Nostaljik Bir Atmosfer: Retro Dekorasyon Trendi

Retro Dekorasyon Nedir

Siz de aile büyüklerinizin evinde gördüğünüz o mobilyaların tasarımlarına karşı kayıtsız kalamıyorsanız ve hatta evinizde de geçmişin izlerine günümüze uygun bir şekilde yer vermek istiyorsanız çare, evde retro tarzı dekorasyon uygulamak! Peki, dekorasyonda retro akımını hakkıyla uygulamak için neler yapabilirsiniz? İşte, bu yazımızda retro dekorasyon önerileri sıralayıp retro oda dekorasyonu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.

Retro Dekorasyon Nedir?

1950’lerden 1980’lere kadar var olan eski tasarımların, dokuların bilinçli bir şekilde ev dekorasyonunda yer verilmesine retro ev dizaynı deniyor. Retro dekorasyon, eski tasarımları canlandıran yeni mobilyalarla yapılabileceği gibi antika mobilyalarla da yapılabiliyor.

Şimdi, retro tarzı ev dekorasyonu yapmak için ihtiyacınız olan önerileri sıralayalım.

Canlı Renklerin Evinizi Hareketlendirmesine İzin Verin

Retro dekorasyon fikirlerini hayata geçirirken seçtiğiniz renkler oldukça önemli. Eskiye özlemden doğan ve geçmişin yansımalarını sunan bu dekorasyon stilinde elbette kahverengi, gri, siyah ve beyaz gibi düne vurgu yapan renkler tercih edebilirsiniz.

Bu renklerin yanı sıra yeşil, turuncu, kırmızı, mor, mavi, hardal sarısı gibi dikkat çekici renkler de bu dekorasyon tarzını hayata geçirirken yararlanabileceğiniz diğer renkler. Bu arada uyguladığınız renk paletine uyum sağladığı durumlarda elbette altın rengi, pirinç gibi nostaljik etkiler sunan detaylara da ev dekorasyonunda yer verebilirsiniz.

Retro Dekorasyon Fikirleri

Geçmişi Evinize Taşıyacak Mobilyalar

Ev dekorasyonunda her detay önemli, fakat boyutlarını göz önüne alırsak seçeceğiniz mobilyalar ilk dikkat çeken ögeler oluyor. Retro stili hayata geçirirken de koltuk takımları ve vitrin, konsol gibi mobilyaların seçiminde ince eleyip sık dokumalısınız. Alacağınız mobilyaların, geçmişin ruhunu yansıttığına emin olmalısınız. Bu arada yeni mobilyalar alabileceğiniz gibi ailenizin evinden ya da ikinci el eşya satan dükkânlardan eski mobilyaları alıp boyayarak el emeğinizle yepyeni mobilyalarınıza kavuşabilirsiniz.

Şimdi, retro tarzı ev dekorasyonunda mobilya seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenleri sıralayalım.

  • Ahşap ya da ahşap detaylara sahip mobilyalar, retro ev dekorasyonlarında en büyük yardımcılarınızdan!
  • Camelback, kumaş ya da deri chesterfield, lawson ve bridgewater koltuk modelleri, retro tarzında ev dekorasyonu için oldukça uygun. Eğer bu koltuk modellerinin tasarımları hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız “Koltuk Çeşitleri” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Konsol, vitrin gibi retro mobilyaların seçiminde, kabartmaları bulunan ya da eskitme tasarıma sahip olan ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Yatak odalarında da ahşap mobilyalar tercih edebilirsiniz. Karyola seçiminde ahşaba alternatif olarak demir başlıklara sahip olan, nostaljik tasarımlı karyolaları değerlendirebilirsiniz.
  • Yemek masası seçerken bacakları kabartmalı, vintage tarzı hakkıyla uygulamanızı sağlayacak mobilyaları seçebilirsiniz. Ayrıca sandalye seçiminde ladderback, wishbone, windsor gibi modellerin retro tarzı ev dekorasyonuna çok yakışacağından emin olabilirsiniz. Bahsettiğimiz sandalye modelleri hakkında daha fazla bilgi alabilmeniz için “Sandalye Çeşitleri” yazımız size yardımcı olmaya hazır.

Retro Dekorasyon Önerileri

Detaylarla Retro Tarzı Ev Dekorasyonunu Güçlendirin

Ev dekorasyonu bir bütün ve hayalini kurduğunuz şık dizaynı hayata geçirebilmek için sadece mobilyalardan değil, diğer ögelerden de yardım almalısınız.

  • Renklerin ve motiflerin çok önemli olduğunu belirtmiştik. Eğer koltuk takımlarınız tek renk ise motifli kırlentlerden yardım alarak alanı daha hareketli kılabilirsiniz.
  • Duvar dekorasyonuna da hareket katmak şart! Canlı renklerle duvarları boyayabilir ya da motifli duvar kâğıtlarından yararlanabilirsiniz. Özellikle çiçek desenli duvar kâğıtları, vintage dekorasyon önerileri arasında.
  • Son yılların trendi patchwork halılar retro dekorasyona uygun seçimler. Dilerseniz kürk görünümlü halıları da değerlendirebilirsiniz.
  • Eğer odanın daha fazla hareketliliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız perdelerde de desenli alternatifleri tercih edebilirsiniz.
  • Duvar dekorasyonu trendleri arasında yer alan duvara renkli tabak asma uygulaması, retro dizaynın ruhunu yansıtmak için oldukça uygun bir seçim.
  • Aydınlatma ürünleri de bu stili uygularken size yardımcı olacak. Özellikle eskitme görünümlü aplikler dekorasyonla oldukça uyumlu.
  • Banyo ve mutfak gibi alanlarda aksesuarların yanı sıra seçeceğiniz seramikler de retro ruhunu yansıtmanız konusunda size yardımcı olabilir.

Mobilyalar, retro dekorasyon ürünleri, halılar, perdeler ve daha fazlası… Hayalinizdeki dekorasyonu uygulamak için ihtiyacınız olan her şey Koçtaş’ta sizi bekliyor.