Mükemmel kurban bayramı sofrası için neler gerekli?

Bayram Geldi, Hoş Geldi! Bayramda Mutfağınızın İhtiyacı Olan Ürünler

“Sizce bayramı bayram yapan nedir?” diye sorsak çoğunluğun “Sevdiklerimizle bir arada olmak, keyifli vakit geçirmek, bayram sofraları” cevaplarını vereceğinden eminiz. İşte, yaşımızın kaç olduğunun önemi olmadan bayramları heyecanla beklememizin nedeni bu. Ailemiz ve dostlarımızla bir araya gelip zaman geçirme fikri bizi mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. “Bayram buluşmaları” dendiğinde ise herkesin zihninde beliren bir şey var: Bayram sofraları. Çünkü hem güzel yemekleri hem de sofra etrafında sevdiklerimizle vakit geçirmeyi seviyoruz. Eğer siz de bizim gibi düşünüyorsanız ve sevdiklerinizle etrafında toplanacağınız sofranın kusursuz olmasını istiyorsanız “Kusursuz Bayram Sofrası Nasıl Hazırlanır?” yazımız size yardım etmeye hazır!

Bizim için bayram eşittir sofra… Lezzetli yemeklerin buluştuğu sofralar ise mutfakta doğuyor. Siz kendinizi bayrama hazır hissedebilirsiniz. Peki; mutfağınız hazır mı? Yani bayramda mutfağınızın ihtiyacı olan ürünler tamam mı? Eğer bu konudan emin değilseniz bayram hazırlıklarında bizim de katkımız bulunsun isteriz. İşte, hem bayramda hem de sonrasında mükemmel sofralar kurmanız için ihtiyacınız olan ürünler:

Bayramda mutfağınızın ihtiyacı olan ürünler.

İlk Adım: Ön Hazırlık

Eğer sofranızda sebze yemeklerine yer vereceksiniz yapmanız gerekenler oldukça basit. Sebzelerin varsa kabuklarını soyup yıkadıktan sonra sebze yemeğini yapacaksınız. Ama siz de biliyorsunuz ki bayram sofraları etsiz olmaz. Mutfakta bayram hazırlıkları için kollarınızı sıvadıysanız ve et yemeği yapacaksanız farklı adımlar izlemeniz ve farklı ürünlerden yardım almanız gerekebilir.

Mutfakta bayram hazırlıklarına nereden başlamalı?

  • Eğer yeni kesilmiş bir hayvanın etini tüketecekseniz mide rahatsızlıklarının meydana gelmemesi ve etin daha kolay pişmesi için eti badyaların içine koyarak 24 saat kadar buzdolabında dinlendirmelisiniz.
  • Bıçağınızı daha keskin bir hale getirmek için masat ile biledikten sonra dinlendirdiğiniz eti, kesme tahtasının üzerine alıp kesebilirsiniz.
  • Eğer eti inceltmek isterseniz et döveceğinden, eti kıyma olarak kullanmak isterseniz de kıyma makinesinden yardım alabilirsiniz.

Sofradan Bir Durak Önce: Pişirme

Nasıl ki her yiğidin yoğurt yiyişi farklıysa her evin bayram sofrası menüsü de farklı oluyor. Zaten aklınızda, sofrayı hangi bayram yemeği ile renklendireceğiniz vardır. Yani burada sizin istekleriniz yol gösterici oluyor. Fakat bayramda eti her öğünde yemenin mide rahatsızlıklarına neden olabileceğini unutmamalısınız. Kırmızı et yemek için en ideal öğün, öğle yemeğidir.

Sofradan bir durak önce: Pişirme

  • Eğer bir tencere yemeği yapacaksanız tencereye, kavurma yapacaksanız tavaya ihtiyacınız olacak. Tercihinizi kavurmadan yana kullanacaksanız etin kendi yağı ile pişmesine özen göstermelisiniz. Bu sayede et daha hafif olacaktır.
  • Etin besin değerini korumasını istiyorsanız haşlama yapabilir ya da eti fırında, mangalda veya elektronik ızgarada pişirebilirsiniz. Pişirme sırasında maşa gibi ihtiyacınız olacak tüm mutfak gereçlerine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer balkon, bahçe, teras gibi uygun bir alanınız varsa ve mangal keyfi yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan ürünlere “Açık Alanları Daha Keyifli Kılan Mangal Nasıl Yapılır?” yazımızdan ulaşabilir ve mangal yapımı ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz. Ne de olsa bahçe mobilyalarında keyif yaparken yemek yemenin tadı bir başka!

Bayram Sonrası Lezzetli Sofralar: Saklama

Eğer etlerinizi sadece bayramda tüketmeyecekseniz yapmanız gereken belli: Onları derin dondurucuya koymak. Peki, bu aşamada hangi adımları izlemelisiniz?

Bayram sonrası lezzetli sofralar: Saklama

  • Etleri kestikten ya da kıyma makinesinden geçirdikten sonra mutfak terazisinde tartmalı ve ardından buzdolabı poşetlerine ya da cam olmayan saklama kaplarına koymalısınız. Diğer besinler gibi etler de buzları çözüldükten sonra yeniden dondurulmamalı. Bu nedenle terazisinde, bir pişirmeye yetecek kadar et tartıp saklamak en doğrusu.
  • Etleri saklamak için buzdolabınızın dondurucu kısmını kullanabilirsiniz. Eğer buzdolabınızda yeterli alan olmadığını düşünüyorsanız derin dondurucu almayı düşünebilirsiniz.
  • Etleri derin dondurucuya atmadan önce temizlemeniz gerekli. Et artıklarını bir çöp poşetine koyup çöpe atmayı unutmamalısınız. Eğer sokaktaki minik dostlarımızın yiyebileceği besinler varsa gerekli pişirmeyi yaptıktan sonra sokak hayvanlarının da ziyafet çekmesini sağlayabilirsiniz.

Sevdiklerinizle keyifli sofralarda buluşacağınız güzel bayramlar dileriz!

 

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir