Kurban Eti Tuketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban Eti Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bayramlar, sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz ve keyifli zaman geçirdiğiniz dönemler. Sizin de bu nedenle bayramları çok sevdiğinizi ve hazırlıklara erkenden başladığınızı biliyoruz. İzninizle bayram hazırlıkları için size yardımcı olmak isteriz! Dilerseniz “Evinizde Bayram Hazırlığı: Bayram Temizliği Nasıl Yapılır?” ve “Tasarruflu Bayram Alışverişi İçin Öneriler” yazılarımızı okuyabilir ve ipuçları sayesinde hazırlık aşamalarını kolaylaştırabilirsiniz.

Söz konusu Kurban Bayramı olduğunda elbette ki akıllara ilk gelen şeylerden biri et oluyor. Peki, kurban eti tüketirken dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz? Kurban Bayramı’nda sağlık sorunları ile karşılaşmamak için bu içeriğimizi dikkatlice okumanızı öneririz. Çünkü şimdi, kurban eti tüketimi konusunda bilmeniz gerekenleri sıralayacağız.

Kurban Bayramı Ne Zaman?

Kurban eti tüketirken dikkat etmeniz gerekenlere geçmeden önce akıllardaki bu soruya cevap vermek doğru olacaktır.

2019 yılında Kurban Bayramı 11 Ağustos ila 14 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. 10 Ağustos Cumartesi günü de arefe günü. Bayram tatilini 9 gün olup olmayacağı konusu ise henüz belirsiz.

Şimdi, kurban eti tüketiminde dikkat etmeniz gerekenleri paylaşalım.

Kurban Bayramı Ne Zaman?

Kurban Etini Buzdolabında Dinlendirin

Bayram günü evinizde otururken bir yakınınız kapınızı çalıp kurban eti getirdiğinde siz de hemen gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra pişirme işlemini gerçekleştirip eti sofraya getirenlerden misiniz? Peki, bunun son derece sağlıksız bir uygulama olduğunu biliyor musunuz? Çünkü kurban eti, kesme işleminden sonra sertleşir ve hazmı zor bir hale gelir. Etin yumuşaması için onu en az 24 saat buzdolabında bekletmeniz gerekir. Yani “Kurban eti nasıl yumuşatılır?” sorusunun cevabı, eti dinlendirmek!

Peki, eti dinlendirmediğiniz ve hemen tükettiğiniz durumda ne olur? Böyle bir durumda et sert olduğu için daha geç pişer ve daha da önemlisi midenizde kolay sindirilemediği için hazımsızlığa ve mide sorunlarına yol açar. Yani hem etin kolay pişebilmesi hem de yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarını engelleyebilmeniz için eti buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketmeniz şart.

Eti, Öğle Yemeklerinde Tüketmeyi Tercih Edin

Et, genellikle öğle ve akşam yemeklerinde tercih edilen bir besin olsa da söz konusu Kurban Bayramı olduğunda yapılan kavurma, kahvaltı sofralarında da yer alabiliyor. Oysa bu, sindirim sorunları yaşamanıza neden olabilecek durumlardan biri. Çünkü ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin, kırmızı et sindirilmesi zor bir besindir. Uyanır uyanmaz beslenmeyi et ile sağlamak doğru olmayacaktır. Akşam yemeklerinde et tükettiğiniz durumda ise vücudunuz sindirim için yeterli zaman bulamayacaktır. Bu nedenle doğru pişirme yöntemini tercih ederek öğle yemeklerinde et tüketmeniz en doğrusu!

Kurban Eti Tüketimi

Porsiyonları Aşmayın 

Evet, biliyoruz; sevdiğiniz bir yemek olduğunda kendinizi sınırlamakta bazen zorlanıyorsunuz. Fakat içerisinde doymuş yağ bulunan kurban etini tüketirken bu konuda kesinlikle aşırıya kaçmamalısınız. Hatta kalp ve damar sorunları, tansiyon, böbrek ya da mide sorunları olanlardansanız bu konuya ekstra özen göstermeli ve tüketmeniz gereken porsiyondan fazlasını yememelisiniz. Doğru tüketim miktarı için doktorunuza danışabilirsiniz.

Pişirme Yöntemine Dikkat Edin

Porsiyonların yanı sıra tercih ettiğiniz pişirme yöntemi de sağlığınızı doğrudan etkileyebilir. Kurban Bayramı’nda et, genellikle kavurma olarak tercih edilse de aslında haşlama ya da ızgara gibi yöntemleri tercih etmek, yemeyi ve sindirmeyi daha kolay kılabildiği gibi etin besin değerlerini de koruyabilir. Ama “Kavurmasız olmaz!” diyenlerdenseniz kesinlikle ekstra yağ eklememeli ve etin yağ bölümlerini tüketmemelisiniz.

Etin Yanında C Vitamini Yönünden Zengin Besinler Tüketin

Etin içeriğinde vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineral bulunuyor. Fakat bu vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırmak için vücudunuza yardımcı olmanız da şart! Uygun koşullarda ve yöntemlerde pişirdiğiniz etin yanında demir emilimini hızlandıran, C vitamini bakımından zengin besinleri tercih etmelisiniz. Örneğin roka, maydanoz, marul gibi yeşilliklerden hazırladığınız ve sosunda limon bulunan bir salata, öğününüze eşlik edebilir.

Kurban Eti

Et Depolama Konusunda da Dikkatli Olmak Şart

Eğer bir günde tüketeceğinizden fazla et varsa bu durumda eti derin dondurucuda muhafaza etmek en doğrusu. Peki, eti derin dondurucuda saklarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Biliyorsunuz ki buzları çözülmüş besinleri yeniden dondurmak, gıdaların bozulmasına ve sağlığınız açısından tehlikeli hale gelmelerine neden olabilir. Bu nedenle etleri, buzları çözüldükten sonra yeniden dondurmamalısınız. Etleri küçük parçalara bölüp bir öğünde yiyebileceğiniz miktarlara ayırırsanız bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca etleri en az -18°C’de muhafaza etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Kurban Bayramı Kurban Eti

Bayramda Sevdiklerini En Güzel Şekilde Ağırlamak İsteyenler İçin Önerilerimiz Var

Ailenizi, arkadaşlarınızı misafir edecekseniz ve bayramda her şeyin kusursuz olmasını istiyorsanız hiç panik yapmayın; biz buradayız!

Kusursuz Bayram Sofrası Nasıl Hazırlanır?” başlıklı içeriğimiz sayesinde mükemmel bir gün için ihtiyacınız olan alanı kurgulayabilirsiniz. Ayrıca mutfak ihtiyaçlarınızın da eksiksiz olması çok önemli. Ne de olsa sofranın kusursuzluğunun yolu mutfaktan geçiyor! “Bayram Geldi, Hoş Geldi! Bayramda Mutfağınızın İhtiyacı Olan Ürünler” yazımız sayesinde mutfağınızın eksiklerini hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz.

İhtiyacınızı karşılayacak mutfak aksesuarları, mutfak tekstil ürünleri ve çok daha fazlası Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir