Çalışma Sandalyesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çalışma Sandalyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Siz de “Çalışırken belim/sırtım ağrıyor.” ya da “Odaklanmakta zorluk yaşıyorum.” diyenlerden misiniz? Elbette bu şikâyetlerinizin farklı nedenleri olabilir, fakat doğru çalışma sandalyesi seçiminin bu konuda çözüm sunabileceğini unutmamakta fayda var. İşte, size konforlu bir çalışma alanı sağlayacak çalışma masası sandalyesini seçerken dikkat etmeniz gereken unsurlar:

Çalışma Sandalyesi (Çalışma Koltuğu) Nasıl Olmalı?

Koltuk ve yatak haklı olarak konfor aranılan mobilyalardan. Ancak aslında çalışma sandalyesi de rahatlık sunması gereken önemli eşyalardan. Çünkü günün neredeyse altı saati çalışma masası ve sandalyesinde geçiriliyor. 

En iyi çalışma sandalyesi arayışında nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenerek siz de yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. İşte ideal çalışma sandalyesinin özellikleri:

  • Ergonomik çalışma sandalyeleri vücudu doğal pozisyonunda tutmak için tasarlanmıştır. Omurga sağlığını korumak için ofis koltuğunun bel, sırt ve başı destekler yapıya sahip olması gerekir. 
  • Uzun süre aynı pozisyonda durmamak için sırt kısmının ayarlanabilir olmasında fayda vardır. 
  • Otururken sırtta baskı oluşmaması için ayak ve bacağın pozisyonunu da ayarlamak gerekir. Boyu ayarlanabilen sandalyeler buna imkan verir.

Uzun süre oturmak sağlık açısından tavsiye edilmese de tempolu çalışırken kimi zaman mola vermek güç olabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için dinamik oturmaya imkan veren ofis sandalyesi çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Yani oturduğunuz yerden kalkmasanız da geriye ileriye hareket edebileceğiniz, ayarlanan boyu sayesinde kimi zaman ayakta çalışabileceğiniz ve farklı pozisyonları bulunan bir model seçebilirsiniz. Peki tüm bu özellikleri sağlayacak bir çalışma sandalyesi hangi özelliklere sahip olmalı?

Sandalye Yüksekliği

Çalışma masanızdan yüksekte ya da alçakta kalan bir çalışma sandalyesinin sizi rahat ettirmesi imkânsız. Peki, çalışma sandalyesinin yüksekliği nasıl olmalı? Sandalyenize oturduğunuzda çalışma masasının göğüs kafesinizle beliniz arasında kalması ideal olarak kabul ediliyor. Ayrıca koltuğa oturduğunuzda ayaklarınızın yere tam basması, üst bacağınızın ise yere paralel olması gerekiyor.

Bu özellikleri, alacağınız sandalyede bulmakta zorlanabileceğinizi düşünebilirsiniz. Fakat boyu ayarlanabilen ofis sandalyesi seçenekleri ihtiyacınıza uygun ürünü bulma konusunda size yardımcı olabilir. Bu ürünler sayesinde koltuğunuzun boyunu vücudunuza uygun bir şekilde ayarlayabilir ve doğru oturma pozisyonunu bularak çalışma masası başında ya da bilgisayar karşısında geçirdiğiniz zamanı daha konforlu kılabilirsiniz.

Ofis Sandalyesi Seçimi

Sandalye Genişliği ve Koltuk Derinliği

Çalışma sandalyesi seçimi yaparken vücut ölçülerinizi göz ardı etmemeniz gerekiyor. Derinliği, yüksekliği ve genişliği size uygun bir ürün seçmelisiniz.

Vücut ölçülerinize uygun bir genişliğe sahip ürün almak, çalışma sırasında rahat etmenizi sağlayacaktır; ama omurga sağlığını koruyabilmek ve sırt ağrısı gibi sağlık sorunlarından korunabilmek için de sırtınızın sandalyeye yaslanabiliyor olması şart.

Sandalye derinliği olarak adlandırabileceğimiz bu özellikte, oturduğunuzda dizlerinizin arkasının 90 derece olması gerektiğini ve dizlerinizin arkası ile sandalye arasında 5-7 cm aralık olması gerektiğini de es geçmemelisiniz. Derinliği ayarlanabilen sandalyeler bu kriteri doğru bir şekilde uygulamanıza imkân verebilir.

Sırt, Bel ve Kol Destekleri

Uzun süre oturduğunuzda sırt, bel, hatta boyun ağrılarının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorsanız omurganızı destekleyecek ürün seçeneklerini değerlendirmenizi öneririz. Bel boşluğu bulunan, “S” şeklinde tasarlanmış sırt bölümüne sahip, boyun desteği sağlayan alternatifler “Rahat çalışma sandalyesi nasıl olmalı?” sorusunun adeta cevabı niteliğinde. Ayrıca kol koyma alanı bulunan yani kolçaklı çalışma sandalyeleri de ekstra rahatlık isteyenler için uygun olabilir.

Bu arada minik bir not: Eğer satın almak istediğiniz ürünün boyun, sırt ve bel desteği konusunda pek de başarılı olmadığını düşünüyorsanız sırt ve boyun yastıklarından yardım alabilirsiniz. Ayrıca oturma alanlarında da ortopedik oturma yastıkları size yardımcı olabilir.

Ders Çalışma Sandalyesi

Hareket Ettirilebilirlik

Tekerlekli, dönebilir gövdeli ürünler, sandalyenizden kalkmadan hareket etmenize imkân vererek pratik ve konforlu bir kullanım sağlayabilir. Ayrıca sandalyenin sırt ve kolçak bölümlerinin hareket ettirilebilir olması da bir artı olabilir. Böylece dilediğinizde kolçak pozisyonunu değiştirebilir/ayarlayabilir ya da ofis koltuğunun sırt bölümünü arkaya yaslayarak sırtınızı dinlendirebilirsiniz.

Sandalyenin Üretildiği Malzeme

Tercih edeceğiniz çalışma sandalyesinin üretildiği malzemenin güvenilirliği de oldukça önemli. Zararlı kimyasal içermeyen, sağlık standartlarına uygun bir şekilde üretilmiş ürünleri tercih etmelisiniz. Bu doğrultuda sandalyenin sertifikalarını incelemeniz faydalı olabilir.

Oturma alanı ve sırt bölümü çok sert ve çok yumuşak olan sandalyeler sizi rahatsız edebilir. Bu sebeple orta sertlikte malzemeden üretilmiş sandalyeleri seçmeniz yararlı olabilir. Ayrıca seçeceğiniz ürünün nefes alabilir ve kaymayan özellikte kumaştan üretilmesine de dikkat edebilirsiniz.

Çalışma Sandalyesi Modelleri

Tasarım

Sonuçta çalışma masası sandalyesi de evinizde yer vereceğiniz bir mobilya. Dolayısıyla ev dekorasyonunuza katkı sağlayacak. Alanda uyguladığınız renk paletine uygun bir renk seçeneği ve tasarım detayları bulunan ürünleri tercih edebilirsiniz.

Bu arada çalışma sandalyelerinin geniş bir model yelpazesine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz “Çalışma Sandalyesi Çeşitleri” infografiğimize göz atarak bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Çalışma koltuğu nasıl seçilir, anlattık. Şimdi, sırada ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize cevap verecek bir çalışma sandalyesi bulmak var! Koçtaş’ta bulunan çalışma sandalyesi modelleri ile bu konuda size yardımcı olmaya hazırız. Mağazalarımızdan ya da internet sitemizden çalışma koltuğu çeşitlerini incelemeden kararınızı vermeyin!

Sandalye Seçiminin Önemi Nedir?

Ergonomik Sırt Sandalyesinin Önemi

Özellikle evde çalışmanın yaygınlaşmasından sonra, çalışma sandalyesi seçimi daha da önem kazandı. Önceden ofis koltuğu, çocuk çalışma sandalyesi ya da bilgisayar sandalyesi ile sınırlı arayışlara artık ev içi konforlu sandalye de eklendi. Yani ergonomik sandalye artık tüm yaşam alanlarının vazgeçilmezi. Peki ergonomik çalışma sandalyesi kullanmanın faydaları neler? 

  • Sırt yüksekliği vücuda uygun olmayan bir sandalyede oturmak, öne doğru durmanıza neden olabilir. Bu da postür yani duruş bozukluğu sorununa yol açabilir.
  •  Çalışırken bacaklarınıza kramp giriyorsa bu kan dolaşımınızın yetersiz olduğuna işaret edebilir. Bacağın fazla kıvrılmasına neden olan sandalyelerde bacağa çok yük biner ve kan akışı zayıflar. Ayrıca diz kapağı sandalyeye bitişik oturulduğunda da kan akışı yavaşlar. Bacak destekli bir sandalye kramp gibi kan dolaşımı ile ilgili sağlık sorunlarının yaşanma riskini düşürür. 
  • Rahatsız bir sandalyede oturduğunuz zaman vücut ağrıları nedeni ile sürekli yeni bir oturma pozisyonu denemeniz gerekebilir. Bu sağlığı olduğu kadar dikkat dağıtıcı olması ile iş verimliliğinizi de düşürür. 
  • Kalça eklemleri de vücudun ağırlığını taşıyan önemli bir bölümü. Vücut ölçülerine uygun yani yeterince sığ ya da derin olmayan bir sandalyede oturmak kalça eklemlerine baskının artmasına neden olabilir. 
  • Bel ve boyun ağrıları çalışanların en sık yaşadığı rahatsızlıklardan. Ancak elbette kaçınılmaz değil. ‘Önlemek tedavi etmekten daha iyidir’ yaklaşımını benimseyip baş destekli çalışma sandalyesi kullanabilir ve bu durumdan kurtulabilirsiniz.
  • İhtiyacınızı karşılayan, kaliteli çalışma sandalyesi seçmenin avantajlarından birisi de uzun süreli kullanım. 

Çalışma Sandalyesi Çeşitleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Çalışma koltuğu nasıl seçilir, anlattık. Şimdi, sırada ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize cevap verecek bir çalışma sandalyesi bulmak var! Koçtaş’ta bulunan çalışma sandalyesi modelleri ile bu konuda size yardımcı olmaya hazırız. Mağazalarımızdan ya da internet sitemizden ders çalışma sandalyesi, ahşap çalışma sandalyesi, ortopedik çalışma sandalyesi gibi modelleri ve çalışma sandalyesi fiyatlarını incelemeden kararınızı vermeyin!