Eğlenceli ve Eğitici: Çocuklar İçin Film Önerileri

2023 Çocuklar İçin Film

Yaz geldi, okullar tatile girdi. Çocukların dinlenmek, eğlenmek, eğlenirken öğrenmek için bol bol vakitleri var. Bu bol vakitlerin bir kısmında, ailece geçirilen anları daha unutulmaz kılmak için “Çocuklar İçin Evde Aktivite Önerileri” yazımızdan ilham alabilirsiniz. 

Bu önerilerimize ek olarak film izlemek de ailece yapılabilecek en keyifli aktivitelerinden. İster zamanın eskitemeyeceği klasikler olsun, ister 2023 yılında vizyona giren daha güncel filmler, isterseniz de eğitici çizgi filmler, film uyarlamaları ya da belgeseller… Hep birlikte seyredebileceğiniz yüzlerce film var. O halde bunlar arasından ailece izleyebileceğiniz, çocuklar için film önerilerini sıralamaya başlayalım.

Hiç Eskimeyenler: Çocuklar İçin Animasyon Film Önerileri

Çocuklar İçin Animasyon Filmleri

Sinemanın zamansız animasyonları hem keyifli vakit geçirmenizi hem de duygudan duyguya gezinmenizi sağlayacak. “Yaz tatilinde evde ailecek izlenebilecek filmler hangileri?” derseniz işte size birkaç öneri:

6 Süper Kahraman (Big Hero 6)

2015 yılında “En İyi Animasyon Oscarı”nı alan ve her yaştan insanın severek izleyebileceği bir film olan 6 Süper Kahraman, sevdiğini yitiren küçük bir çocuğun robotlar üzerinde çalışıp bu sayede acısını yaratıcılığa dönüştürmesinin hikayesini anlatıyor. Filmin ana karakteri Hiro’nun macerasını izlerken farklı duyguları aynı anda deneyimleyeceksiniz.

Küçük Prens (The Little Prince)

Küçük Prens hiç kuşkusuz her yaşta okunup hayata dair bir ders çıkarılabilen kitaplardan. Dilerseniz çocuğunuza bu kitabı okuyabilirsiniz, fakat dilerseniz birlikte animasyonunu da izlemeniz mümkün. Başka gezegende yaşayan bir prensin başından geçenleri etkileyici bir şekilde anlatan bu eser sayesinde oldukça kaliteli zaman geçireceğinizden şüpheniz olmasın.

Bu arada çocuğunuz kitapları seviyorsa “Bambaşka Dünyalara Yolculuk: Çocuklar İçin Kitap Önerileri” yazımıza göz atmanızı öneririz.

Yaman Tilki (Fantastic Mr. Fox)

Çocuklar için çizgi film önerileri deyince çocuk kitaplarının ünlü yazarı Roald Dahl’ın kurduğu o rengarenk büyülü dünyalara uğramadan olmaz. Dahl’ın kaleminden çıkan bir öykü olan Yaman Tilki sinemaya ünlü yönetmen Wes Anderson tarafından aktarılmış bir animasyon. İzleyiciyi içine çeken bir anlatımla hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden bu filmde ailesinin karnını doyurmak için çiftçilerle karşı karşıya kalmak zorunda kalan bir tilkinin hikâyesine şahit olacaksınız.

VOL-İ (Wall-E)

2009 yılında 6 dalda Oscar adayı olan ve bunlardan “En İyi Animasyon Oscarı”nı kazanan VOL-İ, insanların Dünya’yı terk edip farklı bir gezegende hayatlarına devam ettikleri bir gelecekte, Dünya’da kalan ve çöpleri temizleyen bir robotun hikayesini anlatıyor. Kendisi gibi robot olan Eve ile tanışan ve hayatı değişen VOL-İ’nin hikayesi, aslında tüketim çılgınlığına ve gereksiz tüketim nedeniyle gezegenimize verdiğimiz zarara da dikkat çekiyor. VOL-İ kesinlikle izlenmesi gereken çocuklar için animasyon önerileri arasında!

Komşum Totoro 

1988 yılından olmasına rağmen hiç eskimeyen bir çizgi film olan Komşum Totoro, annelerinin hastalığı nedeniyle yattığı hastanenin yakınlarına taşınan iki kız kardeşin, yeni evlerinin yakınındaki ormanda yaşayan tatlı yaratıklarla arkadaşlığını konu ediniyor. Japon yönetmen Hayao Miyazaki’nin bu muhteşem eseri, dingin anlatımıyla izleyene her türlü duyguyu bir arada yaşatıyor.

Eğlenirken Öğretenler: Çocuklar İçin Eğitici Film Önerileri

Çocuklar İçin Eğitici Filmler

“Animasyonlar güzel, ama izlediklerimiz bize bir şeyler de öğretsin.” derseniz çocuklara ilham veren film ve belgesel önerilerimize de göz atabilirsiniz:

Minuscule: Kayıp Karıncalar Vadisi

Bir piknik sonrasında ormanda kalan yiyecekler nedeniyle ikiye bölünen karınca grubunun ve olanlara yakından şahit olan bir uğur böceğinin anlatıldığı bu animasyon, Fransa-Belçika ortak yapımı. Minuscule: Kayıp Karıncalar Vadisi sayesinde zamanının nasıl geçtiğini anlamayacağınız iyi bir animasyon filmi izlemeye hazır mısınız?

Gezegenimiz (Our Planet)

Animasyon filmlerin dışına çıkmak isteyenlerin tercih edebileceği sekiz bölümlük  Gezegenimiz belgeseli, yaşadığımız gezegenin büyüleyiciliğine yakından şahit olma imkânı veriyor. Ayrıca bu belgesel dizisi ile çocuğunuzla birlikte Dünya’nın pek çok yerindeki onlarca canlı ile tanışabilecek, tabii ki Dünya’yı korumak için yapılabilecekleri bir kez daha keşfedeceksiniz!

Kuşlarla Dans (Dancing with the Birds)

Kuşlarla Dans, Gezegenimiz belgeselinin yapım ekibinin imza attığı bir başka doğa belgeseli. Yeni Gine ormanlarında geçen film, kuşların tüm maharetlerini ve güzelliklerini sergiledikleri danslarını konu alıyor. Yeşillikler içerisinde rengarenk ve cıvıltılarla dolu bir dünyada 50 dakika geçirmeye ne dersiniz?

Mucize (Wonder) 

Eğitici bir film olarak kurgulanmamış olsa da Julia Roberts’ın başrolde yer aldığı Mucize filmi; farklılıklara hoşgörüyle yaklaşmayı öğreten, çocuklarınızla birlikte izleyeceğiniz harika bir film. Yüzünde ciddi bir deformasyon olan bir çocuğun okul yaşamını ve arkadaş ilişkilerini anlatan bu film, akran zorbalığına empatik bir yaklaşım sunuyor. 

Ahtapot Öğretmenim (My Octopus Teacher)

Çocuklar için eğitici film önerilerimizin sonuncusu Güney Afrika sahillerinde geçen bir belgesel. Su altının gizemli dünyasına kısa bir yolculuk yaptığımız film, ünlü belgesel yönetmeni Craig Foster’ın bir ahtapotla kurduğu sıra dışı dostluğu ve bağı konu alıyor. Ahtapot Öğretmenim’de empati, yaşam döngüsü ve iletişim kurmakla ilgili eşsiz ipuçları bulacaksınız.

En Yeniler: Çocuk Filmleri 2023

Çocuk Filmleri

“Çocuk filmleri sinemada izlenir.” diyorsanız bu yaz vizyonda da beğenerek izleyeceğiniz çocuklar için filmler var. İşte, sizin için hazırladığımız çocuk filmleri 2023 listesi:

Örümcek Adam: Örümcek Evrenine Geçiş (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Örümcek Adam’ın daha önce defalarca filmi, çizgi romanı ve çizgi filmi yapılsa da modası hiç geçmiyor. Çizgisi ve anlatımıyla seriye yeni bir soluk getiren Örümcek Adam: Örümcek Evrenine Geçiş, 2018 yapımı Örümcek Adam: Örümcek Evreninde filminin devamı. Filme gitmeden, ilk filmi izlemek isterseniz dijital kanallarda seyredebileceğinizi hatırlatalım. Bilim kurgu sevenlerin bayılacağı bu devam filminde, radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılan Miles Morales adlı gencin, çoklu evrenlerdeki Örümcek Adam ve Örümcek Kadınlarla maceraları konu ediliyor. Filmin 13 yaş üzeri çocuklara uygun olduğunu da belirtelim. 

Afacanlar İş Başında

Aileye yeni katılacak kardeşin, evin ilk gözbebekleri olan 4 yaşındaki Joey ile 5 yaşındaki Anna’yı nasıl etkilediğini komik bir macrea örgüsü içinde anlatan Afacanlar İş Başında, tatilde çocuklarla seyredebileceğiniz keyifli bir film. Anna’nın tek isteği küçük bir kız kardeşinin olmasıyken Joey bu gelişmeler karşısında yalnız hisseder ve bir keçi ile arkadaş olur. Ancak keçi kaçınca olanlar olur. Joey’nin macerasını soluk soluğa izlemeniz için daha fazla ipucu vermeyelim. 

Genç Deniz Canavarı Ruby

16 yaşındaki Ruby Gillman, okuluna uyum sağlamaya çalışır. Ancak kendini kabul ettirmede zorlanır. Annesinin denize girmeme kuralını çiğnediği bir gün, soyunu deniz kızlarına karşı koruyan Savaşçı Kraken kraliçelerinin torunu olduğunu öğrenir. Okulun popüler kızı Chelsea de bir deniz kızıdır. Kendisiyle ilgili bu gerçeği öğrenmesiyle Ruby sevdiklerini korumak için zorlu bir mücadeleye girer. Deniz altındaki göz alıcı sahneleriyle dikkat çeken Genç Deniz Canavarı Ruby, dış görünüşten çok iç güzelliğinin ve kendini tanımanın önemine vurgu yapıyor. 

Çılgın Dostum Finnik (Finnick)

Çılgın Dostum Finnik’te, 13 yaşındaki Christine ile sevimli tüylü bir yaratık olan Finnick, birbirlerinden çok farklı olmalarına rağmen şehirdeki anlaşılmaz olaylara karşı güçlerini birleştiriyor ve şehri kurtarmak için kolları sıvıyorlar. Farklı bakış açılarının zenginleştirdiğine, güçlendirdiğine vurgu yapan bu çocuk çizgi filminde, anne-babalar da yeniden çocuk olmanın keyfini sürebilirler.

Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem)

2023 yazının filmlerinden biri de Ninja Kaplumbağaların merakla beklenen yeni macerası Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası. 13 yaş üzeri çocuklara uygun bu macera dolu animasyon filminde Kaplumbağa Kardeşler, bu kez toplum karşısına çıkarak kahramanca davranışlarla New York’luların kalbini kazanmaya çalışıyor. Yeni arkadaşları ile gizemli bir suç örgütünü alt etmeye çalışırken kendilerini bir mutant ordusu ile karşı karşıya buluyorlar.

Umarız önerdiğimiz filmleri çocuklarınızla birlikte izler ve keyif alırsınız. Film ve aktivitelerle renklendirdiğiniz yaz dönemini çocuğunuzun odasında keyifli dekorasyon değişiklikleri yaparak da değerlendirebilirsiniz. Böylece onlara daha mutlu ve belki de yaratıcılıklarını artıracak bir alan oluşturabilirsiniz. “Testi Çözün, Çocuk Odasına En Uygun Dekorasyon Önerilerini Verelim” başlıklı testimiz, çocuğunuzun odası için sevimli fikirler sunmaya hazır! Ayrıca dekorasyon önerilerini hayata geçirmenizi sağlayacak mobilya ve dekoratif ürün  seçeneklerinin de Koçtaş’ta sizi beklediğini hatırlatmadan geçmeyelim.