Home Ofis Nedir? Rahat ve Verimli Çalışma Ortamı İçin Öneriler

Home ofis çalışmak

Her sabah erkenden uyan, hazırlan, şehir trafiği eşliğinde işe ulaşmaya çabala, belirli bir saat aralığında çalış, işten çık ve evin yolunu tut… Okuması bile yorucu, değil mi? İşte, tam da bu nedenle home ofis çalışma şekli gün geçtikçe pek çok çalışan ve işletme tarafından daha çok tercih ediliyor. Ayrıca corona virüsünden korunma amacıyla pek çok iş yeri de home ofis düzene geçti. Peki, verimli bir çalışma ortamı için nasıl bir home ofis dekorasyonu tercih etmeli?

Home Ofis Nedir?

Home ofis (home office, evden çalışma, remote çalışma ya da uzaktan çalışma), kısaca çalışma alanını eve taşımaktır. Yazılımcılar, tasarımcılar, mimarlar, metin yazarları gibi evden çalışmaya uygun meslekleri olanlar ofis ortamını eve taşıyabilir ve evden freelance olarak (herhangi bir iş yerine bağlı olmadan, serbest bir şekilde) çalışabilirler. Bu arada pek çok işletmede laptop ve uzaktan bağlantı kullanımının artması sayesinde home ofis çalışan insanların sayısının her geçen gün artığını belirtmekte fayda var.

Çalışma odası dekorasyonu

Çalışma Alanı Nasıl Dekore Edilir?

Yaşam alanınızın bir bölümü, aynı zamanda çalışma alanınız olacak! Peki, home office dekorasyonu nasıl olmalı? Aslında bu sorunun cevabının, “Çalışma odası dekorasyonu nasıl olmalı?” sorusuyla aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ne de olsa home ofis kurmak da aslında bir çalışma odası ya da alanı kurmak!

Şimdi, uzaktan çalışmak isteyenlere ya da şu anda evden çalışıp iş alanlarını düzenlemek isteyenlere önerilerimizi sunmaya başlayalım.

1. Çalışma Odanız Yoksa da Çalışmak İçin Özel Bir Alan Belirleyin

Çalışma odası için ayırabileceğiniz bir oda varsa bu mükemmel bir haber! Tabii çalışma odası olarak kullanabileceğiniz bir alan yoksa da sorun değil. Çünkü evinizin oturma odası, yatak odası gibi noktalarında da kendinize çalışmak için uygun bir alan yaratabilirsiniz. 

Örneğin bir yemek masası ya da yatak odasının uygun bir yerine konumlandırabileceğiniz duvara monte masalar, uygun çalışma alanları olabilir. Doğru bir alan kurgulamak için önemli olan ise sizin için sıraladığımız çalışma alanı dekorasyon fikirlerini ve diğer önerilerimizi dikkate alıp bu doğrultuda bir uygulamayı hayata geçirmek.

Çalışma odası nasıl dekore edilir?

2. Mobilya ve Dekoratif Ürün Kullanımında Abartıdan Kaçının

Çalışma odası nasıl olmalı?” sorusunun en önemli cevaplarını hemen verelim. Öncelikle çalışma masası, ofis sandalyesi ve kitaplık gibi ana mobilyalarınız kesinlikle alanda yer almalı. Peki, bu ürünleri seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

  • Çalışma masası ve çalışma sandalyesinin konforlu olması oldukça önemli. Seçeceğiniz çalışma masasının, bilgisayarınız ve yararlanacağınız diğer ekipmanlar açısından yeterli olmasına dikkat etmelisiniz. Tabii evinizdeki alan da bu kararı verirken etkili, ama hiç merak etmeyin… İhtiyaç ve isteklerinize uygun onlarca model var!
  • İdeal ölçü açısından sandalyenize oturduğunuzda çalışma masasının, göğüs kafesiniz ile beliniz arasında kalması gerekiyor. Bu nedenle sandalye tercihi yaparken boyu ayarlanabilir ürünleri seçebilirsiniz.
  • Kitaplık, çalışma alanınızın daha düzenli olmasına yardımcı olur. Fakat işlevselliğinin yanı sıra kitaplığın, alanın dekorasyonu konusunda da oldukça önemli bir mobilya olduğunu unutmamalısınız. Metal detaylı ahşap kitaplıklar son dönemlerin popüler seçimlerinden. Ayrıca bu dekorasyon önerisini çalışma masası seçerken de değerlendirebileceğinizi hatırlatalım.
  • Eğer bir çalışma masası ya da sandalye almayacaksanız ve yemek masası gibi bir noktayı çalışma alanınız haline dönüştürecekseniz bu durumda bel minderi gibi konfor sağlayacak ürünleri tercih etmenizi öneririz.

Çalışma alanınızın olabildiğince sade olması gerekiyor. Bu nedenle hem tercih edeceğiniz mobilyalarda hem de dekoratif ürünlerde olabildiğince sade tasarımlara sahip ve yeterli sayıda ürün almalısınız. Ofisler İçin Duvar Dekorasyonu Önerileri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Örneğin home ofis dekorasyon modellerini incelerken okuma yapmak için berjerin hoş olabileceğini düşündünüz. Bir berjer yeterliyken iki berjer aldınız ve çalışma ortamınızı daha dar ve kalabalık kıldınız. Fakat kalabalık bir oda, alanın dağınık olduğu algısını yaratabilir ve dikkatinizi toplamak konusunda önünüzde engel oluşturabilir. Bu nedenle home ofis evlerin çalışma odalarında minimalist bir dekorasyon uygulaması yapmak her zaman #güzelfikir!

Home ofis

3. Renklerin Etkilerinden Yararlanın

Biz farkında olmasak da renklerin hayatımızda önemli bir yeri var ve bu durum ev dekorasyonu için de geçerli. Home ofis dekore ederken ya da çalışma odası tasarımı yaparken seçtiğiniz renkler, odaklanabilmeniz ve çalışırken verim alabilmeniz için oldukça önemli.

Örneğin kahverengi ve siyah tonlarını çalışma masasında tercih edebilirsiniz. Fakat çalışma odası renklerinde genellikle koyu tonları tercih etmek, sıkıcı bir oda dekorasyonu yapmanıza neden olabilir. Fazla canlı ve açık renklerle dekore edilen bir oda ise dikkat dağınıklığına neden olabilir. Bu nedenle dengeli bir renk kombinasyonu oluşturmalısınız.

Çalışma odası dekorasyonlarında sarı, turuncu, mor ve lila gibi enerji veren ve hayal gücünü destekleyen renkleri tercih edebilirsiniz. Hangi rengin, uygulamak istediğiniz dekorasyona uygun olduğunu öğrenmek için “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Eğer bir çalışma odası kurmayacaksanız ve evinizde var olan bir noktayı çalışma alanı olarak kullanacaksanız bu durumda sakin, dekorasyonu göz yormayan alanları tercih etmelisiniz.

4. Aydınlatma Konusuna Özen Gösterin

Aydınlatma, çalışma verimiyle doğrudan ilgili bir konu. Bu nedenle çalışma alanınızı gün ışığı alabilecek bir noktaya konumlandırmanız oldukça önemli. Akşam saatlerinde de elbette tavan aydınlatmasından yararlanacaksınız. Tavan aydınlatmasının yeterli kalmadığı durumlarda masa lambaları ise emin olun ki kurtarıcınız! “Çalışma Masası Aydınlatması Nasıl Olmalı?” yazımız, doğru aydınlatma konusunda size yol gösterici bir rehber!

5. Düzenli Olmanızı Sağlayacak Ürünlerden Yardım Alın

Düzensiz bir alanda odaklanmanız zor, çalışma motivasyonunuz düşük olur. Bu nedenle evin her alanında olduğu gibi home ofis çalışma alanlarında da düzen sağlamak oldukça önemli. Kitaplıkların yanı sıra doküman düzenleyiciler, saklama kutuları ve raflı çalışma masaları ile de çalışma odası düzenleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer normalde evden çalışmıyor, coronavirüsü sebebiyle uzaktan çalışmak zorunda kalıyorsanız ve bir çalışma odanız yoksa bu durumda mesai saatlerini geçirdiğiniz alanda düzen sağlamalısınız. İhtiyaç olmayan dokümanlarla dolu dağınık bir masa dikkatinizi dağıtabilir. Bu nedenle sadece ihtiyaç duyduğunuz araç ve gereçleri çalışma alanınızda bulundurmalısınız.

Olmazsa Olmaz: Çay ve Kahve Makinesi

Biliyorsunuz; çalışırken içinizi ısıtmak için çay ya da ayılmak için kahve içmeden olmaz! Bu nedenle kolaylıkla çay ve kahve hazırlamanızı sağlayacak makinelere de evinizin mutfağında yer vermenizi öneririz. İhtiyacınıza yönelik küçük ev aletleri de Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Home Ofis Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Home ofis çalışma şartlarının hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Bu noktalar aslında “Evden çalışanlar nelere dikkat etmeli?” sorusuna da cevap veriyor.

  • Çoğu freelance çalışan, çalışma saatleri konusunda özgür oluyor ve günlük yaşantılarına bu doğrultuda şekil verebiliyorlar. Bu, evden çalışmanın avantajları içerisinde değerlendirilse de planlı olmadığınız takdirde çalışma saatlerinizin düşündüğünüzden daha uzun sürebileceğini unutmamalısınız. Kendinize iş hayatında olduğu gibi kurallar koymanız ve çalışırken bu kurallara uymanız, sizi düzenli kılabilir.
  • Yolda zaman kaybetmez ve kendinize daha çok zaman ayırabilirsiniz.
  • İş arkadaşlarının konuşması, etraftaki sesler gibi dış etkenler nedeniyle çalışırken bölünmezsiniz. Fakat eğer home ofis tasarımı iyi bir şekilde yapılmamışsa bu durum, dikkatinizin dağılmasına neden olabilir.
  • Planlı olmanız, uyku düzeniniz için de önemli. Örneğin gece daha iyi odaklanabildiğinizi düşünebilir ve gece çalışıp gündüz uyayabilirsiniz; fakat insan vücudunun gece uykusu almaya ve gün ışığına ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
  • Evden çalışarak yol masrafından kurtulabilirsiniz, ama bu da vücudunuzun hareketsiz kalıp sağlığınızdan olmanıza neden olabilir. Bu nedenle küçük aralar verip gün içerisinde yürüyüş yapmaya özen göstermelisiniz.

Eğer home ofis çalışma döneminde düzen sağlamak ve daha rahat bir şekilde çalışabilmek için neler yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız evden çalışanlara öneriler sıraladığımız “Bunlara Dikkat: Evden Çalışanlara Tavsiyeler” yazımıza göz atabilirsiniz.

Kendi işini evden yapmak ve ofiste çalışırken olduğu gibi verimliliğinin devam etmesini isteyenler için home ofis fikirleri ve çözümleri Koçtaş’ta!