Yılbaşında Neler Yapılır: Birbirinden Keyifli Yılbaşı Aktiviteleri

Yılbaşında Neler Yapılır

Yılbaşı gecesine geri sayım başladı. İster bir parti tutkunu olun ister sessiz sakin kutlamayı sevenlerden biri olun, yılın son gecesini unutulmaz kılmanın sayısız yolu var. Bu yazımızda bugünlerde akıllardan çıkmayan “Yılbaşında neler yapılır?” sorusunun cevaplarını bulacaksınız.

Yılbaşı Dekorasyon ve Ev Gereçleri

Yılbaşını sakin bir şekilde ailenizle geçirmek istiyor olabilirsiniz ya da arkadaşlar, eş, dost hep birlikte yeni yıla evde girebilirsiniz. Tercihiniz hangisi olursa olsun o akşamı unutulmaz bir anıya çevirebileceğiniz önerilerimizi okumanızı tavsiye ederiz. Bazılarının tam da sizin havanıza uyacağından eminiz. İşte, yeni yıla neşeyle girmenize yardımcı olacak yılbaşı gecesi aktiviteleri için keyifli öneriler:

Parti Tutkunları İçin Yılbaşında Neler Yapılır?

Parti Tutkunları İçin

Yılbaşı akşamını dışarıda geçirmek istiyorsanız birçok seçenek bulabilir, gece yarısı şehrinizde düzenlenen havai fişek gösterisini canlı izleyebilirsiniz. Ama biz bu yazımızda evde düzenleyeceğiniz yılbaşı partisi için öneriler paylaşıyoruz. 

Öncelikle uzun bir gece olacağı için akşamın yükünü tek başınıza sırtlanmamanızı öneririz. Herkes yılbaşı sofrasına bir katkıda bulunursa siz de yorulmadan yılbaşı akşamının keyfini çıkarabilirsiniz. “Yılbaşında neler yenir?” derseniz “Yılbaşı Menüsü ve Yemekleri: Özel Tarifler” yazımıza göz atabilirsiniz. Menünüzü hazırladıktan sonra konuklarınız arasında görev dağılımı yapabilirsiniz. 

Yılbaşı akşamının her anına heyecan ve keyif katabilmek için size önerimiz, gece yarısına doğru saatleri geri sayarken her saat başına yönelik bir aktivite planlayacağınız “Yeni Yıl Geri Sayım” oyunu…

İşi daha eğlenceli yapmak için bir geri sayım duvarı da hazırlayabilirsiniz. Uygun bir duvara kartondan hazırladığınız 1’den 12’ye kadar olan sayıları saatteki yerlerine gelecek şekilde yapıştırın. Yine kartondan dev yelkovan ve akrep hazırlayın. Yılbaşı akşamı her saat başı yelkovan ve akrebi doğru saati gösterecek şekilde ilerletin.

Gelelim Yeni Yıl Geri Sayım Oyunu’na. Öncelikle her saat başı için yetişkinler ve çocuklara yönelik aktivite ve oyun listesi hazırlayın. Her aktiviteyi yılbaşı dekorasyonunuza uygun ve bir yüzünde oyunun oynanacağı saati yazdığınız kartın arkasına yazın. Konuklarınız sırayla saat başlarında o saatin kartını açsın ve hep birlikte bu kartta yazan aktiviteyi yapın ya da oyunu oynayın. Son kartı saat başı yani 00:00 yerine 23:45 için hazırlamanızda fayda var. Bu kartta “Yeni yıla geri sayım bittikten sonra saat 00:00’da yeni yıl için hep birlikte şu şarkıyı söyleyeceğiz.” yazabilirsiniz ya da sadece “Sürpriz zamanı!” yazıp konuklarınız için hazırladığınız yılbaşı hediyelerini verip yılın son 15 dakikasını güzel bir sürprizle geçirebilirsiniz. 

Kartları hazırlamak için vaktiniz olmazsa ya da hazırlamayı tercih etmezseniz geri sayım oyunu yerine kartlar için aşağıda önerdiğimiz fikirleri yılbaşı akşamı bağımsız oyun fikirleri olarak değerlendirebilirsiniz.

Çocuklar için kartlara yazabileceğiniz bazı öneriler: Yılbaşı çocuk oyunları

Yılbaşı Çocuk Oyunları

  • Şarkı Söyleme: Çocukların bildiği ya da o yıl popüler olan bir şarkının ismini yazın. Altına da “Tüm gücünüzle söyleyin!” diye ekleyin. Sonrasını çocuklara bırakın. Evinizde bunu mini bir karaoke partisine de çevirebilirsiniz. 
  • Tek Ayak Üstünde Durma: Çocuklar aynı anda tek ayak üstünde durmaya çalışsın. Bakalım kim en uzun süre tek ayak üzerinde durabilecek? Bunun yerine çocuklar için eğlenceli olacağını düşündüğünüz başka bir oyun da planlayabilirsiniz. 
  • Hazine Avı: Bu aktivite için çocuk sayısı kadar hediye paketi yaptığınız minik sürprizi (çikolata, gofret, oyuncak vb.) bir kutuya koyun ve kutuyu saklayın. Sakladığınız yer için bir ipucu yazın. Oyun saati geldiğinde kutunun saklı olduğu yeri işaret eden bu ipucunu okuyun. Çocuklar sürpriz kutusunu bulmaya çalışsın.
  • En Komik Surat Yarışması: Çocuklar sırayla komik surat yapsın. Her birinin fotoğrafını çekin. Herkes komik surat yapan çocuğu alkışlasın. En çok alkış alan “Yılın Komik Suratı” seçilsin. 
  • Yılbaşı Dilek Ağacı: Önceden topladığınız çocuk sayısı kadar dalı veya daha fazlasını bir vazoya koyun. Kendi hazırladığınız ya da aldığınız şekilli küçük kartların bir köşesine delgeç ile delik açın ve ince kurdele geçirin. Bunları bir kutu ya da sepet içinde vazonun yanına koyun. Renkli kalemler de koymayı unutmayın. Çocuklar yeni yıl için dileklerini yazsınlar (kartın arkasına da isimlerini) ve dala bağlasınlar. Misafirleriniz giderken her çocuk kendi dileğini bağladığı dalı alsın ve anne babasına versin. 
  • Kutu Oyunu Zamanı: Çocuklar, yanlarında getirdikleri ya da alacağınız çocuk kutu oyununu birlikte oynayarak keyifli vakit geçirsinler. Dilerseniz yetişkinler de oyuna katılabilir. 
  • Yeni Yıl Kartı: Her çocuk 00.00’da vermek üzere anne babası için yeni yıl kartı hazırlasın. Bunun için uygun bir köşeye kağıt ve boya kalemleri hazırlamayı unutmayın. 

Yetişkinler için kartlara yazabileceğiniz bazı öneriler: Yılbaşı yetişkin oyunları

Yılbaşı Yetişkin Oyunları

  • Ünlü İkizim Kim: Hem sohbet edeceğiniz hem de bol bol güleceğiniz bir oyun. Gruptaki her kişinin benzediği ünlü kişileri bulun. 
  • Mini Dans Yarışması: Herkes bir şarkı seçsin, ama sadece size söylesin ya da yazıp versin. Hepsinin yer aldığı bir çalma listesi oluşturun. Sırayla şarkıları çalın. Herkes çalan şarkıyı kimin seçtiğini tahmin etmeye çalışsın. Doğru tahmin edilince şarkıyı seçen kişi o şarkı çalarken dans maharetini göstersin. En çok alkış alan kazansın. 
  • “Sen Hiç……..” Oyunu: Önceden “Sen hiç..…” sorularınızı hazırlayın ve her birini bir kağıda yazıp katlayın. Tüm soruları bir kase ya da bir sepete koyun. Sırayla herkes bir soru çekip çıkan soruyu yüksek sesle okusun ve dürüstçe cevaplasın. Neler mi sorabilirsiniz? Sen hiç işe gitmemek için arayıp hasta olduğunu söyledin mi? Sen hiç birini gözetledin mi? Misafirlerinizi siz tanıyorsunuz. Onlara uygun olan ve herkesi eğlendirecek bu tarz soruların bir listesini çıkarabilirsiniz. 
  • Etiket Oyunu: Bu oyun için de ön hazırlık yapmanız gerekiyor. Her misafir için en az on adet olacak şekilde etiket ayarlamalısınız. Oyunun kazananını belirlemek için hangi etiket kimin bilmeniz gerekiyor. Yani aynı kişiye on adet aynı etiketten vermelisiniz. Kırtasiyelerde satılan düz beyaz etiketlerden alıp kişi sayısı kadar farklı renk ile renklendirebilirsiniz ya da misafir sayısı kadar farklı şekillerde etiket seti alabilirsiniz. Misafirleriniz geldiğinde herkese bir set etiket verin. Gece yarısına kadar herkes belli etmeden kendi etiketinden bir tanesini diğer kişilerin sırtına yapıştırmaya çalışsın. Yapıştırdığınız kişi fark ederse etiketi sırtında bırakamazsınız. Aynı kişiye iki etiket yapıştıramazsınız. Gece yarısını geçtiğinde herkesin kaç etiket yapıştırdığını sayın. En çok yapıştıran kişi, yeni yılın galibi!

Hep birlikte oynayabileceğiniz bir oyun önerimiz de var:

Hep Birlikte Oyunlar

Bunun için bir ya da birkaç tane çoklu muffin kek kalıbı (kalıplarda toplam kişi sayısı kadar muffin boşluğu olmalı), bir tane pinpon topu, karton, kalem, kişi sayısı kadar kağıt bardak ve minik hediyelere (şeker, çikolata, anahtarlık, ruj, minik not defteri, vb…) ihtiyacınız var.

  • Kalıbın içindeki muffin çukurlarının zemini büyüklüğünde karton daireler kesin.
  • Her dairenin üstüne bir numara yazın.
  • Bu numaraları muffin kalıplarının içine yerleştirin.
  • Karton bardakların alt kısımlarına da aynı numaraları yazın.
  • Bardakların içine minik hediyelerinizi koyun ve bardakları ters çevirip masaya dizin. Böylece içindeki hediyeleri kimse göremez ve altına yapıştırdığınız numaralar görünür.
  • Muffin kalıbını masanın bir ucuna koyun.
  • Herkes sırayla masanın diğer ucundan pinpon topunu masanın üstünde zıplatarak muffin kalıbına doğru atsın. 
  • Topun girdiği yerdeki sayı hangisi ise o bardaktaki hediye o kişinin.

Güzel anılar oluşturduğunuz yılbaşı akşamı elbette fotoğraf kabini olmadan olmaz. Bunu kabinden çok fotoğraf duvarı olarak düşünebilirsiniz. Bir duvarı “Yılbaşı Hatırası” fotoğraf çekimi için ayırıp süsleyebilirsiniz. Komik fotoğraflar çekmek için bıyık, dudak, şapka, taç, gözlük, peruk gibi komik aksesuarlar da alabilirsiniz. Varsa polaroid fotoğraf makinesi ile çektiğiniz fotoğraflardan sergi hazırlayıp neşenize neşe katabilirsiniz. 

Sakin Bir Kutlama İçin Yılbaşında Neler Yapılır?

Sakin Bir Kutlama

Sevdikleriyle sakin bir kutlama isteyenlerdenseniz arkadaşlarınızı ve ailenizi evde samimi bir buluşmaya davet edebilirsiniz. “Yılbaşı akşamı çılgın bir kutlama istemesem de yılbaşı dekorasyonu olmazsa olmaz!” diyorsanız “Yılbaşı Ev Dekorasyonu” yazımıza göz atmanızı öneririz. Her zevke ve bütçeye uygun yılbaşı ağacı ve yılbaşı aksesuarları için Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi de hatırlatalım.

Misafirlerinizle keyifli bir sohbet için şık ve samimi bir yılbaşı sofrası da hazırlayabilirsiniz. Fikir almak isterseniz “Yılbaşı Menüsü ve Yemekleri: Harika Bir Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır?” yazımız tam size göre. Ama tabii sakin bir yılbaşı akşamı için bu kadar hazırlık yapmak istemezseniz leziz atıştırmalıklar hazırlayıp en sevdiğiniz müziklerle sohbet dolu bir akşam geçirebilirsiniz. 

Kimseyi çağırmak istemiyorsanız film maratonu için battaniyenizi ve patlamış mısırınızı hazırlayın. Ama öncesinde testimizi çözün ve size özel yılbaşı film önerilerini sıralayalım.

Yılbaşında Nereye Gidilir?

Yılbaşında Nereye Gidilir

Maceraperest bir ruha sahipseniz ve yılbaşı akşamı evde kalmak size göre değilse daha önce gitmediğiniz yepyeni bir yere seyahat etmeyi düşünebilirsiniz. Henüz seyahat planı yapmaya vaktiniz olmadıysa ve yurt dışına gitmek istiyorsanız da vizeyi dert etmenize gerek yok. “Vizesiz Olarak Gidebileceğiniz Tüm Ülkeler” yazımıza göz atabilirsiniz. 

Yurt içinde bir yerlere gitmek istiyorsanız da ülkemizde canlı şehir partilerinden dingin doğa manzaralarına kadar her tatil tercihine uygun seçenekler var. Sizi mutlu edecek tatil şekline karar verdikten sonra en uygun destinasyonunu belirlemeniz daha kolay olacaktır. 

Güzel anılar biriktirdiğiniz unutulmaz bir yılbaşı akşamı diliyoruz.

Mutlu yıllar!