Evinizi Yenileyin: Duvar Nasıl Boyanır?

Duvar Nasıl Boyanır

Bazen sadece duvarlarınız kirlendiği için bazen de ev dekorasyonu konusunda değişiklik yapmak istediğiniz için yararlandığınız bir ürün: Evet, bahsettiğimiz şey duvar boyası! Peki, uygulama yapıldığında kimi zaman evinizde büyük bir değişime sebep olan ve “Nereye geldim ben?” diye düşündürtebilen duvar boyama nasıl yapılır? İşte, “Evimi kendim nasıl boyarım?” diyenler için ayrıntılı bir rehber!

Hazırlık Şart: Boya Öncesi Yapılması Gerekenler

Boya yaparken bu işlemden sadece duvarlarınızın etkileneceğini düşünebilirsiniz, ama eşyalı bir evde boya yapacaksanız eşyanızın boyadan zarar görme ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Bu nedenle boya yapmaya başlamadan önce halıları, kilimleri kaldırmalı ve imkânınız varsa mobilyaları odanın dışına taşımalısınız. İz bırakmadan boya nasıl yapılır sorusunun diğer cevapları da şunlar:

  • Eğer mobilyalarınızı başka bir yere koymak için yeterli alanınız yoksa tüm eşyanızı odanın ortasında toplayabilir ve üzerlerini koruyucu bir örtü ya da naylonla örtebilirsiniz. Bu aşama mobilyaların hiçbir yerinin açık olmadığına ve boyadan zarar görmeyeceklerine emin olmalısınız.
  • Odadaki priz ve anahtarları yanlışlıkla boyamak istemezsiniz, öyle değil mi? Boya yapmadan önce bu ürünleri de çıkarmayı unutmamalısınız. Priz ve anahtarları bir kontrol kalemi yardımıyla kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Eğer çıkarmak istemiyorsanız maskeleme bandı ile bu noktaları kapatmakta yararlanabileceğiniz bir çözüm.
  • Eğer tavanınızı da boyayacaksanız avizelerinizin zarar görmemesi için onları da sökmeniz şart. Sigorta kutusundan şalteri indirip elektrik bağlantısını kestikten sonra kontrol kalemi, tornavida yardımıyla avizeyi sökebilir, kablolardaki bantları çıkabilirsiniz. 

Duvar Boyama

Sırada Duvarlardaki Hasarları Onarmak Var

Yapacağınız boyanın sağlıklı olabilmesi için elbette duvardaki kusurları gidermek şart. “Pürüzsüz boya nasıl yapılır?” sorusunun en önemli cevabı ise onarılmaya ihtiyacı olan duvarları alçı ya da macun ile bir spatula kullanarak kusursuz hale getirmek. Onarım işlemini gerçekleştirdikten sonra macunun ya da alçının kurumasını beklemelisiniz. Ardından duvarı zımparalamalı ve oluşan tozu hafif nemli bir bezle almalısınız.

Yepyeni Duvarlara Kavuşmak İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler

Duvar boyamadan önce ne yapmalı?” sorusunun cevaplarını verdikten sonra boya badana yapmaya hazırız! Şimdi, badana boya malzemelerini hazır etmek lazım! Ev boyarken gerekli malzemeler eksiksiz olursa hem eşyanın ve oda zemininin zarar görmesini engeller hem de kusursuz bir şekilde uygulama yapabilirsiniz. İşte, duvar boyarken ihtiyaç duyacağınız malzemeler:

  • Boya
  • Boya tavası
  • Maskeleme bandı
  • Koruyucu örtü
  • Astar
  • Boya rulosu
  • Boya fırçası (kestirme fırça)
  • Sırık

uygun fiyatlı boya malzemeleri

Duvarları Boyama

En Eğlenceli Bölüm: Duvar Nasıl Boyanır?

Kabul edelim; boya yapmak eğlenceli bir eylem. Ne de olsa evinizin değişimine, güzelleşmesine anbean şahit oluyorsunuz ve bunu değişimi kendi ellerinizle yapıyorsunuz! Bizce de duvarları yeni bir renge kavuşturmak güzel fikir! O halde boya badana nasıl yapılır, anlatmaya başlayalım.

  1. Boyama işlemini yapmadan önce boyamayacağınız ve boya gelmesini istemediğiniz yerleri maskeleme bandı ile bantlayın. Süpürgeliklerin ve kapı kasalarının her yerini, tavanda ise duvar ile tavan arasındaki kesişim noktasını bantlamanız yeterli. Bu bant kolaylıkla çıkarılabildiğinden bantladığınız bölüm zarar görmeyecektir.
  2. Zemini, koruyucu örtü sererek korumalısınız. Boya naylonu olarak da bilinen koruyucu örtüyü süpürgeliklere bantlayarak örtünün kaymasını ve zemininizin zarar görme ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Dilerseniz bu aşamada bantlı maskeme örtüsü kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
  3. Ardından boyayı hazırlama aşamasına geçebilirsiniz. Peki, boya nasıl hazırlanır? Aslında bu sorunun cevabını aldığınız boya çeşidi verecek. Çünkü bazı boyalar su ile, bazıları tinerle seyreltilirken bazıları seyreltilmeye ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle boyanın üzerindeki talimatları uygulamak en sağlıklısı.
  4. Eğer tavanı da boyayacaksanız öncelikle bu işlemi yapmalısınız. Peki, tavan boyası nasıl yapılır? Yorucu bir seçenek olan merdivenle boya yapmak yerine, boya rulosunun boyunu uzatacak sırık ile boya yapmanızı öneririz.
  5. Duvarı istediğiniz renge boyamadan önce astar ile bir kat atın. Astar, boyanın duvarı daha iyi tutmasını, daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Yani astar uygulaması boya koruma için atlamamanız gereken bir işlem.
  6. Astar kuruduktan sonra duvarları seçtiğiniz renge boyayabilirsiniz. Bu aşamada çokça sorulan “Ev boyarken hangi renkleri tercih etmeliyiz?” sorusuna da cevap verelim. Bu tamamen zevkinize ve evinizin dekorasyonuna bağlı bir seçim, fakat eviniz küçükse evinizi daha ferah göstermek için açık renkleri tercih etmenizde fayda var.
  7. Bu aşamada “Damlatmadan boya nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aradığınızı da biliyoruz. Hemen yanıt verelim: Ruloyu tamamen boyaya batırmamak, ruloyu boyanın üzerinde ileri geri oynatarak boyayı yemesini sağlamak ve ardından boya tavası yardımıyla fazla boyayı atmak bu işin püf noktaları arasında.
  8. Ruloya yukarıdan aşağıya ve sonrasında aşağıdan yukarıya olmak üzere bir tur attırın. Yatay hareketler hem boya yapmayı zorlaştırır hem de ulaşmak istediğiniz sonuçtan sizi uzaklaştırabilir. Üst kısımları boyarken yine bir sırıktan yardım alabilirsiniz.
  9. İlk katta giderilemeyen kusurları gidermek ve boyanın rengini tam olarak yansıtmasını sağlamak için ikinci kat boyayı yine rulo fırça ile uygulayın.
  10. Ev nasıl boyanır sorusunun cevabı olan son adım için, kolay kontrol etme imkânı sunan bir kestirme fırça ile köşeleri boyamalısınız.

Duvar Boyarken Dikkar Edilmesi Gerekenler

Boya nasıl yapılır ve boya yaparken nelere dikkat edilmeli konularını anlattık. Duvar boyama teknikleri hakkında bilgi almak için de aşağıdaki videomuzu seyredebilirsiniz! 

Bu arada bazı boya çeşitlerinin, boyayacağınız duvarın yapısına ya da alana uygun olmayacağının altını çizelim. Örneğin parlak boyalar kusurların görünmesine sebep olabilecekken mat boyalar kusurları gizleme konusunda daha başarılıdır. Boya çeşidi seçerken uzmanlardan yardım almanızı ya da seçim yapmadan önce “Hangi Boya Nerede Kullanılır: Boya Çeşitleri” yazımıza göz atmanızı öneririz.

Evinizi yenilerken ihtiyacınız olan tüm boya ve boya malzemeleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

uygun fiyatlı boya malzemeleri

Daha Pratik Bir Çözüm Arayanlara: Ustabilir

Evinizin havasını değiştirecek bir dekorasyon uygulaması için kollarınızı sıvamak istiyor; fakat bunun için yeterli zaman ve deneyiminizin olmadığını mı düşünüyorsunuz? O halde işi ustasına bırakın!

Ustabilir ile dekorasyondan tadilata, mobilya kurulumundan musluk tamirine, hatta dış mekân düzenlemelerine kadar farklı kategorilerde hizmet veren ustalara sadece bir tıkla ulaşabilirsiniz. Uygulamada, ustanın size yakın bir lokasyonda olması ya da yüksek puana sahip olması gibi filtrelerden yararlanarak da dilediğiniz ustaya hizmet talebinizi gönderebilirsiniz. Üstelik Ustabilir uygulamasını ücretsiz ve komisyonsuz olarak kullanabilirsiniz!

Ustabilir’i şimdi keşfedin!

Web: http://www.ustabilir.com.tr/

İos Uygulaması: apple.co/2YV09dY

Android Uygulaması: bit.ly/2YSlF2P