Yenilenme Zamanı: Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Ahşap boyama nasıl yapılır?

Evinize taze bir görünüm vermek için her zaman yeni eşya satın almanıza gerek yok. Eski mobilyaları yenilemek de tekrar güzel bir yaşam alanına kavuşmanın pratik yollarından. Üstelik mobilyalarınıza kendi ellerinizle bambaşka bir görünüm vermenin keyfini de yaşamış olursunuz. Mobilya yenilemenin en kolay yolu ise boyamak. Özellikle zaman içerisinde aşınan, solan ahşap mobilyalarınızı zımpara ve boya ile tekrar eski günlerine döndürebilirsiniz.

Hobi olarak ahşap boyama da ev dekorasyonunuza istediğiniz şekli vermenin bir diğer yolu. Evdeki ahşap mobilyalarınızı boyadıktan sonra dekorasyonda biraz farklılık yaratmak için dekoratif objeleri boyayabilirsiniz. Boyasız şekilde satılan ahşap objelere kendi tarzınızla hayat verebilirsiniz. 

Ahşap boyama ham malzemeleri, ahşap boyama boyaları ve fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş boyanabilir ahşap objeler kategorisini ziyaret edebilirsiniz. Boyayarak yenileyeceğiniz mobilyanıza ya da boyanabilir ahşap obje türüne karar verdiyseniz şimdi, tüm detaylarıyla evde ahşap boyama teknikleri nelerdir bakalım.

uygun fiyatlı boya malzemeleri

Ahşap Boyama Malzeme Listesi

ahşap boyama malzemeleri

Zımpara, astar gibi malzemeler her ahşap boyama projesi için gerekli. Ahşap boyasını ise eşyanıza vermek istediğiniz görüntüye göre seçebilirsiniz. Önce bu seçiminizi kolaylaştıracak ahşap boyası özelliklerine bakalım: 

  • Akrilik Boya Nedir: Hobi projelerinde sıkça kullanılan boya türlerinden biridir. Akrilik, su bazlı, kokusuz ve toksik olmayan bir boya çeşididir. Çabuk kuruduğu, ahşaba hoş bir görünüm verdiği ve düşük maliyetli olduğu için sıklıkla ahşap boyası olarak kullanılır. Henüz ıslakken su ve sabunla temizlenebilir, kuruduktan sonra ise suya karşı dayanıklı hale gelir.


  • Yağ Bazlı Boya Nedir: Ahşaba parlak bir görünüm vermede faydalanılır. Yağ bazlı boyalar, boyasız ahşaba doğrudan uygulanıp ikinci bir kata da ihtiyaç duymazlar. Kullanımı pratik olduğu için tercih edilir. Ancak akrilik boyaya göre çok daha kokulu bir boya türüdür.


  • Latex Boya Nedir: Ahşaba ikinci bir kat uygulamak için tercih edilir. Latex boya ile sanatsal bir görünüm elde edilebilir. Hızlı kuruyabilen ve kolay temizlenen bir boya türüdür.

Ahşap boyama için hangi boya türünü tercih ederseniz edin, yine o çeşitle uyumlu bir astar kullanmanızda fayda var. Örneğin yağ bazlı boya üzerine yağ bazlı astar uygulanması gerekir. 

Kendin yap projelerinde faydalanabileceğiniz diğer boya türleri hakkında bilgi almak için ¨Siz Güzel Zaman Geçirin, Eviniz Renklensin: Hobi Boyaları¨ yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Ahşap boyaları, dekoratif boyalar ve diğer tüm boya çeşitleri için de Koçtaş boya ve boya malzemeleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz. Ahşap boyama için gerekli tüm malzemeler ise şunlar:

  • Zımpara kağıdı veya zımpara makinesi
  • Ahşap boyası
  • Astar
  • Ahşap boyama fırçaları
  • Eşya üzerinde delik varsa tamir macunu
  • Boya tepsisi
  • Yer örtüsü
  • Maske
  • Eldiven
  • Nemli bez

Ahşap Boyamanın Püf Noktaları Neler?

ahşap nasıl boyanır

Hangi ahşap eşyayı yenileyecek olursanız olun yani ister ahşap sehpa boyama ister ahşap sandık boyama yapın, şu temel adımları atabilirsiniz:

  1. Boyama için Hazırlık Yapın

Özellikle iç mekanda boyama yapacaksanız ortamı hazırlamak için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Boyayacağınız eşyanın altına naylon bir örtü serin. 
  • Küçük objelerin kaymaması için altlarına kumaş parçası yerleştirin. 
  • Eğer yağlı boya gibi kokulu ve kimyasal içeren bir boya türü kullanacaksanız mutlaka maske takın. 
  • Hem zımparalama hem de boyama aşamasında ellerinizi korumak için eldiven giyin. 

Boyama yapmak için hazırsınız. Şimdi, mobilya ya da dekoratif objeyi boyaya hazır hale getirme zamanı:

  • Mobilyaların çekmecelerini ve kulplarını çıkarın. Böylece kulp kenarlarına boya bulaşmaz ya da çekmece içlerinde eski boya kalmaz.
  • Boyanmasını istemediğiniz yerleri maskeleme bandıyla kapatın. 
  • Ahşabın yüzeyinde yağ gibi lekeler varsa çözücü bir malzeme kullanarak bunları temizleyin. 
  • Mobilya üzerinde çatlak ya da delik olup olmadığını kontrol edin. Bu tip hasarlı alanları ahşap tamir macunu ile kapatabilirsiniz. Bu uygulamadan sonra ürün üzerinde yazan süre boyunca macunu kurumaya bırakın.
  1. Ahşabı Zımparalayın

ahşap zımparalama

Zımparalama işlemi hem eski mobilyalardan boyayı kaldırmak hem de yeni dekoratif objelerin üzerinde küçük çizikler oluşturmak için gerekiyor. Çünkü eski mobilyanın üzerindeki boyaya tekrar boya uygulamak, yenisinin tutmamasına neden olabilir. Yeni dekoratif eşyayı zımparalayarak astar ve boyanın daha iyi tutmasını sağlayabilirsiniz. 

  • Eski boyayı kaldırmak için 24-36 gibi düşük kum numarasına sahip yani aşındırıcı özelliği yüksek bir zımpara kağıdı seçin. 
  • Yeni objeler için de 120-180 gibi yüksek kum numarasına sahip bir zımpara kağıdı yeterli olacaktır. 
  • Zımpara makinesi kullansanız bile ahşap eşyanın köşeleri için zımpara kağıdı tercih edin. Zımpara kağıdı, köşelerin şeklini alabildiği için bu alanlarda daha iyi sonuç verebilir.
  • Ahşabı zımparaladıktan sonra önce bir süpürge yardımıyla tozları çekin. Boyama aşamasında havalanarak yüzeye yapışmaması için zeminde de toz kalmamasına dikkat edin.
  • Mobilyanın üzerini hafif nemli bir bez yardımıyla silin.

Ahşabı pürüzsüzleştirmek ve boyaya hazır hale getirmek için ihtiyacınız olacak zımpara makineleri ve zımpara kağıtları Koçtaş’ta sizi bekliyor!

  1. Ahşap Astarı Uygulayın

Ahşap astarı uygulamak

Ahşap, gözenekli bir yüzeye sahip. Astar, bu gözeneklerin dolmasına ve boyanın daha pürüzsüz, eşit şekilde yayılmış görünmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle boyama öncesi astar uygulamakta fayda var. 

Astarı, boyayacağınız eşyanın büyüklüğüne göre rulo fırça ya da ince boya fırçasıyla uygulayabilirsiniz. Boyamaya geçmeden önce de astarın yaklaşık 24 saat kurumasını bekleyin. Eğer astar sonrası ahşapta pürüz oluşursa çok ince bir zımparayla yani yüksek kum numarasına sahip bir türle zımparalayın. Nemli bir bezle tozu silin. Artık ahşap mobilyanız boyama işlemine hazır hale geldi.  

  1. Ahşabı Boyayın

ahşap boyama teknikleri

Geniş yüzeyli bir mobilya boyayacaksanız rulo fırça tercih edebilirsiniz. Rulo fırçayla boyayabilmek için boya tepsisine, üçte birini kaplayacak kadar boya dökün. Rulo fırçayı boyaya hafifçe batırdıktan sonra damlamaları önlemek için fırçayı tepsinin pürüzlü yüzeyine sürün. 

Köşeleri ve dekoratif objelerin detaylı bölümlerini fırçayla boyayabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise ahşap boyama spreyi ile yüzeyi boyamak. Ancak ahşap spreyi ile boyama, fırçayla uygulanan boyalar kadar homojen görünmeyebilir. Boyadığınız ahşabı yaklaşık 24 saat kurumaya bırakın. Ardından ev dekorasyonunuzun bu yeni üyesini yerine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca boyayacağınız eşyaya farklı bir görüntü katmak için ahşap boyama desenleri kullanabilir, bunun için de ahşap boyama teknikleri videolarından destek alabilirsiniz. 

Güle güle kullanın!

Ahşap boyama keyfini yaşadıktan sonra diğer hobileri de denemek istiyorsanız öncelikle rehber niteliğindeki “Kendime Uygun Hobiyi Nasıl Bulurum?” Diyenlere Hobi Keşfetme Rehberi yazımızı okumanızı öneririz.