Atmayın, Geri Kazanın: Yanmış Tencere ve Tava Nasıl Temizlenir?

Yanmış Tencere ve Tava Nasıl Temizlenir

Mutfakta yemek pişirmeyle ilgili aksilik yaşamayanımız yoktur. En sinir bozucu aksiliklerden biri de yanmış tencere veya tavadır desek yanlış olmaz. O kadar uğraştığınız yemeğin yanmasına mı üzüleceksiniz, o güzelim tencerenin kullanılamaz bir hal almasına mı? Yoksa yeniden kullanabilmek için vereceğiniz uğraşa mı? İşte, o inatçı lekeler ve kömürleşmiş kalıntılar gözünüzü korkutmasın! Yanmış çelik tencere, yanmış tencere tabanı, yanmış teflon tavayı artık dert etmeyin.

Bu yazımızda, yanmış tencereler nasıl temizlenir ve yanmış tava nasıl temizlenir konularında bazı etkili yöntemleri paylaşıyoruz. Siz yine de yenisini almayı tercih ederseniz tencere setleri ve tava setleri için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Tencere ve Tava Setleri

Yanmış Tencereler Nasıl Temizlenir?

Yanmış Tencereler Nasıl Temizlenir

Yemeği yakan ilk kişi siz değilsiniz ve kesinlikle sonuncu kişi de olmayacaksınız. Belki sofrayı kurmaya daldınız ya da yemeği karıştırmayı unuttunuz ve olan oldu, o en sevdiğiniz tencere yandı. “Yanmış tencere dibi nasıl temizlenir şimdi!” diye kendi kendinize söyleniyor olabilirsiniz. Ama iyi haberlerimiz var! Dibi tutan tencere veya yanık tencereleri elinizin altındaki malzemelerle temizlemenin pek çok yolu mevcut. 

Sıcak su, tuz, limon, karbonat ve sirke ile yüzünüzü güldürecek sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu malzemelerle tencere yanıkları nasıl çıkar diye merak ediyorsanız okumaya devam etmenizi öneririz.

Sıcak Su ile Tencere Yanıkları Nasıl Geçer?

Sıcak Su ile Tencere Yanıkları

Bu basit tekniğin yanmış yiyecekleri tencereden çıkarmak için harika bir yöntem olduğunu belirtelim. İnatçı yanmış yiyecekler ve yağlardan kurtulmak için biraz ısı ve biraz su yeterli.

  1. Tencerenizi ocağa koyun ve ocağı açın.
  2. Cızırdayacak kadar sıcak olduğunda üzerine bol miktarda su dökün.
  3. Sıcak su, yanmış kalıntıları gevşetirken siz de yanmış parçaları kazımak için bir tahta kaşık veya spatula kullanın.

İşte bu kadar!

Tuz ile Yanmış Tencereler Nasıl Temizlenir?

Tuz ile Tencere Yanıkları

Evinizde mutlaka sofra tuzu vardır. Yemeklerinizi tatlandırmak için kullandığınız kaliteli tuzu tenceredeki yanığı çıkarmak için kullanmak istemezseniz daha uygun fiyatlı bir paket tuzu evde bulundurmanızı öneririz. Hatta bu tuzu sadece yanık tencereniz için değil, kumaş ve kıyafetlerdeki zorlu lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz. Dilerseniz önce “Pas Lekesi Nasıl Çıkar?” yazımıza da göz atabilirsiniz. Dönelim yanık tencerenizi tuzla temizlemeye…

  1. Tencereniz soğuduğunda tabanına bol miktarda tuz serpin.
  2. Bulaşık süngeri ile tuzu özellikle yanan bölgelere sürün.
  3. Durulayın ve yanıklar çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın.
  4. İstediğiniz sonucu elde ettiğinizde durulayın, her zamanki gibi yıkayın.

Limon ile Tencere Yanıkları Nasıl Çıkar?

Limon ile Tencere Yanıkları

Limon, antibakteriyel ve asidik özellikleri sayesinde temizleme konusunda mükemmel bir yardımcıdır. Ferahlatıcı kokusunu da hatırlatmamızda fayda olabilir. Sert kimyasallar kullanmadan yanmış bir tencereyi limon kullanarak nasıl temizleyeceğinizi aşağıda özetledik:

  1. Tencerenizin büyüklüğüne göre 3 veya 4 limonu dörde bölün.
  2. Bol su ilave edip kaynatın.
  3. Altını kısıp limonları ve suyu yaklaşık 10 dakika kaynamaya bırakın. Bu süreçte bazı yanmış yiyecekler yüzeye çıkabilir. Bu iyiye işaret!
  4. Suyu döküp limonları atın.
  5. Tencereyi durulayın ve varsa kalan yanık parçaları temizleyin.
  6. Tencerenizi her zamanki gibi yıkayın.

Karbonat ve Sirke ile Yanmış Tencere Dibi Nasıl Temizlenir?

Karbonat ve Sirke ile Tencere Yanıkları

Pek çok zorlu temizleme işlemi için karbonat kullanabilirsiniz. Giysilerden ve yumuşak mobilyalardan zorlu lekeleri çıkarmada harikalar yarattığı gibi biraz beyaz sirke ekleyerek yanmış tava temizliği için de kullanabilirsiniz. Nasıl mı? Aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli.

  1. Tencerenize eşit ölçülerde su ve sirke ekleyin.
  2. Karışımı kaynatın.
  3. 2 yemek kaşığı karbonat atın ve köpürmesini bekleyin.
  4. Gerekirse biraz daha su ve karbonat ekleyip macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
  5. Bu karışımı yanmış bölgelere sürün.
  6. 10 dakika bekletin.
  7. Yumuşayan yanmış yemek kalıntılarını temizleyin.
  8. Her zamanki gibi yıkayın.

Yanmış Çelik Tencere Nasıl Temizlenir?

Yanmış Çelik Tencere Nasıl Temizlenir

O çok sevdiğiniz paslanmaz çelik tencerenizin dibi tuttu, yandı, gitti, kurtulmaz diye paniğe kapılmayın. Yanığın derecesine veya türüne bağlı olarak paslanmaz çelik tencerenizde ister yanmış yağ, ister yanmış yiyecek olsun, isterse sıcak nedeniyle renginde değişiklik olsun fark etmez. Evdeki malzemelerle onu eskisi gibi pırıl pırıl yapmanız mümkün. ​

  • Beyaz sirke ve karbonat ile yanmış çelik tencerenizi eski haline dönüştürebilirsiniz. Sirke ve karbonat bir araya geldiğinde yapışan yiyecek parçalarını gevşetmeye yardımcı olabilecek karbondioksit kabarcıkları üretir. Yanmış yerlere karbonat serpin, ardından bir sünger kullanarak ovalayın. Yanık yiyecekleri olabildiğince temizledikten sonra az miktarda sirke ekleyin. İyice fırçalayın, ardından durulayın ve tencerenizi yıkayın.
  • Sofra tuzuna göre daha iri taneli olan ve koşer tuz olarak da bilinen kaba tuzu temizlenmesi gereken yanmış bölgelere serpin. Beş dakika bekletin. Ardından bulaşık süngeri ile ovalayarak temizleyin. Son olarak durulayın ve yıkayın.
  • ​Karbonat ve suyu macun kıvamında hazırlayın. Bu karışım ile yanmış kısımları tamamen kapatın. Ovarak yanıkları temizleyin. Tencereyi durulayın. Gerekirse işlemi tekrarlayın.

Yanmış Tava Nasıl Temizlenir?

Yanmış Tava Nasıl Temizlenir

Yanmış tava temizliği için yukarıdaki yöntemleri kullanabileceğiniz gibi kola, folyo ve bulaşık makinesi tableti ile de temizlemeniz mümkün. 

  • Yanmış tavayı kola ile temizlemek için tavanıza biraz kola dökün. Birkaç saat veya gece boyunca bekletin. Ardından tavanızı her zamanki gibi yıkayın ve durulayın. 
  • Yanmış tavayı folyo ile temizlemek için bir miktar alüminyum folyoyu top haline getirin. Folyodan hazırladığınız bu bulaşık teliyle yanık bölgeyi karbonatla ovun. Hafif yanıklar için bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz. Tavayı ılık sabunlu suyla temizleyin ve durulayın.
  • Yanmış tavayı bulaşık makinesi tableti ile temizlemek için tavanın dibine az su ekleyin ve suyu ısıtın. Tavayı ocaktan alın. Bulaşık makinesi tabletini ezerek toz haline getirin. Yanmış alanların üstüne koyun ve tablet çözülmeye başlayana kadar küçük daireler halinde ovalayın. Ilık sabunlu suyla yıkayın ve durulayın. Bulaşık makinesi tabletlerinde gıdalardaki nişasta ve proteinleri parçalayan enzimler bulunur. Bu nedenle yanık tava temizlemede ideal çözümdür.

Yanmış Tava Altı Nasıl Temizlenir? Yağlı Yanmış Tava Nasıl Temizlenir?

Yanmış Tava Altı Nasıl Temizlenir

​Yanmış tava altı, korkulu rüyalarınızdan biriyse biraz karbonat, biraz beyaz sirke ile çözümü olduğunu söyleyelim. Ama yanık miktarına göre biraz sabır ve biraz kol kuvveti de gerekebilir. İşte, dışı yanmış tava nasıl temizlenir ya da yağlı yanmış tava nasıl temizlenir konularında endişelerinizi geçirecek bir yöntem:  

Bir kasede karbonat ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bir diş fırçası ile bastırarak tavanızın alt veya iç kısmındaki yanık bölgeleri ovalayın. Bir süre sonra yanıkların hafif hafif kalktığını ya da azaldığını görürsünüz. Bundan sonra diş fırçası yerine süngerin sert yeşil kısmını beyaz sirkeye batırarak yanmış bölgeyi ovalamaya devam edin. Yanığın tamamı çıkana kadar devam edin. Suyla durulayın. Her zamanki gibi tavanızı yıkayın.

Yanmış Teflon Tava Nasıl Temizlenir?

Yanmış Teflon Tava Nasıl Temizlenir

Teflon tavalar, kolay temizlenebilen ve yapışmayan yüzeye sahip oldukları için mutfakların vazgeçilmezleri arasındalar. Ama ne yazık ki teflon tavalarda da yemekler yanabiliyor. İşte, o vazgeçemediğiniz teflon tavanızı eski görünümüne kavuşturabilmeniz için basit bir yöntem: 

  • Tavanızın yüzeyinde yiyecek yanmışsa muhtemelen kurumuştur da. Tavayı 10-15 dakika sıcak suda bekletmek yemek kalıntılarını yumuşatır. 
  • 15 dakika sonra suyu dökün. 
  • Tavaya ve bulaşık süngerinize bulaşık deterjanı ekleyin. Bulaşık deterjanı yağın ve yanmış yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olur. 
  • Bulaşık süngerinizle tavanızın yanık yerlerini temizleyin. 
  • Teflon kaplamaya zarar verebilecek sert aşındırıcılar kullanmayın. Bunlar tavanızdaki hassas kaplamayı çizebilir ve zarar verebilirler.

Teflon tavanız neredeyse kömürleşmiş derecede yanmış ise beyaz sirke, su ve karbonat karışımı bu kalıntıların gevşemesine yardımcı olur.

  • Tavanın tabanını kaplayacak kadar su, 2 yemek kaşığı beyaz sirke ve karbonat dökün. 
  • Karışımı kaynatın. 
  • Silikon veya tahta kaşık kullanarak karıştırarak çözün.
  • Yanmış kalıntıların gevşemesi için 5 dakika karıştırmaya devam edin. 
  • Karışımı tamamen soğumaya bırakın. 
  • Ardından tavadaki karışımı dökün ve tavayı ılık suyla durulayın. 
  • Paylaştığımız ilk yöntemdeki gibi bulaşık deterjanı ile ovarak temizlemeye devam edin.

BONUS: Yanmış Tencere ve Tavaları Temizlerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yanmış Tencere Tava Temizlerken Dikkat Edin

Yanmış tencere ve tavaların yemek pişirme keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin. Çok zorlu ve eski bir yanık olmadığı sürece paylaştığımız etkili temizleme yöntemleriyle tencere ve tavanızı eski görünümüne kavuşturabilirsiniz. Unutmayın, sabır çok önemli! 

  • Yanmış kalıntılarla uğraşırken sabırlı olun. Bazı yanıkları çıkarmak tahmininizden uzun sürebilir ve daha fazla uğraşmanızı gerektirebilir. Yağ ve yiyecek yanıkları inatçı olsa da sizin inadınızı yenmelerine izin vermeyin.
  • Özellikle ağır yanıklarda temizlenen her küçük bölüm, kararlılığınızın ve doğru yolda olduğunuzun bir göstergesidir. Işıl ışıl yenilenmiş tencereye ya da tavaya bir adım daha yaklaştığınız anlamına gelir. Pes etmeyin. 
  • Yanmış bir tencereyi temizlemekle uğraşmaktan daha iyisi elbette onu yakmamaktır. Yemek pişirirken aklınızın başka bir yerde olmamasına dikkat edin. Ateş üzerindeki tencere ve tavalarınızın ısı seviyelerini gerektiği gibi ayarlayın. 

Yanmış tencere ve tava temizliğinde şimdiden kolay gelsin. Yine de tencere setleri ve tava setleri modellerine bakmak isterseniz Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi hatırlatalım. Dilerseniz “Hangisi İhtiyaçlarınıza Daha Uygun: Tava ve Tencere Seçimi Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Tencere ve tavalarınız her zaman pırıl pırıl parlasın!