Sandalye Çeşitleri

Sandalye Modelleri

Yaşam alanınızda hayal ettiğiniz şıklığı yakalamak için uyguladığınız dekorasyon stiline uygun ürünler seçmek oldukça önemli. Yemek masalarında, açık alanlarda ve belki de salonunuzda yer vereceğiniz sandalyeler için de elbette bu söylediğimiz geçerli. Gelin şimdi, hem tarzınıza uygun hem de aradığınız konforu sunacak sandalye modellerine göz atalım.

Sandalye Çeşitleri

Ev dekorasyonunuza ve ihtiyaçlarınıza uygun sandalye modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Ladderback Sandalye

Ladderback Sandalye

Adını sırt kısmının merdivene andırmasından alan ladderback sandalye, dört bacaklı bir tasarıma sahip. Genellikle kolsuz olan, ama kollu tasarımları da bu bulunan bu sandalye modelinin oturma bölümleri minderli ya da mindersiz olabiliyor. Farklı materyallerden farklı renklerde üretilebilen bu model, tasarımı ve rengi doğrultusunda her dekorasyon stiline uyum sağlayabiliyor.

Parsons Sandalye

Parsons Sandalye

Belki adını bilmiyorsunuz, ama parsons sandalye pek çok evde olan modellerden biri. Özellikle yemek odalarında tercih edilen parsons sandalyelerin sırt ve minder bölümü genellikle tamamen kumaşla kaplanmış oluyor. Ayak tasarımı farklılık gösterse de bu mobilyalar genellikle dört ayaklı oluyor ve kol bölümünün olup olmadığı, modele göre farklılık gösterebiliyor. İskeleti ahşap veya metal olabilen bu model; farklı kumaş türleri, iskelet tasarımı ve materyallerle üretilebildiklerinden her dekorasyon stilinde kullanılma imkânı sunuyor.

Wire (Tel) Sandalye

Tel Sandalye Modelleri

Son yılların en popüler sandalye modelleri arasında yer alan wire, Türkçe adıyla tel sandalyeler özellikle modern dekorasyonun uygulandığı yaşam alanlarında tercih ediliyor. Metal iskelete sahip olan ve iskeletin oturma ve sırt bölümünde küçük demir kare tasarımların bulunduğu bu sandalyeler minderli ya da mindersiz olabiliyor.

Ayak ve gövde tasarımı modele göre değişebilen tel sandalyelerde genellikle kol bulunmuyor. Wire sandalyeler siyahın yanı sıra beyaz, kırmızı gibi farklı renklerle de üretilebiliyor.

Eames Sandalye

Eames Sandalye

Genellikle ahşap dört ayağı bulunan ve bu ayakların üzerine plastik bir oturma kısmının monte edilmesiyle oluşturulan eames sandalyelerin oturma bölümleri çoğunlukla mindersiz olsa da minderli alternatifler de bulunuyor. Modern stil ile uyum sağlayan ve şık plastik sandalyeler arasında yer alan Eames sandalye modellerinin çoğunda kol bölümü bulunmazken bazı tasarımlarında bulunabiliyor.

Wishbone Sandalye

Wishbone Sandalye

Sırt kısmının dışa doğru eğimli olması ve sırt bölümündeki “V” tasarımıyla bilinen wishbone sandalyeler, ahşap iskeletin oturma kısmındaki urgan iplikle buluşmasıyla oluşturuluyor. Dört ayağı bulunan ve çoğunlukla kol bölümü olmadan tasarlanan bu model, country ve modern stil uygulayanlara hitap eden İskandinav tasarımlardan.

Neva Sandalye

Neva Sandalye

Görsel Kaynak

Wishbone sandalyenin modern versiyonu olarak da kabul edilen neva sandalyenin sırtı dışa doğru eğimli oluyor. 4 ayaklı olan bu sandalyenin kol bölümleri genellikle sırt bölümünün bittiği yerde başlıyor ve kollar, bitiş noktası ile aynı boyda oluyor. Oturma kısmı çoğunlukla minderle tamamlanan neva sandalye modelleri ahşap iskeletle tasarlanıyor ve bu da onu modern ve country tarz için uyumlu kılıyor.

Windsor Sandalye

Windsor Sandalye

Sırt bölümünün üst kısmı yuvarlak hatlara ve sırt iskeletinin iç kısmı çıtalarla bölmeli bir tasarıma sahip olan windsor sandalye, ahşapla özdeşleşmiş bir model. Fakat günümüzde modern stile uygun metal iskeletli windsor sandalyeler bulmak da mümkün. Ahşap iskeletli sandalye modellerini ise country ya da modern stilin uygulandığı evler için tercih edebilirsiniz. Ayrıca “stick back” (çubuk sırt) olarak isimlendirilen ve sırt kısmında dikey bölmeli şekilde olan bu modelin pek çok farklı tasarımı da olabileceğini de belirtmeden geçmeyelim.

Tulip Sandalye

Tulip Sandalye

Görsel Kaynak

Zeminde yuvarlak bir tabanı bulunan ve bu tabanla buluşmuş tek bacağa sahip olan tulip sandalye genellikle kol bölümü olmadan tasarlanıyor. Oturma bölümünde genellikle minder de bulunan tulip sandalyelerin bazı modelleri dönebilir tasarıma da sahip olabiliyor. Plastik ve metal detaylara sahip olan bu şık sandalye modeli, modern stil ile oldukça uyumlu olabiliyor.

Cesca Sandalye

Cesca Sandalye

Görsel Kaynak

Cesca sandalye, önde bulunan iki bacağı arkada birleşen ve sırt ile oturma kısmı genellikle hasır örme olan bir model. İskeletinde genellikle boru şeklinde metallerin kullanıldığı bu sandalye genellikle kol bölümü olmadan tasarlanıyor. Bu sandalye modeli, modern stilin yanı sıra ahşap detaylara yer verilen country stil evlerde de tercih edilebiliyor.

Adirondack Sandalye

Adirondack Sandalye

Sırt kısmı arkaya doğru eğimli olan ve tahtı andıran bir tasarıma sahip olan adirondack sandalyeler, balkon ve bahçeler için en şık alternatiflerden. Genellikle ahşaptan üretilseler de plastik alternatifleri de bulunan adirondack sandalyenin bazı tasarımlarında bulunan ayak uzatma bölümü ekstra konfor sağlıyor.

Bar Sandalyesi

Bar Sandalyesi

Ayak bölümü diğer sandalyelere göre daha uzun olan, ayak tasarımı ve sayısı ile gövde tasarımı ve kullanılan materyal bakımından geniş bir yelpazeye sahip olan sandalye tipidir. Yüksek tezgâhlı mutfaklarda mutfak sandalyeleri olarak da tercih edilebilen bar sandalyesi modelleri, sahip olduğu tasarım ve renk doğrultusunda her dekorasyon stiline uyum sağlayabiliyor.

Tabure Sandalye

Tabure Sandalye

Sırt ve kol bölümleri olmayan, ayak sayıları tasarıma göre değişebilen, metal ya da plastik gibi farklı materyallerle üretilebilen sandalye tipidir. Bazı modellerinde minder bulunan, bazılarında bulunmayan tabureler diğer sandalyelere göre daha uygun fiyat sunabiliyor. Çoğu tabure modelinin iç içe geçmesi, yerden tasarruf edilmesine imkân sağlarken tercih edilecek renk, model ve tasarım da farklı dekorasyon stilleriyle uyum içinde olabiliyor.

Panton (S Tipi) Sandalye

Panton Sandalye

Görsel Kaynak

Tasarımının “S” harfine benzemesi nedeniyle “S Tipi Sandalye” olarak da bilinen panton sandalye genellikle plastikten üretiliyor ve tek parça oluyor. Kol kısmı bulunmayan ve sırtı hafif dışa eğimli olan bu modern tasarımlı sandalye, geniş bir renk yelpazesi sunabiliyor.

Sallanan Sandalye

Sallanan Sandalye

Genellikle salon ve oturma alanlarında tercih edilen sallanan sandalyeler farklı tasarımlarda üretilebiliyor. Bu durum ise doğru renk ve tasarım seçimi yapıldığında onların her dekorasyon stili ile uyumlu olmasını sağlıyor. Bu arada dilerseniz puf ile tamamlanan sallanan sandalye modelleri ile konforunuzu artırmanız da mümkün.

Çalışma Sandalyesi

Çalışma Sandalyesi

Verimli bir çalışma alanı oluşturmanın sırlarından biri olan çalışma sandalyeleri genellikle tek gövdeden çıkan tekerlekli ayaklara sahip olur. Kollu ya da kolsuz olabilen ofis sandalyesinde en sık karşılaşılan özelliklerinden bir diğeri ise boyunun ayarlanabilmesi. Ayrıca çalışma sandalyesi seçerken tasarımın yanı sıra konforu da ön planda tutmak şart!

Katlanabilir Sandalye

Katlanır Sandalye

Metal, ahşap gibi farklı materyallerden üretilen katlanır sandalyelerin en büyük avantajları yerden tasarruf sağlamaları. Farklı renklere sahip olabilen bu sandalye modeli özellikle modern ve country stilin uygulandığı küçük balkonlar için uygun.

Kamp Sandalyesi

Kamp Sandalyesi

Metal iskelete ve açılır-kapanır yapıya sahip olan, dış mekânda kullanılmaya uygun ürünlerdir. Genellikle taşıma kılıfıyla satılan kamp sandalyelerinin bazı modellerinde bulunan bardaklık ya da ayaklık bölümleri de kamp yaparken konforundan ödün vermek istemeyenlere yardımcı olur. Çalışma Sandalyesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.