Mobilya Yenilemek İsteyenlere: Eskitme Boya Nasıl Yapılır?

Eskitme Boyayla Nasıl Yapılır

Siz de yıllardır aynı mobilyaları görmekten sıkıldınız mı? Cevabınız “Evet” ise gelin, çözümünü birlikte arayalım. Hemen söyleyelim, mobilyayı yenilemenin hem biraz zahmetli hem de maliyetli bir seçenek olduğunu biliyoruz. Neyse ki pratik ve tasarruflu mobilya yenileme yöntemleri bulunuyor. Bunlardan birisi de eskitme tekniği. 

Eskitme boya ile mobilyaların üzerindeki çizik ya da hasarlar ortadan kalkıyor. Ayrıca mobilya zarif bir görünüme kavuşuyor. Ahşap eskitme tekniği ile ilgili tüm bilgileri öğrenerek siz de mobilyalarınızı ilk günkünden bile güzel hale getirebilirsiniz. 

Mobilya Yenilemek İsteyenlere: Eskitme Boya Nasıl Yapılır?

Eskitme Boya Nedir?

Eskitme boya, son yıllarda popüler hale gelen ve birçok ev dekorasyonu projesinde kullanılan bir teknik. Mobilya, duvar, ahşap zemin, metal yüzeyler gibi pek çok yüzeye uygulanabilen eskitme boya, yüzeye daha rustik bir görünüm kazandırıyor. Bu tekniği uygulayarak yüzeylere eski, aşınmış, paslı ve çizikli bir görünüm verilebiliyor.

Eskitme boyama tekniği için genellikle mobilya farklı bir renge boyanıyor. Ardından zımparayla mobilya yüzeyinin bazı bölümleri aşındırılarak eşyaya eski görünüm veriliyor. Son olarak da cila ya da vernik gibi koruyucu ve parlatıcı bir uygulama daha yapılıyor.

Eskitme boyama işlemini mobilyanın tamamına veya doğal bir görünüm elde etmek için sadece bir bölümüne uygulanabiliyor. Eskitme boya ile yenilenen mobilyalar, nostaljinin esintilerini taşıyan rustik, vintage ve shabby chic dekorasyon tarzlarıyla uyum sağlıyor.  Siz de vintage eşyaları seviyorsanız mobilyalarınıza eskitme boya uygulayarak hayalinizdeki dekora şekil verebilirsiniz. 

Eskitme Hangi Boyayla Yapılır?

Eskitme Boya Nasıl Yapılır

Mobilya eskitme tekniğini uygularken akrilik gibi su bazlı boyalar ve yağ bazlı boyalar kullanılıyor. Akrilik boya, yağlı boyanın aksine kısa sürede kuruyor ve kokmuyor. Ayrıca darbelere karşı dayanıklı bir boya türü. Öte yandan yağlı boya, mobilyadaki küfün yayılmasına neden olabiliyor. Yağlı boyanın akriliğe göre tek avantajı çok uzun ömürlü bir tür olması. 

Tüm bu nedenlerle genel olarak kendin yap projelerinde akrilik boya tercih ediliyor. Boya türleri hakkında daha detaylı bilgi alarak mobilyalarınıza en uygun çeşidi seçmek için de Ahşap Boya Çeşitleri: En İyi ve Doğru Ahşap Boyası Nasıl Seçilir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Eskitme yönteminin başarıyla uygulanmasında boya türü kadar rengi de etkili. Antika görünümü vermek için yeşil, mürdüm ve ekru gibi renklerden faydalanabilirsiniz. Şık bir dekorasyon için de kızıl, lacivert ve kestane eskitme boya renklerini kullanabilirsiniz. Eskitme boyama için gerekli diğer malzemeler ise şunlar:

  • Zımpara
  • Palet bıçağı
  • Astar boya
  • Rulo boya fırçası 
  • Boya süngeri 
  • Vernik
  • Bez

DIY fikirlerini hayata geçirmek için ihtiyacınız olan zımpara, vernik gibi tüm malzemeler Koçtaş hırdavat kategorisinde sizi bekliyor!

Eskitme Ahşap Boyama Aşamaları

Eskitme Ahşap Boyama Aşamaları

Malzemeleriniz hazırsa şimdi boyama yapacağınız yeri hazırlama zamanı! Mobilyayı iki kat boyayacağınız için iki boyama arasında uzun bir süre geçecek. Mobilyayı pek kullanılmayan bir oda ya da balkonda boyarsanız henüz boyası kurumadan yerini değiştirmeniz gerekmez. 

Zımpara aşamasında toz döküleceği için de yere badana yapılırken kullanılan hışır örtülerden serebilirsiniz. Ahşap boyası ve hışır koruyucu örtü gibi boya ve boya malzemeleri için Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi de hatırlatalım ve adım adım boyamaya geçelim:

  • Üzerinde kir varsa önce deterjanlı bir bezle mobilyayı silin ve durulayın. 
  • Eğer mobilyada etiket, oje lekesi gibi kabartılar varsa zımparalama yapın. Zımparayla kirli yüzeyi soyduktan sonra mobilya üzerinde toz kalmaması için nemli bir bezle burayı silin. Boya uygulamadan önce mutlaka mobilyanın kurumasını bekleyin.
  • Eğer koyu renk bir mobilyaya daha açık bir renk kazandıracaksanız önce rulo fırça yardımıyla yüzey astarı uygulayın. Beyaz astar uyguladığınız zaman mobilyanın koyu rengi örtülür ve istediğiniz açık tonlarda eskitme boyayı kullanabilirsiniz.
  • Astarın kuruması için 24 saat bekleyin. 
  • Astar kuruduktan sonra ilk kat boyayı sürmeye başlayabilirsiniz. Palet bıçağı yardımıyla eskitme boyasını mobilyanın üzerine yayın. Boya süngeri ya da bulaşık süngeri yardımıyla dikey hareketlerle mobilyayı boyayın. Ağacın damarlarının yönüne paralel şekilde boyayı yayarsanız daha düzgün bir görünüm elde edebilirsiniz.
  • Birinci kat boyayı attığınız mobilyayı kurumaya bırakın. Kuruyan mobilyanın üzerine ikinci kat boya uygulayın. 
  • Bir gece bekleyip kuruduktan sonra mobilyanın üzerini vernikleyin.

Mobilyanız eskisinden çok daha gösterişli bir görünüme kavuştu. Mobilyalarınızla uyumlu bir dekorasyonu uygulamanın yollarını öğrenmek için de Nostaljik Bir Atmosfer: Retro Dekorasyon Trendi yazımızı okumayı unutmayın. 

Alternatif Mobilya Eskitme Teknikleri

Eskitme boyası ile mobilya yenileme en pratik ve kolay yöntemlerden biriydi. Daha önce mobilyanızı hiç yenilememiş olsanız bile yukarıda paylaştığımız adımları uygulayarak kolaylıkla eşyalarınızı yenileyebilirsiniz. Ancak bunu çoktan denediyseniz ve artık daha sıra dışı mobilya görünümleri vermek istiyorsanız bunun için de güzel önerilerimiz var. İşte, açıklamalarıyla mobilya eskitme yöntemleri:

Distres Tekniği ile Mobilya Eskitme

Distres Tekniği Eskitme

Distres tekniği; yüzeye aşınmış, çizikli ve yıpranmış bir görünüm kazandırıyor. Bu teknik ile mobilya eskitme için yüzeye ilk kat boyayı uygulayın. Mobilyayı kurumaya bırakın. Daha sonra ikinci kat boyayı uygulayın. Boya tam kurumadan yani hafif nemliyken mobilyayı hafifçe zımparalayarak alttaki boyanın görünmesini sağlayın. Son olarak palet bıçağı veya zımpara kağıdı kullanarak yüzeyin bazı yerlerinde tekrar çizikler oluşturun. Bu işlem, mobilya yüzeyinin daha rustik bir görünüm kazanmasını sağlar.

Çatlatma Tekniği ile Mobilya Eskitme

Çatlatma Tekniği Mobilya Eskitme

Şamdanlar, altın varaklı koltuklar ve kristal avizeler…Klasik dekorasyonun bu ihtişamlı görüntüsünü evinize taşımak istiyorsanız işe mobilyalarınıza çatlatma tekniği uygulamakla başlayın. Bu eskitme yöntemi için diğerlerinden biraz daha farklı malzemelere ihtiyacınız olacak. 

Ahşaba çatlatma tekniği uygulamak için gerekli malzemeler; akrilik boya, çatlatma verniği, çatlatma medyumu ve zımpara. Ahşabın üzerini zımparalayıp pürüzsüz hale getirdikten sonra nemli bir bezle mobilyayı silin. Mobilya kuruduktan sonra üzerine akrilik boya sürün. 

İlk kat boya kuruyunca ikinci katı atın. İkinci kat boya tam kurumadan boyanın çatlamasını sağlayan çatlatma medyumu isimli maddeyi uygulayın. Çatlatma medyumu da kuruyunca son olarak çatlatma verniği sürün. Tepkimeye giren maddeler sonucu boya çatlar ve mobilya eski bir görünüm kazanır.

Kağıtla Mobilya Eskitme Yöntemi

Kagitla Mobilya Eskitme

Mobilyanın yüzeyinde yer yer aşınmış bölümler oluşsun, ama boyası eski durmasın istiyorsanız bu pratik yöntemi uygulayabilirsiniz. Öncelikle mobilya yüzeyinde oluşmasını istediğiniz şekillere sahip kağıt parçaları kesin. Hafif bir yapıştırıcı kullanarak kağıtları mobilyaya yapıştırın. Mobilyayı istediğiniz retro renge boyayın. Boya kuruduktan sonra kağıtları dikkatlice sökün. Son olarak eskitme mobilyanızın uzun ömürlü olması için vernik uygulayın. 

Mobilya eskitme fikirlerinde ihtiyacınız olan yapıştırıcı ve bant gibi malzemelere Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz.