Aplik Çeşitleri

Aplik Modelleri

Yaşam alanlarında aydınlatma konusu genellikle avize, sarkıt gibi genel aydınlatma ürünleri ile tanımlansa da aslında evinizin aydınlatmasında abajur, lambader, aplik gibi yardımcı aydınlatma alternatiflerine de ihtiyacınız olabilir. “Lambader Çeşitleri” yazımızda ihtiyacınıza ve zevkinize uygun lambader modelleri ve isimleri hakkında bilgi vermiştik. Şimdi ise sırada aplikler var!

Duvara monte edilen ve sadece salon değil; yatak odası, koridor, ev girişlerinin aydınlatmasında da görev üstlenen aplikler şık bir görüntü sunuyor. Hatta aplikler, uygun IP sınıfları seçildiğinde bahçe, balkon gibi dış mekanda da ana aydınlatma olarak tercih edilebiliyor.

Aplik modelleri ve isimleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almaya hazırsanız, başlayalım! 

Aplik Çeşitleri

İhtiyaçlarınızı karşılayacak ve ev dekorasyonunuza katkı sağlayacak aplik modelleri, bütçenize uygun lambader fiyatları ile Koçtaş’ta!

Seçeceğiniz Aplik Hangi Yönü Aydınlatsın?

Yardımcı aydınlatma ürünleri olarak sıklıkla tercih edilen aplik lambaları, ışığı yönelttikleri yöne göre üçe ayırabiliriz.

  • Aşağı Aydınlatma

Aplik Aşağı Aydınlatma

Işığı aşağı doğru yönelten aplik modelleridir. Genellikle okuma ışığı, tablo aydınlatması gibi görevlerde kullanılabilen bu aydınlatma türü, alana samimi bir hava katabilir.

  • Yukarı Aydınlatma

Aplik Yukarı Aydınlatma

Işığı yukarı doğru yönelten aplik modelleridir. Alanı daha geniş ve ferah gösterme konusunda başarılıdır.

  • Çok Yönlü Aydınlatma

Aplik Çok Yönlü Aydınlatma

Tasarımı doğrultusunda ışığı aşağı, yukarı, sağa, sola aynı anda dağıtabilir. Karanlık noktaları aydınlatma ve ışığı dengeli dağıtma konusunda önemli bir görev üstlenir.

Aplik Modelleri ve İsimleri

Şimdi, aplik aydınlatma türlerini daha yakından tanıma zamanı!

Yarım Ay Aplik

Yarım Ay Aplik

Yarım daireye benzeyen bir tasarımı bulunan ve çoğunlukla yukarı doğru aydınlatma sağlayan modele bu isim veriliyor. Yarım ay aplik modelleri, tasarım detayları doğrultusunda her dekorasyon stili ile uyum sağlayabiliyor.

Kollu Aplik

Kollu Aplik

Çokça tercih edilen aplik modelleri arasında yerini alan kollu apliklerin en önemli özelliği, duvara monte edilen plakadan uzanan kısa ve hareket ettirilemeyen gövdesi. Aşağı, yukarı ya da çok aydınlatma sağlayan modelleri bulunan kollu apliklerin aynı zamanda, kafesten örgüye pek çok modeli mevcut. Cam, metal, jüt ip gibi farklı materyallerle üretilebilen bu aplik çeşidinde tarzınıza uygun tasarımı bulmakta hiç zorlanmayacaksınız.

Swing Arm (Salıncak Kollu) Aplik

Salıncak Kollu Aplik

Kollu aplik modellerinden en büyük farkı uzun ve hareket ettirilebilir gövdesi olan salıncak kollu aplikler bu sayede kullanım alanları açısından da geniş bir yelpaze sunabiliyor. Örneğin salıncak kollu apliği okuma ışığı, yatak odanızda abajur görevlerinde kullanabilirsiniz. Çoğunlukla ışığı aşağı doğru yansıtan bu modelin her tarza uygun tasarımları bulunuyor.

Wallchiere (Meşale) Aplik

Meşela Aplik

İnce, uzun ve meşaleyi andıran tasarımı ile dikkat çeken bu aplik modeli genellikle yukarı doğru ya da çok yönlü bir aydınlatma sağlıyor. Tasarım detayları doğrultusunda her dekorasyon stiline uygun seçenekleri bu aplik modeli özelinde bulabilirsiniz.

Flush Mount (Gömme) Aplik

Gömme Aplik

“Gömme aplik” dendiğinde aklınıza hemen gömme spotlar gelmesin. Bu terim, söz konusu aplik olduğunda farklı bir anlama geliyor. Flush mount yani gömme aplik, duvar ile aydınlatma ürünü arasında neredeyse hiç boşluk sunmayan modeller. Aşağı, yukarı ya da çok yönlü aydınlatma sunabilen bu türde, her stile uygun alternatifler bulabilirsiniz.

Mum Aplik

Mum Aplik

Şamdanı andıran bir tasarımı olan ve bu tasarımın mum şeklindeki ampuller ile tamamlandığı modele mum aplik adı veriliyor. Mum sayısı bir, iki ya da daha fazla olabiliyor. Bu aplik çeşidi özellikle klasik ve country dekorasyona uyum sağlıyor.

Spot Aplik

Spot Aplik

Sahnede kullanılan ışıklardan bilinen bu aplik türleri, kısa bir gövdeye sahip oluyor. Işık yönünün çoğunlukla aşağı ve yukarı ayarlanabildiği spot aplikler oldukça güçlü bir aydınlatma sunuyor. Bu türdeki aplikleri, tasarım detayları doğrultusunda her dekorasyon stilinde değerlendirebilirsiniz.

Tablo Işığı

Tablo Işığı

Vurgu aydınlatması amacıyla tercih edilen tablo ışığı, adından da anlaşıldığı üzere genellikle tablo ışıklandırması için tercih ediliyor. Fakat dilerseniz bu ince, geniş tasarıma sahip aplik modelini çerçevelerinizi ışıklandırmak için de kullanabilirsiniz. Sade tasarımıyla bilinen tablo ışıklarına, hangi dekorasyon stilini benimserseniz benimseyin, evinizde yer verebilirsiniz.