Nikah Başvurusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Nikah Başvurusu Hakkında

Sevdiğiniz kişiyle hayatınızı birleştirmeye karar verdiniz ve hazırlıklara başladınız. Bu hazırlıkların en heyecanlılarından biri de tabii ki nikah başvurusu. Yaklaşan evliliğiniz için şimdiden tebrik ediyoruz. İşte, nikah başvurusu hakkında merak ettiklerinizin cevapları: 

Nikah Başvurusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır

Nikah başvurusu yapmak, hayalinizi gerçeğe dönüştürmenin ilk adımı. Öncelikle belirtelim ki nikah başvurusunu bizzat yapabileceğiniz gibi e-devlet üzerinden de yapabilirsiniz.

Bizzat yapacağınız nikah başvurusu için yetkili mercilere müstakbel eşinizle birlikte gitmeniz gerekiyor. Evlilik başvurusu sırasında istenilen tüm belgeler eksiksiz olarak yanınızda olmalı. Ayrıca belgelerin geçerlilik sürelerinin geçmemiş olmasına da dikkat etmelisiniz. Nikah başvurusu için kullanılan belgelerin geçerlilik süresi verildiği tarihlerden itibaren 180 gündür. Yani belgelerinizi tamamladıktan sonra 6 ay içinde nikah başvurusu yapmanız gerekiyor. Son olarak nikah başvurusu için gerekli belgelerin orijinalinin istendiğini bilmenizde fayda var. 

Eşlerden biri bizzat nikah başvurusu için gelemiyorsa vekaletname ile vekil olarak atadığı kişi onun yerine başvuru işlemini gerçekleştirebilir. Vekaletnameyi müstakbel eşinize de verebilirsiniz. Her iki durumda da;

  • Vekaletnamenin fotoğraflı düzenlenmesi, 
  • Vekâlet veren kişi ile atadığı vekilin ve evleneceği diğer kişinin kimlik bilgilerinin eksiksiz olması,  
  • Kimlik fotokopilerinin yer alması, 
  • Vekâletnamenin nikah başvurusu işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğunun açıkça belirtilmesi zorunludur.

Vekaletname sadece nikah başvurusu için geçerlidir. Bu belge ile nikah gerçekleştirilemez. Nikahta her iki kişinin de bizzat bulunması gerekir. 

Online Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

Online Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır

Online nikah başvurusu için gerekli olan tüm belgeleri ve bilgileri eksiksiz olarak sisteme girmeniz gerekiyor. Sisteme yüklediğiniz belgeleriniz ve paylaştığınız bilgileriniz, evlenmeye engel bir durumun olup olmadığını tespit etmek üzere yetkili evlendirme memuru tarafından kontrol edilir.

Online başvurunuz incelendiğinde böyle bir durum söz konusu olursa evlendirme memuru sizin belirlediğiniz gün ve saatte sizi ve müstakbel eşinizi evlendirme dairesine davet eder. Bu görüşmede belgelerin asıllarının yanınızda olması gerektiğini belirtelim. 

Ayrıca nikah başvurusu online yapılabilse de bu yolla nikah günü verilmez. E-devlet üzerinden belediyeye yaptığınız başvuruda verilen randevu tarihi, nikah günü almak için belgelerinizle birlikte belediyeye gitmeniz gereken gündür.  

Nikah Başvurusu İçin Neler Gerekli?

Nikah Başvurusu İçin gerekenler

Resmi nikah işlemlerini tamamlayabilmeniz için aşağıda listesini verdiğimiz resmi evraklar ile nikah başvurusu yapmalısınız. 

Nikah başvurusu için gerekli belgeler: 

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi: Fotokopisini vereceğiniz nüfus cüzdanınızın son beş yıl içerisinde değiştirilmiş olması ve T.C kimlik numarası ile medeni durumu yazan bölümlerin okunabilir olması istenir. Her ne kadar fotokopisi ile nikah başvurusu yapacak olsanız da nüfus cüzdanınızın aslı da mutlaka yanınızda olmalı. 
  • Nüfus kayıt örneği: Nüfus müdürlüğünden ya da e-devlet üzerinden alabilirsiniz.
  • İkametgah belgesi: Nikah başvurusu için evlenecek çiftin e-devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüğü veya muhtarlıktan alacakları ikametgah belgeleri talep edilir. 
  • Vesikalık fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş renkli vesikalık fotoğraf istenir. Biyometrik fotoğraf kabul edilmez. Yine de başvuru yapacağınız yer için kontrol etmenizi öneririz. Nikah başvurusu için kullanacağınız vesikalık fotoğrafta alın, çene ve yüz bölgelerinin tamamen görünmesi gerekir. Siyah-beyaz, fotokopi ya da bilgisayarda çoğaltılmış fotoğrafların kabul edilmediğini belirtelim. Ayrıca evlilik başvurusu için istenilen vesikalık fotoğraf sayısı yetkili merciler arasında farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle evlilik başvurusu yapacağınız belediyenin talep ettiği sayıyı kontrol etmenizde fayda var. 
  • Sağlık raporu: Evlilik başvurusu için sağlık raporunu herhangi bir devlet hastanesinden ya da özel hastaneden alabilirsiniz. Ancak sağlık raporunun imzalı ve kaşeli olması gerektiğini belirtelim. 
  • Evlilik İzin Belgesi: Bu belgeyi nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.
  • Evlenme Beyannamesi: Evlenecek çiftlerin resmi nikah talebi için doldurdukları formdur. Evlilik başvurusu yaptığınız nikah dairesinden müracaat sırasında verilir. 

Evlilik Başvurusu Nereye Yapılır?

Nikah Başvurusu

Nikah başvurusu, belediyelerin evlendirme memurluklarına ya da müftülüğe yapılır. Köyde yaşayanlar ise evlilik başvurusunu köy muhtarlığına yapabilir. 2020 öncesinde eşlerden birinin başvuruda bulunulan ilçede ikamet etmesi şartı aranmaktaydı. Artık evlenecek çiftler, ikamet etme şartı aranmaksızın herhangi bir evlendirme memurluğuna  evlilik başvurusu yapabilir. Her belediyenin nikah başvurusu aldığı zaman dilimi farklılık gösterebileceği için belediyenin web sayfasından başvuru saatlerini kontrol etmenizde fayda var. 

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer

Resmi belgelerin mesai saatleri içinde alınması gerektiği için belgeleri veren merciler arasındaki mesafe nedeniyle gün sayısında farklılık söz konusu olduğunu belirtelim. Bu nedenle belediyeden belediyeye değişmekle birlikte başvuru yaptıktan sonra 2 ila 4 gün arasında nikah işlemlerinin tamamlandığını söyleyebiliriz. 

Nikah Ücreti Ne Kadar?

Nikah Ücreti Ne Kadar

Nikah ücreti belediyeden belediyeye, hafta içi ve hafta sonu olmasına bağlı olarak değişebiliyor. Hafta içi nikah ücretleri genel olarak 480 ila 1850 TL arasında, hafta sonu nikah ücretlerinin ise 1400 ila 3500 TL arasındadır (2023). Ancak başvuru sırasında bilgi almanızda fayda olduğunu belirtelim. 

Evlilik Cüzdanı Ücretli mi?

Evlilik cüzdanı bedeli 2023 yılında 445 TL’dir. Buna ek olarak 80 TL dosya ücreti de alınır. 

Nikah Başvurusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Nikah Başvurusu Hakkında Sorular

  • Nikah için başvuru nasıl yapılır?

Nikah başvurusu, belediyelerin evlendirme memurluklarına ya da müftülüğe bizzat yapabileceği gibi e-devlet üzerinden online olarak da yapılabilir. Köyde yaşayanlar nikah başvurusunu köy muhtarlığına yapabilir.

  • Nikah günü almak için ne gerekiyor? 

Nikah başvurusu için nüfus cüzdanı fotokopisi, nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi, vesikalık fotoğraf, sağlık raporu, evlilik izin belgesi ve evlenme beyannamesi gerekiyor.

  • Nikah işlemleri için ilk nereye gidilir? 

Evlenecek çiftler, ikamet etme şartı aranmaksızın herhangi bir evlendirme memurluğuna evlilik başvurusu yapabilir. Muhtarlıklara yapılan nikah başvuruları bunun dışında tutulur. 

  • Nikah günü kaç günde alınır? 

Belediyeden belediyeye değişmekle birlikte genel olarak 2 ila 4 gün arasında nikah işlemleri tamamlanır. 

  • Nikah tarihi almak için kaç ay önceden alınır?

Başvuru için gerekli belgelerin geçerlilik süresi verildiği tarihlerden itibaren 180 gündür. Yani belgelerinizi tamamladıktan sonra 6 ay içinde nikah başvurusu yapmanız gerekir. 

Bu yazımızda evlilik başvurusu nasıl yapılır diye merak edenlerin sıkça sorduğu soruları yanıtladık. Nikah başvurusu yaptıktan sonra evlilik hazırlıklarınızı kolaylaştırmak için “Evliliğe Adım Adım: Düğün Planlama Rehberi” yazımızı ve “Evlilik Hazırlıklarına Başlarken: Çeyiz Hazırlama Rehberi” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 

Tabii gitmeyi düşünüyorsanız balayı planlarına da yavaş yavaş başlamanızda fayda var. Yurt dışında bir balayı düşünüyorsanız bu koşturmanın arasında bir de vize işlemlerini düşünmeyin. Sadece uçak bileti ve kalacak oteli ayarlayıp seyahat edebileceğiniz ülkeler hakkında bilgi verdiğimiz “Vizesiz Olarak Gidebileceğiniz Tüm Ülkeler (2023)” yazımızı da okuyabilirsiniz. Seyahatiniz için ihtiyacınız olan valiz modelleri ve fiyatları için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Nikah Başvurusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey