Nedir, Ne Amaçla Kullanılır: Güneş Enerjisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güneş Enerjisi Ev Tipi

Son yıllarda oldukça fazla duyduğumuz bir kavram olan sürdürülebilirlik; gezegenimizi korumak adına bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını engellemeden gidermek olarak tanımlanabilir. Gezegendeki kaynakların sınırlı olduğu gerçeğinden yola çıkan sürdürülebilirlikte, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak da oldukça önemli.

Rüzgâr enerjisi, okyanus enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları arasında ilk akla gelenlerden biri de hiç kuşkusuz ki güneş ışığı sayesinde elde edilebilen güneş enerjisi. Gelin, pek çok alanda, hatta yaşam alanlarınızda da kullanabileceğiniz güneş enerjisine daha yakından bakalım.

Güneş Enerjisi Ne Demek?

Güneş enerjisinin derinliklerine dalmadan önce “Güneş enerjisi nedir?” sorusuna yanıt vermek sağlıklı olabilir. Güneş enerjisini kısaca, güneş ışınlarının çeşitli teknolojiler kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesine verilen ad olarak açıklayabiliriz. Bu sayede güneş enerjisinden elektrik üretimi; daha az maliyetli, daha çevre dostu bir şekilde üretilebilir. Enerji ihtiyacı sürdürülebilir bir şekilde sağlanabilir.

Güneş Enerjisi Paneli Nasıl Çalışır?

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi nasıl gerçekleşiyor? Güneş enerjisi ile elektrik üretimi nasıl yapılır? Güneş ışığını enerjiye dönüştürmeyi sağlayan genellikle güneş panelleri oluyor. Foton adı verilen güneş ışığı parçacıklarının sahip olduğu enerji, kurulumu gerçekleştirilen güneş enerjisi, elektrik paneli sayesinde enerjiye dönüşüyor.

Sürdürülebilirliğe önem veren pek çok şirket ve kişi tarafından güneş enerjisi yatırımı her geçen gün daha fazla yapılıyor. Tabii güneş enerjisinin maliyeti düşük bir enerji türü olduğunu da bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Güneş enerjisi santrali gibi pek çok noktaya güneş enerjisi sağlayabilen yapıların yanı sıra güneş enerjisi üretimi, ev tipi ürünlerle de sağlanabilir. Şimdi, daha detaylı şekilde güneş enerjisi hakkında bilgi verme zamanı!

 

Güneş Enerjisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?

Solar güneş enerjisini anlatırken “Neden güneş enerjisi kullanmalıyız?” sorusuna da yanıt vermiş olduk. Peki, güneş enerjisini nerelerde kullanabildiğimizi merak ediyor musunuz? Gelin, “Güneş enerjisi ile neler yapılabilir?” sorusuna yanıt verelim. İşte, güneş enerjisi ile yapılabilecek şeyler:

  • Elektrik ve ısı üretiminde, su ısıtmada 
  • Tarım alanlarında sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde (Elektrik şebekesine uzak kırsal alanlarda sulama işlemi için güneş enerjisi pompasından yardım alınabilir.) 
  • Güneş enerjisi ile çalışan arabalarda 
  • Güneş enerjisi ile çalışan sokak lambaları ve güneş enerjili ev tipi solar aydınlatma ürünlerinde 
  • Hesap makinesi, akıllı saat ve şarj ünitelerinin çalışmak için ihtiyacı olan enerjiyi üretmede 
  • Uzay ve uydu teknolojisinde

 

Güneş Enerjisi Ne Kadar Elektrik Üretir?

Elbette sahip olmak istediğiniz güneş enerji panelinin ne kadar elektrik üretebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Güneş enerjisi panelinin üreteceği elektrik, sahip olduğunuz panelin gücüne göre değişiklik gösterebilir.

Örneğin aldığınız panelin 300 W olduğunu varsayalım. Bu değer, panelinizin güneş aldığı saatlerde üretebileceği enerjiyi ifade eder. Örneğin 7 saat güneş enerjisi alan bir panel, günde 2,1 kW enerji üretebilir. Evinizin günlük elektrik tüketiminin ise 12 kW olduğunu varsayarsak bu durumda 6 ya da 7 adet güneş paneli almanız, güneş paneli sayesinde elektrik ihtiyacınızı karşılamanız için yeterli olabilir. Tabii bu noktada güneş paneli satın almadan önce bir keşif yaptırmanızın ve uzman görüşü doğrultusunda seçim yapmanızın da oldukça önemli olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Şimdi, evlerde güneş enerjisi kullanımına daha yakından bakalım.

 

Güneş Enerjisi Elektrik

Güneş Panelleri Sayesinde Evlerde Güneş Enerjisi Kullanımı

Genellikle evlerin çatılarına monte edilen güneş enerjisi panelleri, ihtiyaca ve uygunluğa göre bahçe gibi alanlara da kurulabilir. İster çatı güneş enerjisi hakkında konuşalım ister bahçeye monte edilen bir panelden, yağmur ve kar gibi dış etkenlere karşı koruma sağlayabilmek için güneş enerjisi kurulumunun hafif eğimli şekilde yapılması gerekir. Peki, evde güneş paneli kullanmanın faydaları nelerdir?

  • Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, prizlerdeki elektrik… Yaşam alanınızdaki elektrikli eşyayı panelden elde ettiğiniz enerji sayesinde çalıştırabilir ve böylece hem doğayı hem de bütçenizi koruyabilirsiniz.
  • Güneş enerjisi su ısıtma sistemleri sayesinde evde kullandığınız suyun ısınmasını sağlayabilirsiniz. Diğer bir deyişle güneş enerjisi ile sıcak su ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. 
  • Sıcak su sağlamaya ek olarak güneş enerjisi ile kombi ve kalorifer sistemi entegrasyonu da sağlanabilir. Böylece ısınma maliyetini de önemli ölçüde azaltmış olursunuz.

Güneş Enerjisi Sıcak Su Sistemleri

Su ısıtıcı güneş enerjisi, kollektörler aracılığıyla Güneş’ten gelen enerjiyi alır ve ısı enerjisine çevirir. Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri kendi aralarında aktif termal sistem ve pasif termal sistem olmak üzere ikiye ayrılır. Daha verimli şekilde çalışan aktif termal sistemde suyun dolaşımını sağlamak için pompa kullanırken pasif termal sistemde suyun dolaşımı yer çekimi, genleşme gibi etkenler sayesinde sağlanır.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi güneş enerjisi ile kalorifer sistemlerinin çalışması da mümkündür. Sıcak su, petek borularında dolaşarak evin ısınmasını sağlayabilir.

Solar Aydınlatma Ürünleri Sayesinde Evlerde Güneş Enerjisi Kullanımı

Evlerde ihtiyacınız olan elektrik, ısı üretimi ve hatta sıcak su sağlama konusunda güneş enerji panellerinden yardım alabileceğinizden bahsettik. Fakat bunun yanı sıra solar aydınlatma ürünleri de elektrik ihtiyacınızı karşılama konusunda size yardımcı olabilir.

Güneş enerjisi sayesinde bataryalarını dolduran ve akşam olduğunda otomatik olarak çalışabilen solar aydınlatma ürünleri özellikle evinizin bahçe, balkon gibi alanları için biçilmiş kaftan! Solar aydınlatma ürünleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Bir Süper Kahraman: Güneş Enerjili Lamba Nedir, Nasıl Çalışır?” yazımızı okumanızı öneririz.

 

Aydınlatma Ürünleri


Güneş enerjisi nedir ve nerelerde kullanılır, anlattık. Yenilenebilir enerji kullanımı doğayı korumak adına çok önemli olsa da gezegenimiz için evde yapabileceğimiz daha pek çok şey var! Dilerseniz
Koçtaş Yaşayan Evler Blog Sürdürülebilirlik kategorisine göz atarak bu konuda hayata geçirebileceğiniz pek çok öneriye ulaşabilirsiniz.