Koltuk Çeşitleri

Koltuk Modelleri

Evinizin en dikkat çeken unsurlarından biri hiç kuşkusuz koltuklarınız! Hem yaşam alanınızda konforlu bir mekan yaratmak hem de hayal ettiğiniz şıklığı yakalayabilmeniz için koltuk seçimi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri göz ardı etmemek oldukça önemli. “Mobilya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızda ihtiyacınız olan önemli detayları paylaşmıştık. 

Bunların yanı sıra koltuk modelleri arasında seçim yaparken de dikkat etmeniz gerekenler mevcut. Salon, oturma odası, hatta yatak odası için koltuk seçerken koltuk çeşitlerinin özelliklerini bilmek şart! Haydi, gelin şimdi, sıklıkla tercih edilen koltuk çeşitlerini inceleyelim ve doğru bir seçim yapmanıza yardımcı olalım.

Koçtaş Koltuk Çeşitleri

Evinizin dekorasyonuna ve ihtiyaçlarınıza uygun koltuk modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Chesterfield Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Kısaca “Chester” olarak da bilinen bu koltuk takımı modelleri, 1800’lü yıllardan beri evlerdeki mobilya ihtiyacını en şık şekilde karşılayan alternatiflerden.

Sırt bölümü ve bazen de oturma bölümü düğmeli bir tasarıma sahip olan Chester koltuk takımlarının sırt kısmında genellikle harici minderler bulunmuyor. Ayrıca bu koltuk modelinde sırt ve kol bölümleri çoğunlukla aynı boyda oluyor. Dışa doğru kıvrımlı kolları ve ahşap ayaklar ise Chesterfield koltukların en belirgin özelliklerinden; fakat bazı tasarımlarda kolların dik olabildiğini de belirtmekte fayda var. Akıllarda deri koltuk kumaşı ile özdeşleşmiş olsa da aslında bu koltuk modeli hemen her kumaşla üretilebiliyor. Yaşam alanlarınızda klasik stili benimsiyorsanız Chester koltukları tercih edebilirsiniz.

Chester Koltuk

Lawson Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

En sık karşılaşılan koltuk modellerinden biri olan Lawson koltuklar hem şıklıkları hem de temizliklerinin pratik bir şekilde yapılabilmesiyle dikkat çekiyor.

Sırt bölümü hafif bir şekilde arkaya eğilimli olan, bazen dışa kıvrık bazen dik ve gövdeden kısa kollara sahip olan Lawson koltukların en bilinen diğer özelliği ise kısa ayakları, yani zemine yakın iskeleti… Ayrıca sırt kısmındaki minderlerin koltuk iskeletinden ayrı olması, minder kılıflarının kolaylıkla yıkanmasına imkân veriyor. Evde tercih ettiğiniz renk paletine uygun bir seçenek bulursanız Lawson tarzı koltukların modern ev dekorasyonu stili ile uyum yakalayacağına şüpheniz olmasın!

Lawson Koltuk

English Rolled Arm Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Diğer adı “bridgewater koltuk” olan English rolled arm’ın sırt ve oturma kısmı minderli ya da mindersiz olabiliyor ve bu koltuk modeli ilk bakışta Lawson tarzı koltuklara çok benziyor. İki koltuk çeşidini ayıran en önemli fark ise English rolled arm’ın kollarının minderlerden çok az daha yüksek olması. Ayrıca bu koltuk modeli, kullanılan kumaş ve renk doğrultusunda her dekorasyon stiline uyum sağlayabiliyor. 

English Rolled Arm Koltuk

Görsel Kaynak

Tuxedo Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Oldukça keskin hatlı bir tasarıma sahip olan tuxedo koltukların sırt bölümleri düz, mindersiz ya da minderli ve düğmeli oluyor. Kıvrımsız ve sırt ile kol bölümlerinin aynı boyda olması ise tuxedo tarzı koltukların dikdörtgen bir yapıya sahip olmasını sağlıyor. Bu arada tuxedo koltuk türlerinin modern oturma odalarının yanı sıra iş yerlerinde de çok şık durduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Tuxedo Koltuk

Mid-Century Modern Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Mid-century modern koltuklar da keskin geçişlere sahip bir tasarım sunuyor. Sırt kısmının minderli ya da mindersiz olduğu modelleri bulunan bu koltukların kol kısmı dik veya dışa doğru hafif kıvrımlı da olabiliyor. Ahşap ya da metal ayaklarla tamamlanan mid-century modern koltuklar, modern ve minimal evler için en uygun seçimlerden biri.

Mid Century Modern Koltuk

Camelback Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Nostaljik bir tasarıma sahip olan camelback koltuk, adını sırt kısmında bulunan ve deve hörgücüne benzeyen görünümden alıyor. Sırt kısmı genellikle mindersiz olan ve kol bölümleri, sırt kısmının bittiği yerden başlayıp dışa doğru kıvrılan bu koltuk, ahşap detaylara yer verilen country ve klasik stilin uygulandığı evler için oldukça uygun.

Camelback Koltuk

Görsel Kaynak

Knole Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Tahta benzeyen bir tasarıma sahip olan knole koltukların sırt kısmı minderli ya da mindersiz olabiliyor. Sırt ve kol bölümü aynı olan bu koltuğun en belirgin özelliklerinden biri ise kol ve gövdenin çoğunlukla birleşik olmaması. Kol bölümlerinin dik ya da hafif dışa doğru eğimli bir şekilde tasarlanabildiği knole koltuklar, klasik stil ile mükemmel uyum yakalayabiliyor.

Knole Koltuk

Görsel Kaynak

Futon Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Geleneksel Japon yataklarından esinlenerek tasarlanan futon koltukta genelde minder bulunmazken bazı modellerde kol da bulunmuyor. Fakat bu durum tasarıma göre değişebiliyor; yani kolları ve minderi olan, hatta demir iskelete sahip bir futon koltuk bulmanız da mümkün! Bazı modelleri çekyat olma özelliği de taşıyan futon koltuklar modern, özellikle minimalist stil için en uygun olan alternatiflerden.

Futon Koltuk

Çekyat Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Çekyat koltuklar aslında hepimizin aşina olduğu koltuk türlerinden. Alt bölmelerinde gizlenen parça çekildiğinde yatak haline gelen bu koltuklar, farklı tasarım ve renk seçenekleri sunabildiklerinden modern ve country başta olmak üzere tüm dekorasyon tarzlarına uyum sağlayabiliyor.

Çekyat Koltuk

Modüler Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Birbirinden ayrılabilen parçalar sayesinde ihtiyaca uygun bir şekilde konumlandırılabilen modüler koltuklar farklı stillerde üretilebiliyor. Bu da modüler koltuklara, country ve modern başta olmak üzere hangi stil uygulanırsa uygulansın her evde yer verilebileceği anlamına geliyor.

Modüler Koltuk

L Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

“Köşe koltuk” olarak da bilinen L koltuklar alandan tasarruf etmek için mükemmel bir seçenek. Farklı tarzlarda, farklı tip kumaşlarla üretilebilen L tarzı koltuklar aynı zamanda modüler de olabiliyor. Tasarımları doğrultusunda her stil ile uyum sağlayabilen L koltuklar hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Konforlu ve Kullanışlı: Köşe Takımları” yazımızı okuyabilirsiniz.

Köşe Koltuk

Chaise Lounge Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

“Şezlong koltuk” olarak da anılan chaise lounge, bu ismi şezlonga benzeyen tasarımından alıyor. Tek parçadan oluşan bu tekli koltuk, bazı tasarımlarda puf ile tamamlanabiliyor. Her dekorasyon tarzında tercih edilebilen bu koltuğun modeli ve kullanılan kumaş ise hangi stile uygun olduğu konusunda size fikir verebilir.

Chaise Lounge Koltuk

Berjer Koltuk Nedir, Hangi Evler İçin Uygundur?

Ayaklı ve tekli koltuk olarak bilinen berjerler aslında kendi aralarında farklı adlarla da anılıyor. Sırt kısmının minderli olup olmaması, kol kısmının bulunup bulunmaması gibi pek çok tasarım detayı, berjer türlerinin ayrılmasını sağlıyor. Berjerler, tasarımları doğrultusunda her stilde yer verilebilen mobilyalar.

Berjer Koltuk