Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun?: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri

Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun?: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri

Nasıl ki biz vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve elementleri tükettiğimiz besinlerden alıyorsak, bitkiler de sağlıklı bir şekilde büyüyebilmek için ihtiyaç duydukları besinleri topraktan alıyorlar.

Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin Püf Noktaları” yazımızda da bahsettiğimiz gibi, bitkilerinizin ihtiyaçlarına cevap verecek bir toprak seçimi bitki bakımının olmazsa olmazı. Gelin şimdi, bitki toprağı türlerini yakından inceleyerek “Bitki toprağı nasıl olmalı?” sorusunun cevabını verelim ve hangi bitki hangi toprakta yetişir anlatalım.

Torf Toprak Nedir? Torf Toprakta Ne Yetişir?

“Turba toprak” olarak da bilinen torf toprak, saksı ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği konusunda en bilindik toprak çeşitlerinden biri. Koyu renkli ve suyu tutan bir yapıya sahip olan bu toprağa bitki ekecekseniz saksınızın drenaj kanallarına sahip olması ya da toprağın altına çakıl taşı koymak gibi drenaj yapmanıza yardımcı olacak çözümlerden yararlanmak faydalı olabilir.

Asidik yapısı bulunan ve bitkilerin yetiştirilmesi için uygun olan torf toprağa kompost yaparak bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Torf, pek çok bitki, ayrıca domates ve biberler dışında pek çok sebze ve besin için uygun bir seçim olabilir. Bu arada bahçenizde ya da balkonunuzda sebze yetiştirmek istiyorsanız “Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Ne Zaman Ekilir?” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Torf Toprak

Görsel Kaynak

Tınlı Toprak Nedir? Tınlı Toprakta Ne Yetişir?

Kil, kum ve silt karışımından oluşan toprak çeşidine verilen isimdir. Asidik olma eğiliminde olan tınlı toprak, drenaj açısından başarılı ve nemi tutabilen bir topraktır. Düzenli olarak kompost yapıldığında daha verimli olabilecek bu toprağın bitkileri de sıkı bir şekilde tutabileceğini not düşelim.

Bahçelerde sebze yetiştiriciliği yapmak isteyenler tarafından tercih edilen tınlı toprak, özellikle kök bitkileri ve çilek yetiştirmek için gayet uygun olsa da lahana, yeşil fasulye, kaktüs çeşitlerinin ekimi için önerilmeyen bir tür.

Tınlı Toprak

Görsel Kaynak

Kireçli Toprak Nedir? Kireçli Toprakta Ne Yetişir?

“Tebeşirli toprak” olarak da bilinen bu toprak çeşidi diğer türlere göre daha iri tanelidir ve içerisinde taşlar bulunur. Asidik bir yapısı bulunan kireçli toprağa uygun bitkiler ekilmediğinde, bitkilerin yapraklarında sararma, büyümelerinde ciddi bir yavaşlama görülebilir. Ayrıca kireçli toprak, su tutma ve işlenebilirlik konusunda da humus eklenerek iyileştirilebilir.

Ispanak, lahana, mısır, lahana gibi sebzeleri ekmek için elverişli bir toprak olan kireçli toprakta leylak, weigela, filbahri, zambak gibi bitkiler de yetiştirilebilir.

Kireçli Toprak

Görsel Kaynak

Killi Toprak Nedir? Killi Toprakta Ne Yetişir?

Yumuşak yapıda olan, suyu iyi tutan killi toprak, “siltli toprak” olarak da bilinir. Besin değeri açısından zengin olarak kabul edilen bu toprak çeşidinin yumuşak yapısı, bitkileri ve sebzeleri kolaylıkla ekmeye imkân verir. Fakat bu noktada, siltli toprağın sıkılaşma durumu olduğunu da unutmamak gerekir. Kuruduğunda çok sert, ıslandığında ise vıcıklaşan killi toprağın pütürlü bir yapısı bulunur. İşte, tam da bu nedenle siltli toprak, havuç gibi köklü bitkileri ekmek için uygun olmayabilir.

Isınması zaman aldığı için çok su tutan killi toprak, drenaj uygulandığı takdirde fazla suyu daha kolay bir şekilde atabilir ve bitkiler için iyi bir besin kaynağı olabilir.

Süs ağaçlarının, meyve ağaçlarının, yıldız çiçeğinin, yaz sebzelerinin,hatta sarıboya ağacı, söğüt, selvi gibi uzun ömürlü bitkilerin, çimenlerin ekilebileceği bu toprak, havuç ve yumuşak meyvelerin ekimi için pek ideal değildir.

Killi Toprak

Görsel Kaynak

Kumlu Toprak Nedir? Kumlu Toprakta Ne Yetişir?

Adından da anlaşıldığı gibi içerisinde kum bulunan ve dokunulduğunda da kumların hissedilebildiği toprak çeşididir. Kumlu toprak çabuk kurur ve suyu çabuk emer. Toprağın bu denli kurumasını engellemek için kumlu toprağın içerisine maç eklemek gerekebilir. Ayrıca organik gübre karışımları, topraktaki besin değerini artırmaya yardımcı olur.

Kazılması kolay toprak türlerinden biri olan kumlu toprak lale, ebegümeci ve bazı gül çeşitlerinin ekilmesi için ideal olabilir. Ayrıca lahana, bezelye ve brokoli dışında, başta kök sebzeleri olmak üzere pek çok sebze ve meyve kumlu toprağa ekilebilir.

Kumlu Toprak

Görsel Kaynak

Bitki toprağı çeşitleri hakkında bilgi verdik. Şimdi sırada bitkilerinize uygun toprağı satın almak var! İhtiyacınız olan toprak ve bitki bakımı ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bu arada bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için farklı toprak çeşitlerini ya da malzemeleri karıştırmanız gerekebileceğini de not düşelim. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi çiçekçinizden ya da peyzaj uzmanlarından alabilirsiniz.