Çocuklar İçin Uzaktan Eğitim Önerileri: Nasıl Daha Verimli Olur?

Çocuklar İçin Uzaktan Eğitim Önerileri

COVID-19 nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzaktan eğitim veriliyor. Koronavirüsten korunma tedbirleri kapsamında olan evde eğitim elbette salgının bulaşma seyrini azaltabiliyor; fakat bazı kişiler online eğitimin, odaklanamama gibi çeşitli dezavantajları bulunduğunu da düşünüyor. Bu dezavantajlara karşı gerekli adımları atmamak ise verimsiz bir eğitim süreci geçirilmesine neden olabilir. Peki; uzaktan eğitim nasıl daha verimli olur, uzaktan eğitim için ev düzeni nasıl olmalı? İşte, uzaktan eğitim sürecinde yararlanabileceğiniz ipuçları:

Eğitimin Devam Ettiği Konusunda Çocuğunuzu Bilgilendirin

Alışık oldukları düzen değiştiğinde yetişkinlerin davranışları bile değişebiliyor. Durum böyle olunca çocukların evde eğitim görürken motivasyonlarının düşmesi de gayet normal. Özellikle küçük yaştaki çocuklar, eğitimin evde devam ettiğini anlama konusunda sorun yaşayabilirler. Bunun önüne geçmek için onunla konuşmayı ve pandemi nedeniyle eğitimin bu şekilde devam etmesi gerektiğini, tüm bu süreç bittiğinde okula döneceğini anlatabilirsiniz.

Çalışmak İçin Özel Bir Alan Şart

Çocuğunuzun ders çalışma konusunda zorlandığını mı düşünüyorsunuz? O halde öncelikle çocuğunuzun uygun ders çalışma ortamına sahip olup olmadığını incelemelisiniz. Çünkü doğru bir şekilde oluşturulmuş çalışma odası ya da çalışma alanı, verimliliği doğrudan etkileyen bir unsur. Peki, çocuklar için çalışma ortamı nasıl yaratılır?

  • Çocuğunuzun konforlu şekilde ders çalışması için çalışma masası ve çalışma sandalyesi öncelikli ihtiyaçlar. Eğer bir evde bir çalışma masası yoksa ve çocuğunuz yemek masası gibi bir alanda ders çalışmak durumundaysa sandalyenin daha konforlu olmasını sağlamak için sırt minderi gibi yardımcılardan destek alabilirsiniz.
  • Uygun ders çalışma ortamı oluşturma konusunda dekorasyon önerilerinin de katkısı büyük. Olabildiğince minimal bir şekilde dekore edilmiş ve dikkat dağıtıcı objelerden arındırılmış bir alan, ideal bir çalışma alanı olabilir.
  • Elbette “Ders çalışma ortamı nasıl yaratılır?” sorusunun cevabı olarak alanda seçtiğiniz renklerin de etkisi büyük. Çalışma odasının ya da alanının dekorasyonu konusunda daha fazla bilgi almak istiyorsanız “Verimli Bir Çalışma Alanı Oluşturmak İçin 4 İpucu” yazımızı okumanızı öneririz. Ayrıca dilerseniz Pinterest’te “Çalışma Odası Dekorasyonu” ile verdiğimiz önerilere de göz atabilirsiniz.
  • Öğrenciler için verimli bir çalışma alanı oluşturmak için ihtiyaç olan mobilya ve dekorasyon uygulamalarının yanı sıra dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: Düzen! Düzensiz bir alan, yetişkinlerin dikkatini dağıttığı gibi çocuğun da dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle ders çalışılacak alanın, çalışma masasının her zaman -özellikle de ders sırasında- düzenli olmasına özen gösterilmeli.

Çocuklar İçin Çalışma Ortamı Nasıl Yaratılır

Alanı Dikkat Dağıtacak Unsurlardan Arındırın

Çocuğunuzun ders çalışma alanını doğru bir şekilde oluşturdunuz… Peki, bu verimli bir çalışma için yeterli mi dersiniz? Hayır, ne yazık ki dağınıklığın yanı sıra başka dikkat dağıtıcı etkenler de mevcut.

  • Çocuğunuz uzaktan eğitim alırken ya da ders çalışırken evde süpürge çalıştırmak gibi sese neden olabilecek uygulamalar yapmaktan kaçınmalısınız. Verimli çalışabilmenin en önemli kurallarından biri, çalışma ortamının sessiz olmasıdır.
  • Çocuğunuzu ders çalışırken bölmemek de dikkat etmeniz gereken noktalardan bir diğeri. Ders çalışırken çocuğunuza sorular yöneltmek ya da bir konu hakkında onunla konuşmak, dikkatinin dağılmasına neden olabilir.

Çocuğunuzun Bir Rutin Oluşturmasına Yardımcı Olun

Çocuğunuz okula giderken belli bir saatte uyanıyor, kahvaltısını yapıyor ve belli saat aralıklarında eğitim görüyordu. Bu onun rutiniydi. Fakat uzaktan eğitim süreci bu rutinin büyük oranda değişmesine neden olmuş olabilir. Çocuğunuzun uzaktan eğitim dönemi için yeni bir bir rutin oluşturmasına yardımcı olarak bu süreci daha sağlıklı geçirmesini sağlayabilirsiniz. Uyanacağı, kahvaltı yapacağı, ders çalışacağı saatleri belirlemek onun da psikolojik olarak daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra görüntülü uygulamalar sayesinde çocuğunuzun arkadaşlarıyla ders çalışmasını da sağlayabilir ve kendini yalnız hissetmesini engelleyebilirsiniz.

Çocuklar İçin Evde Çalışma Düzeni

Uzaktan eğitim için velilere tavsiyeleri sıraladık. Umarız verdiğimiz öneriler sayesinde çocuğunuzun uzaktan eğitim dönemi daha verimli geçecektir.

Bu arada çalışma alanı oluştururken ihtiyacınıza ve isteklerinize uygun çalışma masaları için Koçtaş’a da göz atmanızı önermeden geçmeyelim.