Soğuklar geldi, kombiler açıldı ve haliyle doğalgaz faturaları da yükselmeye başladı. Kombiyi düşük seviyede yakarsanız üşüyorsunuz, yüksek seviyede yakarsanız da faturalarınız tutarı nedeniyle eliniz yanabiliyor. Peki, sonbahar ve kış aylarında doğalgaz faturanızın daha düşük gelmesi için ne yapabilirsiniz? Elbette bu yolda sizin için hazırladığımız “Soğuklara Karşı Hazırlanın: Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?” yazımız en büyük yardımcılarınızdan biri. Verdiğimiz ipuçları sayesinde evinizin ısınmasını, düşük doğalgaz faturaları eşliğinde sağlayabilirsiniz.
Isı yalıtımı yaptırmak, kombiyi açıp kapatmak yerine düşük ısıda yakmak, radyatörlerin önünü mobilyalarla kapatmamak, radyatör arkalığı kullanmak… Evet, bunların hepsi tasarruf edebilmek için oldukça önemli. Fakat eğer evinizi düşük enerji ile maksimum derecede ısıtmak istiyorsanız kombi bakımı ve kalorifer peteklerini temizleme işlemi konusunu da es geçmemeniz şart. Şimdi, doğalgaz faturanızın artmamasını sağlayacak kalorifer peteği bakımı nasıl yapılır, anlatalım. Tabii ki öncelikle kombi bakımınızı yaptırmanız gerektiğini ve kombinizde bir sorun olması halinde o sorunu, uzmanlar yardımıyla gidermeniz gerektiğini hatırlatalım.
İlk Adım: Radyatörlerinizin Sorununu Anlamak
Bir şeyin sorununun ne olduğunu bilmediğinizde doğal olarak sorunu çözmek için hangi adımları izlemeniz gerektiğini de bilemezsiniz. Bu nedenle yaşam alanınızı ısı tasarrufu yaparak ısıtabilmek için öncelikle kombiniz açıkken radyatörlerinizi kontrol etmeli ve sorunu bulmalısınız. Eğer radyatörlerinizin üst kısmı soğuk, alt kısmı sıcaksa radyatörlerinizin havasını almalı; eğer radyatörlerinizin üst kısmı sıcak, alt kısmı soğuksa radyatörlerinizin içini temizlemeli ya da temizletmelisiniz.
Radyatörlerin Havası Nasıl Alınır?
Zor bir işlem olduğunu düşünmeyin. Aslında kalorifer peteği havası almak oldukça kolay bir işlem. Şimdi, radyatör havası nasıl alınır anlatalım.
- Kombinizi kapatın.
- Radyatörün yanında bulunan vanayı açın. Bu işlem için purjör vanası ya da düz bir tornavida kullanabilirsiniz.
- Radyatörün vanasından hava çıkacak ve su akacaktır. Radyatördeki suyun zemine dökülmesini engellemek için küçük bir kovadan yardım alabilirsiniz.
- Vanadan su akmaya başladığında vanayı kapatabilirsiniz. Bu işlemi evinizdeki diğer radyatörler için de uygulamalısınız.
Radyatörlerin Dış Temizliği Nasıl Yapılır?
Bir ürüne ne kadar iyi bakarsanız ondan o kadar yüksek oranda verim alabilir ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Bu söylediğimizin radyatörleriniz için de geçerli olduğunu unutmamalısınız. Hem dış hem de iç temizliği yapılan radyatörleriniz, görevini minimum enerji ile yerine getirir ve radyatörde biriken tozların sağlığınızı olumsuz şekilde etkilemesinin önüne geçilir. Öncelikle kalorifer radyatörü dış temizliği nasıl yapılır, ona bakalım.
- Kombinizi kapatın.
- Radyatörün üzerindeki ızgarayı çıkarın.
- Elektrik süpürgesi yardımıyla radyatördeki tozları çekin.
- Elektrik süpürgesinin yetersiz geldiği durumda, ucuna nemli bir bez bağladığınız eski bir oklavayı kalorifer peteğini temizlemek için kullanabilirsiniz.
- Kombinin peteklerinin iç kısımlarını temizledikten sonra kombinin dışını da temiz ve nemli bir bezle silebilirsiniz. Bu sayede petekleri sökmeden temizleme işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.
Radyatörlerin İç Temizliği Nasıl Yapılır?
Radyatör bakımı bazen kolay, bazen de daha meşakkatli uygulamalar gerektirebilir. Mesela kombiniz açıkken radyatörlerinizi kontrol ettiğinizde, üst kısım sıcak alt kısım soğuksa radyatörlerinizin iç temizliğini ve bakımını yapmanız gerekir. Peki, iç kısım kalorifer peteği temizliği nasıl yapılır?
- Kombiyi kapatın ve banyonuzda ya da balkonunuzda bulunabilecek olan tahliye vanasından, ısıtma sisteminde bulunan kirli suyu tahliye edin.
- Kirli sıcak su aktıktan sonra vanayı kapatın ve temizliğini yapmak istediğiniz radyatörlerin altında ve üstünde bulunan, radyatörün yanma derecesini ayarladığınız vanayı anahtar yardımıyla açarak kalorifer peteğini yerinden çıkarın.
- Çıkardığınız peteği duşakabine ya da kuvete taşıyın. Sonra peteklerin üst kısmında bulunan vana girişinden radyatöre tazyikli su verin. Kalorifer peteğinde bulunan kirli su akacaktır. Temiz su gelene kadar bu işlemi uygulayın.
- Temizlenmeye ihtiyacı olan petekleri çıkarıp tek tek bu işlemi uygulayın.
- Radyatörleri ait oldukları yerlere monte edin.
- Eğer ihtiyaç varsa kombinizin bar basıncını ideal seviyeye getirmek için kombiden su takviyesi yapın.
- Dilerseniz petek temizliği fiyatını öğrenip bu işlem için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Radyatör bakımı sayesinde tasarruflu bir şekilde sıcacık alanlara kavuşmak mümkün!
“Isınamıyorum!” Diyenlere: Evi Isıtma Yöntemleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.