Onsuz Ev Düşünülemez: Kombi Nasıl Seçilir?

Doğru kombiyi seçme tüyoları.

Hangi mevsimde olunduğu fark etmez; kombi her mevsimin kurtarıcısı! Doğalgaz ya da LPG yakıt türleriyle çalışabilen ve hem alanının ısınmasını hem de kullanılan suyun ısınmasını sağlayıp ekstra bir su ısıtıcısı kullanmaya gerek bırakmayan kombilerin seçimi de üstlendiği görevlerden dolayı çok önemli bir hale geliyor. Kombi seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere değinmeden önce kombileri yakından tanıyalım.

Kombi Tipleri

Doğru kombi seçiminde kombi tipleri hakkında bilgi sahibi olmanın çok önemli olduğunu öncelikle söylemeliyiz. Kombilerin sınıflandırmaları pek çok alanda olabiliyor. Kombi alırken dikkat etmeniz gereken sınıflandırmaların başında ise gaz kullanım durumuna göre kombiler ve hava alma atma durumuna göre kombiler geliyor.

İhityaçlara göre farklı kombi çeşitleri.

Gaz Kullanım Durumuna Göre Kombiler: Konvansiyonel kombiler ve yoğuşmalı kombiler olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. Peki, bu kombiler gazı nasıl kullanıyor ve hangi sınıf kombi sizin için daha uygun?

Konvansiyonel kombiler, gazı yakıp enerjiye çeviriyor ve atık gazı bacadan atıyor. Fakat bu aşamada, atılan atık gazın içerisinde olan su buharındaki sıcaklık da kombiden çıkmış oluyor. Oysaki yoğuşmalı kombiler, teknolojileri sayesinde, bu buharını su haline getirerek radyatörlere aktarıyor. Yani yakıttan maksimum yarar sağlayan yoğuşmalı kombilerin son yıllarda bu kadar adını duymamıza şaşırmamak gerekiyor. Yoğuşmalı kombilerin tasarruf etmenize yardımcı olmasının yanında doğayı daha çok koruduğunu belirtmekte de fayda var.

Hava Alma Atma Durumuna Göre Kombiler: Bu kobiler; bacalı kombiler ve hermetik kombiler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hermetik kombilerin içerisinde bulunan fan sayesinde atık gazı kolaylıkla atması fakat bacalı kombilerde bu sistemin bulunmaması iki tip arasındaki en büyük farklardan biri olarak kabul ediliyor. Bacalı kombiler havayı bulundukları ortamdan, hermetik kombiler ise küçük bir çıkış sayesinde dışarıdan alıyor. Bacalarda oluşacak bir tıkanıklık ise bacalı kombiler nedeniyle bireylerin zarar görmesine neden olabiliyor. Her evde kolaylıkla kullanılabilmesi ve daha güvenli olması nedeniyle hermetik kombiler daha çok tercih ediliyor.

Kombi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kombi seçerken dikkat edilecek hususlar arasında kombi kullanacağınız alanın metrekaresi, izolasyonu ve evin ya da ofisin bulunduğu yön yer alıyor. Bu unsurlar ışığında kombi kapasitesini bulup size en uygun kombiyi seçebiliyorsunuz.

Doğru kombi seçimi.

Kapasite: Kombiler kapasitelerine göre 20.000 kcal/h, 26.000 kcal/h ve 30.000 kcal/h olarak ayrılıyor. Bu sınıflandırmanın yanı sıra kombi markalarının sunduğu ara kapasiteler de bulunuyor. Kombinin sunduğu bu kapasiteler, almak istediğiniz kombinin evi ya da ofisi ısıtmada yeterli kuvvete sahip olup olmadığını belirtiyor. Bu sayede alanın ihtiyacından fazla kapasiteli kombi seçmiyor ve enerji tüketimini artırmamış oluyorsunuz. Kombiyi kullanacağınız alanın metrekaresine göre alabileceğiniz kombi kapasiteleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılıyor.

  • 160 metrekareye kadar: 20.000 kcal/h
  • 200 metrekareye kadar: 26.000 kcal/h
  • 200 metrekare ve üzeri: 30.000 kcal/h

Bu faktörlerin yanı sıra, seçeceğiniz kombinin servis gibi satış sonrası hizmetleri konusunda başarılı olmasına da dikkat etmeniz gerekiyor. Eviniz en üst ya da en alt kattaysa, kuzeye bakıyorsa ya da izolasyonsuzsa kombi kapasitesine ek olarak bir danışmandan da yardım almanız gerekebilir.

Kombili Evler İçin Bilmeniz Gereken 4 Temel Bilgi adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kombi seçerken yazımıza ek olarak “Doğru Kombi Nasıl Seçilir?” videomuzdan da yararlanabilirsiniz.

Koçtaş web sitesinden kombileri inceleyebilir, satın alabilir ya da kombi seçimi ile ilgili sormak istediklerinizi Koçtaş mağazalarındaki sorumlu arkadaşlarımıza danışabilirsiniz.