Bunlara Dikkat: Evden Çalışanlara Tavsiyeler

Evden Çalışanlara Tavsiyeler

Korona virüs nedeniyle birçok şirket evden çalışma modeline geçiş yaptı. Bazılarımızın yıllardır hayalini kurduğu, bazılarımızın ise hiç aklında olmayan home ofis çalışma, avantajların yanında bazı dezavantajları da getirdi. Dikkat dağınıklığı, motive olamamak, çalışma alanında doğru uygulamaları hayata geçirememek gibi konular, ofis ortamındaki verimli çalışma düzenini kurmanızda engel olabilir.

O halde verimliliği artırmak için evden çalışanlara önerilerini sıralamaya başlayalım!

Rutin Oluşturun

Bir ofiste çalışırken sabah uyanır, hazırlanır, işe gidersiniz. İş yerine vardığınızda çalışır, öğle yemeğine gider, molalar verir ve mesainiz dolduğunda yeniden eve dönmek için yola çıkarsınız. Bu sizin rutininizdir.

Evden çalışanların verimli çalışamamasının nedenlerinden biri de rutin oluşturmamak. Sabah kalkacağınız, öğle arası vereceğiniz ve mesainizin biteceği saatler belli olursa daha verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.

Ayrıca sabah işinizin başına oturmadan önce pijamalarınızı çıkarıp çalışmaya elverişli kıyafetler giymek de evdeki rahat ortamı çalışma alanına çevirmek için yararlı olabilir.

Evden Çalışanlara Öneriler

Çalışmak İçin Uygun Bir Ortam Yaratın

Tahmin ettiğiniz üzere bir yandan koltuğunuza oturup diğer yandan televizyona göz atarak verimli bir şekilde çalışamazsınız. Bilinçaltınıza o anda çalışmanız gerektiği mesajını verebilmek için belirli ve çalışmaya uygun bir şekilde dekore edilmiş bir alanda mesai saatinizi geçirmelisiniz. Diğer bir deyişle evden çalışırken verimliliği artırmanın yollarından biri kesinlikle bir çalışma alanı oluşturmak. Peki, çalışma alanı dekore ederken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

  • Çalıştığınız alan dağınık olursa dikkatiniz de dağılır. Bu nedenle çalışma alanının düzenli olması çok önemli. İhtiyaç duymadığınız eşya ya da dokümanlara çalışma masanızda yer vermemeli, kitaplık ya da çekmece gibi ait oldukları yerlere koymalısınız. Dilerseniz alanda düzeni sağlamak için saklama kutuları ya da sepetlerden yardım alabilirsiniz.
  • Fiziksel olarak rahat hissetmemek dikkat dağıtıcı bir etmen. Bu sebeple çalıştığınız masa ve sandalyenin de rahat olması gerekiyor. Eğer evde verimli çalışmak için bir çalışma alanı oluşturacak ve bu doğrultuda masa-sandalye alacaksanız dikkat etmeniz gereken noktalar var! Örneğin çalışma sandalyesine oturduğunuzda masa, göğüs kafesi ve bel arasında kalmalı. Boyu ayarlanabilir sandalyeler ise en rahat olabileceğiniz yüksekliği bulmanız için ideal. Ayrıca çalışma masası alırken de bilgisayarınız ve çalışırken ihtiyaç duyduğunuz materyalleri konumlandırabileceğiniz büyüklükte bir ürün almalısınız. Çalışma masası koyacak alanınız yoksa duvara monte edilen masa çeşitlerini değerlendirebilirsiniz. Eğer salonunuzdaki masada çalışacaksanız da bel minderi gibi konforlu şekilde çalışmanıza yardımcı olacak ürünlerden destek alabilirsiniz.
  • Çalışma alanının dağınık olmaması gerektiğini belirttik, fakat tercih ettiğiniz renkler nedeniyle zihinsel bir dağınıklığın oluşabileceğini de biliyor muydunuz? Çalışma alanını dekore ederken renk seçimi oldukça önemli. Dikkatinizi dağıtabilecek renklerden ve objelerden uzak durmak ise en doğrusu. Siyah ya da kahverengi bir masa, açık ve dikkat çekici olmayan duvar renkleri ile kombinlenebilir. Ayrıca sarı, turuncu gibi enerji verecek renklerin tablo, kırlent gibi dekoratif ürünlerde minimum seviyede kullanılması uygun olabilir.
  • Çalışma alanını gün ışığı alan bir noktada oluşturmak verimin artmasını sağlayabilir. Eğer sınırlı gün ışığı alan bir noktada çalışmak durumundaysanız bu durumda çalışma lambalarından yardım alabilirsiniz.

Evden verimli çalışmak için ipuçları arasında yer alan çalışma alanı dekorasyonu hakkında daha fazla bilgi almak için “Home Ofis Nedir? Rahat ve Verimli Çalışma Ortamı İçin Öneriler” yazımızı okuyabilirsiniz.

Home Ofis Çalışanlara Tavsiyeler

Yapacağınız İşleri Planlayın

Günlük bir rutin oluşturmak, home ofis çalışma modelinde olanların kendini disipline sokması için atması gereken en önemli adımlardan biri. Fakat uyanacağınız ya da çalışacağınız saatleri belirlemenin yanı sıra işlerinizi de planlamalısınız.

Defterinize hangi gün hangi işi yapmanız gerektiğini, işlerin iletilmesi gereken son tarihi not alabilirsiniz. Bu sayede hiçbir işinizi atlamamış olursunuz. Dilerseniz Asana, Trello gibi remote (uzaktan) çalışma uygulamalarını arkadaşlarınızla birlikte kullanabilir ve ekipçe yaptığınız işleri daha kontrollü bir şekilde yönetebilirsiniz.

Uzaktan Çalışmak

Çalışma Sırasında Molalar Verin

E-posta cevaplamak, hayata geçecek projeleri ayrıntılı bir şekilde planlamak, var olan işleri sağlıklı bir şekilde devam ettirmeye çalışmak… Yoğun tempo içerisinde kaybolmak ve sizi molaya çağıran bir iş arkadaşınızın da olmaması, ara vermeden çalışmanıza neden olabilir. Oysa yarım saatte bir 5 dakika ya da saatte bir 10 dakikalık molalarla bir süre işten uzaklaşmak daha verimli çalışmanızı sağlayabilir.

Dikkatinizin Dağılmasına Neden Olacak Unsurlardan Uzaklaşın

Evet; çalışma alanındaki dağınıklık, dikkatinizin dağılmasına sebep olan başlıca etmenlerden biri; ama tek etmen o değil! Cep telefonunuz, “Şunu halledeyim.” diye düşündüğünüz ev işleriniz, bilgisayarınızdan girdiğiniz sosyal medya hesaplarınız da dikkatinizin dağılmasına neden olur. Verimli bir şekilde evden çalışmak için bu dikkat dağıtıcı unsurlara da mesafeli olmalısınız.

Acil durumlar dışında telefonunuzu sadece molalarda elinize almak, ev işlerini öğle arasında ya da mesai öncesi/sonrasında halletmek, bu etmenler nedeniyle dikkatinizin dağılmasını engelleyebilir.

Evden Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde Egzersiz Yapın

Bütün gün evdesiniz ve masabaşında zaman geçirmek bedeninizi yoruyor. Hem fiziksel olarak daha iyi hissetmek hem de stres seviyesini azaltıp mental olarak daha zinde olabilmek için evde spor yapabilirsiniz.

Sabah işe başlamadan önce yapacağınız 15 ya da 30 dakikalık bir egzersiz daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca molalarda da çalışma sandalyesinde yapılabilecek hareketleri uygulayabilir ya da rahatlamanıza yardımcı olacak nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

Evden Verimli Çalışmak İçin İpuçları

Uzaktan çalışmanın nasıl daha verimli hale getirilebileceğini anlattık. Bu önerilerimiz sayesinde hem zamanı daha iyi kullanabilir hem de kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Evinizde çalışma alanı oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız ürünler Koçtaş’ta!

İyi çalışmalar dileriz!