Yeni yıla evinizde sevdiklerinizle beraber girmek gibisi yok! Bu özel günün güzel geçmesini istiyorsanız ve ailenizle ya da arkadaşlarınızla buluşmak için belirlediğiniz nokta sizin eviniz ise kusursuz bir ev sahipliği yapmak için elbette dikkat etmeniz gerekenler var. Mesela “evde yeni yıl kutlaması” denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan ve güzel bir akşamın başlangıcı olarak kabul edebileceğimiz yılbaşı sofrası, bildiğiniz gibi özenle yaklaşmanız gereken şeylerden biri. Hem sofra dekorasyonu hem de yaptığınız lezzetli yemekler sayesinde unutulmaz bir yılbaşı akşamı geçirmeniz ise tabii ki mümkün! Şimdi; “Yılbaşı sofrası dekorasyonu nasıl yapılır?”, “Yılbaşı sofrasında neler olmalı?” ve “Evde yılbaşı menüsü için hangi yemekler yapılabilir?” gibi soruların cevaplarını vermeye başlayalım.
Süslemeden Önce: Masa Düzeninizin Doğru Olduğuna Emin Olun
Yılbaşı akşamında misafirlerinizi ağırlarken her şeyin kusursuz olmasını istediğinizi biliyoruz. Bu nedenle masa düzeni de oldukça önemli. Eğer doğru bir masa düzeni oluşturursanız hem sofranızda eksik bir ürün olma olasılığı azalır hem de masanız misafirlerinizin gözüne daha hoş görünür. Peki, masa düzeni nasıl olmalı?
Sofra düzeni yapmak için öncelikle masanızda kullanacağınız şık masa örtüsünü seçmelisiniz. Dilerseniz masa örtüsünün üzerine masa örtüsü ile kontrast oluşturacak renkte runner’lar serebilirsiniz. Eğer oldukça popüler tekstil ürünleri arasında yer alan runner’ları desenli tercih etmek istiyorsanız masa örtünüzün düz renk ve desensiz olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde yılbaşı sofra dekorasyonunuz oldukça karmaşık görünebilir.
Şimdi, gelelim tabakların ve çatal-bıçakların nasıl dizilmesi gerektiğine. Masa örtüsü ya da runner’lar ile tabaklarınız arasında koruyucu bir katman olmasını istiyorsanız masa dekorasyonuna da katkı sağlayacak olan suplalardan yardım alabilirsiniz. Eğer suplalara masanızda yer vermek istiyorsanız öncelikle davetli kişi sayısı kadar supla koymalı ve üzerine sırayla servis tabağı, çukur tabak ve çorba kasesini yerleştirmelisiniz. Tabağın sol tarafına içten dışa olacak şekilde ana yemek ve salata çatalını; tabağın sağ tarafına ana yemek bıçağı, salata bıçağı ve çorba kaşığını koymalısınız. Tatlı için kullanılacak çatal, bıçak ya da tatlı kaşığını ise tabağın üst bölümüne yerleştirmelisiniz. İçecekler için kullanılacak bardaklar ise tabağın sağ çaprazında yer almalı.Tabağın üzerine koyacağınız, şık bir peçete halkası ile tamamlanmış kumaş peçeteler ise olmazsa olmaz! Peki, peçetelerde hangi renkleri tercih edebilirsiniz? Aslında bu sorunun cevabı, kullanacağınız yılbaşı sofrası aksesuarlarına göre farklılık gösterebilir; ama “yılbaşı” denildiğinde akla gelen ilk renklerden biri olan kırmızı peçeteler, sofranızda çok şık durabilir!
Hem masa düzeni hem de süsleme konusunda masanızın çok kalabalık görünmemesi ve misafirlerinizin rahat hareket edebilmesi oldukça önemli. Bu doğrultuda içecekleri, ekmeği ya da ara sıcakları koyabilmek için konsolunuzdan ya da yemek alanına taşıyabileceğiniz bir sehpadan yardım alabilirsiniz. Eğer yemek masanızda tüm misafirlerinizi ağırlamak için yeterli alanınız yoksa balkonunuzdaki açılır kapanır masayı da yemek alanına alıp çocukların burada yemeklerini yemesini sağlayabilirsiniz.
Yılbaşı Sofrası Süslemesi Nasıl Yapılır?
Çam ağacının verdiği o güzel his, rengârenk süslemeler… Evinizde yılbaşı dekorasyonunu yaptınız. Ama söz konusu yılbaşı yemeği ise masanızın da yılbaşı atmosferini yansıtması gerekli. Yani masanızı da şık bir şekilde süslemelisiniz. Peki, yılbaşı sofrası süsleme konusunda hangi yılbaşı süslerinden, nasıl yardım alabilirsiniz? Size yılbaşı sofrası için dekorasyon fikirlerini vermeden önce sofra dekorasyonu yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşalım.
- Misafirlerinizin iletişim kurmasını zorlaştıracak büyüklükte dekoratif ürünlerden uzak durmalısınız.
- Kullanacağınız dekoratif ürünlerin, kurduğunuz sofrayı kalabalık göstermemesine dikkat etmelisiniz.
- Eğer yemek masası dekorasyonunda mumlardan yardım alacaksanız mumları bir kazaya sebebiyet vermeyecek şekilde konumlandırmalısınız.
Şimdi, sofra dekorasyonu için uygulayabileceğiniz fikirleri sıralayalım.
-
Yılbaşı Süsleri Sadece Yılbaşı Ağacı İçin Değildir
Yılbaşı ağaçlarının üzerine astığınız süslerin evinize renk kattığı bir gerçek. Fakat bu yılbaşı süslerini evinizin duvarlarında, hatta yılbaşı sofrasında da kullanabilirsiniz. Masa dekorasyonunda kullanacağınıza karar verdiğiniz renk paleti doğrultusunda seçebileceğiniz bu yılbaşı toplarını masanıza serpiştirebilir ya da küçük şeffaf cam vazolara koyarak masanızda yer verebilirsiniz. Top süslerin yanı sıra ağaç zincirlerinin de masanızda çok güzel duracağını belirtelim.
-
Mumlukların Sunduğu Şıklıktan Yararlanın
Farklı renk ve tasarımlarda birbirinden şık mumlukların sofranızda çok şık duracağına emin olabilirsiniz! Kırmızı, beyaz gibi yılbaşı ile özdeşleşmiş renklerin yanı sıra mint yeşili, altın ve bakır rengi gibi seçenekleri ya da ahşap ürünleri tercih edebileceğinizi de belirtelim. Dilerseniz normal mumluklar yerine LED mumlardan da yararlanabilirsiniz.
-
Dallara Sofranızda Yer Verin
Ev dekorasyonunda doğadan yararlanmak her zaman iyi fikirdir. Evinizde yer verdiğiniz bitkiler, doğa manzaralarını yaşam alanlarınıza getiren tablolar ya da doğa desenli kırlentler… Hepsi sade ve etkileyici bir dekorasyon yapmanız konusunda size yardımcı olabilir. Eğer sade ama etkileyici bir yılbaşı sofrası dekorasyonu yapmak istiyorsanız yine doğadan yardım alabilirsiniz! İnce yaprakları toplayıp üzerlerine kar spreyi püskürterek hoş bir görünüm elde edebilir ve bu dalları şık vazolara koyabilirsiniz. Dilerseniz vazonun içerisinde yılbaşı süs toplarından da koyabilir ve daha kuvvetli bir kendin yap dekorasyon fikrini hayata geçirebilirsiniz. Bu arada sofrada kötü bir görüntü olmaması için dalların çok büyük olmaması gerektiğini hatırlatalım.
-
Duvarları Süslemek de Güzel Fikir
Yemek masasını süslemek güzel, ama yemek odanızı daha renkli ve hoş bir hale getirmeye ne dersiniz? Üstelik yemek masasına yakın bir duvara yapabileceğiniz bu güzel alanı yaratabilmeniz için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça az! Birkaç kancayı duvarınıza çakın, LED şeridi bu kancalara dolayın ve şeritlerin üzerine fotoğraflarınızı, dileklerinizi ve birkaç yılbaşı süsünü asın. İşte, hepsi bu kadar!
Lezzetli Yemekler Olmazsa Yılbaşı Eksik Kalır: Yılbaşı Menü Örnekleri
Sevdiklerinizle geçireceğiniz keyifli bir akşam için “Yılbaşı sofrasında neler olmalı?” sorusunu kendinize sormanız gayet normal. Hiç merak etmeyin; yapabileceğiniz yemekleri size sıralayacağız ve en sevilen bazı yılbaşı sofrası yemeklerinin tariflerini paylaşacağız. Önerdiğimiz bu yemekler arasından seçim yaparak güzel bir sofra hazırlayabilir ya da zaten aklınızda bir menü varsa önerilerimizden ilham alabilirsiniz.
Çorbalar
Yılbaşı dendiğinde akla ilk gelen sebzelerden biri olan bal kabağını çorbanızda kullanabilir ya da bildiğiniz tatlardan şaşmak istemiyorsanız sebze çorbasına menünüzde yer verebilirsiniz. Hem lezzetli hem sağlıklı hem de son günlerin en popüler çorbalarından olan brokoli çorbası ise yemeğe başlamak için bir diğer alternatifiniz.
Brokoli Çorbası Malzemeleri
- Yarım kilo brokoli
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı süt
- 2 yemek kaşığı terayağı
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz ve karabiber
Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?
- Brokoli, havuç, patates ve soğanı doğradıktan sonra tencereye, sebzelerin üzerini kaplayacak şekilde su ekleyin ve haşlayın.
- Büyük bir tencere içerisinde un, tereyağı ve sütü kavurun.
- Haşlanmış sebzeleri ve haşlama suyunun yarısını (çorbanın koyuluğuna göre sonrasında su ekleyebilirsiniz) unu kavurduğunuz tencereye ekleyip blender’dan geçirin.
- Tuz ve karabiberi ekleyip çorbayı kaynamaya bırakın.
Ara Sıcaklar
Paçanga böreği ya da patates yatağında mantar da ara sıcak seçimi için oldukça güzel yemekler, ancak kadınbudu köftenin diğerlerinden daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Fakat siz yine de oluşturmak istediğiniz menü doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.
Kadınbudu Köfte Malzemeleri
- Yarım kilo orta yağlı kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet yumurta
- 1 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı haşlanmış pirinç
- Yarım su bardağı un
- Tuz, karabiber ve kimyon
- Galeta unu
- Ayçiçek yağı
Kadınbudu Köfte Nasıl Yapılır?
- Soğanı, sarımsağı ve kıymanın yarısını kavurup soğumaya bırakın.
- Başka bir kapta çiğ kıyma, haşlanmış pirinç, un, 1 yumurta, hazırladığınız harç ve baharatları bir araya getirip yoğurun.
- Ardından köfte şekli verin ve çırpılmış iki yumurtaya batırdıktan sonra galeta ununa bulayıp kızgın ayçiçek yağında pişirin.
Ana Yemekler
Yılbaşı yemekleri arasında açık ara öne çıkan bir tat varsa o da hindi dolması! Tabii ki bu yemeğin yerine güveçte patates püreli köfte ile sebzeli pilav ya da fırında tavuk şiş ile domatesli bulgur pilavı yapabileceğinizi de söyleyelim.
Hindi Dolması Malzemeleri
- 1 adet hindi
- Önceden hazırlanmış (pişmiş) iç pilav
- 2 diş sarımsak
- Yarım limon
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz ve karabiber
Hindi Dolması Nasıl Yapılır?
- Sarımsak, limon suyu, biber salçası, tuz ve karabiberi bir kap içerisinde karıştırıp hindinin üzerine sürün.
- Arzunuza göre hazırladığınız iç pilavı hindinin içerisine doldurup fırında pişirin.
Tatlılar
Yılbaşı olur da bal kabağı tatlısı olmadan olur mu! Yeni yıla girerken aranan tatlardan olan bal kabağı tatlısı yerine dilerseniz ayva tatlısı ya da sultan sarması da tercih edebilirsiniz.
Bal Kabağı Tatlısı Malzemeleri
- 1 kilo bal kabağı
- 2,5 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su (gerekliyse)
- Ceviz ya da fındık
Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Temizlediğiniz ve kestiğiniz bal kabaklarını tencereye yerleştirin, dilimlerin arasına şeker serpin.
- Tencerenin ağzını kapatıp kabakları 3 saat bekletin.
- Kabaklar suyunu salacaktır. Eğer suyun yeterli olmadığını düşünüyorsanız tencereye su ekleyebilirsiniz.
- Kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
- Piştikten sonra kabakları servis tabağına alıp arzunuza göre üzerine ceviz ya da fındık dökün.
Yeni yılınız şimdiden kutlu olsun! Sevdiklerinizle mutlu sofralar etrafında buluşacağınız nice güzel yıllara!