Testi Çözün, Doğalgaz Tasarrufu Yöntemlerine Ne Kadar Hakimsiniz Öğrenin

Doğalgaz Tasarrufu

Kış mevsimini sevip sevmediğinizi bilmiyoruz, ama emin olduğumuz bir şey var: Kombinizi açtığınız o günü kesinlikle iple çekmiyorsunuz! Hatta ay sonunda gelen yüklü doğalgaz faturaları ile karşılaştığınızda bir an önce havaların güzelleşmesini bile diliyor olabilirsiniz. Fakat her ne kadar doğalgaz faturasının gelmesini engelleyemiyor olsak da gelen doğalgaz faturasının meblağının düşmesi konusunda size yardımcı olabiliriz. Peki, doğalgazda tasarruf nasıl yapılır? Doğalgaz yakıt tasarrufu konusunda bilginizi sınayacak testimize geçmeden önce dilerseniz doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır maddeler halinde bakalım.

“Doğalgazdan Tasarruf Etmek İçin Neler Yapabiliriz?” Sorusunun En Önemli Maddesi: İzolasyon

Doğalgaz kullanımında tasarruf yöntemlerini ne kadar kusursuz bir şekilde uygularsanız uygulayın, eğer izolasyon konusunu es geçersiniz ne yazık ki doğalgaz tasarrufu için en önemli adımı es geçmişsiniz demektir.

Yaşam alanlarındaki hava sıcaklığını korumak için izolasyon uygulamalarına önem vermeli, diğer bir deyişle ısı kaybına neden olabilecek noktalara karşı gerekli önlemleri almalısınız. Gelin, izolasyon konusu özelinde doğalgaz tasarruf önerilerini sıralayalım.

  • Eğer pencere ya da kapılardan ısı kaybı yaşanıyorsa bu, yaşam alanında ideal sıcaklığı korumanızı zorlaştırır ve kombinizi daha yüksek derecede yakmanıza sebep olabilir. Bu sebeple pencere ve kapı bantlarından yardım alarak ısı kaybı oluşturacak alanları kapatmalısınız.
  • Radyatör önüne eşya yerleştirmek, bu alana koyduğunuz eşyanın ısıyı çekmesine neden olabileceğinden radyatörlerin önüne koltuk, vitrin gibi herhangi bir mobilya koymamalısınız.
  • Duvarlar da ısıyı çekebilirler. Radyatörlerin konumlandığı duvarlarda bunu engellemek adına radyatör arkasına ısı yalıtımı levhaları yerleştirmek oldukça sağlıklı olacaktır.
  • Zeminler sebebiyle ısı kaybı yaşamamak için halılara yer vermeyi unutmamalısınız. Ayrıca dilerseniz camlarda da kalın perdeleri tercih ederek ısı kaybını önemli ölçüde engelleyebilirsiniz.

Bu saydığımız uygulamalar sayesinde doğalgaz tasarruf yöntemlerini hayata geçirmeniz mümkün. Fakat çok önemli bir nokta daha var: Dış cephe izolasyonu! Dış cephede mantolama işlemi yaptırarak “Doğalgaz tasarrufu için ne yapılmalı?” sorusunun önemli bir maddesini hayata geçirebilirsiniz. Bu sayede yaz-kış iç sıcaklığı korumanız kolaylaşır; harcadığınız enerji azalır. Dilerseniz “Sıcacık Evler ve İzolasyon Hayal Değil: Isı İzolasyonu” yazımızdan bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bu arada izolasyon için ihtiyacınız olan malzemelere Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz.

Testi Çözün, Doğalgaz Tasarrufu Yöntemlerine Ne Kadar Hakimsiniz Öğrenin

Doğalgazda Nasıl Tasarruf Edilir: Kombi ve Petek Bakımının Önemi

Her yıl düzenli olarak kombi bakımının yapılması hem güvenliğiniz hem de doğalgaz faturası tasarrufu için olmazsa olmaz. Böylece kombinizde var olabilecek herhangi bir sorunun onarılması mümkün olabilir.

Kombilerin yanı sıra radyatörlerin bakımının ve temizliğinin de rutin bir şekilde yapılması gerekiyor. Petek temizliği sonrasında radyatörlerinizde ve tesisatta dolaşan, yaşam alanlarınızı ısıtmayı sağlayan sıcak suyun daha sağlıklı bir şekilde dolaşması sağlanabilir. Bu noktada radyatör temizliğinin oldukça zahmetli bir iş olabileceğini belirtmeden geçmeyelim.

Radyatörün içini temizleyebilmek için banyonuzda ya da balkonunuzda bulunan tahliye vanasından yardım alıp tesisattaki kirli suyu akıtmanız gerekiyor. Buna ek olarak radyatörleri çıkarıp içlerini yıkamanız da oldukça önemli. Fakat radyatör temizliğini daha az zahmetli bir şekilde gerçekleştirebilmek için bu işi yapan ustalardan yardım almanız da mümkün.

Doğalgaz Tasarrufu Yöntemleri

Doğalgaz Tasarruf Tedbirleri: Doğalgaz Tasarruf Cihazı ve Petek Kullanımı

“Kombili evlerde doğalgaz tasarrufu için nelere dikkat etmeli?” sorusunun yanıtlarından biri de ideal sıcaklığı koruyabilmek ve kombiyi, hatta musluklarınızdan akan sıcak suyun belli bir ısıda olmasını sağlamak. Bunun için ise oda termostatlarından, doğalgaz tasarruf vanası olarak da bilinen termostatik vanalardan, doğalgaz tasarruf mıknatısı gibi ürünlerden yardım alabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak kombinizi ve peteklerinizi nasıl kullandığınız da faturalarınızı etkileyebilir. İşte, tam da bu noktada, doğalgaz tasarrufu için petek kapatmanın “Doğalgaz kombi tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun yanıtlarından biri olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Odanız ideal sıcaklığa ulaştıktan sonra “Doğalgazı kısmak tasarruf sağlar mı?” sorusunun yanıtı “evet” olsa da kombiyi kapatmak doğalgaz tasarrufu yapmanın yollarından biri olmayabilir. Çünkü kombiyi kapattığınızda borularda dolaşan ve evinizin ısınmasını sağlayan sıcak su soğur ve bu da yaşam alanınızın soğumasına sebep olabilir. Kombiyi yeniden açtığınızda tesisattaki suyun ısınması sırasında kombiniz daha fazla çalışacağı için tüketilen enerji de daha fazla olur ve bu sebeple daha yüksek meblağda faturalarla karşılaşabilirsiniz.

Peki, doğalgaz peteklerini kısmak tasarruf sağlar mı? Evet, ideal sıcaklığa ulaştığınızda kombinizin ısısını düşürebileceğiniz gibi peteklerin ısı ayarını da düşürebilirsiniz. Söz konusu bu olduğunda, aklınıza takılan bir diğer soru ise “Doğalgazda petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı?” olabilir. Petekleri kapatmak, alandaki sıcaklığı düşüreceğinden ve bu da tüm evinizde bir sıcaklık kaybına sebep olabileceği için önerilen doğalgaz faturasından tasarruf etmenin yollarından biri değil.

Artık doğalgaz tasarrufu nasıl olur, büyük oranda bilgi sahibisiniz. Şimdi, “Doğalgaz tasarrufu için neler yapmalıyız?” sorusunun yanıtlarını ne kadar bildiğiniz konusunda kendinizi sınama vakti!