Seray Kutsal Yazdı! Amerikan Kapı Boyanır mı?

Amerikan Kapı Boyanır Mı

Boyama projelerine başladığım günden beri bana en çok sorulan soruların başında Amerikan panel kapının boyanıp boyanmadığı sorusu geliyor. Boyanabildiğini söylediğimde ise sıradaki soru nasıl boyandığı oluyor. Bu sorunun bu kadar fazla sorulmasını anlayabiliyorum. Çünkü eski tip ahşap kapılar genelde yağlı boya ile boyanırdı; ama panel kapıları, dokuları bozulacağı için, yağlı boya ile boyamak mümkün değil. Gelin, rengini değiştirmek istediğimiz ya da sararmış, deforme olmuş kapılarımızı nasıl yenileyeceğiz, hangi boya çeşitlerini  kullanabiliriz, hangi renkler uygundur tek tek anlatayım.

Boya Malzemeleri

Amerikan Kapı Boyama

Amerikan Kapı Boyaması Hangi Boya ile Yapılır?

Amerikan Kapı Hangi Boya ile Boyanır

Eskiden kapılar yağlı boya ile boyanırdı. Dolayısıyla Amerikan kapı boyaması için de aklınıza ilk olarak yağlı boya gelmiş olabilir. Amerikan kapıları yağlı boya ile boyamak elbette mümkün. Yağlı boya parlak bir boya olduğu için vernik uygulaması gerekmeden kapınızın yepyeni bir görünüme kavuşmasını sağlayabilir. Fakat uzun süre gitmeyen bir kokusu olması ve kurumasının uzun sürmesi önemli bir dezavantaj. Buna ek olarak yağlıboya, Amerikan kapının o kendine özgü damarlı görüntüsünün kaybolmasına da sebep olur. 

Aslında Amerikan kapı boyaması için en uygun boya selülozik boyalar. Fakat sprey püskürtme ile yapılan bu boya türü, atölyelerde yapılabilir. Bu yüzden evde kullanabileceğimiz su bazlı boyalar en ideali. Boya çeşitleri kafanızı karıştırdıysa Koçtaş blogda yer alan “Hangi Boya Nerede Kullanılır: Boya Çeşitleri yazısından boya çeşitleri ve kullanım alanları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Gelelim Amerikan kapı için uygun, dokusunu bozmadan yenileyen boyalara. İşte, boya alternatifleri ve dikkat etmeniz gerekenler: 

    • Multi Surface (Çoklu Yüzey) Hobi Boyaları: Mobilyalar, dekoratif objeler, metal yüzeyler gibi çok geniş kullanım alanları olan çoklu yüzey hobi boyaları Amerikan kapı boyama için de ideal. Hem kullanımı pratik hem de kokusuz ve hızlı kuruyor. Eğer renk değiştirecekseniz birkaç kat sürmek gerektiğini ve uygulama sonunda vernik gerektirdiğini hatırlatayım. 
    • Sprey Boyalar: Ahşap yüzeylere uygulanabilen parlak bitişli sprey boyalar, vernik uygulaması ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Uygulaması oldukça pratik olsa da her kısmın eşit boyanması dikkat ve özen gerektirir. Boyanın etrafa bulaşmaması için gerekli önlemleri aldıktan sonra kutuyu iyice çalkalayıp 30 cm uzaklıktan dik olarak tüm kapı yüzeyine eşit şekilde sıkmanız yeterli. Dalgalanmalar varsa kuruduktan sonra birkaç kat daha yapabilirsiniz.
    • Panel Kapı Boyası: Boya markaları kapı boyamaya uygun panel kapı boyaları da üretiyor. Ben boyama işlemi için bu boyaları tercih ettim. Hem kullanımı çok pratik hem de ahşabın dokusunu koruyor. Su bazlı ve kokusuz olduğundan insan sağlığı için güvenli olduğu kadar çevreye de saygılı.

Amerikan Kapı Boyası Renkleri

Amerikan kapı boyama için uygun boyaları sıraladıktan sonra gelelim renk seçimine. Eğer yenilemek istediğiniz kapı sadece sararmışsa ve bundan rahatsızsanız işiniz biraz daha kolay! Kapının orijinal renginde bir boya seçmeniz gerekiyor.

Ama benim yenilediğim kapı gibi rengini değiştirmek istiyorsanız boya renk paletinden zevkinize uygun rengi seçebilirsiniz. Yani boya renkleri konusundaki tek kısıtınız mevcut boya rengi seçenekleri ve hayal gücünüz. Bu durumda dalgasız bir görüntü için birkaç kat boyamanız gerektiğinden biraz yorulabilirsiniz.

Amerikan Kapı Boyaması Aşamaları

Seray Kutsal Yazdı! Amerikan Kapı Boyanır mı?Şimdi, hazırsanız boyamaya geçiyorum. İlk olarak boyanın gelmesini istemediğim alanları maskeleme bandıyla korumaya alıyorum. Bu adım çoğu kişiye gereksiz gibi gelse de aslında çok önemli! Çünkü hem boya yaparken daha rahat çalışmamızı sağlıyor hem de bir yere boya bulaşırsa onu temizlemeye çalışmaktan bizi kurtarıyor. Özellikle kapı gibi duvarla bir olan yerlerde maskeleme bandı kullanmazsak boya duvara taşabilir. Eğer elimizde, rötuş yapacak duvar boyası yoksa bizi bir hayli uğraşılabilir. Bu yüzden maskeleme bandı yapmayı zaman kaybı gibi görmeyin. Bu da boyama projelerinin bir parçası. 

Kapı Nasıl BoyanırBoyamaya başlamadan önce kapıdaki birkaç vuruğu ahşap macunuyla doldurdum. Parmağıma aldığım macunu vuruk üzerine çok kalın bir katman olmayacak şekilde sürdüm. Eğer gereğinden fazla sürerseniz zımparalama aşamasında zorluk yaşayabilirsiniz. Çünkü macun kuruduktan sonra oldukça sertleşiyor. Her ne kadar boyayınca bunlar çok fazla belli olmayacak olsa bile pürüzsüz bir görünüm için bence bu adımı atlamayın.

Amerikan Kapı Nasıl BoyanırBen eski kapı kollarını zaten değiştirmek istediğim için, boya yapmadan önce onları söktüm; ama siz değiştirmek istemiyorsanız kapı kollarını maskeleme bandıyla korumaya alıp o şekilde de boyama uygulamasına başlayabilirsiniz. Benim tavsiyem tabii ki değiştirseniz de değiştirmeseniz de boyamadan önce kolları sökmeniz olur. Çünkü ne kadar dikkatli korumaya alırsanız alın, bir şekilde boya bulaşabiliyor. Siz de bu konularda benim gibi detaycıysanız bu hoşunuza gitmeyebilir. Bu arada Amerikan panel kapı kollarını sökmek için Koçtaş blogdaki “Yenilenmiş Hissedin! Amerikan Kapı ve Kapı Kolu Nasıl Takılır? yazısından yardım alabilirsiniz.

Adım Adım Kapı BoyamaKapının rengini boyayarak değiştirmek istediğimiz ve koyu bir tondan beyaza geçmek istediğimiz için öncesinde hafif bir zımpara yapmamız gerekiyor. Zımpara işlemi gözünüzü çok korkutmasın. Sadece kapının parlak görünümünü alacak kadar zımpara yapmanız yeterli. Kapının dokusunun bozulmaması ve kapının çizilmemesi için ince bir zımpara seçmelisiniz. Özellikle ahşap macunuyla düzelttiğim yerleri tamamen pürüzsüz olana kadar zımparaladım.

Seray Kutsal Yazdı! Amerikan Kapı Boyanır mı?

Zımpara işleminden sonra kapıyı nemli bir bezle güzelce temizledim. Çünkü boyanın yüzeye güzel bir şekilde tutunabilmesi için üzerinde toz ya da kir olmamalı.

Amerikan Panel KapıTüm bu aşamalardan sonra artık sıra geldi boyama işlemine! Boya olarak herhangi bir markanın panel kapı boyasını kullanabilirsiniz. En başta da söylediğim gibi kapının kendi dokusunu bozmamak için yağlı boya gibi boyalar kullanmamalısınız. Panel kapı boyaları ince bir yapıda olduğu için bu dokuyu korumanızı sağlıyor.

Kapı Boyamanın Püf NoktalarıBoyayı kullanmadan önce iyice karıştırmayı unutmayın! Çünkü boya durdukça içindeki maddeler birbirinden ayrışabiliyor. Ben boyama projelerimde hep boya tavasını kullanıyorum; size de tavsiye ederim. Boyayı, boya tavasının tırtıklı yüzeyinde ruloya iyice yediriyoruz ve bu sayede boya ruloya eşit bir şekilde dağıldığı için uygulama yapılan alanlarda dalgalanmalar olmuyor.

Amerikan Panel Kapı Yenileme FikirleriKadife rulonun ulaşabildiği yerlerde kadife ruloyu, ulaşamadığı yerlerde ise ipek uçlu fırçayı kullanarak boyanın ilk katını atıyorum. Burada tek dikkat etmemiz gereken şey, ruloyu sürekli aynı yöne doğru hareket ettirmek. Eğer ruloyu bir sağa-sola bir yukarı-aşağı olacak şekilde hareket ettirerek boyama yaparsanız çok fazla iz olur. Sonraki katlarda bu izleri kapatmak işinizi zorlaştırır.

Amerikan Panel Kapı YenilemeBenim kullandığım panel kapı boyasının kuruma süresi, kullanma talimatında 3 saat olarak belirtilmişti. Bu yüzden ilk katı attıktan sonra 3 saat bekledim ve daha sonra aynı yöntemlerle ikinci katı attım. Zaten evin diğer kapılarını boyayana kadar o 3 saat geçmiş oldu. Sizin kullandığınız markada bu süre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden mutlaka boyanın üzerindeki kullanma talimatını okuyun.

Amerikan Kapı BoyamaSanmayın ki iki kat attıktan sonra kapımız bembeyaz oldu… Tabii ki olmadı. Rengini kahveden beyaza çevirmek istediğimiz için işimiz zor! 3 saat bekleyip üçüncü katını da attım. Eğer sizin boyamak istediğiniz kapı beyazsa, ama sadece sarardığı için tekrar beyaza boyamak istiyorsanız tek kat boyayarak bile istediğiniz beyazlığa ulaşabilirsiniz. Ama benim gibi koyu renkten açık renge ya da açık renkten koyu renge çevirmek istiyorsanız en az üç kat boyamayı göze almalısınız.

Amerikan Kapı YenilemeUyguladığım boya yüzeyde kuruyunca son olarak eskimiş kapı kolunu yenisiyle değiştirdim. Ben mat siyah bir kapı kolu tercih ettim. Bence beyazla uyumu hem çok şık hem de çok modern duruyor.

Amerikan Panel Kapı Nasıl Boyanır

Ve tüm bu adımlardan sonra bembeyaz yeni gibi görünen bir kapı elde etmiş oldum! Siz de sadece bir boyayla evinizin kapılarını işte bu kadar kolay bir şekilde yenileyebilirsiniz!

ÖNCESİ -SONRASI

Amerikan panel kapınızı nasıl yenileyebileceğinizi adım adım anlattım. İhtiyaç duyacağınız boyaları ve  boya malzemelerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz. Biraz el becerisi ve biraz hayal gücü ile kapılarınızı yenileyerek evinize tazelik getirmeye artık hazırsınız!