Ayraç Yapımı: Kitap Ayracı Nasıl Yapılır?

Ayraç Yapımı

Kitap ayracı, okuduğunuz kitaba kaldığınız yerden devam etmek için sayfayı kıvırarak işaretlemek yerine kullanabileceğiniz keyifli bir seçenek. Üstelik kendi yaptığınız kitap ayraçları ile kişiliğinizi yansıtabilir ya da hediye vererek sevdiklerinizi sevindirirken onları kitap okumaya teşvik edebilirsiniz. Siz de ayraç yapımı ile ilgili öneriler almak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. 

Ayraç yapımı üzerine bir yazı okuduğunuza göre kitap kurdu olduğunuzu tahmin ediyoruz. Dilerseniz “Mevsimin Tadını Çıkarın: Kışın Okunabilecek Kitap Önerileri” yazımızı da okuyabilirsiniz. Ayrıca Testimizi Çözün; Size Uygun Film, Dizi ve Kitap Önerelim başlıklı testimizi çözerseniz size uygun film, dizi ve kitap da önerebiliriz. Gelin, şimdi birlikte kitap ayraç yapımı ile ilgili merak ettiklerinize ve kendi yapabileceğiniz farklı ayraç yapımı modellerine göz atalım.
ayrac-yapimi

Kağıttan Ayraç Yapımı Modelleri

Kağıttan Ayraç

Kağıttan ayraç yapımı için beyaz veya renkli kağıt kullanabileceğiniz gibi renkli kartonlar da kullanabilirsiniz. Ayraç yapımı modellerine göre kullanabileceğiniz malzemeler ise şunlar:

Kağıttan ayraç yapımı için öncelikle 5-8 cm arasında ene ve 15-20 cm arasında boya sahip düz renk kağıt veya karton kesin. Ayracı kağıttan yapacaksanız daha dayanıklı olması için bu boyutların iki katında kağıt keserek ikiye katlayıp yapıştırın ve kurumasını bekleyin. Ardından aşağıdaki ayraç yapımı modellerinden beğendinizi uygulayabilirsiniz. Dilerseniz ayracın alt kenarını düz bırakmak yerine içe ya da dışa doğru üçgen şeklinde veya yan kenarlarını dalgalı bir şekilde kesebilirsiniz. 

Özlü Sözlü Kitap Ayraç Yapımı

Ayraç yapımı için istediğiniz boyutta kestiğiniz kağıt üzerine beğendiniz bir sözü yazın. Dilerseniz boş kalan alanlara desenler çizebilirsiniz. Ayracınızın daha sağlam olmasını istiyorsanız kırtasiyeden alabileceğiniz lamine kağıt ile kaplayabilirsiniz. Bunun için hazırladığınız ayracı lamine kağıdın arasına koyun. Ütüyü kızdırın. Lamine kağıt yapışacağı için doğrudan ütülemeyin. Üzerine bir bez koyup ortadan yanlara doğru ütüleyin. Kağıdın etrafında 1-2 mm şeffaf lamine kağıt kalacak şekilde kesin. 

 Boyama Kitap Ayraç Yapımı

Boyama Kitap Ayraç

Ayraç yapımı için kestiğiniz kağıda istediğiniz bir deseni ya da resmi çizip boyayın. Dilerseniz bir çerçeve çizin ve sadece onun içini renklendirin. Dilerseniz ip baskısı yapın. Mandala çizip boyayabilirsiniz de… Ayraç yapımı için kullanacağınız o küçük kağıt sizin tuvaliniz ve yapacaklarınız sadece hayal gücünüzle sınırlı.

Şekilli Ayraç Yapımı

Şekilli Ayraç

Kitap ayracı ille de dikdörtgen şeklinde olmak zorunda değil. Kağıdın çerçevesi için dilediğiniz şekli çizin. Mesela bir kahve fincanı şeklinde ya da bir kedi ya da köpek şeklinde olabilir. Belki de bir kalp ya da yıldız çizebilirsiniz. Çizdiğiniz bu çerçevenin içini tek renge boyayabilir, resim çizebilir ya da sevdiğiniz bir sözü yazabilirsiniz. Sonra kağıdı, çizdiğiniz çerçeveye göre kesin. Lamine kağıtla kaplayacaksınız kesme işlemini kaplama sonrası yapın. 

Fotoğraflı Ayraç Yapımı

Sevdikleriniz her an yanınızda olsun istiyorsanız, onların fotoğraflarını ayraç boyutuna uygun olarak, renkli ya da siyah beyaz bastırıp ayraç kağıdınıza kolaj şeklinde yapıştırabilirsiniz. Fotoğrafların zarar görmemesi için lamine kağıtla kaplamanızı öneririz. Dilerseniz fotoğrafları doğrudan lamine kağıt arasına koyup şeffaf bir ayraç da yapabilirsiniz. 

Desenli Kağıttan Ayraç Yapımı

Desenli kağıttan kitap ayracı nasıl yapılır, öğrenmek istiyorsanız işte size desenli kağıttan kolay ayraç yapımı adımları: Beğendiniz kağıttan, yapmak istediğiniz ayraç boyutunun iki katı boyutunda kesin. Tam ortadan ikiye katlayıp yapıştırın. Dilerseniz ucunu üçgen şeklinde kesebilirsiniz. Düz bir kitap ayracı istemiyorsanız ikiye katlayıp yapıştırdıktan sonra istediğiniz şekilde de kesebilirsiniz.

Dilerseniz hazırladığınız herhangi bir kağıttan kitap ayracının tepesine delgeç ile delik açıp kurdele, püskül, ipe dizili boncuk ya da ponpon takabilirsiniz. Kitap ayracını lamine kağıt ile kaplayacaksanız kaplamayı yaptıktan sonra deliği açmanızda fayda var. 

Köşe Ayraç Yapımı

Köşe Ayraç

Origami gerektiren bu köşe ayraçlar özellikle çocukların çok hoşuna gidiyor. Bu ayracı yapmak için kalın kağıt kullanmayın. İşte, adım adım origami köşe ayraç yapımı:

  • Kağıdınızı 20 cm x 20 cm boyutlarında kesin.
  • Tam ortadan üçgen şeklinde katlayın.
  • Üçgenin tabanı alta gelecek şekilde tutun ve üst köşede birleşecek şekilde iki köşeyi katlayın. Böylece eşkenar dörtgen şekli elde edeceksiniz.
  • İyice bastırarak kat izlerinin oluşmasını sağlayın.
  • İlk büyük üçgen kalacak şekilde katladığınız yerleri açın.
  • Üçgenin tabanı yukarıda olacak şekilde kağıdı tutun.
  • Sivri ucu ortada oluşan üçgen izine denk gelecek şekilde yukarı doğru katlayın.
  • Üçgenin sivri ucu yukarı gelecek şekilde kağıdı dairesel döndürün. Üçgenin tabanı altta olmalı. Kağıdın katlamadığınız kısmı da altta kalmalı.
  • Sağ köşeyi orta köşede birleşecek şekilde katlayın. Yukarıda kalan ucunu katlayıp alttaki katın içine sokun.
  • Bir önceki işlemi sol köşe için yapın.

Köşe ayracınız hazır. İstediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Kuru Çiçekten Ayraç Yapımı

Kuru Çiçek Ayraç

Daha önce kuruttuğunuz çiçekleri değerlendirmek isterseniz kuru çiçekten ayraç yapımı tam size göre. Fikri beğendiyseniz ve kuru çiçeğiniz yoksa bir kitabın arasında sevdiğiniz çiçekleri kuruttuktan sonra da bu ayracı yapabilirsiniz. Kuru çiçekleri, istediğiniz şekilde ve boyutta lamine kağıt arasına dizin. Lamine kağıdı yapıştırmak için bez koyarak ortadan yanlara doğru ütüleyin ve kesin. Şeffaf ayracınız hazır! Şeffaf yapmak istemiyorsanız kuru çiçekleri istediğiniz renkte bir kağıt üzerine dizip lamine kağıtla da kaplayabilirsiniz. 

Ahşap Çubuktan Ayraç Yapımı

Ahşap Çubuk Ayraç

Bunun için iyice temizlediğiniz dondurma çubuğunu kullanabilirsiniz ya da kırtasiyelerde satılan renkli ahşap çubuklardan alabilirsiniz. Renkli çubuğun ucuna ipten püskül ya da keçeden kestiğiniz figürleri yapıştırabilirsiniz. Çubuğu ahşap kalemiyle dileğiniz gibi boyayabilirsiniz. Karton ya da kağıttan istediğiniz şekli kesip yine çubuğun ucuna yapıştırabilirsiniz. 

Keçeden veya Deriden Ayraç Yapımı

Keçeden Ayraç

Keçe veya deriyi hayvan figürü, kalp, yıldız gibi dilediğiniz şekilde kesip ucuna delik açtıktan sonra püskül veya ipe dizili boncuk takabilirsiniz. Dilerseniz kestiğiniz şekli dev bir ataşa yapıştırıp kaldığınız sayfayı işaretlemek için size özgün bu ayracı kullanabilirsiniz. 

Ayraç Yapımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Farklı malzemelerden pratik ayraç yapımı ile ilgili notlar paylaştık. Aşağıdaki bölümde tüm anlattıklarımızın özetini bulabilirsiniz.

Ayraç hangi kağıttan yapılır? 

Kitap ayraçları çeşitli kağıtlardan yapılabilir. Ancak özellikle lamine kağıt ile kaplamayacaksanız tekrar tekrar kullanılmaya dayanacak kadar kalın kağıtları tercih etmenizde fayda var. İnce kağıt kullanacaksanız katlayıp birkaç kat olarak kullanabilirsiniz. Geri dönüştürülmüş kağıt tercih ederseniz çevreye de katkı sağlamış olursunuz. 

Kitap ayracı kaç cm olur? 

Kitap ayracı için standart bir boyut yok. Ancak genel olarak bir kitap ayracı yaklaşık 5-8 cm genişliğinde ve 15-20 cm uzunluğunda olur. Kitap ayracı yapımı sırasında ayracınızın boyutunu, okuduğunuz kitapların boyutuna ya da tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kitap ayracı nerelerde kullanılır?

Kitapta kaldığınız sayfayı işaretlemek için kullandığınız kitap ayracını modeline göre sayfaların arasına koyarak, ataş gibi olanları sayfaya tutturarak, köşede kullanılmak için yapılanları sayfanın alt ya da üst köşesine takarak kullanabilirsiniz.

Ayraç Yapımı: Kitap Ayracı Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda ayraç yapımı ile ilgili önerilerimizi paylaştık. Kitap okumayı ve kendin yap fikirlerini seven biri olarak evinizde güzel bir kitap okuma köşesi oluşturmak isterseniz “Okumak Daha Keyifli Hale Gelsin: Kitap Okuma Köşesi Fikirleri” ve “Kendin Yap Kitaplık Fikirleri” yazılarımızı da okumanızı öneririz. Farklı renk ve tasarımda her zevke ve bütçeye uygun kitap tutucu modelleri ve fiyatları için ise Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Keyifli okumalar!