Isı Kaynağımızı Yakından Tanıyalım: Radyatörler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Isı Kaynağımızı Yakından Tanıyalım: Radyatörler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Artık kış aylarında ısınma ihtiyacı pek çok evde kombiler sayesinde karşılanıyor. Doğal gaz ile ısınmanızı sağlayan kombilerin çalışırken az enerji tüketmelerini sağlamak adına da bazı noktalara dikkat etmek şart. Fakat söz konusu enerji tasarrufu olduğunda kombilerin yanı sıra ısının yayılmasını sağlayan radyatörler hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Gelin şimdi, petekler hakkında bilinmesi gerekenleri sizinle paylaşalım.

Radyatör Ne İşe Yarar?

Kombi peteğinin görevi, bulunduğu alanı ısıtmaktır. Bunu nasıl yaptığını anlayabilmek için ise kombinin ve peteklerin çalışma prensibine göz atmak faydalı olur. Peki, radyatör nasıl çalışır?

Kombiler suyu ısıtır ve tesisata pompalar. Pompalanan su, radyatör boruları da dâhil olmak üzere tesisat borularında dolaşır. Bu sıcak su da kombi petekleri yardımıyla alandaki havanın ısınmasına yardımcı olur.

Radyatör Ne İşe Yarar

Radyatör Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Petek seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları bilmeniz ve seçiminizi bu doğrultuda yapmanız durumunda ısınma ihtiyacınızı daha etkili bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün. Şimdi, radyatör alırken incelenmesi gereken kriterlere göz atalım.

  • Radyatör Türleri

Kalorifer peteklerini genel olarak döküm ve panel olarak iki ana sınıfa ayırmamız mümkün. Döküm ve panel radyatörler arasındaki fark nedir, gelin bakalım.

Panel radyatörler daha dekoratif bir görüntü sunar. Bunun yanı sıra döküm radyatörlerden daha hafif oldukları için kurulumları daha kolaydır.

Panel radyatörler alüminyum ya da sac gibi farklı malzemelerden üretilebilirler ve bu malzemeler ısıyı yaymakta oldukça başarılıdırlar. Dolayısıyla ısı performansı açısından panel radyatörlerin daha üstün olduğunu söylemek mümkün.

Döküm radyatörlerde su daha yavaş ilerler ve bu da peteklerin daha hızlı kirlenmesine ve dolayısıyla bakım ihtiyaçlarının daha fazla olmasına neden olabilir.

Eğer evinize radyatör alacaksanız tercihinizi panel ürünlerden yana kullanmanızı öneririz. Panel ürünler de alüminyum ve sac panel olarak ikiye ayrılır. Alüminyum paneller ısıyı yayma konusunda daha başarılıdır.

  • Alana Uygun Boyutta Radyatör Seçimi

Alanın ihtiyacından daha küçük bir radyatör seçmeniz durumunda odanız yeterince ısınmayacaktır. Bu sebeple seçtiğiniz radyatörün türü kadar boyutu da oldukça önemli. Peki, radyatör boyutu nasıl belirlenir?

Bu konuda kalori hesabına göre radyatör seçimi yapmalısınız. Odanın metrekare cinsinden büyüklüğü seçim aşamasında size yardımcı olabilir. Genel olarak 9-15 m²’lik bir oda için 60 cm yüksekliğe, 1 m genişliğe sahip bir radyatör yeterlidir. Bu radyatörler yaklaşık olarak 1.800 Kcal ısı yayarlar. Eğer teras, bodrum, kuzey yön gibi ısı kaybına neden olabilecek bir evde yaşıyorsanız bu durumda biraz daha büyük ölçülere sahip bir radyatör almanız sağlıklı olabilir. Bu konudaki en doğru yönlendirme için satış danışmanınızın fikrini almanızı öneririz.

  • Garanti ve Geniş Yetkili Servis Ağı

Satın aldığınız radyatörle ilgili bir sorun yaşamanız durumunda gerekli onarımın yapılması için yetkili servis ve garanti oldukça mühimdir. Bu sebeple garantiye sahip ve yetkili servis ağı geniş bir markanın ürünlerini tercih etmelisiniz.

Radyatör Çeşitleri

Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Radyatör temizliğini iç ve dış temizlik olarak ikiye ayırabiliriz. Dış temizliği evde kendiniz de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz; fakat iç temizlik için bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. Şimdi, “Radyatör nasıl temizlenir?” sorusuna daha detaylı yanıt verelim.

  • Peteklerin Dış Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Petek ızgaraları arasında biriken tozlar ısı iletimi performansının düşmesine neden olabilir. Bu nedenle peteklerin dış temizliği düzenli aralıklarla yapılmalı ve radyatörler tozdan arındırılmalıdır.

Petek temizliğini yapmadan önce radyatörlerin kapalı olduğuna emin olmalısınız. Ardından radyatörün üzerindeki ızgarayı çıkarabilir ve bir elektrikli süpürge yardımıyla tozları çekebilirsiniz. Bu aşamanın ardından bir petek temizleyici fırçayla ızgara aralarını temizlemelisiniz. Tüm bu işlemlerin ardından üst ızgarayı yerine takabilir, hafif nemli bir bezle radyatörü silebilir ve sonrasında kuru bir bezle kurulama yapabilirsiniz.

Petek Temizliği

  • Peteklerin İç Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Radyatörlerin içerisinde zamanla balçık birikebilir ve bu da ısı performansının düşmesine neden olabilir. Diğer bir deyişle alanı ideal sıcaklığa getirmeniz için kombiyi yüksek ısılarda çalıştırmanız gerekebilir. Doğal gaz tasarrufu yapabilmek adına oldukça önemli olan radyatör iç temizliği, balkon ya da banyolarda bulunan su tahliye vanalarından gerçekleştirilebilir.

Fakat size önerimiz bu konuda bir petek temizleme ustasından yardım almanız olur. Özel makinelerle yapılan petek temizliği, alan çok pislenmeden daha etkili temizlik yapılmasını sağlayabilir. Dilerseniz Ustabilir’den petek temizleme ustaları ile iletişime geçebilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz.

Ayrıca petek temizliği hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Isı Tasarrufunda O da Söz Sahibi: Radyatör Bakımı Nasıl Yapılır?” yazımızı okumanızı öneririz.

Kombi Açıkken Petekler Nasıl Kapatılır?

Evinizdeki tüm petekler açık, ama kullanmadığınız bir odadaki peteği kapatıp tasarruf etmek istiyorsunuz diyelim. Bu durumda “Kullanılmayan petekler nasıl kapatılır?” sorusunun yanıtını merak ediyorsunuz demektir. Yapmanız gereken oldukça basit: Radyatörlerin iki yanında bulunan su vanalarını kapatmalısınız. Bu sayede sıcak su, o radyatörün içerisinde dolaşmayacaktır.

Ayrıca bu vanalar sayesinde radyatörün alana yaydığı ısı miktarını da ayarlayabilirsiniz. Örneğin evin genelindeki sıcaklık idealse, ama bir oda ekstra sıcaksa bu durumda odadaki radyatörün vanasını biraz kısabilir ve alanı daha düşük bir sıcaklıkta ısıtmasını sağlayabilirsiniz.

Peki, yaz mevsimi geldiğinde petekler nasıl kapatılır? Bunun için kombiyi kapatmanız gerektiğini düşünebilirsiniz; ama kombiyi kapatmak, musluklarınızdan akan sıcak suyun da olmayacağı anlamına gelir. Bu sebeple kombiyi yaz modunda kullanmalısınız. Kombiniz bu moddayken çeşmelerden sıcak su akar, fakat petekler çalışmaz.

Pratik Bir Isıtıcı: Yağlı Radyatörler Hakkında 7 Bilgi adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Petekler hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık. Eğer peteklerinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız ihtiyacınıza ve zevkinize uygun radyatör modelleri için Koçtaş’a göz atmayı ihmal etmeyin!