Evde Mobilya Boyama: Adım Adım Rehber

Evde Mobilya Yıkama

TikTok, Instagram ve Youtube’da keşfetiniz kendin yap uygulamaları ile doluysa ve evde mobilya boyama konusunda somut bir adım atmak istiyorsanız hoş geldiniz! Mobilya boyama işlemi kafanızda büyümesin. Basit ve yaratıcı yöntemlerle eski mobilyaları yenilemek mümkün. Üstelik bunu yaparken evinize özgün bir stil de kazandırabilirsiniz.  

Büyük bütçelerden uzakta, yorgun ve eski mobilyalarınıza biraz sevgi göstererek, önereceğimiz mobilya boyama tekniklerinden faydalanarak keyifli bir şekilde kendin yap projenizi oluşturabilirsiniz. Mobilyanıza uygun boya çeşitlerini bulmak için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Profesyonel bir ekipten destek almak isterseniz ihtiyacınız olan işinin ehli ustalara Koçtaş’ın Ustabilir uygulamasından kolaylıkla ulaşabileceğinizi de unutmayın.

Eviniz için dönüşüm ve yenilemeyi kendiniz yapmak istiyorsanız gelin, adım adım mobilya boyama ile ilgili detayları anlatmaya başlayalım. 

Boya Malzemeleri Fırça

Evde Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

Evde Mobilya Yıkama Nasıl Yapılır

Boyamaya karar verdiğiniz mobilyanız ahşap, lake, MDF ya da metal olabilir. Her ne olursa olsun evinizde mobilya boyamaya başlamadan önce bir hazırlık sürecinden geçmeniz gerekiyor. Elinize bir fırça ve boya alıp işe koyulursanız doğru sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. Profesyonel bir şekilde uygulama yapmanız için hazırlık kısmından başlayıp ardından mobilya boyama için kullanılabilecek malzemelere göz atalım. 

Mobilya Boyama İçin Hazırlık

Mobilya Boyama Hazırlık

Kendin yap uygulamalarını sık sık yapıyorsanız muhtemelen biliyorsunuzdur. Bir projeye başlamadan önce yapılacak işlemler için bir hazırlıktan geçmek elzemdir. Daha önce boyama yapmadıysanız endişelenmeyin. Mobilya boyama konusunda hazırlık aşamasında dikkate alabileceğiniz durumları aşağıda maddeler halinde inceledik: 

  • Malzemeleri temin etmek basit bir adım gibi gelebilir. Ancak unuttuğunuz bir şey varsa bu adımda tespit edip eksiksiz bir şekilde işlemlerinize başlayabilirsiniz.
  • Evinizde bir boyama işlemi yapacaksanız boyanın herhangi bir yere sıçrama ihtimaline karşı zemini ve diğer eşyalarınızın üzerini bir örtü ile kapatmanız gerekir. Boyanmayacak eşyaların üzerini kapatırsanız sonrasında eşyaların üzerinden boya lekelerini temizlemek zorunda kalmadan işinizi kolaylaştırmış olursunuz.
  • Boyanacak eşyalar demonte ise parçalara ayırabilirsiniz.
  • Önceki boyayı çıkarmak için zımpara kullanacaksanız tozdan etkilenmemek adına havadar bir ortam yaratabilirsiniz.

Şimdi, gelelim mobilya boyamak için kullanabileceğiniz malzemelere!

Mobilya Boyama Malzemeleri

Mobilya Boyama Malzemeleri

Mobilyanızı boyamak için ihtiyacınız olan malzemelere karar verememiş olabilirsiniz. Aşağıdaki listeyi kullanarak boyama işleminiz için gerekli ürünlere karar verebilirsiniz: 

  • Mobilyanıza uygun renk ve boya seçimi (Boyanacak mobilya malzemesine göre ahşap, akrilik vb. şeklinde değişkenlik gösterir.) 
  • 180 ya da 200’lük kum zımpara (Yüzey ham ahşap ise veya ham MDF veya benzeri bir malzeme üzerine boyama yapacaksanız zımpara kullanmanıza gerek yok.) 
  • Astar boyası
  • Ahşap dolgu macunu (ahşapta derin çukurlar/yarıklar varsa) 
  • Şeffaf vernik 
  • Rulo/fırça
  • Boya tepsisi

İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra boya malzemeleri sayfasını ziyaret edip dilediğiniz araç gerece ulaşabilirsiniz.

Mobilya Boyama İpuçları

Mobilya Boyama İpuçları

Boya uygulaması yapmak için herhangi bir tecrübeniz yoksa ya da daha profesyonel şekilde çalışmalar yapmak istiyorsanız mobilyalarınızı boyamadan önce bazı ipuçlarını bilmenizde fayda var. 

İşte, mobilya boyamak için bilmeniz gereken ipuçları:

  • Boyanın yüzeye düzgün tutunabilmesi için kirden arındırılması gerekir. Boyayacağınız mobilyayı iyice temizleyin.
  • Kalın kıllı fırçalar fırça izini yoğun bırakır ve genelde duvar boyamak için kullanılır.  Mobilya boyama projelerinde ince rulo ve ve ipek uçlu fırçalar kullanabilirsiniz. 
  • Boyanın topaklanmasını önlemek için fırçanıza aşırı yüklemeyin. Boyamaya başlamadan önce kılların uçlarını suya batırıp sonra fırçanın ucuna boya alırsanız daha kaliteli sonuçlar elde edersiniz.
  • Daima ince katlar halinde boyayın. 
  • Eğer boyamak istediğiniz ahşap mobilyada çeşitli delikler varsa ahşap dolgu ile tüm delikleri ve derin çizikleri doldurun.
  • İkinci kat boyayı sürmek için ilk kat boyanın kurumasını bekleyin.
  • Vernik hızlı kurur. Boya ile eşit şekilde karıştırarak kullanırsanız boyanın çabuk kurumasını sağlarsınız. Ayrıca vernik tek başına kullanılırsa iz kalma ihtimali de bulunur.  
  • Su bazlı akrilik boyalar mattır. Su bazlı bir boya tercih ederseniz parlak bir görünüm için ekstra vernik kullanmanız gerekir.
  • Eğer mobilyanız koyu renkliyse ve açık renge dönecekseniz mutlaka bir kat beyaz astar atmalısınız. 

Yukarıdaki ipuçlarını uygularsanız verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Elbette boyama yapacağınız mobilyanın malzemesi de önemli. Dilerseniz malzemesine göre mobilyaların nasıl boyacağına da bir göz atalım. 

Malzemesine Göre Hangi Mobilyalara Hangi Boya Türü Seçilir?

Malzemesine Göre Boya Türü

Mutfak ve banyo dolap kapakları, eski komodinler, masalar, kitaplıklar… Siz nerede dekoratif dokunuşlar yapmak isterseniz oradaki mobilyaları boyama işlemiyle bambaşka görünümlere kavuşturabilirsiniz. Ancak bu noktada boyamak istediğiniz mobilyanızın malzemesi önem taşıyor. Boyanızı seçerken sadece rengi değil, boyanın türünü de seçmeniz gerekiyor. Mobilya malzemelerini ahşap, lake ve MDF olarak inceledik: 

Ahşap Mobilya Hangi Tür Boya ile Boyanır?

Ahşap mobilya boyama işlemi yapacaksanız yağlı boya veya akrilik boya tercih edebilirsiniz. Uygulamak istediğiniz projeye göre eskitme boya da kullanabilirsiniz.

Lake Mobilya Hangi Tür Boya ile Boyanır?

Lake esasen bir mobilya türü değildir, bir işlem türüdür. MDF ve benzer malzemelerden üretilip lake işlemi (boya ve cila) görmüş mobilyalara lake mobilya diyebiliriz. 

Lake; buhara, neme ve suya karşı dayanıklı olduğu için genelde mutfak ve banyo dolaplarında tercih edilir. Gardırop veya ayakkabı dolabı gibi mobilyalarda da parlak ve şık bir görünüm sağladığı için sıkça kullanıldığını görebilirsiniz. Eğer üzeri lake kaplı bir mobilyayı boyayarak dönüştürmek isterseniz ahşap mobilyalar için satılan akrilik boyaları kullanabilirsiniz. 

MDF Mobilya Hangi Tür Boya ile Boyanır?

MDF uygun fiyatlı ve kolay işlenebilen bir malzeme olduğu olduğu için pek çok farklı mobilyada da rahatlıkla kulllanılır. Ahşaba göre emici bir malzeme olduğu için de boyama yapmadan önce mutlaka astar kullanmak gerekir. Sonrasında ise zımpara yapıp boyamak için de akrilik boya tercih edebilirsiniz. 

Metal Mobilya Hangi Tür Boya ile Boyanır?

Dolap, raf, kitaplık gibi metal mobilyalarınızı boyayarak dönüştürmek isteyebilirsiniz. İyice zımparaladıktan sonra eğer metal kısımlarda herhangi bir çizik varsa sentetik macun kullanmanız gerekir. Metal mobilya için özel olarak satılan metal boyaları kullanabilirsiniz. Ancak metal boya işleminde diğer boyama işlemlerinden farklı olarak boya haricinde paslanmayı önleyici bir ürün de kullanmanızı öneririz. 

Bonus: Beyaz Mobilya Nasıl Boyanır?

Beyaz Mobilya Nasıl Boyanır

Mobilya boyası renkleri çok çeşitli olabilir. Koyu renkli mobilyaları boyamak için çok fazla emek sarf etmek gerekirken beyaz mobilyalar çok daha kolay şekilde boyanabilir. Zaten astar olarak kullanılan boya da beyaz olduğu için beyaz renkli mobilyaların boyanması diğer mobilyalara göre çok daha az işlem içerir. Tabii boyanın çok daha iyi tutmasını isterseniz zımpara yapıp üzerine astar boyama işlemi de uygulayabilirsiniz.

Elbette mobilya boyamak yerine yeni mobilyalar satın almak isterseniz evinize yakışacak mobilya modellerini inceleyebilirsiniz.

Her mobilyanın farklı boya türüne ihtiyaç duyabileceğini, çeşitli boyama püf noktalarını, hangi boya malzemelerini kullanabileceğinizi detaylı anlattık. Önerdiğimiz boya tekniklerini kullanarak muhteşem mobilya yenileme projeleri yapacağınıza inancımız tam! Mobilyanızı yepyeni yapacak ve evinizin havasını değiştirecek boya çeşitlerini bulmak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Mobilya Boyama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hangi mobilyalar boyanmaz?

Yeni bir mobilya almak yerine var olan mobilyalarınızda değişimler gerçekleştirmek istiyorsanız mobilyalarınızı boyayabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şey mobilyanızın türü. Mobilyanız ahşap ise ahşaba uygun yağlı ve akrilik boyaları, metal ise metal boyalarını tercih etmeniz gerekir. 

Mobilya boyası nerede satılır? 

Koçtaş’ın ürün gamında yer alan ahşap, yağlı ya da akrilik boyaları Koçtaş web sitesi üzerinden ya da size en yakın Koçtaş mağazasından temin edebilirsiniz.

Mobilya hangi tür boyayla boyanır? 

Mobilyanızın türü boyanızın türünü belirler. Mobilyalar genel olarak yağlı ve akrilik boyalarla boyansa da üzerinde eskitme gibi işlemler yapmak isterseniz eskitme boyalardan yararlanabilirsiniz.