Yılbaşı Menüsü ve Yemekleri: Harika Bir Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Yılbaşı Menüsü ve Yemekleri

Yeni yılı sevdiklerimizle bir arada, şık ve samimi bir sofranın etrafında lezzetli yemekler eşliğinde karşılamak çok keyifli. Eğer ev sahibi sizseniz bu samimi ve yeni yıl ruhunu yansıtan masayı nasıl kuracağınızı, menüye neler koyacağınızı kara kara düşünüyor olabilirsiniz. 

Endişe etmeyin; bu yazımızda muhteşem bir yılbaşı sofrası menüsü nasıl hazırlanır, adım adım keşfedeceğiz. Böylece hazırlık sürecinden sofranın dizaynına, yılbaşı süslemesine kadar her aşamada sevgi ve özenle yaklaşarak, sevdiklerinize unutulmaz bir deneyim yaşatabilirsiniz. Hazırsanız, sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz unutulmaz bir yılbaşı sofrasını kurmaya başlayalım.

Yılbaşı Dekorasyon ve Ev Gereçleri

Adım Adım Genel Sofra Düzeni

Adım Adım Genel Sofra Düzeni

Yılbaşı Ev Dekorasyonu yazımızdan ilham alarak evinizi çoktan yeni yıl havasına büründürdüğünüzü düşünüyoruz. Sofranızın da evin genel süslemesiyle uyumlu olması, bütünlük açısından göze daha hoş gelir.  Bu yüzden renkleri, aksesuarları ve konsepti süslemelerle bir bütün olarak düşünmeli ve masa örtünüzü, yemek setinizi, bardaklarınızı da bu konsepte uygun olarak belirlemelisiniz. İşte adım adım genel sofra düzeni:

  • Sofra hazırlamanın ilk adımı kaç kişilik bir sofra olacağını belirlemek.  Misafir sayınıza göre, sandalye sayısını ve masa büyüklüğünü belirleyin. Kişi sayısı fazlaysa mutlaka ek masa koyun. Küçük ve sıkışık bir masada misafirleriniz rahat etmeyebilir. 
  • Sıra geldi masa örtüsünü seçmeye. Yılbaşında genelde kırmızı, yeşil ya da altın ışıltısını yansıtan dore masa örtüleri tercih ediliyor. Fakat bu renkler sade yemek takımları ile daha uyumlu renkler. Eğer yemek takımınız çok renkli ve desenli ise bu tonlar yerine beyaz veya siyah örtü seçmenizi öneririz. Aksi takdirde sofra dekorasyonunuz karmaşık görünebilir. 
  • Masa örtüsünün üzerine örtü ile kontrast oluşturacak ya da desenleri ile örtüyü tamamlayacak runnerlar serebilirsiniz. 
  • Sofra dekorasyonuna şıklık katan bir diğer detay da suplalar. Masa örtüsü ile de doğrudan masa üzerine de kullanabilirsiniz. Sofranızda, kozalak ve organik süsler varsa rattan, daha ışıltılı, şamdanlı bir masa ise dore ya da yemek takımı ile uyumlu bir renkte kumaş suplalardan tarzınıza uygun olanı seçin ve davetli kişi sayısı kadar masaya sıralayın. Suplaları çok yakın konumlandırmamaya, misafirlerin kol hareketi için yeteri kadar alan olduğuna emin olun. 
  • Tabak ve kaselerin sırası, kaşık, çatal, bıçakların dizimi, bardağın konumu da masanın şık görüntüsü için çok önemli. Varsa suplanların, yoksa örtünün üzerine sırayla servis tabağı, çukur tabak ve çorba kasesi gelecek. Tabii yılbaşı menüsünde çorba yoksa, çorba kasesine gerek yok. 
  • Tabağın sol tarafında iç kısma ana yemek, hemen yanına salata çatalınıı; tabağın sağ tarafında iç kısma ana yemek bıçağını, sonra salata bıçağını ve yemek kaşığını koyun. Tatlı için kullanılacak kaşık, çatal, bıçak ise tabağın üst kısmına yerleşecek. Genel düzen bu şekilde olsa da süsleme şekline göre tabağın içerisinde, peçetenin üzerinde ya da bıçak ve çatalı birbirine geçirerek kendi tarzınızı da yaratabilirsiniz. 
  • Tabağın sağ çaprazına ise bardaklar gelecek. Bir tane su bir tane yemekle içilecek içecek için bardak koyabilirsiniz. Klasik bardak yerine ayaklı kadehlerin daha şık durduğunu hatırlatalım.
  • Peçeteler de masa düzeninin olmazsa olmazları. Böylesi şık bir masaya kumaş peçeteler yakışır ama farklı katlanmış, peçete halkaları ile tamamlanmış kağıt peçeteler de çok şık duruyor. “Sofralarda Detaylar Önemli: Peçete Katlama Çeşitleriyazımızdan yardım alarak katladığınız peçetelerinizle sofranızın şıklığına şıklık katabilirsiniz. Renk ve desen olarak masa örtünüzü ve yemek takımınızı tamamlamasına dikkat edin.

Genel düzenin yanı sıra hem şıklık hem de pratiklik için de iki önerimiz var:

  • Masada ikramlar kalabalıksa, ekmek, sürahi gibi fazlalıkları, ekstra bardakları veya daha sonra ikram edilecekleri servis arabası ya da bir yan sehpaya alabilirsiniz. 
  • Tuz, biber ve diğer baharatlar, ortadaki meze ve soslar gibi herkesin kullanacağı şeyleri her konuğun erişebileceği şekilde dizmeli, gerekiyorsa masanın farklı uçlarına hepsinden birer set koymalısınız. 

Şıklık Katan Detaylar ve Aksesuarlar

Şıklık Katan Detaylar Aksesuarlar

Sofranıza kişisel dokunuşlar, zarif aksesuarlar ekleyerek kendi imzanızı atabilirsiniz.. Şamdanlar, çiçekler, boncuklar veya farklı yılbaşı süsleri masanıza şıklık katacak.

  • Misafirlerinizi yuvarlak ya da kare bir masada ağırlayacaksanız orta kısmına örtü ve yemek takımı ile uyumlu renklerde bir çiçek sepeti yerleştirebilirsiniz. İkramları ise çiçeğin çevresine yerleştirerek herkesin ulaşmasını sağlayabilirsiniz.  Dikdörtgen masalar için ise iki ya da üç minik çiçek sepeti tercih edin. Orta kısımda runner gibi uzanan çam dalları, gül yaprakları veya kokinalar kullanıp, mezeleri bunların üzerinde de servis edebilirsiniz.  
  • Mum da sofralara ışıltı katan bir diğer unsur. Dilerseniz konsepte uygun bardakların içerisinde dilerseniz şık şamdanlarda mumlara yılbaşı sofranızda mutlaka yer verin. Renk ve tarz olarak genel dekorasyona uymanız gerektiğini hatırlatmaya gerek yok. Mum yerine mum şeklindeki LED aydınlatmaları da kullanabilirsiniz.
  • Sofranızda çiçek yerine geyikli, kardan adamlı biblolar, minik yılbaşı ağaçları, seramik narlar, kozalaklar, kar küresi, çan gibi süslemelere de yer verebilirsiniz. 
  • Sandalyeleriniz de genel konsepte uysun diye, kurdele ya da boncuklu süslemelerle zevkli bir dokunuş yapabilirsiniz. 

Tüm bu ipuçlarının yanı sıra, yılbaşı sofra dekorasyonuna ilşkin bir İç Mimar bakış açısıyla daha derinlemesine bilgiler isterseniz Diner Kandemir Yazdı! Yılbaşı Sofrası Nasıl Düzenlenir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Evde Yılbaşı Menüsünün Öne Çıkanları

Evde Yılbaşı Menüsü

Yılbaşı menüsü evde hazırlandığında dikkat etmeniz gereken en önemli konu misafirlerinizin özel beslenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak.  Et yemeyen, belirli ürünlere alerjisi olan misafirlerinizin de doyacağından emin olmalısınız. Ayrıca dengeli bir menü olması da önemli. 

Upuzun bir gece sizi bekliyor. Bu sebeple bol seçenekli, zengin bir yılbaşı menüsü oluşturmalısınız. Fakat ağır bir menü olmamasına da özen göstermelisiniz. İşte hoş geldin ikramından tatlıya kadar evde yılbaşı menüsü oluşturma önerilerimiz:

Hoş Geldin İkramları

Sofraya oturmadan önce misafirlerinizi sıcak bir şekilde karşılamak için hoş geldin ikramları hazırlayabilirsiniz. Örneğin, meyve kokteylleri, kuruyemiş ve çerezler, kanepeler, kurabiyeler  sunarak misafirlerinizi yemek öncesi şımartabilirsiniz. “Yeni Yıla Lezzetli Bir Başlangıç: Yılbaşı Kurabiye Tarifleri yazımızda hoş geldin ikramı olarak sunabileceğiniz hatta sofra dekorasyonunda dahi kullanabileceğiniz tarifler bulacaksınız. 

Kestane de yılbaşı menülerinin aranılan lezzetlerinden. İster hoş geldiniz ikramı olarak ister gecenin ilerleyen saatlerinde mutlaka ikram edin.  

Çorba

Geceye sıcacık bir başlangıç için çorbadan güzeli yok. Yılbaşı temasıyla ve mevsime uygun olarak balkabağı çorbası yılbaşı menüsü için biçilmiş kaftan. Brokoli çorbası da mevsime uygun bir diğer alternatif. Yine de klasik lezzetlerden şaşmak istemiyorsanız sebze çorbası, mercimek çorbası, tarhana da düşünebilirsiniz. Çorba, acıkanlar için gecenin sonunda da ikram edilebilir. 

Mezeler ve Zeytinyağlılar

Malum gece uzun. Azar azar tabaklara alıp, keyifli sohbetler eşliğinde damakları şenlendirecek mezeler de yılbaşı menüsünün vazgeçilmezleri. Havuç tarator, humus, fava, şakşuka, haydari, abugannuş, patlıcan ezmesi, acılı ezme, atom,  gibi klasik mezelerin modası hiçbir zaman geçmiyor. Aynı şekilde, barbunya pilaki, yaprak sarması, dolma, taze fasulye, enginar, pırasa gibi zeytinyağlılar da baş tacımız. Bunun yanı sıra balkabağında yapılan sinkonta gibi daha farklı lezzetleri de deneyebilirsiniz. 

Salatalar

Seçtiğiniz ana yemeğe göre mevsim salatası, patates salatası, mor lahana salatası gibi farklı salataları tercih edebilirsiniz. Bu tazecik sebzeler sayesinde yemeğin ağırlığı dengelenmiş olur. 

Ara Sıcaklar

Yılbaşı sofraları hep birlikte otururken güzel. Bu sebeple yılbaşı menüsünü ikram için masadan kalkmanız gerekmeyen ara sıcaklarla oluşturmanız en ideali.  Yılbaşı menünüzü, baharatlı fırın patates, fırında sebze pane, börek çeşitleri, mantar sote gibi önceden hazırlayabileceğiniz ara sıcaklardan seçin. 

Ana Yemek

Ana yemekte yılbaşı menüsü deyince akla hindi geliyor. Lezzetli çıtır çıtır bir hindi dolması yaparsanız, püre ya da pilav gibi ana yemeği destekleyecek bir yemeğe gerek kalmayacak. Elbete misafirlerinizin zevkine uyuyorsa et veya balık, çocuk yoğun bir grupsa köfte de olabilir. 

Tatlı

Tatlı yiyip tatlı konuşmaya devam etmek için, geceyi tatlıyla taçlandırmaya ne dersiniz? Eğer kırmızı etli bir yılbaşı menüsü hazırladıysanız, ayva tatlısı, kabak tatlısı gibi daha hafif tatlılar ideal. Tavuk veya hindili bir yılbaşı menüsü için sütlü veya çikolatalı, balık için tahin helvalı tatlılar düşünebilirsiniz. Portakal, mandalina, elma, muz, kivi gibi mevsimlik meyvelerle konuklarınıza vitamin desteği vermeyi de ihmal etmeyin!

İçecek

Yılbaşı menüsünde içeceğe yer vermemek olmaz. Konuklarınızın tercihine göre meşrubat seçenekleri bulundurmanız iyi olur. İçeceğini soğuk sevenler için dolapta buz olduğuna da emin olun. Bu güzel yemekleri fazla kaçıran olursa, mideleri rahatlatmak için maden suyu bulundurmak da iyi bir fikir.  

Gecenin ilerleyen saatlerinde çocukluğumuzu hatırlatan taptaze kavrulmuş leblebili boza ya da bol tarçınlı salep de keyif veren bir ikram olacaktır. Tatlıyla birlikte çay ya da kahve ikram etmeyi de düşünebilirsiniz. 

Yılbaşı menüsü için öneriler sıraladık. Menünüzü oluşturmadan, içinde tarifler de bulunan  Yılbaşı Menüsü ve Yemekleri: Özel Tarifleryazımıza da göz atmayı unutmayın. Ayrıca

Testi Çözün, Size Uygun Yılbaşı Menüsünü Oluşturalım!başlıklı testimiz de cevaplarınıza göre size örnek bir yılbaşı menüsü oluşturuyor. 

Sofranıza Neşe Katacak Öneriler

Sofranıza Neşe Katacak Öneriler

Soframızı kurduk, yılbaşı menüsünü oluşturduk, sıra geldi ortama bir miktar eğlence ve keyif eklemeye. 

Konuklara Sürpriz Hediyeler

Hediye almak, hediye vermek yeni yılın en güzel geleneklerinden biri. Misafirleriniz için masaya bırakacağınız minik hediyeler hem bu özel gecenin bir hatırası olacak hem de geceye güzel bir başlangıç olmasını sağlayacak. Hediye deyince aklınıza büyük şeyler gelmesin, kupa, kalem, ajanda, çorap gibi onları düşündüğünüzü gösteren hediyeler olabilir 

Hatta, Yeni Yıla Mutlu Başlangıç: Kendin Yap Yılbaşı Hediye Fikirleriyazımızdan ilham alarak kendi el emeğiniz göz nurunuzla misafirlerinizi daha da mutlu edebilirsiniz. 

Eğlence ve Oyunlar

Eğlenceli aktiviteler ve oyunlarla da sofranızı şenlendirebilirsiniz. Tombala, doğruluk mu cesaret mi gibi oyunlar, fıkra anlatımı, şarkı söyleme gibi aktiviteler ortamı ısıtmak için birebir. 

Bu yazımızda hep birlikte yeni yıl soframızı kurduk, süsledik. Yılbaşı menüsü ve masa oyunlarımız da hazır. Artık konuklarımızı ağırlamaya hazırız!