Açık alanları keyifli hale getren aktivite mangal nasıl yapılır?

Açık Alanları Daha Keyifli Kılan Aktivite Mangal Nasıl Yapılır?

Hava güzel olduğunda açık havada yemek yemenin tadı bir başka. Açık havada yemek yemenin tadına tat katan ve bunun yanında sevdiklerinizle güzel vakit geçirmenizi sağlayan bir şey varsa o da kesinlikle mangal keyfi! Açık konuşalım, burada biz bizeyiz: Sevdiklerimizle vakit geçirmek kadar yemek yemeyi de çok seviyoruz. Ee, o zaman mangal keyfi yapmak için daha ne bekliyoruz?

Eğer mangal yapmak istiyorsanız bunun için özel olarak oluşturulmuş piknik alanlarını, mangal yerlerini tercih edebilirsiniz. Eğer bahçeniz, terasınız ya da mangal yapmaya elverişli bir balkonunuz varsa bu konuda çok daha şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz; istediğiniz zaman mangal yapabilirsiniz! Şimdi, güzel bir öğün, hatta güzel bir gün geçirebilmeniz ve mangal yapabilmeniz için hangi malzemeler gerekli ve mangal nasıl yapılır konularını inceleyelim.

Mangal nasıl yapılır?

Mangal Yaparken Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Mangal yaparken elbette olmazsa olmaz ürün, mangal oluyor. Fakat mangal yapımı öncesinde ve sonrasında size yardımcı olacak mangal aksesuarları ile mangal kömürü ve tutuşturuculara da ihtiyacınız var.

Ana Ürün

Mangal Yapmak İçin Gerekli Diğer Ürünler

  • Maşa, spatula
  • Çift taraflı çevrilebilir ızgara
  • Mangal kömürü
  • Kibrit
  • Tutuşturucu
  • Mangal eldiveni
  • Mangal temizleme fırçası
  • Mangal temizleme spreyi
  • Yelpaze
  • Çöp şiş
  • Mangal koruma örtüsü
  • Tütsü (isteğe bağlı)
  • Döküm ızgara (mangal tercihine bağlı)
  • Volkanik taş ızgara (mangal tercihine bağlı)

Lezzete Giriş 101: Mangal Nasıl Yakılır?

Her şeyin olduğu gibi mangal yakmanın da farklı yolları var. Dilerseniz klasik yollarla biraz daha uğraşarak, dilerseniz de tutuşturuculardan yardım alarak daha pratik bir şekilde mangal yakabilirsiniz. Haydi o zaman, mangal yakmadan önce yapmanız gerekenleri anlatalım ve “Farklı yöntemlerle mangal nasıl yakılır?” sorusunun cevabını adım adım verelim.

Mangal nasıl yakılır?

  • Mangal yakmadan önce mangalınızın ve ızgaranızın temizliğine özen göstermelisiniz. Önceki mangallardan kalan kalıntılar bakteri oluşumuna neden olabileceği gibi mangal havuzunda bulunan küller de sertleşip oksijen sirkülasyonunu azaltabilir ve ateşin istediğiniz düzeyde yanmasını engelleyebilir. Mangal temizleme fırçası ve mangal temizleme spreyi, temizlik konusunda size yardımcı olabilir. Temizliğin ardından ürünleri iyice duruladığınızdan emin olmalısınız. Eğer temizleyici ürünleriniz yoksa ızgara temizliği için soğandan yardım alabilirsiniz. Ortasından kesilen büyük soğanı ızgara üzerinde gezdirerek kirlerden arındırmak, klasik bir yöntemdir.
  • Sırada “Mangal közü nasıl yapılır?” sorusunun cevabını vermek var. Bunun için en pratik yöntem, kömürleri mangala yerleştirdikten sonra tutuşturucu dökmek ve kibrit ya da çakmak sayesinde ateşi yakmaktır. Tutuşturucunuz yoksa havuza öncelikle oksijen sirkülasyonunu kolaylaştırmak için top haline getirdiğiniz gazete sayfalarını koyabilir, üstlerine birkaç çıra yerleştirebilir ve ardından kömürleri dökebilirsiniz. Kibrit ya da çakmak yardımıyla gazeteleri yaktıktan sonra gazeteler çıraları, çıralar ise kömürleri yakacaktır. Bu aşamada yelpaze yardımıyla kömürlerin daha hızlı bir şekilde yanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Peki, mangal yapımına ne zaman başlanmalı? Kömürler iyice yanıp köz haline geldiğinde mangal yapımına başlayabilirsiniz.

Mangal Nasıl Yapılır? Mangal Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tadına doyum olmayacak etler, lezzetine lezzet katacak sebzeler… Mangalda pişen her şeyin tadı bir başka güzel. Mangal ateşini yaktıktan sonra pişirme aşamasına geçebilir, bir diğer deyişle geri sayıma başlayabilirsiniz! Fakat mangal yaparken dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken birkaç nokta var.

Mangal yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Mangal yaparken oluşabilecek yaralanmaların önüne geçmek için mangal eldiveni kullanmalısınız. Etleri yerleştirmek ya da ızgaradan almak için maşa ya da spatula kullanabilirsiniz.
  • Besinin yağlarının ateşe düşmesi, kömürün yeniden alevlenmesine ve etlerin yanmasına neden olabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız elinize az miktarda su alarak parmaklarınızla mangala serpebilirsiniz. Fakat sağlıklı bir pişirme için mangalda pişireceğiniz et sıralaması, en az yağlıdan en yağlıya doğru olmalı.
  • Eğer çöp şiş kullanacaksanız, şişlerin mangalda alev alması ihtimalini yok etmek için şişleri suyun içerisinde bekletebilirsiniz.
  • Kullandığınız mangal modeli, volkanik taş ızgara ve döküm ızgara kullanımına uygunsa çift taraflı ızgaranın yanı sıra bu ızgara türlerinden de yardım alabilirsiniz.
  • Mangal bittikten sonra, kullandığınız ürünleri temizleyerek hem malzemelerin hijyenik olmasını sağlarsınız hem bir sonraki aktivite için hazır hale getirirsiniz. Dilerseniz tütsü yakarak alanın hoş kokmasını sağlayabilirsiniz. Son olarak mangalınızı mangal örtüsü ile örtmek ise ürünü korumak için kesinlikle yapmanız gerekenlerden.

Sevdiklerinizle güzel vakit geçirmek için mangal keyfi yapmak güzel fikir! İhtiyacınız olan tüm mangal malzemeleri Koçtaş’ta!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir