Cemreler bir bir düştüyse artık dışarıya çıkma zamanı geldi. Açık havanın keyfini doyasıya çıkarmanın en güzel yollarından birisi ise piknik yapmak. Piknik yapmak denildiği zaman da akla mangal geldiğini söylememize bile gerek yok, değil mi? İster evinizin bahçesinde ister bir ormanda lezzetli bir yemek yemek için öncelikli ihtiyacınız ise mangal.
Akıllardaki Soru: Barbekü ve Mangal Arasındaki Fark Nedir?
Barbekü ve mangal denildiği zaman birisi bahçede ya da balkonda, diğeri ise piknikte kullanılan iki pişirme sistemi akla geliyor. Bir noktaya kadar bu açıklamayı doğru kabul edebiliriz. Ancak günümüzde çok çeşitli barbekü – mangal çeşitleri olduğu için bu ayrım biraz daha silikleşiyor.
Gelin, önce ¨Mangal ve barbekü arasındaki fark nedir?¨ sorusunun cevabına bakalım. Ardından da daha detaylı bir şekilde yani yakıt türlerine göre barbekü ve mangal çeşitleri hakkında bilgi edinelim.
Fransızca kökenli barbekü, balkonda duvar içerisine gömülmüş ya da açık alanda kullanılan pişirme alanı anlamına geliyor. Arapça kökenli mangal kelimesi ise yine bir şey pişirmeye yarayan, üstü açık, ayaklı ocak anlamını taşıyor.
Aralarındaki temel fark ise barbeküde ateşin yiyecekten daha uzakta olması ve kapak kullanılabilmesi. Bu özellikleri sayesinde etler mangala göre daha uzun sürede kontrollü şekilde pişiriliyor. Mangalda ise yüksek ateş, etin daha hızla pişmesini sağlıyor. Peki, barbekü ve mangal alırken nelere dikkat edilmeli?
Kullanmak İstediğiniz Yakıt Türüne Karar Verin
Barbekülerde kömür, gaz ve elektrik kullanılabiliyor. Bu yakıt türlerine göre de farklı barbekü çeşitleri bulunuyor:
Kömürlü Mangal / Barbekü
Kömürlü mangallar geleneksel hafif isli et tadını en iyi şekilde verebiliyor. Ancak gazlı mangal gibi ayarları olmadığı için farklı pişirme şekillerini denemek daha zor. Üzeri kapaklı kömürlü barbeküler etin daha yavaş pişmesini sağlayabiliyor.
Genellikle odun kömürünün kullanıldığı bu mangal türünde ateşin kor haline yani eti yakmadan pişirecek hale gelmesi kırk dakikayı bulabiliyor. Diğer mangal modellerine göre eksi yönü ise pişirme sonrası kömürün temizlenmesi gerektiği için daha çok uğraştırıyor. Kömürlü mangalların da kendi içinde farklı türleri var:
- Portatif kömürlü mangal, yaygın olarak pikniklerde görmeye alışık olduğumuz küçük boyutlu kısa ayaklı mangal. Kolay taşınabilir olduğu için açık alanlarda yaygın olarak tercih ediliyor.
- Bir de kömürlü klasik mangal isimli, daha çok bahçede kullanılan bir çeşidi bulunuyor. Genellikle uzun, üç ayaklı, kapaklı barbekü türleri böyle adlandırılıyor. Pişirme yüzeyi geniş olduğu için tek seferde daha fazla yiyecek kızartabiliyor.
- Profesyonel mangal modelleri arasında yer alan kömürlü kamado ise yaygın olarak görmesek de tercih edilen türlerden. Kömürlü kamado, 535 derece ile diğer tüm türlere göre daha yüksek ısıya ulaşabiliyor. Derin ve yuvarlak bir yapısı var. Bu sayede ısıyı daha iyi muhafaza edip eti eşit şekilde pişirebiliyor. Kömürlü kamadonun dezavantajı ise pişirme yüzeyinin küçük oluşu.
Gazlı (Tüplü) Mangal / Barbekü
LPG ya da doğal gaz ile çalışırlar. Tüplü mangal ya da tüplü barbekü olarak da bilinen gazlı modeller, açık havada duman yayılımının yasak olduğu siteler gibi alanlarda tercih ediliyor. Gazlı mangalın üzerinde bulunan ızgara alanında et, balık ürünleri ve sebze kolaylıkla pişirilebiliyor. Kömürlü mangalın verdiği lezzeti yakalamak için de gazlı mangal üzerinde lav taşı kullanılabiliyor. Bu kullanım nedeniyle taşlı mangal olarak da adlandırılıyor.
Aynı kömürlü modellerde olduğu gibi gazlı barbeküde de portatif ve sabit modelleri mevcut. Gazlı barbekü, aynı ocak gibi herhangi bir hazırlık gerekmeden yakılabiliyor. Bu kolaylığın yanı sıra kömür gibi bir yakıt kullanılmadığı için de temizliği çok daha kolay yapılıyor. Ayrıca kömür gibi bir yakıt takviyesi gerekmediği için de uzun süre kolaylıkla teras ya da bahçenizde ayaklı barbekü ile mangal keyfi yaşayabilirsiniz. Gazlı mangal kullanımını işin uzmanından dinlemek için de aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Elektrikli Mangal / Barbekü
Elektrikli ızgara olarak da bilinen bu model genellikle teras ya da karavan gibi alanlarda kullanılıyor. Ancak elektrikle çalıştığı için bahçede ya da piknikte kullanılamıyor.
Elektrikle çalıştığı için yakıt temini gerektirmiyor. Ayrıca gazlı mangallarda olduğu gibi elektrikli modellerin de temizlenmesi daha kolay. Hatta yapışmaz yüzeye sahip modelleri sayesinde çok daha kolay kullanım imkanı sunuyor.
Boyut Seçimi Yapın
Yakıt türüne karar verdiyseniz barbekü modelleri arasından bir seçim yapmış sayılırsınız. Şimdi, değerlendirmeniz gereken konu mangal yapma alışkanlıklarınız. Birkaç arkadaşınız ile mi mangal yapıyorsunuz, yoksa büyük bir aile ile barbekü keyfi mi yaşıyorsunuz? Kaç kişi için mangal yapıyorsanız boyutu da ona göre belirlemenizde fayda var.
Çünkü ne birkaç seferde eti pişirip en son siz yemek istersiniz ne de gereğinden fazla büyük bir mangalı koyacak yer aramayı. Bazen iki kişi bazen de çok daha fazla kişi için mangal yapıyorsanız da gazlı modelleri tercih edebilirsiniz. Kömürlü mangallardaki gibi ısı dağılımı olmadığı için yakıt israfı da yapmamış olursunuz.
Izgara Malzemesine Karar Verin
Mangal yüzeyinde bulunan ızgara hem lezzetli et pişirmek hem de kolay bir kullanım açısından önemli. Izgaranın dayanıklı, ısıyı kolaylıkla aktaran yapıda ve yapışmaz olması gerekiyor. Barbekü ızgarası da genellikle döküm ya da çelikten üretiliyor.
Döküm barbekü, ısıyı iyi muhafaza ettiği için eti iyi pişirir. Çok dayanıklı bir malzeme olduğu için de uzun yıllar kullanılabilir. Zarar görmediği için maşa gibi metal aksesuarlar da döküm üzerinde rahatlıkla kullanılabilir. Eğer bahçe barbekü için bir ızgara arıyorsanız daha maliyetli de olsa uzun ömürlü bu malzemeye yatırım yapabilirsiniz.
Döküm ızgaranın dezavantajı ise çok ağır olması. Bu nedenle portatif mangal türlerinde pek tercih edilmez. Ayrıca aynı döküm tencerelerde olduğu gibi ızgara için de özel bir bakım gerekiyor. Öte yandan eti yapıştırmama özelliği de bulunmaz.
Bunun dışında döküme göre daha hafif ve yapışmaz özelliğe sahip çelik ızgara çeşitleri bulunuyor. Ancak uzun süre kullanıldıktan sonra yapışmazlık özelliğini kaybedebiliyor. İyi bakıldığı zaman paslanmaz çelik ızgara da uzun süre kullanılabilmesine rağmen döküm kadar dayanıklı değil. Öne çıkan avantajları ise bütçe dostu ve daha hafif olması. Çelik ızgaranın bir de emaye kaplı modeli bulunuyor. Paslanmaya karşı dayanıklı bir tür olan çelik emaye mangal dikkat edilmediği takdirde çatlayabiliyor.
Mangal ızgaraları alüminyum ve kromdan da üretiliyor. Ancak her iki malzeme de pek dayanıklı değil. Hem çok sayıda et aynı anda pişirilemiyor hem de temizleme esnasında tel gibi sert malzemeler aşınmaya neden oluyor. Genellikle tek kullanımlık mangal gibi bir kere kullanılacak türlerde tercih ediliyor. Ayrıca çeliğe ve döküme göre çok daha düşük maliyetli.
En iyi mangalı bulmanız için gerekli tüm bilgileri paylaştık. Yazınıza neşe katacak bir türü seçmek ve mangal fiyatları / barbekü fiyatları ile mangal modelleri hakkında bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.