. Yine de buzdolabı derece ayarı yapmak için kullanım kılavuzuna bakmanızda fayda var. 

Buzdolabı derece ayarı modele göre analog veya dijital olarak yapılabilir. Analog göstergede genel olarak buzdolabı ve derin dondurucu bölüm için düğmeler bulunur ve derece ayarı bu düğmeler ile yapılır. Dijital gösterge ise genellikle dokunmatik olur. Dijital bir ekran, buzdolabı ve derin dondurucu bölümünün mevcut iç sıcaklıklarını gösterir. Ekranda + ve – işaretlerine basarak sıcaklığı arttırıp azaltabilirsiniz. Siz dokunmatik alana bastıkça dijital ekranda buzdolabının ilgili bölümünün sıcaklığı da değişir. 

Buzdolabı Derecesi Kaçta Olmalı? Buzdolabı Hangi Sıcaklıklarda Kullanılmalı?

Buzdolabı Hangi Sıcaklıklarda Kullanılmalı

Buzdolabı sıcaklığı için en uygun derece 4°C’dir. Bu sıcaklık, mükemmel dengeyi kurarak yiyeceklerinizin donmadan güvenli bir şekilde soğumasını sağlar. Ayrıca bakteri üremesini yavaşlatmaya yardımcı olur, yiyeceklerinizi daha uzun süre güvenli ve lezzetli tutar. Buzdolabınızın sıcaklığı çok düşükse yiyecekleriniz donabilir veya buzdolabınızda buz kristallerinin oluşmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle buzdolabı en soğuk derecesi 2°C olarak ayarlanmalı. 

Buzdolabı derin dondurucu bölmesinin derecesi ise -18°C olmalı. Buzluk kısmını çok soğuk bir sıcaklıkta tutmak elektrik faturanızı artırabilir ve yiyeceklerin nem ve lezzetini kaybetmesine neden olabilir. Dondurucuda çok fazla buz birikmişse bu dondurucu sıcaklığının çok soğuk olduğuna işaret eder. Buzları temizleyip dondurucunuzu doğru derece ayarlarına getirmenizde fayda var. Buzdolabınızda yerleşik bir termometre yoksa bağımsız bir termometre kullanarak da sıcaklığı kontrol edebilirsiniz. 

Buzdolabı Hangi Derecede Soğutur?

Buzdolabı Hangi Derecede Soğutur

Buzdolabınızın birincil amacı, yiyeceklerinizi taze tutmak için gereken sıcaklığı korumaktır. Ancak kapı açılma sıklığı, içerideki yiyeceklerin yerleşimi, mutfağınızın ortam sıcaklığı gibi faktörler buzdolabınızın soğutma verimini etkileyebilir. Bobinlerin temizlenmesi ve kapı contalarının kontrol edilmesi gibi düzenli bakımlar soğutma performansını artırabilir. 

Buzdolabının yiyecekleri hangi derecede ideal bir şekilde soğutacağı mevsime göre de değişir. Gelin, yaz ayları ve kış aylarında buzdolabı derece ayarının nasıl olması gerektiğine bakalım. 

Buzdolabı Derecesi Yazın Kaç Olmalı?

Buzdolabı Derecesi Yazın Kaç Olmalı

Yaz aylarında yükselen sıcaklıklarla buzdolabınızın derecesinde küçük ayarlamalar yapmanız çok önemli. Yüksek sıcaklıklara karşı yaz aylarında buzdolabı derecesini 1 veya 2 derece düşürmeyi düşürebilirsiniz. Yani buzdolabınızı 4°C yerine 3°C veya 2°C’de kullanabilirsiniz. Derin dondurucu derecesini ise -20°’ye ayarlayabilirsiniz. Bu ekstra serinlik, dışarıdaki sıcağa rağmen bozulabilen gıdalarınızın tazeliğini korumasına yardımcı olur. Unutmayın; amaç, yemeğinizin tazeliğini korurken donmayı önleyen bir denge kurmak.

Kışın Buzdolabı Derecesi Kaç Olmalı?

Kışın Buzdolabı Derecesi Kaç Olmalı

Sıcak yaz aylarının tersine kış geldiğinde ve mutfağınız daha serin olduğunda buzdolabının sıcaklığını biraz artırmanızda fayda var. Daha önce önerdiğimiz sıcaklığın üzerinde 1 veya 2 derece yeterli olacaktır. Yani maksimum 6°’ye kadar yükseltebilirsiniz. Derin dondurucu bölme derecesini ise yine -18°C’de tutabilirsiniz. 

Yaz veya kış, buzdolabınızın sıcaklığını doğru ayarladıktan sonra ayarları tekrar tekrar değiştirmenize gerek yok. Buzdolabınız işini düzgün bir şekilde yapıyorsa yani yemeklerinizi taze tutuyor, sebze ve meyvelerinizi çürütmüyorsa doğru sıcaklık ayarınasınız demektir. Düşünülenin aksine buzdolabınıza büyük miktarda yiyecek koyduğunuz için buzdolabı derece ayarı ile oynamanıza gerek yok. Gerekmediği halde buzdolabı derecesini daha soğuk konuma getirmek, soğutma işlemini hızlandırmaz; sadece yiyeceklerinizin daha soğuk olacağı anlamına gelir.

Buzdolabı Derecesini Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Buzdolabı Derecesini Koruma

Buzdolabı derece ayarını mevsime ve koşullara göre doğru yapsanız bile buzdolabının sıcaklığını artıracağı için aşağıdaki konulara dikkat etmenizde fayda var. Çünkü artan sıcaklık, buzdolabı içindeki yiyeceklerde mikropların yayılması için uygun koşulları oluşturur. 

  • Buzdolabı kapağını uzun süre açık tutmayın ya da kapısını sık sık açmayın. Zira buzdolabının kapısını her açtığınızda soğuk havanın dışarı çıkmasına ve sıcak havanın içeri girmesine neden olursunuz. Kısacası acıktığınızda buzdolabın kapısını açıp dişinize uygun bir yiyecek bulmak için uzun süre bakınmayın.  
  • Sıcak yiyecekleri doğrudan buzdolabına koymaktan kaçının. Sıcak yiyecekler buzdolabı sıcaklığını yükselteceği gibi yiyeceklerde hızlı bakteri üremesine neden olabilir. Buzdolabına koymak için yiyecekler oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin.
  • Kapak contası çatlamış ya da sertleşmişse değiştirin. Zira buzdolabı kapısındaki conta; soğuk havayı içeride, sıcak havayı ise dışarıda tutar. Conta doğru çalışmazsa soğuk hava dışarı kaçar. Bu da buzdolabının düzgün şekilde soğutmasını zorlaştırabilir. Üstelik daha fazla elektrik tüketerek aylık elektrik faturanızı artırabilir.
  • Buzdolabının içindeki havalandırma deliklerinin kapanmamasına dikkat edin.
  • Buzdolabınızı dolu tutun. Raflar ve çekmeceler doluysa buzdolabının sıcaklığı daha uzun süre soğuk kalır ve yiyecekleri uygun şekilde soğuk tutar. Yine de buzdolabını aşırı doldurmadığınızdan ve hava akışını kesmediğinizden de emin olun. Çünkü aşırı dolu bir buzdolabında da soğuk hava zor hareket eder ve buzdolabı içinde sıcak oluşabilir.
  • Buzdolabının düzgün çalışabilmesi için düzenli olarak temizleyin. Buzdolabı temizliği ile ilgili bilgi almak isterseniz “Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Var: Buzdolabı Nasıl Temizlenir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yukarıda bahsettiğimiz buzdolabı derece ayarı bilgileri no-frost buzdolabı modelleri için de geçerlidir. Buzdolabının derece ayarlarını bilmek ve doğru kullanmak, yemeğinizin ömrünü ve kalitesini arttırmanın küçük ama etkili bir yolu. Önerilen sıcaklık aralığını bilip yaşadığınız bölgenin ve evinizin koşullarına göre dikkatli ayarlamalar yaparak ve tabii mevsimsel değişiklikleri de göz önünde bulundurarak buzdolabındaki yiyecekleri taze tutabilirsiniz. Ama her zaman belirttiğimiz gibi yine de kullanım kılavuzuna göz atmanızda fayda var. 

Mevcut buzdolabınızın daha uzun ömürlü olması için “Bu Hataları Yapmayın: Beyaz Eşyanın Ömrünü Kısaltan Hatalar” yazımızda paylaştığımız bilgiler işinize yarayabilir. Buzdolabınızı yenilemek istiyorsanız her zevke ve bütçeye uygun buzdolabı modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun buzdolabını seçmek için ise “Sonradan Pişman Olmayın: Beyaz Eşya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızdan fikir alabilirsiniz. 

BONUS: Buzdolabı Sebzelik Çekmecesi Ne İşe Yarar?

Buzdolabı Sebzelik Çekmecesi

Buzdolabı derecesini doğru ayarlasanız bile tazeliklerini uzun süre korumaları için buzdolabında meyve ve sebzeleri doğru şekilde saklamanız önemli. Bunun için birçok buzdolabı modelinde ayrı meyve ve sebze çekmeceleri bulunur. Bunları doğru şekilde kullanmak meyve-sebzelerinizin ve buzdolabınızdaki tüm yiyeceklerin ömrünü uzatabilir.

Meyveleri havalandırma delikli çekmecede saklamalısınız veya çekmecedeki sürgü havalandırma deliklerini açık bırakmalısınız. Meyvelerin yanında da başka bir yiyecek bulundurmamalısınız. Çünkü birçok meyve, etilen adı verilen bir gaz yayar. Etilen ise olgunlaşma sürecini hızlandırır. Dolayısıyla bu gazın meyve çekmecesinden çıkması gerekir. Meyve, etilen ile sıkışırsa çok daha çabuk olgunlaşır ve çürür. Meyvelerin yanına konulan diğer yiyecekler de bu gazın çekmeceden çıkışını engelleyebilir ya da yavaşlatabilir. 

Sebzeler ise havalandırma delikleri olmayan çekmecede saklanmalı. Bazı sebze çekmecelerinde ayarlanabilir kanallar yer alır. Bu kanalların açık olmaması ya da az açık bırakılması önemlidir. Böylece nem bölmenin içinde hapsedilerek sebzelerin ihtiyacı olan doğal nemli ortam sağlanır. Bu da sebzelerin çabuk bozulmasını önler.