Salonunuza Şıklık Katacak Chester Koltuk Takımı Modelleri Nasıl Seçilir?

Chester Koltuk Modelleri

Kimi mobilya trendleri gelip geçici olsa da zamansız güzelliğe sahip bazı modeller popülaritesini koruyorlar. Bunlardan birisi de klasik tasarımı ve şık görünümüyle dikkat çeken chester koltuk modelleri. Deri döşeme, kapitone detayı ve metal aksesuarlar dediğimiz zaman şömine yanında yer alan bir chester koltuk takımı gözünüzde canlanmış olabilir. Buna tekli chester koltuk bulunan bir ofis görüntüsü de ekleyebiliriz. 

Ancak hemen belirtelim: Chester koltuk modeli günümüzde değişik kumaşlardan da üretiliyor. Dolayısıyla derinin kısıtlı renk seçeneğinin dışına da çıkarak farklı dekorasyonlarla uyum sağlıyor. Yani artık chester koltuk takımı, zarif yapısını koruyan ve aynı zamanda farklı stillere de hitap eden bir mobilya. 

Salonunuza bir malikane havası katmak için siz de chester koltuk modellerini tercih edebilirsiniz. ¨Peki, chester koltuk takımı alırken nelere dikkat edilmeli?¨ dediğinizi duyar gibiyiz. Haksız sayılmazsınız. Berjer, L koltuk gibi diğer koltuk modellerinin özelliklerini bilsek de chester koltuk takımının belirgin görünümü dışında pek bilgiye sahip değiliz. Gelin, chester koltuk takımı satın alma rehberi ile merak ettiğiniz tüm konuları birlikte keşfedelim, doğru seçimi yapın.

Chester Koltuk Nedir?

Chester Koltuk nedir

Chesterfield koltuk olarak da bilinen bu modelin karakteristik özellikleri temel olarak şöyle: Sırtla aynı hizada ve dışarıya doğru kıvrımlı, gösterişli kollar yer alıyor. Aynı zamanda sırt ve kolların tamamında metal zımba düğmeler ve kapitone dikişler bulunuyor. Klasik chester koltuk modelleri deriden el yapımı üretiliyor. Günümüzde modern dekorasyon stillerini de tamamlayan farklı renk ve kumaşlara sahip chesterfield koltuk takımları da var. 

Chester koltuğun tarihi, 1800’lerin başı İngiltere’sine kadar uzanıyor. 4. Chesterfield Kontu  Lord Philip Stanhope sayesinde bu modelin ünlü olduğu düşünülüyor. 19. yüzyılda ise Viktorya döneminin en popüler koltuklarından biri haline geliyor. Ancak o dönemdeki koltukları bugünün chester modelleri gibi düşünmeyin. Koltukların içerisinde yay bulunmuyordu ve muhtemelen at kılı gibi bir dolgu bulunuyordu. Neyse ki yüzyıllar içerisinde koltuklar çok daha konforlu hale geldi ve bir Viktorya dönemi şatosundakinden daha rahat mobilyalara sahibiz.

Bir de ilginç bir bilgi verelim: Sigmund Freud’un muayenehanesinde psikiyatrist koltuğu olarak chesterfield modelini kullandığı belirtiliyor. Yani chester koltuk takımı popülaritesini biraz da Freud’a borçlu. Şimdi, adım adım chester koltukla ilgili merak edilenlere geçerek alışveriş kararınızı vermenize yardımcı olalım:

mobilya ürünleri

Chester Koltuk Kumaşı Nasıl Olmalı?

Chester Koltuk Kumaşı

Chester koltuklar geleneksel olarak deri kaplansa da kadife, keten gibi birçok farklı modelleri de bulunuyor. Deri chester koltuk alacaksanız malzemesinin hakiki deri olduğundan emin olun. Gerçek deri üzerindeki gözenekler sayesinde hava alır ve terletmez. Suni deri ise terlemeye neden olduğu için beklediğiniz konforu vermez. 

Düzenli olarak bakımı yapıldığı takdirde deri koltuk döşemesi uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Ancak derinin diğer kumaşlara göre daha kolay çizilebildiğini ve maliyetli bir seçenek olduğunu da aklınızda bulundurun. Diğer chester koltuk takımı kumaşları ise şunlar:

• Kadife Chester Koltuk Modeli

Deri gibi şık kumaş türlerinden biri olan kadife, klasik dekorasyonla da modern stille de uyum sağlar. Derinin aksine aklınıza gelebilecek her renge sahip olabilen kadife kumaş dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Kolay temizlenebildiği ve zedelenmeleri pek belli etmediği için de koltuk kumaşı olarak tercih edilir.

• Keten Chester Koltuk Modeli

Kaliteli koltuk kumaşı türlerinden olan keten şık bir görünüme sahiptir. Pamuğa göre daha uzun ömürlüdür ve kolay lekelenmez. Kadife kumaşa göre de daha az toz tutar. Serin tutma özelliği keteni koltuklar için ideal bir kumaş haline getirir. Keten; İskandinav stili, minimalist dekorasyon ve bohem tarzla mükemmel uyum sağlar.

• Nubuk Chester Koltuk Modeli

Nubuk, derinin üst bölümü zımparalanarak ve bir dizi işlemden geçirilerek elde edilen kumaş türüdür. Deriden elde edildiği için de renk seçeneği keten ve kadifeye göre daha azdır. Ayrıca terletebilen bir kumaş olduğu için de sıcak iklimlerde pek tercih edilmez. Yine kaliteli kumaş çeşitlerinden olan nubuk su geçirmez ve kolay kirlenmez. 

Chester Koltuk Rahat mı?

Chester Koltuk Rahatlığı

Cevabımız evet; chester koltuk, konfor ve stilin birleşimini sunan bir model. Chesterfield kanepenin farklı özelliklere sahip modelleri bulunuyor. Konforlu bir chester koltuk takımı almak için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Eğer içine gömülebileceğiniz bir chester koltuk arıyorsanız koltuk bölümünde düğme olmayan bir model seçim. Çünkü düğmeler koltuğun daha gergin ve sert olmasını sağlar.
  • Bazı chester koltuk modelleri oturma minderine sahipken bazılarında gövdeyle birleşik bir oturma alanı bulunur. Yumuşak dolgulu mindere sahip bir chesterfield kanepe alarak konfora erişebilirsiniz.
  • Sırt bölümünün destekleyici ve bütün vücudunuzu kaplayıcı olmasına dikkat edebilirsiniz. Böylece baş ve boynunuz boşlukta kalmaz. Yani derin, oturma alanı yere daha yakın bir koltuk seçmenizde fayda var.
  • Deri her ne kadar şık bir model olsa da keten ya da kadife kadar yumuşak değil. Hoş bir his için kadifenin yumuşaklığını, serinlik için keteni tercih edebilirsiniz. 
  • Eğer koltukta ayaklarınızı uzatıp derginizi okumayı seviyorsanız 4’lü chester koltuk takımı gibi büyük bir model alabilirsiniz. 

Chester Koltuk Takımı Hangi Dekorasyon Stilleri İle Uyumlu?

Dekorasyon Stilleri

Kumaş türü ve rengi, chesterfield koltuğun hangi dekorasyonun parçası olarak değerlendirilebileceğini belirliyor. Önce en klasik ve eski olandan başlayalım: Deri chesterfield koltuk. Deri; dokusu, parlaklığı ve koyu rengi nedeniyle klasik dekorasyonun oturaklı havasını bütünlüyor. Üzerinde metal düğmeler de bulunduğu için klasik dekorasyonun vazgeçilmezi metal dekoratif objelerle de eşleşiyor. Deri chesterfield koltuğa uygun bir dekorasyon stilinin püf noktalarını öğrenmek için Klasik Dekorasyonda Görkemli Işıltılar yazımızı okuyabilirsiniz.

Kadife, yumuşacık dokusu ve mattan ipek parlaklığına kadar geniş renk tonu sayesinde oldukça geniş bir dekorasyon yelpazesine girebiliyor. Örneğin bordo veya lacivert kadife chester koltuk takımı klasik dekorasyonla, mor veya pembe koltuk ise retro stille uyum sağlar.

Keten, doğal görünümü ve şık duruşuyla İskandinav gibi minimalist stillerin yanı sıra rustik ve bohem gibi ahşabın doğallığına ağırlık veren dekorasyonlarla da kullanılabiliyor. Deriye göre daha mat bir renge sahip olan nubuk ise modern dekorasyon tarzlarına eşlik ediyor.

Tarihi, kullanım özellikleri ve dekorasyon ipuçlarıyla birlikte chester koltuk takımı seçiminin püf noktalarını paylaştık. Tuxedo, lawson gibi farklı koltuk çeşitleri hakkında bilgi alarak sıra dışı bir mobilya seçimi yapmak için Farklı Stilleri ile Koltuk Çeşitleri yazımızı okuyabilirsiniz. Zevkinize ve ihtiyacınıza göre koltuk modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!